Fler än 100 recept på antiinflammatorisk kost

Följer du en antiinflammatorisk kost ska du helt ha antiinflammatoriska råvaror i alla måltider. Vi har gjort det enkelt för dig och samlat fler än 100 antiinflammatoriska recept till både frukost, lunch, middag – och desserter.

Antiinflammatorisk kost – recept för frukost, lunch och middag

ANTIINFLAMMATORISKA RECEPT Följer du en antiinflammatorisk kost, kan du som tur är laga en massa goda rätter. Här hittar du fler än 100 recept till dagens alla måltider – och även några sötsaker.

© I FORM

Antiinflammatorisk mat kan hjälpa ditt immunförsvar med att bekämpa och förebygga inflammation i kroppen.

Varje gång du äter en antiinflammatorisk måltid gör du ditt immunförsvar en tjänst. Men om du vill ha maximal effekt av den hälsosamma kosten ska du helst äta antiinflammatoriskt till alla måltider och fylla på med nyttiga oljor, fet fisk, kål, bär och grönsaker både morgon, middag och kväll – och samtidigt undvika de pro-inflammatoriska skurkarna som t ex socker, vit pasta och helfabrikat. Och det kan kanske vara lite av en utmaning.

Därför har vi här samlat fler än 100 goda antiinflammatorisk kost-recept till alla dagens måltider här på sidan. Du kan också ladda ner vårt häfte med 63 goda antiinflammatoriska recept – bara att skriva ut.

Använder du våra recept kan du vara säker på att det inte innehåller några råvaror som kan förvärra inflammation i kroppen – och att det samtidigt är väldigt hälsosamt.

Smakliga måltider!

Vad är en antiinflammatorisk kost? Läs mer här!

Antiinflammatoriska recept


1 Antiinflammatorisk frukost


Byt ut bacon, croissanter och vitt bröd mot t ex en smarrig chiapudding, omelett med rökt lax eller syrade mjölkprodukter med färska bär och nötter. Testa också en antiinflammatorisk smoothie – eller vad sägs om en skiva hembakat bröd med massor av nyttiga frön?

OBS: Äter du syrade mjölkprodukter kan du öka den antiinflammatoriska effekten genom att byta ut vanlig kvarg och yoghurt mot t ex A-fil eller kefir, som innehåller mycket probiotiska bakterier.

2 Antiinflammatorisk lunch och middag


Det är ganska enkelt att laga goda antiinflammatoriska rätter. Här har vi samlat massor av recept som du kan använda till både lunch och middag. De är uppdelade i:

3 Antiinflammatoriska snacks och mellanmål


Du får ett superenkelt antiinflammatoriskt snack genom att bara ta en näve nötter, bär, en halv avokado eller plockgrönsaker. Vill du ha något lite matigare finns det här massor av goda och nyttiga recept.

4 Antiinflammatoriskt bröd


Eftersom huvudingrediensen i många bröd, vetemjöl, är direkt är på den antiinflammatoriska pluslistan, kan bröd vara en utmaning om du följer en antiinflammatorisk kost. Här handlar det om att fylla på med nyttiga frön i brödet, att välja grova mjöltyper med mycket kostfibrer och ev att byta ut lite av mjölet mot kikärtsmjöl.

Grovt rågbröd med mycket frön är en säker vinnare i det antiinflammatoriska köket. Knäckebröd kan också bakas som antiinflammatoriskt.

5 Antiinflammatorisk dipp och såser


Pesto och hummus är perfekt i en antiinflammatorisk kost, om du använder nyttiga oljor och goda ingredienser som kikärter och nyttiga frön – och kanske tillför lite gurkmeja. Guacamole är också bra utifrån ett antiinflammatoriskt perspektiv, liksom du med fördel kan ha jordnötssmör och andra typer av nötsmör på brödet. Du hittar recepten på goda, hemgjorda varianter här nedanför.

6 Antiinflammatoriska smoothies


Smoothies är ganiala om du vill leva antiinflammatoriskt eftersom du med en enda smoothie kan få i dig hela dagens bärranson. Fyll gärna på med andra antiinflammatoriska ingredienser som kål, surmjölksprodukter, frön och nötter.

7 Antiinflammatoriska recept på sötsaker


Socker är inte bra om du vill äta en antiinflammatorisk kost. Men det betyder inte att du nödvändigtvis ska undvika allt som är sött. Här hittar du massor av goda sötsaker – sötade med t ex banan och dadlar. Mums!