Mörkt rågbröd med rågkärnor och pumpafrön

45 minuter
220 kcal

Surdeg ger massor av smak och ett saftigare bröd. Här får du receptet på ett gott, hembakat rågbröd med mycket kärnor.

Rågbröd med frön

RÅGBRÖD MED FRÖN Det finns inget bättre än hembakat rågbröd – och här hittar du receptet på ett gott surdegsrågbröd med massor av frön.

© wichmann+bendtsen

Mörkt rågbröd med rågkärnor och pumpafrön

Undvik att skärmen släcks

Ingredienser

2 bröd (1½-litersform)

Ung surdeg:

  • 2 dl surdegsbas
  • 2 dl vatten
  • 2 dl rågmjöl

Kärnor:

  • 340 g skurna rågkärnor
  • 170 g pumpafrön
  • 5 dl kallt vatten

Rågbrödsdeg:

  • 400 g ung surdeg
  • 3 dl ljummet vatten
  • 50 g maltsirap/10 g maltmjöl
  • 400 g rågmjöl
  • 20 g salt

Så här bakar du rågbröd med pumpafrön

Ung surdeg:

  • Cirka 8 timmar innan du ska göra rågbrödsdegen tar du 2 dl surdeg och tillsätter vatten och rågmjöl.
  • Låt det stå i en skål med löst lock på köksbordet.

Blötläggning av kärnor och frön:

  • 12–24 timmar innan du gör degen blandar du rågkärnor, pumpafrön och vatten i en skål.
  • Täck skålen och låt dra på köksbordet i rumstemperatur.

Rågbrödsdeg:

  • Blanda alla ingredienserna till degen i en bunke.
  • Tillsätt de blötlagda kärnorna och fröna. Degen ska bara blandas ihop och inte knådas.
  • Smörj rågbrödsformarna med mjukt smör, lägg i degen och jämna till rågbröden med fuktade händer.
  • Täck formarna med en fuktig kökshandduk. Sätt rågbröden på en varm plats och låt dem jäsa 20-25 procent, innan de gräddas. Jästiden kan variera mellan 2–6 timmar.
  • Bröden gräddas på ett galler i 220 grader i mitten av ugnen.
  • Ugnen ska ha värmts upp minst 20 minuter innan.
  • Sätt in bröden i mitten av ugnen och skruva ner till 180 grader.
  • Grädda bröden i 40–50 minuter, tills de har en vacker, mörk skorpa och låt dem sedan svalna på ett galler.

TIPS! Rågbrödet är redo att gräddas när du kan räkna till 6-8 små "knapphålshuvuden" på ytan av brödet.


Surdeg ger bättre mättnad och energi

Älskar du bröd men vill gärna undvika stora svängningar i blodsockret, välj då surdegsbröd. Den mjölksyra som surdegsbrödet bildar hjälper till att stabilisera blodsockret. Samtidigt bidrar den långa jäsningstiden till att bryta ner proteinerna till aminosyror, som är lättare för kroppen att smälta.

Här hittar du receptet på en surdegsbas