Nordisk kimchi med spetskål och morötter (recept)
Prova en skandinavisk version av kimchi! Du får den härligt syrliga och varma smaken som vi älskar, med extra nordisk sötma från kål och morötter.
Prova en skandinavisk version av kimchi! Du får den härligt syrliga och varma smaken som vi älskar, med extra nordisk sötma från kål och morötter.
Det är nästan bara fantasin som sätter gränser för vilka gröna ingredienser du kan ha i en kimchi. I den här nordiska versionen av koreansk kimchi har vi ersatt salladskål och rättika med spetskål och morötter. Det ger en lite sötare smak och en mjukare konsistens.
TIPS:
Om du vill ha en vegansk version kan du ersätta fisksåsen med tamarind.
Använd en lufttät burk med lock, men sätt på locket löst de första 1-2 dagarna eller "rapa" burken dagligen genom att släppa ut lite luft.
Undvik överöppning: om du öppnar mycket ofta kan det störa jäsningen, särskilt i början.
Placera burken i en skål eller bricka eftersom den kan bubbla över.
Om du vill göra det lite enklare kan du också köpa kimchipastan färdig i en asiatisk stormarknad.
Varför välja en kimchi baserad på spetskål istället för salladskål?
Det finns den uppenbara fördelen att spetskål är mer lättillgängligt och ofta billigare än salladskål. Men kål sticker också ut på andra fronter:
Spetskål är i allmänhet fastare och har ett mer uttalat bett än kinakål. Medan salladskål kan bli ganska mjuk och genomskinlig under jäsningen, behåller spetskålen mer av sin krispighet. Detta resulterar i en kimchi med en mer krispig och tillfredsställande konsistens som vissa föredrar, särskilt i färska, snabbt fermenterade kimchi-typer.
På grund av sin något lösare struktur och tunnare blad kan spetskål ofta fermenteras snabbare än salladskål. Det innebär att du kan få en god, probiotisk kimchi på kortare tid.
Spetskål har en mildare och mer delikat kålsmak än den lite mer "peppriga" smak som finns i salladskål. Detta kan göra att de andra smakerna i kimchipastan (chili, vitlök, ingefära, frukt etc.) framträder tydligare och ger en mer balanserad smak.
Omvänt kommer en traditionell kimchi med salladskål att få en djupare, mer komplex och umami-rik smak med tiden. Om du föredrar originalreceptet kan du hitta vårt recept på traditionell koreansk kimchi här.