Vi har samlat alla I FORMs goda pannkaksrecept. Det är sundare varianter av både klassiska pannkakor och amerikanska pannkakor, där vi t ex gör pannkakssmet utan socker, gluten och mjölk. Och pannkakorna är fortfarande lika goda. Prova själv!

Goda pannkakor – på ett nyttigt sätt

Alla recept här på sidan är sundare varianter av de klassiska pannkakorna. Vi bjuder på läckra bananpannkakor, där sockret i pannkakssmeten är utbytt mot banan, vanilj och kanel. Glutenfria pannkakor, där det vita mjölet är utbytt mot t ex havregryn eller bovete. Och proteinpannkakor med mandelmjöl och keso. Prova också våra spenatpannkakor till middag. Eller alla de läckra tillbehören till pannkakorna – t ex kvargkräm med hallon.

Lycka till med pannkakorna!

Frågor och svar om pannkakor

Kan man frysa pannkakor?
Kan man laga pannkakor dagen innan?
Hur länge kan pannkakor hålla sig?
Hur gör jag nyttiga pannkakor?
Kan man laga pannkakor utan ägg?
Kan man laga pannkakor utan mjölk?
När är Internationella pannkaksdagen?


Kan man frysa pannkakor?

Ja, du kan absolut frysa pannkakor. Både klassiska pannkakor och amerikanska pannkakor kan frysas. Även sundare pannkaksvarianter (t ex bananpannkakor och pannkakor med havregryn) tar inte skada av att ligga i frysen.

Tänk bara på att lägga pannkakorna i en lufttät påse när du fryser dem. Om du gräddar en stor sats pannkakor är det även smart att lägga bakplåts- eller smörgåspapper mellan dem, så att du enkelt kan ta ut några pannkakor ur frysen när du blir sugen.


Kan man laga pannkakor dagen innan?

Det finns inget som slår nystekta pannkakor – men ja, det är inga problem att laga pannkakorna dagen innan. Detta gäller både amerikanska pannkakor och klassiska dessertpannkakor. Låt dem bara svalna lite innan du lägger dem i en lufttät burk, så de inte "smakar kylskåp". Värm sedan pannkakorna under lock eller aluminiumfolie i ugnen så de inte blir torra.


Hur länge kan pannkakor hålla sig?

I kylskåpet håller sig pannkakor i ca 2–3 dagar. Lägg dem i frysen om du ska spara dem längre (helst när de har svalnat lite). Du kan även spara själv pannkakssmeten. Den håller sig fint i ett dygn i kylskåpet – och då kan du snabbt grädda en omgång pannkakor nästa dag.


Hur gör jag nyttiga pannkakor?

Om du väljer något av recepten här på sidan kan du vara säker på att det är pannkakor med sunda ingredienser. Men du kan även hitta på egna nyttiga pannkakor eller byta ut lite ingredienser i ett recept du brukar använda. Här är 3 tips som du kan tänka på:

1. Ingredienserna i pannkakssmeten: Av de tre klassiska ingredienserna i pannkakssmet, det vill säga ägg, mjölk och vetemjöl, är det särskilt vetemjölet som du med fördel kan byta ut om du vill göra dina pannkakor lite nyttigare. Om du använder lite fetare standardmjölk kan det även finnas en poäng med att byta ut den. Välj då mini- eller lättmjölk till smeten istället. Ägg är supernyttiga, så håll fast vid dem.

Vetemjölet kan du helt eller delvis byta ut mot t ex mixade havregryn, mandelmjöl eller fullkornsmjöl. Bovetemjöl är också ett bra val om du är glutenintolerant – och det innehåller även gott om B-vitamin, magnesium och blodtryckssänkande kalium.

Dessutom kan du med fördel tillsätta en rad andra nyttiga ingredienser i dina pannkakor, t ex kryddor som kardemumma och kanel. Banan, keso, chiafrön (blötlagda) och citronskal samt -saft är andra nyttiga ingredienser som är goda i pannkakor.

2. Stekningen/ gräddningen av pannkakorna: Stek dina pannkakor i nyttiga oljor framför smör. Välj t ex raps- eller olivolja, som är sundare val än smör och margarin. Du kan även investera i en panna med nonstick-beläggning, så du knappt behöver använda något stekfett. Välj en stekpanna med låg kant, så blir det enklare att komma in under pannkakorna och vända dem med palettkniven (eller i luften, om du är skicklig).

3. Topping och tillbehör till pannkakorna: Om dina nuvarande favorittillbehör består av socker, florsocker, sirap, sylt och vaniljglass, finns det en hel del du kan göra för att göra din pannkakor nyttigare. Prova istället med:

  • Färska bär (blåbär och jordgubbar passar extra bra till pannkakor)
  • Frukt (t ex banan och mango)
  • Mandlar och nötter (ev rostade i lite honung, om du vill att de ska vara söta)
  • Kvarg (t ex med lite vaniljpulver i)
  • Smält mörk choklad

Till toppen om pannkakor


Kan man laga pannkakor utan ägg?

Rent hälsomässigt finns det ingen anledning att utesluta ägg, för de är fulla av nyttiga ämnen och de höjer inte kolesterolvärdet som man trodde tidigare. Om du inte har några ägg hemma, är allergiker eller vill äta veganskt kan du dock göra pannkakor utan ägg. Men du behöver tänka på att lägga i mer av de andra "blöta" ingredienserna i receptet och ev tillsätta lite mer bakpulver, samt använda lite mer fett när du steker, eller använda en stekpanna med mycket bra nonstick-beläggning.

Om du vill undvika ägg för att spara in på kalorierna i pannkakor kan du ev bara använda äggvitorna, då de flesta kalorierna i ägg (men också många av de nyttiga ämnena) sitter i äggulan.


Kan man laga pannkakor utan mjölk?

Ja, du kan laga pannkakor utan mjölk. De flesta pannkaksrecepten på den här sidan är utan mjölk, t ex de här bananpannkakorna. Har du ett pannkaksrecept med mjölk som du vill använda – men utan mjölk – kan du byta ut mjölken mot t ex mandelmjölk, sojamjölk, rismjölk, mineralvatten, vatten eller en kombination av öl och vatten. Bubblorna i ölen och mineralvattnet bidrar till att göra pannkakorna spröda i kanterna. Du kan också ersätta en del av vätskan med citron- eller apelsinsaft..


När är Internationella pannkaksdagen?

Internationella pannkaksdagen infaller alltid den första tisdagen efter fastlagssöndagen – dagen före askonsdag, som är den första fastedagen på den 40 dagar långa fastan före påsken i kristen tradition. I Sverige sammanfaller detta med fettisdagen då vi främst äter semlor. Båda traditionerna är dock ett led i en gammal kristen tradition, där man dagen före fastan får äta det som man inte får äta under fastan – t ex socker och vitt mjöl.

Datum för Internationella pannkaksdagen:

  • Pannkaksdagen2021: 16. februari 2021
  • Pannkaksdagen2022: 1. mars 2022
  • Pannkaksdagen2023: 21. februari 2023
  • Pannkaksdagen2024: 13. februari 2024

Till toppen om pannkakor


Se fler recept på söta pannkakor, friska pannkakor och andra läckra pannkakor nedan:

NYTTIGA PANNKAKOR | Det finns inget som slår nystekta pannkakor – både klassiska dessertpannkakor och nyttiga pannkakor.

© iStock
Sida 1 / 2