Surkål-recept – originalet med en tvist

35 minuter
34 kcal

Surkål är inte bara bra för magen, utan också en fantastisk smaksättare i allt från sallader och smörgåsar till varmrätter. Ta reda på hur du gör fermenterad kål enkelt och naturligt med bara några få ingredienser.

surkål med vitkål och fänkål

SAUERKRAUT ÄR VÄLDIGT ENKELT: Traditionellt innehåller den endast vitkål och vatten. Vi har tillsatt lite fänkål och peppar för en mer komplex smak.

© iStock

Surkål

Surkål är knaprigt nyttigt för din matsmältning och ditt immunförsvar. Samtidigt är det superenkelt att göra och håller sig i flera månader i kylskåpet.

Undvik att skärmen släcks

Ingredienser

2 stor burk

  • 4 st. vitkål (ca 2 kg)
  • 4 msk fänkålsfrön
  • 2 tsk svartpeppar, hel
  • 4 msk grovt salt
  • 2 glasburk på 2 liter

Så här gör du

  • Skär kålhuvudena i kvartar och skölj dem noggrant.
  • Skär kålen i strimlor och blanda den med fänkålsfrön och salt i en stor skål.
  • Massera och gnugga in saltet i kålen i ca 10 minuter tills den avger sin saft.
  • Häll kålblandningen med saften i en ren glasburk. Se till att all kål är täckt av sin egen saft och att det finns 3-4 cm luft i burken. För att hålla kålen nere i saften kan du eventuellt lägga ett kålblad överst i burken innan du stänger den.
  • Låt kålen jäsa i 20–28 dagar på en skuggig plats på köksbordet vid ca 18–20 grader. Öppna burken en gång om dagen de första 7 dagarna. Därefter räcker det att öppna burken varannan dag tills kålen är klar.
  • Smaka på kålen efter 20 dagar. Om den är tillräckligt syrlig ställer du burken i kylskåp, annars väntar du en dag till och smakar igen tills den är klar.

Din surkål kan hålla sig i upp till sex månader om den förvaras korrekt i kylskåp.

TIPS:
Om du inte gillar smaken av fänkålsfrön eller peppar, men bara vill ha den helt ursprungliga, enkla surkålen, ska du självklart bara utelämna de två kryddorna.

TIPS:
Surkål görs traditionellt av vitkål, som har hög vattenhalt och fast struktur, vilket gör den lämplig för långvarig fermentering. Du kan dock också använda spetskål, som ger en mjukare konsistens och en sötare smak.


1 Vad är surkål?


Surkål är kort sagt vitkål som har konserverats med salt. Surkål, eller sauerkraut, är lätt syrlig och krispig.

Under fermenteringen omvandlas kålens naturliga sockerarter till mjölksyra, som ger både smak och hållbarhet. Mjölksyrabakterierna, även kallade probiotika, bidrar samtidigt till att skapa en sund tarmflora genom att främja tillväxten av de goda och nyttiga bakterierna i tarmen.

Vad innehåller surkål?

Grundreceptet är ganska enkelt: vitkål och salt.

Du kan också experimentera med att tillsätta fänkålsfrön, kummin, morot eller äpple. Det ger en god och enkel smak.

Läs också: 7 fermenterade livsmedel du måste prova.

2 Vad är surkål bra för?


Surkål – eller sauerkraut, som vi också kallar det – är mycket mer än bara ett syrligt tillbehör. Det är ett urgammalt sätt att konservera kål, där helt vanlig vitkål förvandlas till en probiotisk skattkista fylld med hälsa.

Se här varför det förtjänar en fast plats i ditt kylskåp:

5 hälsosamma skäl att äta surkål

Bra för matsmältningen

Fermentering skapar probiotika – det är de goda bakterier som stödjer en bra balans i tarmarna.

Tarmarna spelar en central roll i både din matsmältning, ditt immunförsvar och ditt allmänna välbefinnande.

Massor av bra näringsämnen

Surkål är rik på flera viktiga vitaminer och mineraler, bland annat C-vitamin, vitamin K, kostfibrer och antioxidanter.

Möjlig antiinflammatorisk effekt

Fermenterade grönsaker som surkål tros kunna bidra till att dämpa inflammationer i kroppen.

Det beror bland annat på samspelet mellan probiotika och tarmens immunceller.

Inflammatoriska tillstånd är förknippade med många sjukdomar, så allt som på naturlig väg kan bidra till att dämpa inflammation i kroppen är värt att inkludera i kosten.

Kan stärka immunförsvaret

En stor del av kroppens immunceller finns i tarmen.

Du ger därför ditt immunsystem ett försprång när du ger det näring med probiotika.

Ett friskt tarmsystem kan bättre hjälpa kroppen att hantera sjukdomar.

Naturligt och utan tillsatser

Hemlagad eller opastöriserad surkål innehåller endast kål och salt.

Det gör den till ett hälsosamt och enkelt val i en vardagskost som lätt kan fyllas med ultraprocessade livsmedel fyllda med tillsatser och konserveringsmedel.

Nyare forskning kopplar ultraprocessad mat till en rad sjukdomar, inklusive cancer och hjärtsjukdomar.

3 Är kimchi och surkål samma sak?


Nej – både surkål och kimchi är fermenterade kålrätter, men det finns viktiga skillnader:

  • Surkål tillagas oftast endast med vitkål och salt, ibland med fänkålsfrön, kummin, peppar eller enkla kryddor.

  • Kimchi kommer från Korea och innehåller vanligtvis kinakål, chili, vitlök, ingefära och fisksås, vilket ger en starkare och mer komplex smak.

Det finns också andra typer av traditionell fermenterad kål, till exempel suan cai från Kina och curtido från El Salvador.

4 Är surkål tyskt?


Ja, som namnet sauerkraut antyder är surkål förknippad med tysk matkultur och äts ofta tillsammans med en god korv.

Fermentering av kål är dock en mycket gammal uppfinning och användes redan för tusentals år sedan i till exempel Asien.

kvinna skär vitkål till surkål

DAGS ATT SKÄRA! Sauerkraut, eller surkål, har hittat sin väg till många moderna kök, men fermenterad kål är faktiskt en urgammal uppfinning.

© iStock

5 Vad äter man till surkål?


De flesta associerar nog surkål med kötträtter som korv eller fläsk.

Men surkål kan mycket mer än att vara ett tillbehör till kött.

Prova den fermenterade kålen i sallader eller wraps för extra smak och ett probiotiskt boost. Eller lägg den i din smörgås eller hamburgare, där den ger syrlighet och knaprighet. Du kan också använda det som topping på bowls eller på växtbaserade köttalternativ.

6 Ger surkål gaser i magen?


Ja, det kan det, särskilt om du inte är van vid att äta fermenterade livsmedel. Surkål är som bekant fullt av probiotiska bakterier och kostfibrer, och när dina tarmbakterier börjar bryta ner fibrerna producerar tarmarna samtidigt gaser som en del av matsmältningsprocessen.

Du kan undvika eller åtminstone minska uppblåsthet eller pruttar om du börjar försiktigt med t.ex. 1 tsk om dagen. Därefter kan du gradvis öka mängden. Det är också en bra idé att äta surkål tillsammans med andra livsmedel, eftersom det kan mildra effekten av fermenteringen något.

Läs också: Så lindrar du irritabel tarm, IBS