I FORM Kostplan för viktminskning

Drömmer du om att gå ner i vikt och få en plattare mage? Vi har utvecklat fyra konkreta kostscheman som gör det lätt och flexibelt att uppnå din drömvikt. Prova vår kaloriräknare och hitta den I FORM kostplan som passar perfekt till dig!

Kvinna står med en bunt persilja - ska följa I FORM Kostplan för viktminskning

I FORM KOSTPLAN | Våra kostscheman ger dig en garanterat sund, säker och effektiv viktminskning. Prova själv!

© Jakob Helbig

Drömmer du om att gå ner i vikt på ett enkelt, effektivt och säkert sätt? Välkommen till I FORM Kostplan! Det finns många vägar till viktminskning, men gemensamt för dem alla är att du ska äta färre kalorier än du förbränner. Och om du inte är van att räkna kalorier, är det enklast för dig att följa en kaloriberäknad kostplan. Därför har vi skapat hela fyra kostplaner – anpassade för olika kaloribehov.

Med en I FORM Kostplan kan du gå ner i vikt utan att hoppa över måltider eller följa komplicerade recept. Våra kostscheman berättar för dig vad du ska äta, men är samtidigt flexibel – du kan t ex fritt välja att följa våra goda, familjevänliga recept eller själv sätta ihop dina måltider utifrån kostplanens fett-, protein- och grönsakslistor, så att du kan äta det du tycker bäst om.

Du behöver inte fylla kylskåpet med dyra specialvaror – vi har gjort så att kostplanen är enkel att följa oavsett budget.

Gå direkt till de 4 kostplanerna

Vad får du med en I FORM Kostplan för viktminskning?


Med en I FORM kostplan får du alt du behöver för en sund och säker viktminskning:

  • Kaloriberäknad kostplan som är lätt att följa (och att skriva ut)
  • Nyttiga och goda recept som passar till kostplanerna och tar max 30 min att laga
  • Massor av förslag till mellanmål och snacks
  • FAQ – svar på de vanligaste frågorna
  • Tips och trick för att tackla vanliga utmaningar
  • Förslag till veckomeny – för inspiration
  • Flexibla byteslistor – så du kan äta det du helst vill
  • Schema så att du lätt kan följa din utveckling
Det får du med en I FORM Kostplan för viktminskning

Nyfiken? Läs mer om I FORM Kostplan


1 Vad är en I FORM Kostplan?


En I FORM Kostplan anger precis vad du ska äta för att uppnå den viktminskning du vill – på ett sunt och enkelt sätt.

Vi har gjort allt förarbete med att räkna och väga. Det enda du ska göra är att följa kostschemat och dina resultat – för vi är säkra på att du kommer att uppnå dem.

Kostplanerna är kaloriberäknade av en klinisk dietist och du guidas igenom dygnets alla måltider. Det är lätt att följa planerna, för vi har utvecklat både omfattande byteslistor och recept. Allt beroende på hur många kalorier din kostplan rymmer, och det finns stora möjligheter till flexibilitet så att du fortfarande kan vara social och äta (vissa av) dina favoriträtter.

LÄS OCKSÅ: Ladda ner I FORMs antiinflammatoriska kostpyramid här

2 Vem är I FORM Kostplanen för?


Kostplanen är för dig som är på jakt efter en säker och sund, men effektiv viktminskning. Vi har fyra olika kostscheman, så det finns med stor sannolikhet en som passar dig, oavsett hur aktiv du är och vad du väger idag.

Kostplanerna ger dig mycket grönsaker, mycket protein och stor variation så att du har energi till dina dagliga göromål medan du går ner i vikt

Är du prenumerant har du gratis tillgång till alla våra kostplaner.

3 Vilken kostplan ska jag välja?


Vilket kostschema som passar dig beror på hur aktiv du är under dagarna och hur snabbt du vill gå ner i vikt. Om du t ex har ett stillasittande jobb och inte motionerar på fritiden behöver du färre kalorier för att uppnå en viktminskning än om du t ex arbetar som sjuksköterska eller gyminstruktör. Här är ett förslag på vem varje kostplan är skapad för:

Du kan alltid kolla vår kaloriräknare och se vilken plan vi rekommenderar till dig och dina mål. Här kan du räkna ut ditt kaloribehov baserat på just din aktivitetsnivå samt på hur mycket och hur snabbt du vill gå ner i vikt.

Tar du någon form av medicin är det alltid en bra idé att rådfråga en läkare innan du påbörjar en kostomläggning eller börjar äta efter ett specifikt kostschema.

KALORIRÄKNARE: Räkna ut vilket kostschema som passar dig bäst

4 Hur använder jag en I FORM Kostplan för viktminskning?


Så här använder du din I FORM Kostplan

I FORM kostplan för viktminskning samt råvarulistor

Ät 3 huvudmål

Du ska äta 3 huvudmål varje dag: Frukost, lunch och middag. I ditt kostschema förklarar vi precis hur du ska dosera mängd och innehåll på din tallrik.

Urval av frukostar på I FORMs kostplan

Välj frukost

Till frukost har du 7 valmöjligheter som t ex skulle kunna vara yoghurt med bär och nötter, havregrynsgröt eller en omelett. Du kan välja att äta med växelvis eller äta samma frukost varje dag. Det är upp till dig. De flesta av oss äter samma sak – andra föredrar variation.

Kalorisnål broccolisallad – lunch till I FORMs kostplan för viktminskning
© wichmann+bendtsen

Sätt ihop din lunch – eller använd recept

Till lunch sätter du själv ihop en tallrik utifrån riktlinjerna i din kostplan. Vi har dessutom utvecklat en rad nyttiga och goda lunchrecept till dig om du vill inspireras eller prova något nytt.

Kalorisnål burgar-meny – exempel på middag till I FORMs kostplan för viktminskning
© wichmann+bendtsen

Sätt ihop din middag – eller använd recept

Till middag sätter du också själv ihop din tallrik utifrån de riktlinjer som finns i din kostplan. Alternativt kan du använda en av våra många välsmakande middagsrätter som passar till just ditt kostschema.

Bananpannkaka finns bland de tillåtna mellanmålen på I FORMs kostplan för viktminskning
© wichmann+bendtsen

Välj mellanmål

Ät det antal mellanmål som står i din kostplan. Om du har 2 mellanmål om dagen får du gärna slå ihop dem till ett större mellanmål, precis som du alltid är välkomen att lägga ihop ett mellanmål med ett huvudmål om du inte behöver äta mellan dina måltider.

Det ingår mellanmål i alla kostscheman förutom den på 1300-1400 kcal.

På 2 av I FORMS kostplaner finns det plats för en bit kaka en gång i veckan
© wichmann+bendtsen

Använd frikortet – plats för lite extra

Finns det plats för ett frikort i din I FORM Kostplan så framgår det av planen. Frikortet är en möjlighet för att njuta lite extra en gång i veckan. Det kan t ex vara en bit kaka eller ett glas vin.

Finns det möjlighet att använda ett frikort i din kostplan kan du använda dig av en av möjligheterna på valmöjligheterna på planens frikortslista. Du får gärna hela upp frikortet över flera måltider/dagar.

Det ingår frikort i kostplanerna till 1600-1700 kcal och 1800 kcal.

Urval av de 35 kalorisnåla lunch- och middagsrecepten till I FORMs kostplaner

35 recept till kostplanen

Vi har utvecklat 35 goda, mättande och kalorisnåla recept speciellt för I FORM Kostplan som du kan nyttja fritt. Men kom ihåg att lunchrecepten är beräknade till lunch (inte middag) och att middagsrecepten ska användas till middagen och inte till lunchen. Annars riskerar du att få för många kalorier.

Men måste du följa recepten? Nej det behöver du inte. Du behöver faktiskt inte använda ett enda av recepten om du inte har lust eller om du tycker att det är för tidskrävande.

Du kan själv sätta ihop din lunch och middag utifrån kostplaneras listor över grönsaker, fett, protein och kolhydrater. Följ de mängder som är angivna i ditt kostschema och låt dina smaklökar styra resten.

Schema till mått och vikt

Följ din utveckling

Det kan vara svårmotiverat för många av oss att se, svart på vitt, att vikten går ner och midjemåttet krymper. Därför har vi gjort ett kostschema speciellt för våra kostplaner där du noterar vikt och mått och följa dina framsteg vecka för vecka.

Du kan antingen ladda ner kostschemat i ett printvänligt format och fylla i det för hand eller spara det i en interaktiv version på din pc.

Du hittar båda scheman under varje kostplan.

Saker från I FORMs kostplan som kan skrivas ut

Ladda ner och skriv ut

Som prenumerant har du alltid online-tillgång till kostplanerna och alla byteslistor du behöver när du ska sätta ihop dina måltider. Men du kan också välja att skriva ut och ha dem liggande framme i köket. Du hittar utskriftsvänliga versioner under varje kostplan.

Gå till de 4 kostplanerna

Kvinna i köket – frågor om kostschema för viktminskning

FAQ – få svar på dina frågor

Har du frågor om I FORMs kostplaner? Eller uppstår det funderingar under tiden? Kolla vår FAQ där vi har försökt att besvara alla frågor som kan uppstå.
Kolla vår FAQ

5 Vilka fördelar och nackdelar finns det med en kostplan?


Fördelar och nackdelar

Klicka på plusset för att se svaren (+)

Vilka är fördelarna med att följa kostplanen?

Vilka är fördelarna med att följa kostplanen?

Den största fördelen med att följa vår I FORM Kostplan är att det är en säker väg till viktminskning.

Vi har gjort allt förarbete, så det enda du behöver göra är faktiskt att följa planen. Det är däremot A och O att du följer den till punkt och pricka om du vill vara säker på att uppnå en viktminskning.

Kostplanen är uppbyggd så att du får de råvaror och den mängd mat som kommer att ge dig en säker och sund viktminskning.

Kostplanen är relativt lätt att följa och den kräver inte att du har särskilt stor kunskap om mat och kostförändringar. Ju längre tid du äter efter vårt kostschema, desto mer rutinerad kommer du att bli och kostplanen kommer snart att sitta i ryggraden.

Vi har arbetat fram recept som passar till kostplanen om du saknar inspiration – men det är frivilligt om du vill använda dem. Du kan också sätta ihop dina egna måltider utifrån kostplanens listor.

Vilka är nackdelarna med att följa en kostplan?

Vilka är nackdelarna med att följa en kostplan?

Det finns nackdelar med allting. När du följer ett kostschema kan det t ex lätt kännas lite enformigt ibland. Allt tappar sitt nyhetsvärde.

Men kom ihåg att njuta av att det går på rutin. Det är nämligen en stor fördel att du inte behöver tänka på exakt hur mycket av varje sak du ska äta hela tiden. Men andra ord – vänd nackdelen till en fördel.

Våra kostplaner är bra för att kickstarta en viktminskning, och det är vad den är skapad för. Med andra ord är den inte gjord för att du ska leva efter den för evigt, eftersom den kan hämma din frihet och ditt sociala liv.

Tänk på, medan du följer I FORM kostplan, hur du vill hålla fast vid din viktminskning efteråt när du sedan ska börja äta mer flexibelt.

6 Hur mycket kommer du att gå ner i vikt?


Hur stor viktminskning kan jag förvänta mig med I FORMs Kostplan?

Välj kostschema utifrån kaloribehov – beräknad med kaloriräknare

Har du testat vår kaloriräknare? Här kan du nämligen räkna ut hur mycket och hur snabbt du kommer att gå ner med den kostplan du följer.

Trots att vår kaloriräknare hjälper dig att hitta ett kostschema som gör det så realtistiskt som möjligt att nå ditt mål är det dock i slutändan alltid individuellt hur snabbt vi går ner i vikt.

Kaloriräknaren tar hänsyn till många faktorer: Din ålder, din nuvarande vikt och din aktivitetsnivå. Men din viktminskning beror också på vilka gener du är utrustad med. Ingen kan förutse hur mycket du går ner i vikt och hur snabbt det går. Om du vill gå ner många kilo ska du ev justera din kostplan under tiden. I så fall kan det vara en bra idé att gå in och skriva in din nya vikt i kaloriräknaren efter den första månaden.
KALORIRÄKNARE: Hur många kalorier ska jag äta om jag vill gå ner i vikt?

Exempel: Gå ner 1 kg i veckan – 5 kg totalt

Låt oss ta ett exempel: Vi föreställer oss att du vill gå ner 5 kg på lite drygt en månad. Vi ponerar att du är 45 åt, väger 75 kg och har ett stillasittande jobb, men att du är ganska aktiv på din fritid.

Enligt kaloriräknaren ska du ha cirka 14000 kcal om dagen och du ska därför välja vår kostplan till 1300-1400 kcal och följa den i 5 veckor för att nå ditt mål.

Väljer du att gå ner de 5 kg lite långsammare och låta viktminskningen ta 7 veckor istället för 5 kan du välja kostplanen 1600-1700 kcal, som ger plats för både mellanmål och frikort. De är lockande att tänka att viktminskning ska gå fort, men i praktiken är det ofta vara en fördel att gardera sig med lite tålamod. I slutändan är det dock helt upp till dig!

7 De fyra I FORM Kostplanerna


Varsågod – här är de kalorirberäknade I FORM Kostplanerna för viktminskning. Vi hoppas att du får glädje av dem!