Ge klassikern en twist med ingefära.

Hönssoppa med ingefära

Det här är en supergod och sund soppa med ingefära och massor av grönsaker.

3 juli 2016 av I FORM

2 personer

0,75 liter god kyckling- och/eller grönsaksbuljong
250 g kycklingkött från den kokta kycklingen, som buljongen är gjord på. Alt: kycklingfiléer eller kycklinginnerfiléer
1 schalottenlök
1 stjälk citrongräs
½ spetskål
1 bit färsk ingefära ca 30 g
1 msk extra jungfruolivolja
6 rädisor
1 obesprutad citron
En liten handfull ärtskott, alternativt bredbladig persilja


Hemmalagad hönsbuljong

en hel kyckling
3 purjolökar
½ rotselleri i skivor
1 gul lök
1 morot
en bukett timjan
1 msk havssalt


  • Täck ingredienserna med vatten och koka i en timme, låt sedan stå och dra i en halvtimme.

  • Sila soppan och ta loss kycklingköttet.

  • Båda delar kan frysas.
  • Om du inte har en nykokt kyckling med tillhörande kycklingkött, så koka i stället filén eller innerfilén i lättsaltat vatten i 20 minuter och dela köttet i mindre bitar.
  • Skär löken i fina skivor.
  • Ta bort de yttersta bladen från citrongräset och hacka det ljusgröna/vita fint.

  • Strimla kålen mycket fint.

  • Värm upp oljan i en gryta och sautera lök, citrongräs och kål tillsammans med lite salt och peppar, tills det är mjukt och blankt.

  • Späd med buljongen.

  • Skala ingefäran och skär den i tunna skivor, som läggs i soppan. Låt den sjuda i sju minuter.

  • Lägg i kycklingköttet i soppan och värm och låt det bli genomvarmt.

  • Smaka av med salt och peppar.

  • Servera med skivor av rädisa och citron plus ärtskott eller persilja.

  • Om du vill göra soppan mer matig, kan du äta 25 g kokt korngryn (okokt vikt) eller 50 g bröd till – dessa är inte medtagna i beräkningen, då det är ett tillval.

Nå ditt mål 2019!

Kanske är du intresserad av ...

I FORM tipsar