Hönssoppa med ingefära
2 personer
INGREDIENSER
0,75 l god kyckling- och/eller grönsaksbuljong
250 g kycklingkött från den kokta kycklingen, som buljongen är gjord på. Alt: kycklingfiléer eller kycklinginnerfiléer
1 schalottenlök
1 stjälk citrongräs
½ spetskål
1 bit färsk ingefära ca 30 g
1 msk extra jungfruolivolja
6 rädisor
1 obesprutad citron
En liten handfull ärtskott, alternativt bredbladig persilja
Hemmalagad hönsbuljong
1 hel kyckling
3 purjolökar
½ rotselleri i skivor
1 gul lök
1 morot
1 bukett timjan
1 msk havssalt
Täck ingredienserna med vatten och koka i en timme, låt sedan stå och dra i en halvtimme.
- Sila soppan och ta loss kycklingköttet.
- Båda delar kan frysas.
- Om du inte har en nykokt kyckling med tillhörande kycklingkött, så koka i stället filén eller innerfilén i lättsaltat vatten i 20 minuter och dela köttet i mindre bitar.
- Skär löken i fina skivor.
- Ta bort de yttersta bladen från citrongräset och hacka det ljusgröna/vita fint.
- Strimla kålen mycket fint.
- Värm upp oljan i en gryta och sautera lök, citrongräs och kål tillsammans med lite salt och peppar, tills det är mjukt och blankt.
- Späd med buljongen.
- Skala ingefäran och skär den i tunna skivor, som läggs i soppan. Låt den sjuda i sju minuter.
- Lägg i kycklingköttet i soppan och värm och låt det bli genomvarmt.
- Smaka av med salt och peppar.
- Servera med skivor av rädisa och citron plus ärtskott eller persilja.
- Om du vill göra soppan mer matig, kan du äta 25 g kokt korngryn (okokt vikt) eller 50 g bröd till – dessa är inte medtagna i beräkningen, då det är ett tillval.
näringsinnehåll per person
Protein: 35 g
Fett: 15,7 g
Kolhydrat: 29,4 g
Kostfiber: 8,9 g