250
g
kycklingkött från den kokta kycklingen, som buljongen är gjord på. Alt: kycklingfiléer eller kycklinginnerfiléer
1
schalottenlök
1
stjälk citrongräs
½
spetskål
1
bit färsk ingefära ca 30 g
1
msk
extra jungfruolivolja
6
rädisor
1
obesprutad citron
En liten handfull ärtskott, alternativt bredbladig persilja
Hemmalagad hönsbuljong
1
hel kyckling
3
purjolökar
½
rotselleri i skivor
1
gul lök
1
morot
1
bukett timjan
1
msk
havssalt
Så här gör du
Täck ingredienserna med vatten och koka i en timme, låt sedan stå och dra i en halvtimme.
Sila soppan och ta loss kycklingköttet.
Båda delar kan frysas.
Om du inte har en nykokt kyckling med tillhörande kycklingkött, så koka i stället filén eller innerfilén i lättsaltat vatten i 20 minuter och dela köttet i mindre bitar.
Skär löken i fina skivor.
Ta bort de yttersta bladen från citrongräset och hacka det ljusgröna/vita fint.
Strimla kålen mycket fint.
Värm upp oljan i en gryta och sautera lök, citrongräs och kål tillsammans med lite salt och peppar, tills det är mjukt och blankt.
Späd med buljongen.
Skala ingefäran och skär den i tunna skivor, som läggs i soppan. Låt den sjuda i sju minuter.
Lägg i kycklingköttet i soppan och värm och låt det bli genomvarmt.
Smaka av med salt och peppar.
Servera med skivor av rädisa och citron plus ärtskott eller persilja.
Om du vill göra soppan mer matig, kan du äta 25 g kokt korngryn (okokt vikt) eller 50 g bröd till – dessa är inte medtagna i beräkningen, då det är ett tillval.