Jordnötssmör – bred på bara!

10 minuter
103 kcal

Få världens enklaste recept på hemgjort jordnötssmör. Och massor av tips till hur du kan använda det till allt från sås och dipp till dressing och kakor.

En skål hemgjort jordnötssmör

HEMGJORT JORDNÖTSSMÖR – mycket enklare än du tror. Har du en stark mixer eller matberedare tar det bara 10 minuter.

Hemlagat jordnötssmör

Det är klibbigt, hälsosamt – och nästan beroendeframkallande. Och det är superenkelt att göra själv. Här är världens enklaste recept på hemlagat jordnötssmör. Och nedan hittar du massor av inspiration om hur du kan använda det i både söta och salta rätter - samt fakta om dess hälsopåverkan.

10 minuter
103 kcal
Undvik att skärmen släcks

Ingredienser

2 stor burk

  • 1000 g naturella jordnötter

Så här gör du

  • Lägg nötterna i en matberedare eller en stark mixer och mixa i 5–7 min tills du har en krämig massa. Ju längre tid du mixar, desto mer flytande blir nötsmöret. Pausa gärna mixern några gånger under tiden, så den inte blir för het.
  • Häll över jordnötssmöret i en ren glasburk som kan slutas helt rätt. Förvara glasburken i rumstemperatur.

TIPS: Vill du att jordnötssmöret ska vara crunchy? Spara en näve jordnötter som du hackar grovt och blandar i när det andra är färdigt.


Tips, fakta och recept


Det är inte direkt det amerikanska köket vi oftast vänder oss till för hälsosam matinspiration. Men deras kärlek till jordnötssmör är faktiskt inte så tokig. Och det handlar verkligen om ren kärlek. Varje amerikan äter cirka 1,5 kilo av det kladdiga, ljusbruna nötpålägget per år. I jämförelse konsumerar vi européer mindre än en tesked per år, enligt amerikanska National Peanut Board.

En stor favorit i USA är den nästan legendariska jordnötssmör- och syltmackan, det vill säga två bitar vitt rostat bröd som är med jordnötssmör och jordgubbssylt mellan. Du behöver dock inte kopiera den onyttiga versionen.

Men jordnötssmör kan vara nyttigt, t ex som pålägg istället för leverpastej och salami. Väljer man den modellen är det en väldigt nyttig byteshandel. I varje sked jordnötssmör finns det gott om nyttigt fett, mättande proteiner och kostfibrer samt viktiga vitaminer och mineraler.

Samtidigt kan man polera sin klimatgloria lite eftersom jordnötssmör har låg klimatpåverkan jämfört med de flesta köttpålägg, speciellt de som är gjorda av nötkött.

1 Hur gör man jordnötssmör?


Förutom en stark mixer eller matberedare gäller det att ha lite tålamod. Det tar några minuter innan jordnötternas olja släpper och man börjar få något som ser ut som en len och krämig massa.

Illustration

Så här gör du

  • Lägg jordnötterna i din mixer. Du kan ev hjälpa mixern genom att hacka nötterna lite först.
  • Mixa i 7-8 minuter. Ta små pauser under tiden, så att maskinen inte blir överhettad. Pausen kan du använda till att skrapa ner nötterna från kanterna av mixerglaset.
  • Har din mixer svårt att klara belastningen kan du tillsätta lite olja. Försök att få ner oljan till knivarna i botten av mixerglaset, t ex med en gaffel – naturligtvis när mixern är avstängd.

TIPS: Rosta ev dina jordnötter på en torr stekpanna innan du mixar. Det är lättare att få ut oljan ur nötterna när de mixas ljumna.

TIPS: Häll lite olja på toppen av jordnötssmöret. Det gör att smöret inte torkar på ytan.

GE DITT JORDNÖTSSMÖR EXTRA SMAK

Vill du smaksätta ditt jordnötssmör lite extra finns det flera möjligheter.

  • Till det salta köket: Ska du använda jordnötssmör till middagen kan du t ex tillsätta chili. Lite honung, riven ingefära eller vitlök är också bra val, t ex till thaimat.
  • Till söta saker: Ska du använda nötsmöret till t ex kakor kan du tillsätta kanel, vanilj, kokos, honung eller hackad choklad.
Köksprylar till jordnötssmör

Vad behöver man för att göra jordnötssmör?

3 x köksprylar till hemgjort jordnötssmör

  • En stark matberedare eller mixer. Välj en med minst 1000 watt och gärna mer – annars orkar den inte.
  • En slickepott. Så är du säker på att få ut allt ditt goda jordnötssmör från mixerglaset.
  • En glasburk. Det är viktigt att det går att sluta burkens lock helt tätt.
540 ordnötter går det åt för en burk jordnötssmör (340 g)
— Källa: National Peanut Board

2 Vad kan man använda jordnötssmör till?


Jordnötssmör kan vara nyttigt, t ex som pålägg istället för leverpastej och salami. Väljer man den modellen är det en väldigt nyttig byteshandel.

Det är dock synd att begränsa jordnötssmöret till rollen som pålägg. Det är nämligen också supergott till middag, t ex i såser, dipper och dressingar. Om du älskar sötsaker – vem gör inte det? – är jordnötssmör en perfekt ingrediens i kakor och rawbollar.

Det får du massor av inspiration till här. Och vi kan slå vad om att du blir av en de européer som kommer att bidra till att förbrukningen av det goda, ljusbruna smöret ökar stort under de kommande åren.

3 6 recept med jordnötssmör i mat


Se fram emot goda recept med jordnötssmör i både såser, dressingar och dippar

Kycklingspett med dressing

Jordnötssmörsdressing (enkelt recept)

Gillar du jordnötter så kommer du att älska jordnötssmörsdressing. Den passar otroligt bra till kyckling, kålsallader och asiatiska rätter, t ex kycklingspett och dessutom är den lätt att göra. Testa det här receptet:

Undvik att skärmen släcks

Ingredienser

2 portion

  • 4 msk jordnötssmör
  • 2 msk soja
  • 1½ msk flytande honung
  • 1 lime, saften
  • Vatten

Så här gör du

  • Rör eller mixa ihop ingredienserna.
  • Tillsätt lite vatten i taget tills du uppnått önskad konsistens.
  • Smaka av dressingen.

Recept med jordnötssmörsdressing

Skål med asiatisk kålsalat
© wichmann+bendtsen

Asiatisk kålsallad med kyckling och jordnötssmördressing

Dröm dig bort till Asien med denna läckra och matiga kålsallad med kyckling som enkelt kan utgöra en hel måltid.

Här hittar du receptet

Rullar med tofu och jordnötsdressing
© wichmann+bendtsen

Gröna rullar med kryddig tofu och jordnötsdressing

Grön mat med nötter och tofu kan absolut fyllda ditt behov av proteiner. Testa våra gröna vårrullar och upptäck hur spännande, färgglad och aptitlig vegetarisk mat kan vara.

Här hittar du receptet

Peanutbutter sauce med rød karry og kokosmælk - god til wok

Recept på jordnötssmörsås till wokrätter

Jordnötter passar perfekt till asiatisk mat. Det är gott att strö jordnötter över en wok, och det är lika gott att ha jordnötssmör i din sås. Det här receptet kompletterar t ex kyckling och knapriga grönsaker på ett fantastiskt sätt.

Ingredienser:

  • 2-3 msk jordnötssmör
  • 1 burk kokosmjölk
  • 1 msk röd currypasta
  • Lite extra virgin olivolja
  • 3 vitlöksklyftor
  • Lite ingefära
  • 2 msk soja
  • Lite limesaft

Så här gör du:

  • Rör ut jordnötssmör i lite kokosmjölk i en skål.
  • Stek currypasta i lite olja med pressad vitlök och finriven ingefära.
  • Ska du ha kyckling i rätten så tillsätt den nu, och bryn.
  • Tillsätt sedan grönsaker och stek snabbt i 1–2 min.
  • Häll jordnötssmörsblandningen i woken och resten av kokosmjölken och soja.
  • Värm upp medan du smakar av rätten med lite limesaft och ev fler kryddor.

Använd jordnötssmör som dipp

Dippar du? Då är jordnötssmörsdipp definitivt något för dig. Framför allt är det gott till färska vårrullar med rispapper och fyllningar som kyckling eller räkor och grönsaker. Och det passar riktigt bra till grönsaksstavar. Både på grund av smaken och för att den feta dippen är ett bra komplement till det magra. Prova t ex dippen till stavar av morot, selleri och röd paprika.

Följ receptet på jordnötssmördressing, men var försiktig med mängden vatten. Om du gillar en kryddig dipp, tillsätt lite finhackad röd chili.

TIPS: Ska det vara superenkelt? Dippa grönsakerna direkt i lite jordnötssmör. Det är ett perfekt mellanmål.

färska vårrullar med grönsaker
© wichmann+bendtsen

Vietnamesiska vårrullar med räkor, grönsaker och jordnötsdipp

Vårrullarna är både enkla och nyttiga och kan lagas på 20 minuter.

Här hittar du receptet

Marinerade kalkonspett med kålsallad och jordnötssmördipp
© wichmann+bendtsen

Marinerade kalkonspett med kålsallad och jordnötssmördipp

Trä upp halva lunchen på ett spett och gör en sallad till den andra halvan – prova vårt recept på kalkonspett med kålsallad och jordnötsdressing.

Här hittar du receptet

4 7 recept med jordnötssmör i sötsaker


Om du inte redan har testat jordnötssmör i kakor, dadelbollar, müslibarer och smoothies, så testa våra goda recept här.

I dadelbollar och annat godis

Hemgjorda dadelbollar och annat konfekt är verkligen inte kalorifattigt, men å andra sidan vet du precis vad som finns i. Och du slipper både konserveringsmedel och färgämnen. Testa att blanda t ex dadlar, jordnötter och jordnötssmör och rulla till bollar. Ställ in i frysen tills den är fast i konsistensen, doppa i smält choklad och strö över hackade jordnötter. Mums!

Godis, peanutbutterballs.
© wichmann+bendtsen

Dadelbollar med jordnötssmör och choklad

När det bästa från två världar möts kan det inte bli annat än succé. Kombinera jordnötssmör och choklad i dessa magiska peanutbutterballs, som du kan äta med gott samvete. Varsågod!

Här hittar du receptet

Nyttigare snickerskulor
© Skovdal Nordic

Dadelbollar med jordnötssmör, jordnötter och chokladöverdrag

Det går inte att känna igen, men det är gott nog. Vi har gjort bollar som smakar lite som Snickers och strösslat dem med hackade jordnötter.

Här hittar du receptet

Müslibarer

En müslibar kan vara ett bra mellanmål när man är på språng, ev tillsammans med lite frukt. Man kan köpa müslibarer överallt, men hemlagad är SÅ mycket bättre. Jordnötssmör och grovt hackade jordnötter ger din bar både god smak, nyttigt fett och mättnad.

En hemgjord FODMAP-müslibar med choklad
© Betina Hastoft

Hemgjord müslibar med jordnötssmör nötter och choklad

En av de stora fördelarna med att baka sina egna müslibarer är att du vet precis vad som är i dem.

Här hittar du receptet

Kakor

Jordnötssmör är gott i kakor, där det salta ger en bra motpol till det söta. Använd den både i själva degen och ovanpå som topping. Gör en topping genom att blanda jordnötssmör med lite vatten tills du har önskad konsistens. Strö ev över hackade jordnötter.

Brownies på ett vitt fat med hackade jordnötter
© wichmann+bendtsen

Brownie med jordnötssmörtopping

Om du är baksugen, prova en vegansk brownie med dadlar och krämig jordnötssmörstoppning. Det smakar jättegott och är lätt att göra.

Här hittar du receptet

Smoothies

En sked jordnötssmör i din smoothie tillför nyttigt fett och gör din smoothie mer mättande.

© wichmann+bendtsen

Smoothie med banan, rödbeta, kakao och jordnötssmör

Det är viktigt att äta rätt efter träning, så du kan återhämta dig och bli redo för nästa pass. Denna smoothie hjälper dig efter styrketräning.

Här hittar du receptet

Pannkakor

Rör ihop jordnötssmör med flytande honung, limesaft och vatten och använd på pannkakor – t ex med frukt.

protein-pannkakor med grönt tillbehör
© wichmann+bendtsen

Protein-pannkakor med grönsaksstavar och jordnötsdipp

Kan du inte heller få nog av pannkakor? Ät pannkakorna till frukost, som mellanmål, som dessert eller direkt efter träning.

Här hittar du receptet

Fudge med jordnötssmör

Det är enkelt att göra hemgjort godis.

Peanutbutter fudge
© wichmann+bendtsen

Mjuk fudge med smak av jordnötssmör.

Gör ditt eget, superenkla julgodis! Här får du receptet på god, mjuk fudge med smak av jordnötssmör.

Här hittar du receptet

Cookies

Cookies finns inte precis på menyn i en hälsosam vardagskost, men då och då måste det finnas plats för något gott.

Hembakade kakor är alltid en hit här. Du känner säkert till de med nötter och choklad, men testa också att lägga till 3-4 msk jordnötssmör till smeten.

Nicecream, gjord på banan och choklad i glas
© iStock

GLASS

Den salta smaken från jordnötter passar bra till glass. För att spara på kalorierna föreslår vi att du gör en hemgjord, god nicecream av frysta bananer, och att du toppar den med lite jordnötssmör som du rört ut med honung, limesaft och vatten.

Ska det vara extra festligt kan du droppa över lite smält, mörk choklad över. Det är sååå gott!

Glöm inte jordnötssmör som pålägg

Jordnötssmör är perfekt som pålägg på både rågbröd, ljust bröd, bananbröd, knäckebröd och kex. Testa det med t ex skivat äpple och lite kanel på toppen.

Jordnötssmörsmackor är också perfekta på utflykt, eftersom det inte kräver förvaring i kylskåp på samma sätt som ost- eller köttpålägg.

Behöver du lite extra energi, så byt ut äpple mot bananskivor.

Gröt med jordnötssmör

PROVA DET OCKSÅ I GRÖT

Gillar du gröt är jordnötssmör en god topping och i själva gröten. Genial och snabb frukost – eller middag på en hektisk dag.

Ingredienser:
Till 1 person är en bra mängd cirka:

  • 1 dl havregryn
  • 2,5 dl vatten
  • 1 msk jordnötssmör

Gör så här:

  • Koka din gröt, t ex havregrynsgröt, som vanligt
  • Rör sedan ner lite jordnötssmör i gröten tills det är fördelat och sedan är gröten klar
  • Toppa ev med bär eller skivad banan.

Så här gör du: Havregrynsgröt är den nyttigaste snabbmaten

5 Är det nyttigt att äta jordnötssmör?


Det korta svaret är ja. Jordnötssmör tillverkas av jordnöten som botaniskt sett inte är nöt, utan en baljväxt, men de har samma hälsoegenskaper som andra nötter. Det innebär mycket nyttigt fett, protein och kostfibrer. Dessutom är jordnötter rika på vitaminer och mineraler, särskilt vitamin E, folat och magnesium.

Att jordnötter kan vara rostade i mindre hjärtvänliga fetter och att de små nötterna innehåller mycket kalorier, salt och akrylamid drar dock ner hälsovärdet. Akrylamid är ett toxin som bildas i vissa livsmedel vid tillagning vid höga temperaturer. Ämnet i djurförsök påvisat en cancerframkallande effekt. Om samma sak gäller för människor är ännu inte säkert.

Läs också: Är det nyttigt att äta jordnötter?

6 Är jordnötssmör lika nyttigt som osaltade jordnötter?


Nästan. De flesta jordnötter är saltade, och de flesta av oss äter för mycket salt. Saltet slipper du när du äter naturella jordnötter. Om du väljer ett jordnötssmör som innehåller fler saker är bara jordnötter och salt, är skillnaden dock större.

Det kan t ex innehålla socker, druvsocker, solrosolja eller palmolja vilket gör det hela onyttigare. Så läs innehållsförteckningen innan du handlar.

7 Vilket jordnötssmör ska jag välja?


Du ska välja ett med så mycket jordnötter och så få andra ingredienser som möjligt. Läs innehållsförteckningen och välj en burk med över 99 procent jordnötter och ev lite salt. Inget annat. Jordnötssmör behöver varken socker, solrosolja eller palmolja.

Creamy Vs Crunchy

CREAMY VS. CRUNCHY – Creamy jordnötssmör är helt mixat och slätt - chunky har små hackade bitar av jordnötter.

© iStock

Jordnötssmör kan grovt delas in i två typer: med eller utan bitar – creamy eller crunchy. Det är ingen skillnad på nyttighet här, så välj den konsistens du gillar bäst. Du kan också köpa ekologiskt jordnötssmör, eller sorter med tillsatt socker.

8 Hur mycket jordnötssmör kan man äta?


Du bestämmer själv såklart, men om du tänker på vikten är det bra att hålla igen lite det goda ljusbruna smöret. Enligt de officiella kostråden bör du äta cirka 30 g nötter om dagen. Översatt till jordnötssmör blir det cirka 3 teskedar.

Det bör tilläggas att rekommendationen gäller osaltade nötter, så om du äter saltat jordnötssmör kan det vara bra att minska på saltet i andra sammanhang.

Vad belastar klimatet mest; jordnötssmör eller hummus? Testa dina kunskapet i vårt klimatquiz

9 Hur många kalorier finns det i jordnötssmör?


På grund av den höga fetthalten i jordnötter ligger jordnötssmör i den tunga änden av kaloriskalan. Det finns cirka 625 kalorier i 100 g jordnötssmör. Som jämförelse finns det 741 kalorier i 100 g smör och 332 kalorier i en 60+ ost.

Smörgås med jordnötssmör – nyttigt med många kalorier

KALORIER I JORDNÖTSSMÖR Det är naturligtvis upp till dig, men om du vill undvika att gå upp i vikt är det en bra idé att ta det lugnt med det utsökta ljusbruna smöret.

© iStock

10 Hur länge håller jordnötssmör?


Den köpta versionen kan hålla i 2–3 månader efter att du har öppnat burken. Efter det riskerar du att det härsknar på grund av den höga fetthalten. Var noga med att skruva fast locket ordentligt, och se till att skeden eller kniven du tar smöret med är ren. Ställer du jordnötssmör i kylen kan det hålla en månad längre.

Hemgjort jordnötssmör håller inte lika länge. Det är viktigt att burken är helt ren innan du häller smöret där i.

I FORM 14/23