Jordnötssmör – bred på bara!
Få världens enklaste recept på hemgjort jordnötssmör. Och massor av tips till hur du kan använda det till allt från sås och dipp till dressing och kakor.
Få världens enklaste recept på hemgjort jordnötssmör. Och massor av tips till hur du kan använda det till allt från sås och dipp till dressing och kakor.
Det är klibbigt, hälsosamt – och nästan beroendeframkallande. Och det är superenkelt att göra själv. Här är världens enklaste recept på hemlagat jordnötssmör. Och nedan hittar du massor av inspiration om hur du kan använda det i både söta och salta rätter - samt fakta om dess hälsopåverkan.
TIPS: Vill du att jordnötssmöret ska vara crunchy? Spara en näve jordnötter som du hackar grovt och blandar i när det andra är färdigt.
Det är inte direkt det amerikanska köket vi oftast vänder oss till för hälsosam matinspiration. Men deras kärlek till jordnötssmör är faktiskt inte så tokig. Och det handlar verkligen om ren kärlek. Varje amerikan äter cirka 1,5 kilo av det kladdiga, ljusbruna nötpålägget per år. I jämförelse konsumerar vi européer mindre än en tesked per år, enligt amerikanska National Peanut Board.
En stor favorit i USA är den nästan legendariska jordnötssmör- och syltmackan, det vill säga två bitar vitt rostat bröd som är med jordnötssmör och jordgubbssylt mellan. Du behöver dock inte kopiera den onyttiga versionen.
Men jordnötssmör kan vara nyttigt, t ex som pålägg istället för leverpastej och salami. Väljer man den modellen är det en väldigt nyttig byteshandel. I varje sked jordnötssmör finns det gott om nyttigt fett, mättande proteiner och kostfibrer samt viktiga vitaminer och mineraler.
Samtidigt kan man polera sin klimatgloria lite eftersom jordnötssmör har låg klimatpåverkan jämfört med de flesta köttpålägg, speciellt de som är gjorda av nötkött.
Förutom en stark mixer eller matberedare gäller det att ha lite tålamod. Det tar några minuter innan jordnötternas olja släpper och man börjar få något som ser ut som en len och krämig massa.
540 ordnötter går det åt för en burk jordnötssmör (340 g)— Källa: National Peanut Board
Jordnötssmör kan vara nyttigt, t ex som pålägg istället för leverpastej och salami. Väljer man den modellen är det en väldigt nyttig byteshandel.
Det är dock synd att begränsa jordnötssmöret till rollen som pålägg. Det är nämligen också supergott till middag, t ex i såser, dipper och dressingar. Om du älskar sötsaker – vem gör inte det? – är jordnötssmör en perfekt ingrediens i kakor och rawbollar.
Det får du massor av inspiration till här. Och vi kan slå vad om att du blir av en de européer som kommer att bidra till att förbrukningen av det goda, ljusbruna smöret ökar stort under de kommande åren.
Se fram emot goda recept med jordnötssmör i både såser, dressingar och dippar
Om du inte redan har testat jordnötssmör i kakor, dadelbollar, müslibarer och smoothies, så testa våra goda recept här.
Det korta svaret är ja. Jordnötssmör tillverkas av jordnöten som botaniskt sett inte är nöt, utan en baljväxt, men de har samma hälsoegenskaper som andra nötter. Det innebär mycket nyttigt fett, protein och kostfibrer. Dessutom är jordnötter rika på vitaminer och mineraler, särskilt vitamin E, folat och magnesium.
Att jordnötter kan vara rostade i mindre hjärtvänliga fetter och att de små nötterna innehåller mycket kalorier, salt och akrylamid drar dock ner hälsovärdet. Akrylamid är ett toxin som bildas i vissa livsmedel vid tillagning vid höga temperaturer. Ämnet i djurförsök påvisat en cancerframkallande effekt. Om samma sak gäller för människor är ännu inte säkert.
Läs också: Är det nyttigt att äta jordnötter?
Nästan. De flesta jordnötter är saltade, och de flesta av oss äter för mycket salt. Saltet slipper du när du äter naturella jordnötter. Om du väljer ett jordnötssmör som innehåller fler saker är bara jordnötter och salt, är skillnaden dock större.
Det kan t ex innehålla socker, druvsocker, solrosolja eller palmolja vilket gör det hela onyttigare. Så läs innehållsförteckningen innan du handlar.
Du ska välja ett med så mycket jordnötter och så få andra ingredienser som möjligt. Läs innehållsförteckningen och välj en burk med över 99 procent jordnötter och ev lite salt. Inget annat. Jordnötssmör behöver varken socker, solrosolja eller palmolja.
Du bestämmer själv såklart, men om du tänker på vikten är det bra att hålla igen lite det goda ljusbruna smöret. Enligt de officiella kostråden bör du äta cirka 30 g nötter om dagen. Översatt till jordnötssmör blir det cirka 3 teskedar.
Det bör tilläggas att rekommendationen gäller osaltade nötter, så om du äter saltat jordnötssmör kan det vara bra att minska på saltet i andra sammanhang.
Vad belastar klimatet mest; jordnötssmör eller hummus? Testa dina kunskapet i vårt klimatquiz
På grund av den höga fetthalten i jordnötter ligger jordnötssmör i den tunga änden av kaloriskalan. Det finns cirka 625 kalorier i 100 g jordnötssmör. Som jämförelse finns det 741 kalorier i 100 g smör och 332 kalorier i en 60+ ost.
Den köpta versionen kan hålla i 2–3 månader efter att du har öppnat burken. Efter det riskerar du att det härsknar på grund av den höga fetthalten. Var noga med att skruva fast locket ordentligt, och se till att skeden eller kniven du tar smöret med är ren. Ställer du jordnötssmör i kylen kan det hålla en månad längre.
Hemgjort jordnötssmör håller inte lika länge. Det är viktigt att burken är helt ren innan du häller smöret där i.
I FORM 14/23