Hummus med gurkmeja, vitlök och citron

15 minuter
238 kcal

Den här röran är perfekt för dig som vill äta antiinflammatoriskt.

Foto: Miklos Szabo

Hummus med gurkmeja, vitlök och citron

Undvik att skärmen släcks

Ingredienser

2 person

  • 8 msk hummus
  • 2 hjärtsalladsblad
  • Gröna stavar av: morot, paprika och gurka, totalt ca 100 g
  • 6 kålbuketter: broccoli och/eller blomkål
  • 2 San Marzano-tomat eller en annan liten, smakrik tomat

Hummus:

  • 400 g kikärtor
  • 1 dl kallpressad rapsolja
  • 1 dl avokadoolja/extra jungfruolja
  • 6 msk tahini
  • 2 tsk gurkmeja
  • Vitlök
  • Citron
  • Havssalt
  • Nymalen svartpeppar

Så lagar du hummus med gurkmeja, vitlök och citron till gröna stavar, tomat och kålbuketter

  • Blötlägg kikärtorna i minst 8 timmar, koka dem mjuka och häll av dem (spara kokvattnet).
  • Mixa kikärterna med oljorna, tahini, gurkmeja och så mycket av kokvattnet att du får en lagom konsistens.
  • Smaka av med vitlök, citron, salt och peppar.
  • Lägg upp hummus på salladsbladet och servera gröna stavar, kål och tomat vid sidan av.

LÄS OCKSÅ: Antiinflammatorisk kost – så här ska du äta

TIPS: Burkkikärtor går också bra, de ska bara sköljas av. Istället för kokvatten kan du även använda buljong till hummusen.

LÄS OCKSÅ Snabb och enkel hemlagad hummus - med kikärtor på burk