En bra antiinflammatorisk frukost är Verum eller sojayoghurt med blåbär, havregryn, lite kanel och krossade linfrön på toppen.

Kostplan: En dag med antiinflammatorisk kost

Här visar vi dig hur en vanlig dag med antiinflammatorisk kost kan se ut.

10 augusti 2018 av I FORM

Den här kostplanen är förhållandevis enkel och utan större kulinariska utsvävningar, men inom ramarna för de sju råvarugrupperna som ingår i en antiinflammatorisk kost kan du enkelt laga fantastisk mat.

Antiinflammatorisk kostplan

Så ser en vanlig dag med antiinflammatorisk mat ut:

Frukost:

  • Verum, Arla Dofilus eller sojayoghurt med blåbär, havregryn, kanel och lite krossade linfrön. 
  • Kaffe eller te utan socker, ev med lättmjölk.

Förmiddagsmellanmål: 

  • En skiva antiinflammatoriskt bröd (se recept). 
  • Blåbärspuré eller mosade blåbär på brödet. 
  • Kaffe eller te utan socker, ev med lättmjölk.

Det antiinflammatoriska brödet innehåller massor av korn som enligt studien är extremt skonsamt mot blodsockret. 

Lunch:

  • 1 skiva fullkornsrågbröd med makrill (gärna i tomatsås). 
  • 1 skiva antiinflammatoriskt bröd med magert köttpålägg, till exempel kycklingbröst eller rostbiff , alternativt marinerad tofu. 
  • Sallad, paprika och tomat. 
  • 1 skiva rågknäckebröd med mager ost och paprika. 
  • Vatten att dricka.

Fet fisk med massor av omega-3 står på menyn varje dag. 

Eftermiddag: 

  • 1 äpple eller 1 päron. 
  • 10–15 mandlar. 
  • Kaffe eller te utan socker, ev med lättmjölk.

Middag:

  • Kokt eller ångad laxfilé med kornsallad. 
  • Kornsallad: Kokta fullkorn, oliver, russin, paprika, lök, morotstärningar, finhackad persilja, mynta eller koriander plus dressing av balsamico och raps- eller olivolja. 
  • Vatten – och ev ett litet glas vin eller öl.

Dessert:

  • Smoothie av fiberdryck, banan och jordgubbar. Strö ev på kanel. Om du inte har fiberdryck använd lättmjölk och 5 gram psyllium-skal per glas.

Strö på kanel överallt där du vill: på smoothien, på din fil eller yoghurt och på ditt kaffe. 

Recept på antiinflammatoriskt bröd

Ingredienser: 

  • 400 g matvete 
  • 4 dl vatten till kokning 
  • 50 g jäst 
  • 240 ml vatten till jästen 
  • 5 g salt 
  • 100 g rågmjöl 
  • 1 mosad mogen banan 
  • 125 g linfrön uppkokta i 1 dl vatten

Så här gör du: Koka vetet i 10 minuter, och låt det svalna en halvtimme. Lös upp jästen i 240 ml vatten. Blanda ner kärnorna, rågmjöl, banan, linfrön och salt. Knåda degen väl. Låt den jäsa 30 minuter och knåda den igen. Häll degen i en bakform och låt den jäsa 35 minuter. Grädda brödet i cirka 40 minuter i 200 grader varm ugn. 

Artikeln är publicerad i I FORM 13/2011.

Nå ditt mål 2018!

Kanske är du intresserad av ...

I FORM tipsar