Kostplan: En dag med antiinflammatorisk kost

Här visar vi dig hur en vanlig dag med antiinflammatorisk kost kan se ut.

Antiinflammatorisk kost

ANTIINFLAMMATORISK KOST – en bra antiinflammatorisk frukost är Verum eller sojayoghurt med blåbär, havregryn, lite kanel och krossade linfrön på toppen.

Den här kostplanen är förhållandevis enkel och utan större kulinariska utsvävningar, men inom ramarna för de sju råvarugrupperna som ingår i en antiinflammatorisk kost kan du enkelt laga fantastisk mat.

LÄS OCKSA: I FORM Kostplan för viktminskning

Antiinflammatorisk kostplan

Så ser en vanlig dag med antiinflammatorisk mat ut:

Frukost:

  • Verum, Arla Dofilus eller sojayoghurt med blåbär, havregryn, kanel och lite krossade linfrön.
  • Kaffe eller te utan socker, ev med lättmjölk.

Förmiddagsmellanmål:

  • En skiva antiinflammatoriskt bröd (se recept).
  • Blåbärspuré eller mosade blåbär på brödet.
  • Kaffe eller te utan socker, ev med lättmjölk.

Det antiinflammatoriska brödet innehåller massor av korn som enligt studien är extremt skonsamt mot blodsockret.

Lunch:

  • 1 skiva fullkornsrågbröd med makrill (gärna i tomatsås).
  • 1 skiva antiinflammatoriskt bröd med magert köttpålägg, till exempel kycklingbröst eller rostbiff , alternativt marinerad tofu.
  • Sallad, paprika och tomat.
  • 1 skiva rågknäckebröd med mager ost och paprika.
  • Vatten att dricka.

Fet fisk med massor av omega-3 står på menyn varje dag.

Eftermiddag:

  • 1 äpple eller 1 päron.
  • 10–15 mandlar.
  • Kaffe eller te utan socker, ev med lättmjölk.

Middag:

  • Kokt eller ångad laxfilé med kornsallad.
  • Kornsallad: Kokta fullkorn, oliver, russin, paprika, lök, morotstärningar, finhackad persilja, mynta eller koriander plus dressing av balsamico och raps- eller olivolja.
  • Vatten – och ev ett litet glas vin eller öl.

Dessert:

  • Smoothie av fiberdryck, banan och jordgubbar. Strö ev på kanel. Om du inte har fiberdryck använd lättmjölk och 5 gram psyllium-skal per glas.

Strö på kanel överallt där du vill: på smoothien, på din fil eller yoghurt och på ditt kaffe.

Recept på antiinflammatoriskt bröd

Ingredienser:

  • 400 g matvete
  • 4 dl vatten till kokning
  • 50 g jäst
  • 240 ml vatten till jästen
  • 5 g salt
  • 100 g rågmjöl
  • 1 mosad mogen banan
  • 125 g linfrön uppkokta i 1 dl vatten

Så här gör du: Koka vetet i 10 minuter, och låt det svalna en halvtimme. Lös upp jästen i 240 ml vatten. Blanda ner kärnorna, rågmjöl, banan, linfrön och salt. Knåda degen väl. Låt den jäsa 30 minuter och knåda den igen. Häll degen i en bakform och låt den jäsa 35 minuter. Grädda brödet i cirka 40 minuter i 200 grader varm ugn.

Artikeln är publicerad i I FORM 13/2011.

Bli hälsosam och stark med I FORM!

I FORMs viktigaste uppgift är att göra hälsa enkelt. I vårt digitala universum får du kunskap och verktyg som gör det lätt att leva sunt. Som prenumerant får du tillgång till både sajten och appen.

På vår sajt och i vår app får du bl a:

  • Över 100 videoträningar på 5 till 40 min.
  • Nybörjarvänliga löpprogram med ljudguide
  • Tillgång till fler än 1000 nyttiga recept
  • Mejl med ny, nyttig meny nyttig meny

Vill du veta mer om I FORM digital? Kolla här!


Newsletter background