Antiinflammatorisk kost – veckomeny

Det kan vara en utmaning att äta antiinflammatoriskt – framförallt om du vill gå "all in." Därför har vi satt ihop en antiinflammatorisk veckomeny där vi – måltid för måltid – kommer med förslag till vad du ska äta för att få i dig massor av antiinflammatoriska råvaror.

Antiinflammatorisk kost veckomeny – förslag till frukost, lunch, middag och mellanmål

ANTIINFLAMMATORISK KOST VECKOMENY Det behöver varken vara svårt eller trist att äta antiinflammatoriskt till dagens alla måltider. Kolla själv i våra antiinflammatoriska veckomeny.

© I FORM, wichmann+bendten og iStock

Antiinflammatorisk kost går ut på att tanka upp med nyttiga råvaror från morgon till kväll – frukt, grönsaker, fet fisk, nyttiga växtoljor, nötter, fullkorn och syrade mejeriprodukter. Men hur får man i sig alla nyttiga matvaror i en vanlig vardagskost? Här kan en antiinflammatorisk veckomeny vara en hjälp.

Vi har satt ihop en veckomeny som dag för dag och måltid för måltid ger dig förslag på vad du ska äta för att få i dig tillräckligt av de antiinflammatoriska godsakerna. Du kan ladda ner veckomenyn här nedanför. Du kan också hitta konkret inspiration till hur du själv kan ge alla dagens måltider en antiinflammatorisk tvist.

1 Ladda ner en antiinflammatorisk veckomeny


2 Antiinflammatorisk frukost


Antiinflammatorisk kost veckomeny frukost – A-fil, bär och nötter

Antiinflammatorisk veckomeny: Frukost

Vad kan man äta till antiinflammatorisk frukost? Här kan du med fördel äta en portion A-fil som du blandar med 100 gram bär (välj gärna frysta bär som ofta är billigt och lätt att få tag i), toppat med en näve mandlar, hasselnötter eller valnötter.

Gillar du havregrynsgröt på morgonen kan du optimera din måltid genom att byta ut lite av grynen mot en näve hackade nötter. Russin istället för socker ger också ett extra hälsolyft.

Eller vad sägs om en omelett av ägg och tomat som komplement till en skiva rostat rågbröd och en smoothie?

Se recept på antiinflammatorisk frukost

3 Antiinflammatorisk lunch


Antiinflammatorisk kost veckomeny lunch – medelhavssallad med lax

Antiinflammatorisk kost veckomeny: Lunch

Äter du ute där det finns en salladbuffé, så fyll din tallrik med grönsaker. Komplettera med torkade bönor eller linser om det är möjligt, ät gärna kyckling eller ägg och en skiva rågbröd.

Tar du med matlåda är det ännu lättare att äta antiinflammatoriskt. En skiva rådbröd eller två, en burk makrill i tomatsås, ett par hundra gram plockgrönsaker och en stor sked hummus så har du en bra måltid.

Du kan förstås också göra en god och matig macka med rågbröd, pesto, babyspenat och lax eller en sallad med rökt lax, skaldjur eller kyckling. Möjligheterna är oändliga.

Se recept på antiinflammatorisk lunch

4 Mellanmål


Antiinflammatorisk kost veckomeny mellanmål – avokado med keso

Antiinflammatorisk kost veckomeny: Mellanmål

Mellanmål är ett bra sätt att få i sig lite nyttiga nötter, t ex tillsammans med lite frukt. En halv avokado med mager keso och en näve minimorötter är andra bra alternativ på antiinflammatoriska mellanmål.

Se recept på antiinflammatoriska mellanmål och snacks

5 Antiinflammatorisk middag


Antiinflammatorisk kost veckomeny middag – lax med kålsallad

Antiinflammatorisk kost veckomeny: Middag

Försök att så långt som möjligt sätta ihop måltider med:

  • Massor av grönsaker, gärna kål så ofta som möjligt.
  • Stärkande fett i form av olivolja, avokado eller nötter
  • En nyttig proteinkälla i form av fisk, fågel, skaldjur eller baljväxter

Konkret skulle en middag kunna bestå av en kålsallad av skuren kål med spelsin, nötter och bär som du äter med en bit grillad lax eller kycklingfilé till.

Se recept på antiinflammatorisk middag

6 Snacks och sötsaker


Antiinflammatorisk kost veckomeny snacks och sötsaker – dadelkulor rawbollar

Snacks och sötsaker

Färsk frukt är det bästa valet, men vill du ha mer sötma kan du göra rawbollar av dadlar vända i lite kakao eller en bit god, mörk choklad .

Se recept på antiiflammatoriska sötsaker