Soppa med tomat, palmkål och bönor

20 minuter
425 kcal

Laga en värmande vintersoppa med tomat, palmkål och vita bönor. Det tar bara 20 minuter – och så har du en perfekt soppa när det blåser kallt ute.

Soppa med tomat, palmkål och bönor

Soppa med tomat, palmkål och bönor

Undvik att skärmen släcks

Ingredienser

2 personer

  • 2 dl blötlagda och kokta vita bönor, motsvarande 1 dl råa
  • 200 g palmkål, grönkål eller savoykål
  • 1 vitlöksklyftor
  • 2 msk extra jungfruolja
  • ½ tsk mald torkad chili
  • 1 burk krossade tomater, eller 4 dl mosade tomater
  • 6 dl buljong, kyckling- eller grönsaksbuljong
  • Havssalt och svartpeppar
  • Parmesanost

Så gör du

  • Gör i ordning kålen. Om det är palmkål eller grönkål skär du bort en del av mittsträngen och ändarna.
  • Skär bladen i mindre bitar. Skölj grundligt och slunga dem torra.
  • Skär vitlök i fina tärningar och stek dem mjuka och glansiga i 1 msk olivolja.
  • Lägg i kålen och blanda noga.
  • Lägg i chili och tomat.
  • Späd med buljong och låt soppan sjuda i 5 minuter.
  • Lägg i bönorna och värm dem.
  • Lägg också i den sista msk olivolja.
  • Ta en stavmixer och mixa lätt 4-5 ggr.
  • Soppan ska inte vara för finmixad, utan framstå som rustik.
  • Smaka av med salt och peppar.
  • Servera den varma soppan.
  • Ställ fram parmesanost och ett rivjärn på bordet.

LÄS OCKSA: Är tomatsoppa nyttigt?