Chiapudding – receptet på en perfekt start på dagen
Chiapudding är både nyttigt och enkelt att göra. Men vilka är fördelarna med att äta det och hur kan du göra den ännu nyttigare? Ta reda på det och prova våra recept här.
Chiapudding är både nyttigt och enkelt att göra. Men vilka är fördelarna med att äta det och hur kan du göra den ännu nyttigare? Ta reda på det och prova våra recept här.
Den här kalla gröten är superenkel att göra – och supernyttig att äta. Rör bara ihop chiafrön med vätska på kvällen så är den klar nästa morgon. En enkel, mättande frukost som är rik på fibrer, protein och vegetabilisk omega-3.
På senare år har vi tagit till oss den kalla chiapuddingen och den har blivit en klassiker när det gäller nyttiga frukostar. Men vilka är hälsofördelarna och hur kan du göra din chiapudding ännu nyttigare?
Ta reda på det här och prova ett av våra andra goda recept på chiapudding längre ner i artikeln.
Chiapudding är en kall gröt som du gör genom att röra ner chiafrön i någon form av vätska. Sedan låter man ”grötblandningen” stå i kylskåpet, helst över natten. Här absorberar chiafröna vätskan och bildar en slags gelé – tills en god pudding slutligen bildas.
Du behöver cirka ⅔ dl vätska för 1 msk (≈ 10 g) chiafrön
Beroende på vilken smak du vill ha kan du välja vilken vätska du blandar dina chiafrön med. Prova mjölk, vatten, juice, havremjölk, kokosmjölk, mandelmjölk etc. Du kan också enkelt komplettera din chiapudding med mejeriprodukter som kvarg, A-fil, kefir, yoghurt och grekisk yoghurt om du vill tillföra mer smak eller skapa en krämigare pudding.
Du kan också experimentera med att tillsätta bär, frukt, jordnötssmör, sylt, vaniljpulver och andra kryddor, havre, nötter eller andra frön i din pudding. Så länge du håller dig till rätt mängd vätska och frön så att blandningen blir till en rimlig konsistens finns det inga gränser för hur du kan göra din chiapudding.
Testa också: Over night oats – kall gröt med havregryn
Ja, det finns många hälsofördelar med att äta chiapudding. Inte nog med att chiafrön håller blodsockret stabilt så att du känner dig mätt länge, de små fröna är också perfekta i en antiinflammatorisk kost och hjälper till att stärka ditt immunförsvar och hämma inflammation i kroppen.
Läs också: Hur gör man chia-vatten?
Chiafrön är fullproppade med hälsosamma antioxidanter, vitaminer och mineraler. De innehåller också mycket kostfiber och omega-3-fettsyror.
Chiapudding är därför en utmärkt näringsrik start på dagen och en superenkel frukost. Om du äter vegetariskt eller veganskt är puddingen perfekt som frukost (eller mellanmål) eftersom chiafrön är en av få bra växtbaserade källor till omega-3.
Läs mer: Hur nyttiga är chiafrön?
Ja, din chiapudding är fortfarande nyttigt även om du gör den med kokosmjölk. Om du bara tänker på hälsan bör du dock vara medveten om att kokosmjölk är en ganska fet dryck och att fettet främst är mättat, vilket vi inte vill ha för mycket av.
Om du vill spara på kalorierna är kokosmjölk inte heller det bästa valet, eftersom den innehåller cirka 5 gånger så många kalorier som minimjölk och cirka 4 gånger så många som mandel- och havremjölk.
Men kokosmjölk kompenserar för den neutrala smaken av chiafrön och innehåller också lite protein, vitaminer och är låg i kolhydrater. Så kör på det om du gillar smaken. Och om du äter chiapudding varje dag, överväg att variera mellan kokosmjölk och andra vätskor, som vatten, mjölk, havremjölk, sojamjölk, mandelmjölk, juice etc.
Huvudingrediensen i chiapudding, chiafrön, är nyttig i sig själv. Men du kan lägga till extra hälsa med dessa tre ingredienser.
Om du äter chiapuddingen till frukost är det en bra idé att blanda den innan du går och lägger dig och låta den sova över natten i kylskåpet.
Men om du har glömt att göra din chiapudding på kvällen innan kan du enkelt blanda ihop chiafrön och vätska på morgonen. Låt chiapuddingen stå i kylskåpet i minst 30-60 minuter och blanda den sedan med en mejeriprodukt för att göra den ännu krämigare.
Med den här metoden kan du också göra en sats chiapudding om du plötsligt känner för att äta det som mellanmål på eftermiddagen eller kvällen.
Behöver du konvertera från gram till dl? Prova då: Den stora omvandlingstabellen – från gram till dl
Om du vill spara tid kan du enkelt göra en större portion chiapudding som du kan äta i flera dagar.
De flesta växtdrycker har en hållbarhetstid på upp till 5 dagar, så om du tillsätter dem i din chiapudding kan den hålla 3–4 dagar.
Om du gör flera portioner åt gången kan chiapuddingen bli en ännu snabbare och enklare vardagsfrukost.
Läs också: Hur man enkelt gör goda plättar av överbliven gröt
Kaloriinnehållet i chiapudding beror naturligtvis på vilka ingredienser du väljer. Dessutom förändras näringsinnehållet om du toppar din chiapudding med till exempel frukt eller nötter.
Men om du följer vårt grundrecept på chiapudding med chiafrön, lättmjölk, ½ tsk. vaniljpulver och 2 msk skyr blir näringsinnehållet som i tabellen nedan:
Näringsinnehåll i chiapudding | Per portion | Per 100 g |
---|---|---|
Kalorier | 169 kcal | 84 kcal |
Protein | 12 g | 6 g |
Fett | 8 g | 4 g |
– varav omega-3 (ALA) | 4 g | 2 g |
Kolhydrater | 9 g | 4 g |
Kostfibrer | 8 g | 4 g |
Källa: DTU och VitaKost |
Ja, chiapudding kan vara en del av en hälsosam kost för dem som vill gå ner i vikt.
Men chiafrön i sig är inte kalorifattiga – tvärtom, eftersom små frön har en ganska hög fetthalt. 100 gram chiafrön innehåller drygt 460 kcal, vilket är ungefär lika mycket som digestivekex eller salami.
Men det finns flera skäl till varför de ändå kan vara en del av en hälsosam, kalorifattig diet:
Om du är ute efter att gå ner i vikt, var uppmärksam på vätskan du använder för att göra puddingen – och vad du lägger ovanpå den.
Undvik kokosmjölk, standardmjölk och yoghurt med full fetthalt. Undvik sirap, socker och honung och söta istället med banan, melon, mango, jordgubbar, hallon och/eller vaniljpulver. Toppa med lite nötter, som också är supernyttiga – men tänk på att de också är kaloririka.
Här har vi samlat ett antal läckra recept på chiapudding. Vi garanterar att alla recept är goda och smakrika … och att du garanterat får en nyttig och mättande frukost!
LÄS OCKSÅ: Recept på over night oats