Chiapudding – receptet på en perfekt start på dagen

35 minuter
169 kcal

Chiapudding är både nyttigt och enkelt att göra. Men vilka är fördelarna med att äta det och hur kan du göra den ännu nyttigare? Ta reda på det och prova våra recept här.

Skål med chiapudding

CHIAPUDDING är en enkel, god och nyttig frukost – full av fibrer, protein och nyttiga omega-3-fetter. Läs mer om hur du gör den här.

© iStock

Chiapudding – basrecept

Den här kalla gröten är superenkel att göra – och supernyttig att äta. Rör bara ihop chiafrön med vätska på kvällen så är den klar nästa morgon. En enkel, mättande frukost som är rik på fibrer, protein och vegetabilisk omega-3.

Undvik att skärmen släcks

Ingredienser

2 personer

  • 4 msk chiafrön (1 msk ≈ 10 g)
  • 3 dl lättmjölk
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 4 msk kvarg

Så här gör du chiapudding

  • Lägg chiafröna i en behållare eller burk med lock. Häll i mjölken, rör om och ställ in i kylen över natten – eller i minst 30 minuter. Rör om en eller två gånger under de första minuterna så att chiafröna inte klumpar ihop sig.
  • Rör om med lite vaniljpulver morgonen därpå och tillsätt kvarg och lite mer mjölk om chiapuddingen är för torr.
  • Toppa din pudding med frukt, bär, nötter eller müsli.
  • Variera konsistensen: Om du vill att din chiapudding ska vara fast i konsistensen, använd bara 1 dl mjölk (½ dl per msk chiafrön). Detsamma gäller om du inte har tid att låta puddingen stå och dra särskilt länge.
  • Variera vätskan: Du kan använda komjölk, kokosmjölk, havremjölk, mandelmjölk, juice eller vatten i din chiapudding.
  • Variera fyllningen: Till exempel fungerar chiapudding med havregryn perfekt. Tillsätt havregryn och lite extra vätska i receptet – eller byt ut en ½ skopa chiafrön mot några skedar havregryn.
  • Variera smaken: Chiafrön smakar inte så mycket i sig, så du kan tillsätta kanel, vanilj, kardemumma, kakaopulver och ingefära för att öka smaken.

På senare år har vi tagit till oss den kalla chiapuddingen och den har blivit en klassiker när det gäller nyttiga frukostar. Men vilka är hälsofördelarna och hur kan du göra din chiapudding ännu nyttigare?

Ta reda på det här och prova ett av våra andra goda recept på chiapudding längre ner i artikeln.

Fler recept och fakta om chiapudding

1 Vad är chiapudding?


Chiapudding är en kall gröt som du gör genom att röra ner chiafrön i någon form av vätska. Sedan låter man ”grötblandningen” stå i kylskåpet, helst över natten. Här absorberar chiafröna vätskan och bildar en slags gelé – tills en god pudding slutligen bildas.

Du behöver cirka ⅔ dl vätska för 1 msk (≈ 10 g) chiafrön

Beroende på vilken smak du vill ha kan du välja vilken vätska du blandar dina chiafrön med. Prova mjölk, vatten, juice, havremjölk, kokosmjölk, mandelmjölk etc. Du kan också enkelt komplettera din chiapudding med mejeriprodukter som kvarg, A-fil, kefir, yoghurt och grekisk yoghurt om du vill tillföra mer smak eller skapa en krämigare pudding.

Du kan också experimentera med att tillsätta bär, frukt, jordnötssmör, sylt, vaniljpulver och andra kryddor, havre, nötter eller andra frön i din pudding. Så länge du håller dig till rätt mängd vätska och frön så att blandningen blir till en rimlig konsistens finns det inga gränser för hur du kan göra din chiapudding.

Testa också: Over night oats – kall gröt med havregryn

2 Är chiapudding nyttigt?


Ja, det finns många hälsofördelar med att äta chiapudding. Inte nog med att chiafrön håller blodsockret stabilt så att du känner dig mätt länge, de små fröna är också perfekta i en antiinflammatorisk kost och hjälper till att stärka ditt immunförsvar och hämma inflammation i kroppen.

Läs också: Hur gör man chia-vatten?

Chiafrön är fullproppade med hälsosamma antioxidanter, vitaminer och mineraler. De innehåller också mycket kostfiber och omega-3-fettsyror.

Chiapudding är därför en utmärkt näringsrik start på dagen och en superenkel frukost. Om du äter vegetariskt eller veganskt är puddingen perfekt som frukost (eller mellanmål) eftersom chiafrön är en av få bra växtbaserade källor till omega-3.

Läs mer: Hur nyttiga är chiafrön?

Chiafrön – huvudingrediens i chiapudding

CHIAFRÖN De nyttiga chiafröna kan användas till mycket mer än chiapudding. Du kan också tillsätta chiafrön i dina hembakade muffins, kakor eller pannkakor, i din smoothie, dricka chiavatten eller använda dem som strössel ovanpå din kvarg, pasta eller sallad.

© iStock

Är chiapudding med kokosmjölk också nyttigt?

Ja, din chiapudding är fortfarande nyttigt även om du gör den med kokosmjölk. Om du bara tänker på hälsan bör du dock vara medveten om att kokosmjölk är en ganska fet dryck och att fettet främst är mättat, vilket vi inte vill ha för mycket av.

Om du vill spara på kalorierna är kokosmjölk inte heller det bästa valet, eftersom den innehåller cirka 5 gånger så många kalorier som minimjölk och cirka 4 gånger så många som mandel- och havremjölk.

Men kokosmjölk kompenserar för den neutrala smaken av chiafrön och innehåller också lite protein, vitaminer och är låg i kolhydrater. Så kör på det om du gillar smaken. Och om du äter chiapudding varje dag, överväg att variera mellan kokosmjölk och andra vätskor, som vatten, mjölk, havremjölk, sojamjölk, mandelmjölk, juice etc.

Sojamjölk, havremjölk, mandelmjölk eller...? Se för- och nackdelar med olika typer av växtbaserade mjölkdrycker här

3 Gör din chiapudding ännu nyttigare


Huvudingrediensen i chiapudding, chiafrön, är nyttig i sig själv. Men du kan lägga till extra hälsa med dessa tre ingredienser.

3 saker som gör chiapudding extra nyttig

bär
© iStock

Bär

Med en näve bär som topping får du en extra dos av antioxidanter. Du får också i dig massor av kostfiber, som är bra för matsmältningen och mättnadskänslan.

Havregryn
© iStock

Havregryn

Blanda ner havregryn i den färdiga chiapuddingen eller låt havregrynen vara kvar över natten. Havregrynen sväller och fyller upp magen, och som en bieffekt kan de bidra till att sänka ditt kolesterol.

Nötter
© iStock

Toppa med nötter

Med lite nötter på puddingen får du i dig massor av fibrer och protein, som stabiliserar ditt blodsocker. Dessutom får du i dig massor av nyttigt fett, som är bra för hjärtat.

4 Hur länge ska chiapuddingen stå och dra?


Om du äter chiapuddingen till frukost är det en bra idé att blanda den innan du går och lägger dig och låta den sova över natten i kylskåpet.

Men om du har glömt att göra din chiapudding på kvällen innan kan du enkelt blanda ihop chiafrön och vätska på morgonen. Låt chiapuddingen stå i kylskåpet i minst 30-60 minuter och blanda den sedan med en mejeriprodukt för att göra den ännu krämigare.

Med den här metoden kan du också göra en sats chiapudding om du plötsligt känner för att äta det som mellanmål på eftermiddagen eller kvällen.

Behöver du konvertera från gram till dl? Prova då: Den stora omvandlingstabellen – från gram till dl

5 Hur länge håller chiapuddingen i kylskåpet?


Om du vill spara tid kan du enkelt göra en större portion chiapudding som du kan äta i flera dagar.

De flesta växtdrycker har en hållbarhetstid på upp till 5 dagar, så om du tillsätter dem i din chiapudding kan den hålla 3–4 dagar.

Om du gör flera portioner åt gången kan chiapuddingen bli en ännu snabbare och enklare vardagsfrukost.

Läs också: Hur man enkelt gör goda plättar av överbliven gröt

6 Hur många kalorier är det i chiapudding?


Kaloriinnehållet i chiapudding beror naturligtvis på vilka ingredienser du väljer. Dessutom förändras näringsinnehållet om du toppar din chiapudding med till exempel frukt eller nötter.

Men om du följer vårt grundrecept på chiapudding med chiafrön, lättmjölk, ½ tsk. vaniljpulver och 2 msk skyr blir näringsinnehållet som i tabellen nedan:

Näringsinnehåll i chiapudding

Här kan du se hur många kalorier och näringsämnen som finns i chiapudding gjord på 2 matskedar chiafrön, lättmjölk, kvarg och lite vaniljpulver. En portion(se recept) väger drygt 200 gram.
Näringsinnehåll i chiapuddingPer portionPer 100 g
Kalorier169 kcal84 kcal
Protein12 g6 g
Fett8 g4 g
– varav omega-3 (ALA)4 g2 g
Kolhydrater9 g4 g
Kostfibrer8 g4 g
Källa: DTU och VitaKost

7 Är chiapudding bra om man vill gå ner i vikt?


Ja, chiapudding kan vara en del av en hälsosam kost för dem som vill gå ner i vikt.

Men chiafrön i sig är inte kalorifattiga – tvärtom, eftersom små frön har en ganska hög fetthalt. 100 gram chiafrön innehåller drygt 460 kcal, vilket är ungefär lika mycket som digestivekex eller salami.

Men det finns flera skäl till varför de ändå kan vara en del av en hälsosam, kalorifattig diet:

  1. Du behöver nyttiga fettsyror varje dag – även när du går på diet. Och fettsyrorna i chiafrön är av den absolut hälsosamma sorten.
  2. Fiberinnehållet i chiafrön är mycket högt – och kostfibrer mättar under lång tid.
  3. Det finns gott om protein – och protein gör dig också mätt samtidigt som det kostar kroppen fler kalorier att omsätta än fett och kolhydrater.
  4. Det krävs inte många chiafrön för att göra en portion chiapudding, eftersom fröna expanderar enormt. Bara 20 gram räcker till en portion, som bara innehåller cirka 170 kcal om den görs med lättmjölk.

Om du är ute efter att gå ner i vikt, var uppmärksam på vätskan du använder för att göra puddingen – och vad du lägger ovanpå den.

Undvik kokosmjölk, standardmjölk och yoghurt med full fetthalt. Undvik sirap, socker och honung och söta istället med banan, melon, mango, jordgubbar, hallon och/eller vaniljpulver. Toppa med lite nötter, som också är supernyttiga – men tänk på att de också är kaloririka.

8 Recept på nyttig chiapudding


Här har vi samlat ett antal läckra recept på chiapudding. Vi garanterar att alla recept är goda och smakrika … och att du garanterat får en nyttig och mättande frukost!

LÄS OCKSÅ: Recept på over night oats

8 goda chiapudding-recept

Chiapudding med havregryn, blåbär och nötter
© Skovdal Nordic

Chiapudding med havregryn och blåbär

Efter en god natts sömn är det dags att tanka upp kroppen och hjärnan med en hälsosam, rejäl frukost. Den här chiapuddingen med havregryn och blåbär är nästan som en dessert.

Här hittar du receptet

Kakaofärgad chiapudding med garnering på toppen
© wichmann+bendtsen

Low carb choklad-chiapudding med kokosmjölk

Den chokladsmakande puddingen är vacker med en garnering på toppen, men om du har bråttom är det bara att äta den som den är. Lågkolhydratfrukost utan ägg.

Här hittar du receptet

Hallonchiapudding med kvarg och havregryn
© wichmann+bendtsen

Hallonchiapuddding med kvarg och havregryn

Tillbringa 5 minuter på kvällen med att röra ihop ingredienserna, ställ i kylen – och vakna upp till en nyttig och god frukost med massor av protein och fibrer.

Här hittar du receptet

Chiapudding med kvarg och gurkmeja
© wichmann+bendtsen

Chiapudding med passionsfrukt, kokos, kvarg och havregryn

Ge dig själv en exotisk - och mättande - start på dagen. Prova vår nyttiga och läckra chiapudding med passionsfrukt och kokosnöt.

Här hittar du receptet

Chiapudding med mango, ingefära och cayennepeppar
© wichmann+bendtsen

Spicy chiaparfait med mango, ingefära och cayennepeppar

Den här chiapuddingen är kryddig och full av vitaminrika ingredienser. Så kickstarta din morgon med en hälsosam och utsökt energiboost.

Här hittar du receptet

Mixad chiapudding med chiafrön, jordgubbar och granatäpple
© wichmann+bendtsen

Chiapudding med jordgubbar och granatäpple

En fräsch och krispig chiapudding fylld med jordgubbar och protein.

Här hittar du receptet

Chiapudding i tre lager

Chiapudding i tre lager

Sätt färg på tillvaron med denna chiapudding i tre färgstarka lager med hallon, mango och avokado. Det kräver lite mer arbete än vanligt – men resultatet är vackert!

Här hittar du receptet

Risalamalta med chia
© wichmann+bendtsen

Chia a la malta med hallonsås

En nytolkning av den klassiska risalamalta som är både nyttigare och sockerfri, och du behöver inte lägga tid på att göra risgrynsgröt. Smaklig måltid!

Här hittar du receptet