Rostad blomkålssallad med mandlar

Testa den här läckra salladen med inspiration från Mellanöstern! Se fram emot att sätta tänderna i blomkål, mandlar, dadlar och tahindressing. Ät den som den är, eller som tillbehör till kött.

23 oktober 2015 av Luise Vindahl

Rostad blomkålssallad

4 personer

1 färskt blomkålshuvud
1 msk kallpressad olivolja
¼ tsk mald spiskummin
¼ tsk mald kanel
¼ tsk mald ingefära
1 knivsudd mald cayenne­peppar eller mer efter smak
200 g belugalinser eller andra
100 g mandlar
10 dadlar, urkärnade
1 liten rödlök
100 g spenat eller annan sallad
Groddar till topping


LÄS OCKSÅ: Mandlar håller hjärtat friskt och midjan slank

Dressing

2 msk tahini
1 msk citronsaft
1 msk honung
2 msk vatten eller mer efter smak

Gör så här

  • Sätt ugnen på 220 grader.
  • Dela blomkålen i mindre buketter och hacka stjälken.
  • Bred ut allting på en bakplåt. Blanda olja och kryddor och häll det över blomkålen.
  • Skölj linserna och koka dem under lock i en kastrull med ½ liter vatten och en nypa salt på svag värme i cirka 20 minuter. Häll bort vattnet och låt svalna.
  • Ta ut blomkålen från ugnen och lägg i en stor skål och låt det svalna.
  • Skruva ner värmen i ugnen till 175 grader och torrosta mandlarna i cirka 10 minuter. Rör runt lite i dem av och till.
  • Vispa ihop dressingen och blanda den med linserna.
  • Skär dadlarna och hacka löken.
  • Ta ut mandlarna ur ugnen och hacka dem grovt.
  • Lägg i alla ingredienser tillsammans med blomkålen och blanda.
  • Toppa med groddar.

Nå ditt mål 2019!

Kanske är du intresserad av ...

I FORM tipsar