Rostad blomkålssallad med mandlar

40 minuter
506 kcal

Testa den här läckra salladen med inspiration från Mellanöstern! Se fram emot att sätta tänderna i blomkål, mandlar, dadlar och tahindressing. Ät den som den är, eller som tillbehör till kött.

Rostad blomkålssallad

Undvik att skärmen släcks

Ingredienser

2 personer

  • ½ färskt blomkålshuvud
  • ½ msk kallpressad olivolja
  • ¼ tsk mald spiskummin
  • ¼ tsk mald kanel
  • ¼ tsk mald ingefära
  • ½ knivsudd mald cayenne­peppar eller mer efter smak
  • 100 g belugalinser eller andra
  • 50 g mandlar
  • 5 dadlar, urkärnade
  • ½ liten rödlök
  • 50 g spenat eller annan sallad
  • Groddar till topping

Dressing

  • 1 msk tahini
  • ½ msk citronsaft
  • ½ msk honung
  • 1 msk vatten eller mer efter smak

Gör så här

  • Sätt ugnen på 220 grader.

  • Dela blomkålen i mindre buketter och hacka stjälken.

  • Bred ut allting på en bakplåt. Blanda olja och kryddor och häll det över blomkålen.

  • Skölj linserna och koka dem under lock i en kastrull med ½ liter vatten och en nypa salt på svag värme i cirka 20 minuter. Häll bort vattnet och låt svalna.

  • Ta ut blomkålen från ugnen och lägg i en stor skål och låt det svalna.

  • Skruva ner värmen i ugnen till 175 grader och torrosta mandlarna i cirka 10 minuter. Rör runt lite i dem av och till.

  • Vispa ihop dressingen och blanda den med linserna.

  • Skär dadlarna och hacka löken.

  • Ta ut mandlarna ur ugnen och hacka dem grovt.

  • Lägg i alla ingredienser tillsammans med blomkålen och blanda.

  • Toppa med groddar.

LÄS OCKSA: Blomkålspizza – 4 goda recept