Rostad blomkålssallad med mandlar

Testa den här läckra salladen med inspiration från Mellanöstern! Se fram emot att sätta tänderna i blomkål, mandlar, dadlar och tahindressing. Ät den som den är, eller som tillbehör till kött.

Rostad blomkålssallad

4 personer

TIDSÅTGÅNG

Förberedelsetid: 10 minuter

Tillagningstid: 30 minuter

Tid totalt: 40 minuter

INGREDIENSER

1 färskt blomkålshuvud

1 msk kallpressad olivolja

¼ tsk mald spiskummin

¼ tsk mald kanel

¼ tsk mald ingefära

1 knivsudd mald cayenne­peppar eller mer efter smak

200 g belugalinser eller andra

100 g mandlar

10 dadlar, urkärnade

1 liten rödlök

100 g spenat eller annan sallad

Groddar till topping

Dressing

2 msk tahini

1 msk citronsaft

1 msk honung

2 msk vatten eller mer efter smak

Gör så här

  • Sätt ugnen på 220 grader.
  • Dela blomkålen i mindre buketter och hacka stjälken.
  • Bred ut allting på en bakplåt. Blanda olja och kryddor och häll det över blomkålen.
  • Skölj linserna och koka dem under lock i en kastrull med ½ liter vatten och en nypa salt på svag värme i cirka 20 minuter. Häll bort vattnet och låt svalna.
  • Ta ut blomkålen från ugnen och lägg i en stor skål och låt det svalna.
  • Skruva ner värmen i ugnen till 175 grader och torrosta mandlarna i cirka 10 minuter. Rör runt lite i dem av och till.
  • Vispa ihop dressingen och blanda den med linserna.
  • Skär dadlarna och hacka löken.
  • Ta ut mandlarna ur ugnen och hacka dem grovt.
  • Lägg i alla ingredienser tillsammans med blomkålen och blanda.
  • Toppa med groddar.

LÄS OCKSA: Blomkålspizza – 4 goda recept

näringsinnehåll per person

Energi: 506 kcal

Protein: 24 g

Fett: 18,9 g

Kolhydrat: 66,4 g

Kostfiber: 12,1 g

Nå ditt mål 2020

Kanske är du intresserad av ...

Vilken är din favoritfrukt?

I FORM tipsar