Hemgjord grön pesto med basilika
Pesto är smaken av Italien - olivolja, basilika, parmesan och vitlök. Om du är ett lika stort fan som vi är, kan du se fram emot ett recept på hemlagad pesto och våra bästa tips för den gröna klassikern.
Pesto är smaken av Italien - olivolja, basilika, parmesan och vitlök. Om du är ett lika stort fan som vi är, kan du se fram emot ett recept på hemlagad pesto och våra bästa tips för den gröna klassikern.
Det är ganska enkelt att göra din egen pesto – och om du har en trädgård eller fönsterbräda full av nyttiga, färska örter är det också väldigt enkelt. Förutom grönsakerna behöver du bara köpa tre andra ingredienser: olivolja, parmesanost och pinjenötter. Lite salt, peppar och vitlök är också gott, men det har du säkert redan. Sedan är det bara att mixa, smaksätta och njuta. Enkelt, eller hur?
TIPS Om du föredrar en grov konsistens, hoppa över mixern och hacka alla ingredienser grovt med en vass kniv.
Italienarna är duktiga på mat. En av deras många geniala uppfinningar är pesto.
Här på redaktionen älskar vi den smakrika solskensdippen, främst för att den smakar vansinnigt gott. Den fylliga gröna dippen kan göra en enorm skillnad för din pasta, ditt bröd, din lax, din potatis – vi skulle kunna fortsätta hur länge som helst. Det hjälper också att det är en mycket hälsosammare form av pålägg än smör eller klassisk sås.
Om du föredrar att köpa färdig pesto finns det flera goda varianter på marknaden. Det är dock en bra idé att kontrollera etiketten innan du lägger burken i din kundkorg.
Vi berättar mer om vad du ska titta efter i den här artikeln, där du också hittar massor av tips på hur du kan variera din pesto och inte minst hur du använder den.
Hållbarheten för hemgjord pesto är 4-5 dagar i kylen. Se till att burken är helt ren och förslut den med ett tättslutande lock. Använd endast rena skedar i burken. Häll ett tunt lager olja ovanpå som ett extra litet tätande lock. Detta gör att den håller sig bättre.
Pesto är i grunden hälsosamt. Men hälsovärdet beror både på de enskilda ingredienserna och på hur mycket man konsumerar.
Ja, det kan man göra. Du kan ersätta parmesanost med jästflingor, som är ultratunna flingor av inaktiv jäst. Flingorna har en mild ost- och nötsmak och kan användas som ett alternativ till ost.
Det kan man absolut göra, här får du två alternativ.
Det kan finnas flera orsaker, men om du följer dessa fyra tips är vi ganska säkra på att din pesto inte kommer att ha en gnutta bitterhet i sig.
Tapenade och pesto kommer båda från södra Europa, och även om båda kan beskrivas som dipp, finns det skillnader.
Skillnaden är om du använder gröna eller röda örter/grönsaker.
PROVA OCKSÅ: Recept på långtidsbakade tomater
Ja, det är inget problem. Men vanligtvis vill du inte värma den separat, utan tillsammans med andra livsmedel. Du kan t ex blanda nykokt pasta med pesto eller pensla laxbitar med den gröna dippen innan du stoppar in dem i ugnen.
Ja, det kan man. Och det kan vara praktiskt om du har många örter i trädgården som du behöver använda innan kylan sätter in.
För bättre smak, vänta med att tillsätta den finrivna parmesanen tills efter upptiningen.
Frys in i små portioner, t ex i små burkar med lock så att du lätt kan ta upp en burk i taget. Låt peston tina i kylen. Hållbarhet i frys: Max 6 månader.
Vi är nära att säga "nästan all mat", för bortsett från det söta köket. Pesto fungerar faktiskt med allt. Från bröd till pasta, potatis, potatis, ägg, kyckling, kött, fisk, grönsaker och baljväxter.
Om du inte är säker på hur du ska använda den här läckra dippen kan du ta en titt på recepten nedan för inspiration.
Kontrollera först ingrediensförteckningen för att se till att oljor som extra jungfruolivolja eller rapsolja har använts, och priset är ofta en bra indikator.
Ingredienserna här är i allmänhet dyra, så om din stormarknad säljer en burk för en tia är det en bra idé att kontrollera ingredienserna.
I FORM 02/2024