Hemgjord grön pesto med basilika

15 minuter
145 kcal

Pesto är smaken av Italien - olivolja, basilika, parmesan och vitlök. Om du är ett lika stort fan som vi är, kan du se fram emot ett recept på hemlagad pesto och våra bästa tips för den gröna klassikern.

En liten skål med pesto - se recept på pesto här

PESTO – är alltid gott. Men om du gör din egen blir den snäppet bättre. Och vi lovar dig, det är inte alls svårt.

© iStock

Hemgjord pesto med basilika

Det är ganska enkelt att göra din egen pesto – och om du har en trädgård eller fönsterbräda full av nyttiga, färska örter är det också väldigt enkelt. Förutom grönsakerna behöver du bara köpa tre andra ingredienser: olivolja, parmesanost och pinjenötter. Lite salt, peppar och vitlök är också gott, men det har du säkert redan. Sedan är det bara att mixa, smaksätta och njuta. Enkelt, eller hur?

15 minuter
145 kcal
Undvik att skärmen släcks

Ingredienser

2 burk

  • 100 g pinjenötter
  • 100 g parmesan
  • 2 knippa basilika
  • 2 dl extra virgin olivolja
  • 3 fett vitlöksklyfta
  • Svartpeppar, nymalen
  • Ev havssalt

Så här gör du hemlagad pesto

  • Rosta pinjenötterna gyllene i en stekpanna.
  • Riv parmesan.
  • Mixa snabbt pinjenötter och parmesan med basilika och olivolja.
  • Pressa vitlöken och rör ner.
  • Smaka av med peppar, salt och ev mer vitlök.

TIPS Om du föredrar en grov konsistens, hoppa över mixern och hacka alla ingredienser grovt med en vass kniv.


Italienarna är duktiga på mat. En av deras många geniala uppfinningar är pesto.

Här på redaktionen älskar vi den smakrika solskensdippen, främst för att den smakar vansinnigt gott. Den fylliga gröna dippen kan göra en enorm skillnad för din pasta, ditt bröd, din lax, din potatis – vi skulle kunna fortsätta hur länge som helst. Det hjälper också att det är en mycket hälsosammare form av pålägg än smör eller klassisk sås.

Om du föredrar att köpa färdig pesto finns det flera goda varianter på marknaden. Det är dock en bra idé att kontrollera etiketten innan du lägger burken i din kundkorg.

Vi berättar mer om vad du ska titta efter i den här artikeln, där du också hittar massor av tips på hur du kan variera din pesto och inte minst hur du använder den.

1 Hur länge håller pesto?


Hållbarheten för hemgjord pesto är 4-5 dagar i kylen. Se till att burken är helt ren och förslut den med ett tättslutande lock. Använd endast rena skedar i burken. Häll ett tunt lager olja ovanpå som ett extra litet tätande lock. Detta gör att den håller sig bättre.

2 Är det nyttigt att äta pesto?


Pesto är i grunden hälsosamt. Men hälsovärdet beror både på de enskilda ingredienserna och på hur mycket man konsumerar.

Det nyttiga

Kalorier

Tre av de fyra huvudingredienserna innehåller mycket fett: olja, ost och frön/nötter. Därför finns det mycket kalorier i den feta gröna dippen. Om du är en storkonsument kommer du snabbt upp i många kalorier.

Valet av olja

Det är viktigt att använda en hälsosam olja. Leta efter extra jungfruolja eller alternativt kallpressad rapsolja. Dessa oljor har en hälsosam fettsyrafördelning jämfört med t ex solrosolja, druvkärneolja och majsolja. Kort sagt är framför allt olivolja, men även rapsolja, mycket rik på enkelomättade fettsyror, som är bra för hjärtat och blodcirkulationen.

Användandet av pesto

Ur hälsosynpunkt gör det stor skillnad vad den gröna dippen ersätter i dina rätter. I en klassisk version med olivolja får du i dig massor av omättade fetter. Som nämnts är dessa fetter mer hälsosamma för dig och ditt cirkulationssystem än mättade fetter, som främst finns i kött och feta mejeriprodukter. Så om du använder pesto istället för smör i en smörgås eller med pasta istället för gräddsås, är det ett mycket nyttigare val.

nyttiga ingredienser

Nyttiga ingredienser i din pesto

Färska örter

Basilika är den absoluta klassikern, men det finns många andra alternativ. Byt ut de doftande gröna bladen mot:

  • Persilja
  • Libbsticka
  • Vattenkrasse
  • Koriander
  • Mynta
  • Ramslök
  • Brännässlor
  • Kirskål

Grönsaker

Istället för örter kan du också använda alla typer av bladgrönsaker. Leta efter sådana med lite smak. Men även andra gröna grönsaker kan användas. Bra val är:

Ost

Favoriten är definitivt parmesan, men om du har en annan hårdost i kylen kan du använda den. Bra alternativ är:

  • Västerbottenost
  • Pecorino
  • Manchego

Olja

För italienare är extra virgin olivolja förmodligen den enda som fungerar, men det finns några andra hälsosamma oljor som du kan prova.

Frön

Pinjenötter är utsökta, men också ganska dyra. Alternativt kan du använda alla slags nötter, men vissa frön eller kärnor kan också användas, t ex:

Kryddor

Vitlök är ett självklart val, men det är inte alla som gillar den starka löken. Istället kan du välja andra ingredienser för att ge extra smak.

Soltorkade tomater

Den vanligaste ingrediensen för den röda versionen är soltorkade tomater. Använd dem helst i olja, eftersom de är lättare att blanda. Alternativt kan du blötlägga de torkade tomaterna i vatten i några timmar. Halvtorkade tomater är också bra att använda, men de är också dyrare. Andra röda grönsaker kan också användas, t ex:

3 Kan man göra en vegansk pesto?


Ja, det kan man göra. Du kan ersätta parmesanost med jästflingor, som är ultratunna flingor av inaktiv jäst. Flingorna har en mild ost- och nötsmak och kan användas som ett alternativ till ost.

En vit skål med potatissallad och grönsaker, runt om står små skålar med pesto och kryddor.
© wichmann+bendtsen

Kall potatissallad med hemgjord vegansk persiljepesto

Behöver du också ny inspiration till din potatissallad? Testa den här peston med persilja, som både är god och vegansk.

Här hittar du receptet

4 Kan man göra en pesto utan mixer?


Det kan man absolut göra, här får du två alternativ.

skål med örter

  1. Med en vass kniv kan du finhacka alla ingredienser, vilket ger en något grov konsistens som också är ganska utsökt.
  2. Du kan också göra den gröna dippen på det sätt som italienarna ursprungligen gjorde den. Nämligen genom att stöta den i en mortel och mortelstöt. Det är faktiskt därifrån den har fått sitt namn. Ordet pesto kommer från det italienska ordet pestare, som betyder "att stöta". Metoden tar lite tid och tålamod, men å andra sidan kan du känna dig stolt när du serverar den.

5 Varför blir min pesto besk?


Det kan finnas flera orsaker, men om du följer dessa fyra tips är vi ganska säkra på att din pesto inte kommer att ha en gnutta bitterhet i sig.

  1. Vissa olivoljor har en lite bitter smak. Välj en som du tycker om. Mixa inte för länge. Ju kortare tid, desto bättre.
  2. Mixa inte vitlöken. Pressa istället klyftorna i en vitlökspress och rör ner dem efteråt. Sedan kan du också tillsätta lite i
  3. taget tills du får rätt smak.
  4. Om skadan är skedd och din pesto smakar bittert kan du prova att tillsätta lite citronsaft.
vitlökspress
© iStock

6 Vad är skillnaden mellan tapenade och pesto?


Tapenade och pesto kommer båda från södra Europa, och även om båda kan beskrivas som dipp, finns det skillnader.

  • Tapenade: De typiska ingredienserna är oliver, kapris och olivolja. Konsistensen är ganska fast och tapenaden kan vanligtvis bredas på en bit brödäven i ett tjockt lager utan att "rinna av”.
  • Pesto: Här används örter istället för oliver, och mer olivolja tillsätts i mixerburken jämfört med de andra ingredienserna. Konsistensen på pesto är därför något mer flytande.

7 Vad är skillnaden mellan grön pesto och röd pesto?


Skillnaden är om du använder gröna eller röda örter/grönsaker.

  • Grön pesto: görs vanligtvis på färsk basilika, men andra gröna örter eller grönsaker kan också användas.
  • Röd pesto: görs vanligtvis på soltorkade tomater.
skål med röd hemlagad pesto

Röd pesto med tomat

10 minuter
150 kcal
Undvik att skärmen släcks

Ingredienser

2 burk

  • 200 g semitorkade tomater
  • 100 g valnötter, rostade
  • 100 g parmesan, finriven
  • 2 dl kallpressad rapsolja
  • 2 fett vitlöksklyfta
  • Svartpeppar, nymalen
  • Ev havssalt

Så här gör du

  • Mixa semitorkade tomater med valnötskärnor, parmesan och rapsolja.
  • Smaka av med vitlök, peppar och ev havssalt.

TIPS Mängden olja avgör konsistensen. Om du vill ha en mer flytande konsistens ska du använda mer olja – och vice versa.


8 Kan man värma upp pesto?


Ja, det är inget problem. Men vanligtvis vill du inte värma den separat, utan tillsammans med andra livsmedel. Du kan t ex blanda nykokt pasta med pesto eller pensla laxbitar med den gröna dippen innan du stoppar in dem i ugnen.

Så tillagar du perfekt lax i ugn

9 Kan man frysa pesto?


Ja, det kan man. Och det kan vara praktiskt om du har många örter i trädgården som du behöver använda innan kylan sätter in.

För bättre smak, vänta med att tillsätta den finrivna parmesanen tills efter upptiningen.
Frys in i små portioner, t ex i små burkar med lock så att du lätt kan ta upp en burk i taget. Låt peston tina i kylen. Hållbarhet i frys: Max 6 månader.

10 Vad använder man pesto till?


Vi är nära att säga "nästan all mat", för bortsett från det söta köket. Pesto fungerar faktiskt med allt. Från bröd till pasta, potatis, potatis, ägg, kyckling, kött, fisk, grönsaker och baljväxter.

Om du inte är säker på hur du ska använda den här läckra dippen kan du ta en titt på recepten nedan för inspiration.

18 recept med pesto

Till pasta

Ibland är det enkla det bästa. I den här kategorin hittar du pasta pesto. Vänd ner nykokt pasta i rikligt med pesto, strö över riven parmesan och peppra lite. Servera med rostade pinjenötter.

Om du försöker spara kalorier genom att undvika pasta kan du servera grönsakspasta, t ex riven zucchini med en klick pesto.

pasta
© wichmann+bendtsen

Pasta med avokadopesto och bakade tomater

Receptet som lyfter den klassiska pastan med pesto. Här serverar vi den med avokadopesto och bakade tomater.

Här hittar du receptet

pasta

Färsk pasta med pesto

En helgrön pastarätt som dessutom är snabblagad.

Här hittar du receptet

Till pastasalat

En pastasallad kan bli lite torr utan olja eller dressing, och pesto är perfekt för detta. Rör ner den i den kokta pastan medan den fortfarande är varm och låt pastan svalna innan du vänder ner överiga ingredienser.

Fiskbullar och pastasallad med persiljepesto
© wichmann+bendtsen

Tonfiskbullar och pastasallad med persiljepesto

Vill du ha ny inspiration till enkel middag är ett av våra bästa tips det här receptet på fiskbullar av tonfisk, serverad med en god pastasallad.

Här hittar du receptet

kyckling-pastasallad
© wichmann+bendtsen

Kall pastasallad med kyckling, ruccola och pesto

Pastasallad är en klassiker hos både stora och små. Njut av den till lunch, på buffén, på picknicken eller i matlådan.

Här hittar du receptet

Pastasallad med pesto och bakade rotfrukter
© Thomas Dahl

Pastasallad med pesto och bakade rotfrukter

Vi har trollat fram en mättande och god pastasallad med pesto och bakade rotfrukter. En vardagshjälte, när middagen ska gå snabbt och enkelt att fixa.

Här hittar du receptet

I wraps

Om du köper färdiga fullkornstortillas blir det en superenkel middag. Fyll dem med rökt lax, pesto, avokado och rödlök eller, som här, med kyckling, kål, basilika och salta mandlar.

hand håller äggvitewrap med kyckling, kål, pesto och nötter
© wichmann + bendtsen

Äggvitewrap med kyckling, spetskål, pesto och salta mandlar

Du kan enkelt göra middagen sundare utan att kompromissa med smaken. Prova detta läckra recept på äggvitewraps med kyckling.

Här hittar du receptet

Kvinna håller tallrik med äggwrap
© wichmann+bendtsen

Äggwrap med grillad tomat, parmaskinka och mozzarella

En äggwrap fylld med godsaker som tomat, parmaskinka och mozzarella.

Här hittar du receptet

Till potatis

Lite smak och fyllighet passar bra till potatis, och pesto är en drömpartner. Du kan använda den som dipp till kokt eller ugnsbakad potatis, du kan använda den i stället för gräddfilsdressing till en potatissallad, eller du kan vända dina råa potatisklyftor i den innan du gräddar dem.

En vit skål med potatissallad och grönsaker, runt om står små skålar med pesto och kryddor.
© wichmann+bendtsen

Kall potatissallad med hemgjord vegansk persiljepesto

Behöver du också ny inspiration till din potatissallad? Testa den här peston med persilja, som både är god och vegansk.

Här hittar du receptet

Till kyckling

Kyckling och pesto är en favoritkombination för många – även för oss. Servera den med pasta, blanda i en sallad eller baka den i ugnen tillsammans med grönsaker som tomat, paprika och blomkål.

Ugnsbakad kyckling med grönsaker och pesto
© wichmann+bendtsen

Ugnsbakad kyckling med grönsaker och pesto

Massor av grönsaker och smarrig pestokyckling ska nog göra hela familjen glad. Aldrig har middagen varit enklare att fixa!

Här hittar du receptet

Pasta med pesto, kyckling, squash och purjolök
© Skovdal Nordic

Pasta med pesto, kyckling, squash och purjolök

Pasta, pesto, kyckling, squash och purjolök - fem ingredienser, som var för sig är fantastiska och tillsammans ännu bättre!

Här hittar du receptet

På en smörgås

Skippa smöret eller majonnäsen i din smörgås och bred på pesto istället. Toppa med kyckling, avokado och tomat om du vill.

Avokadosmörgås med kyckling
© wichmann+bendtsen

Avokadosandwich med kyckling och pesto

Den perfekta avokadomackan som både är nyttig, smakar gott och går snabbt att göra.

Här hittar du receptet

Till lax

Ett enkelt sätt att variera din ugnsbakade lax är att stryka på pesto på laxen innan den sätts in i ugnen.

Bakad lax

Ugnsbakad lax med pesto

Läcker ungsbakad lax med pesto, bönor och krispig parmaskinka.

Här hittar du receptet

grönsaksspaghetti med spenat, sparris och ugnsbakad lax
© wichman+bendtsen

Grönsakspasta med spenat och bakad lax

Laga den här läckra rätten med grönsaksspagetti av squash med spenatpesto och bakad lax och bli på härligt sommarhumör på direkten!

Här hittar du receptet

Till sallader

Några rejäla skvättar olivolja ger smak åt de flesta sallader, men prova även med pesto. Du kan blanda den lite tunnare med mer olivolja. Den passar perfekt ovanpå en klassisk tomatsallad eller i en god måltidssallad, t.ex. med kyckling, avokado, quinoa, broccoli, ärtor och blåbär.

Korngrynssallad med kyckling och hemgjord pesto
© wichmann+bendtsen

Korngrynssallad med kyckling och pesto

En härlig, mättande sallad med korngryn, kyckling, pesto och tomat.

Här hittar du receptet

Kycklingsallad med quinoa, broccoli och grön pesto, recept
© wichmann+bendtsen

Kycklingsallad med quinoa, broccoli och grön pesto

En enkel och fräsch kycklingsallad som både är fylld med mättande proteiner, bra fett och fibrer. Ät den med gott samvete. Smaklig måltid!

Här hittar du receptet

På pizza

Om du bakar dina egna pizzor, ge dem några generösa klickar pesto så snart du tar ut dem ur ugnen. Det smakar fantastiskt – särskilt på potatispizza. Du kan också breda den fylliga dippen på dina obakade pizzabottnar istället för tomatsås.

Grön squashpizza
© wichmann+bendtsen

Grön squashpizza med pesto och kronärtskockshjärtan

Få det smarriga receptet på en grön pizza med pesto här.

Här hittar du receptet

Blomkålspizza – glutenfri, low carb och ketovänligt recept
© wichmann+bendtsen

Blomkålspizza med kyckling, ost och tomat

Pizzadeg gjord på en botten av blomkål. Helt utan mjöl – men fylld med fantastisk smak.

Här hittar du receptet

Som dressing

Om du gillar krämiga dressingar har vi här ett enkelt recept som du kan fixa till på nolltid.

pitabröd med skinka
© wichmann+bendtsen

Pitabröd med skinka, morotssallad och pestodressing

Recept på pitabröd med skinka och den godaste dressingen som smakar som pesto men han mycket färre kalorier!

Här hittar du receptet

11 Köper du din pesto?


Kontrollera först ingrediensförteckningen för att se till att oljor som extra jungfruolivolja eller rapsolja har använts, och priset är ofta en bra indikator.

Ingredienserna här är i allmänhet dyra, så om din stormarknad säljer en burk för en tia är det en bra idé att kontrollera ingredienserna.

I FORM 02/2024