Så tillagar du perfekt lax i ugn
Lax i ugn är något av det nyttigaste och enklaste du kan servera. Så här tillagar du den till perfektion. Kolla allt om ugnstid och kärntemperatur – och få inspiration till tillbehör i våra många läckra laxrecept.
Lax i ugn är något av det nyttigaste och enklaste du kan servera. Så här tillagar du den till perfektion. Kolla allt om ugnstid och kärntemperatur – och få inspiration till tillbehör i våra många läckra laxrecept.
Lax är något av det enklaste man kan göra – och det är dessutom supernyttigt. Tricket är att undvika att översteka fisken så att den blir torr och tråkig. I det här grundreceptet hittar du en enkel och säker metod som fungerar varje gång.
OBS: Använd samma procedur när du tillagar en större bit lax eller en hel laxsida i ugnen. Justera bara tillagningstiden något (se diagrammet tillagningstider. Om du använder en stektermometer ska laxen tas ut ur ugnen när den har uppnått en kärntemperatur på ca 47 grader – oavsett storleken på din laxbit.
TIPS: Laxen är så fet i sig själv att det inte är nödvändigt att smörja in den med extra olja eller smörklumpar innan du sätter in den i ugnen. Men det ger lite extra smak om du gör det.
Du kan också prova att lägga på pesto, vitlöksolja, teriyakisås, lite honung eller sweet chilisås på laxen.
Är du ute efter en måltid som är supernyttig, god och väldigt enkel? Då behöver du inte leta längre än lax i ugn. Du kan laga rätten på mindre än 15 minuter, och fisken är fullproppad med hälsosamma ämnen som bland annat gynnar din cirkulation och hjärna.
Men hur undviker du att laxen blir torr och tråkig? Hur länge ska den stå i ugnen? Kan man använda fryst lax - och är lax fettsnål? Få svar på dina frågor här, testa tekniken i vårt grundrecept ovan – och hitta inspiration i våra många läckra recept.
Lax ska inte vara i ugnen under särskilt lång tid. Den kan snabbt bli torr om den bara får några få minuter för länge. Det kan dock vara svårt att ge helt precisa stektider, eftersom tiden beror på storlek och tjocklek på din lax, precis som det kan vara skillnad på hur olika ugnar värmer, och hur kall laxen är när du ställer den i ugnen.
Men här är en bra tumregel för stektiden på en liten laxfilé:
Har du svårt att avgöra om laxen är klar är en stektermometer en bra hjälp för att laga perfekt lax i ugn.
Du kan se en komplett lista med stektider till olika storlekar på lax här nedan. Det är en bra idé att kolla laxen lite innan hela stektiden har gått, så att du kan ta ut den om den redan skulle vara färdig.
Stick ner en gaffel i laxköttet. När laxen är färdig delar laxen lätt på sig, och är fast och inte rå, i köttet. Många föredrar dock att laxen är lite rå i mitten.
Storlek | Tid i ugnen | Vanlig ugn | Varmluft |
---|---|---|---|
Laxtärningar![]() | 8-10 min. | 200º | 180º |
Liten laxfilé![]() | 10-12 min | 200º | 180º |
Stor laxfilé![]() | 13-15 min. | 200º | 180º |
Hel laxsida![]() | 18-20 min. | 200º | 180º |
Hel lax![]() | 25-30 min. | 200º | 180º |
Lax i ugn är perfekt när den har en kärntemperatur på 48-49 grader. En stektermometer är ett bra sätt att undvika att laxen i ugnen blir överkokt. Men det är viktigt att du placerar den rätt. Så här gör du:
Stick försiktigt in termometern i mitten där laxbiten är som tjockast.
Ta ut laxen när termometern har nått ca 47 grader och låt den vila en stund. Då stiger temperaturen ytterligare några grader.
Laxen är perfekt vid 48-49 grader kärntemperatur.
Om du gillar din lax lite rå i mitten ska den vara några grader lägre.
Om du vill att laxen ska vara genomstekt ska den ha en kärntemperatur på 60 grader.
Perfekt lax: 48–49º i mitten
Ja, du kan använda frusen lax till lax i ugn.
Det bästa resultatet får du genom att tina laxen i kylskåpet. Vid långsam upptining förlorar laxen mindre saft än om du tinar upp den snabbt i mikro eller i rumstemperatur.
Ska det gå snabbt, så tina laxen i en skål med kallt vatten. Se till att laxen är inpackat i en tät fryspåse så det inte kommer in vatten till laxen. Den här metoden går snabbare än att tina upp laxen i rumstempetratur, och är samtidigt mer skonsam.
Om du har väldigt bråttom, kan du också lägga in den frusna laxen direkt i ugnen och ändå få ett någorlunda bra resultat. Räkna med att laxen behöver 5-15 min. extra i ugnen vid 200 grader, en än laxen var färsk, beroende på storlek.
Är det styckfrusna laxfiléer á ca. 110 gram, behöver de ungefär 18-20 min. i ugnen istället för 12. Men prova dig fram och kolla gärna laxen med jämna mellanrum så du är säker på att den inte ligger för länge och blir torr.
Laxpaket i ugn, även kallat lax en papilotte, gör du genom att linda in laxen i bakplåtspapper tillsammans med grönsaker och örter. Detta gör laxen extra saftig eftersom den "ångar" i sin egen saft.
Läs också: Så känner du igen ramslök
Här har vi samlat våra bästa recept på lax i ugn. Vi garanterar att både smaken och nyttigheten är i topp i alla våra recept. Smaklig måltid!
Vi rekommenderar bakplåtspapper när du ska laga laxpaket i ugn – lax en papilotte, som det också kallas, när man packar in lax i knyten och bakar dem i ugnen.
Även om aluminiumfolie är lättare att forma och packa in med, så finns det två bra anledningar att välja bakplåtspapper:
Du riskerar inte att få aluminium i din mat i – och därmed din kropp – om du använder bakplåtspapper. Syrliga matvaror som lime och citron är tillbehör som vi gärna har till fisken när vi lagar lax i ugn. Och syran kan dra aluminium ur aluminiumfolien, så det kommer över till maten. I större mängder misstänks aluminium kunna påverka bland annat vår fertilitet och hjärna.
Om du lagar laxpaket på grillen, där bakplåtspappret inte kan användas, så vänta med att lägga på citron till dess laxen är färdiggrillad.
Bakplåtspapper är mycket mer miljövänligt än aluminiumfolie, så både är mer klimatbelastande att framställa och mycket svårare att bryta ner än bakplåtspapper.
LÄS OCKSÅ: De här matvarorna ska du aldrig förpacka i aluminiumfolie
Den enda gränsen för vad du kan servera till lax är din egen (eller dina gästers) smak. Om du gör laxpaket har du grönsakerna på plats och kan lägga till en krispig sallad, ris, färskpotatis eller en krämig pasta.
Det ger en bra balans i måltiden att ha både lite knaprigt till den mjuka laxen, t ex färska eller lätt sauterade grönsaker, och någon syra (t ex lite citron, kapris eller en syrlig sås eller dip) som motvikt till den feta laxsmaken.
Eftersom lax i sig är relativt kaloririk bör du komplettera med mycket grönsaker om du vill ha en näringsmässigt balanserad måltid. Förutom sallader eller sauterade, bakade eller ångade grönsaker kan du också välja att äta t ex blomkålsris (grovt riven blomkål som du häller kokande vatten över eller sauterar lätt i en kastrull) eller squashpasta till din lax.
Du kan hitta massor av inspiration till hälsosamma och läckra tillbehör i våra laxrecept.
Lax är så saftig i sig själv att en sås inte är absolut nödvändig. Lagar du laxpaket kommer saften från paketet i sig själv utgöra en bra "sås".
Men annars passar ljusa, syrliga såser som till exempel citron-sås eller hollandaisesås, bra till laxen.
Ett annat bra alternativ är att göra en kall sås/dipp av till exempel grekisk yoghurt, kvarg, skyr eller creme fraiche blandat med till exempel riven lök, hackade färska örter (till exempel dill, purjolök, citronmeliss eller persilja) och krydda med salt, peppar, curry eller chili.
Rester från lax i ugn kan hålla sig 1-2 dagar i kylskåp. Hållbarheten beror på hur länge laxen stått framme på matbordet, innan den sattes in i kylen.
Så förpacka dina lax-rester och sätt in den i kylskåpet så snabbt som möjligt – så kan den hålla sig i två dagar.
Det finns massor av goda saker du kan använda din rester från lax i ugn till. Här är lite inspiration:
Pasta med lax – perfekt middag till dagen efter. Vill du ha den enkelt kan du bara vända ner den varma kokta pastan med dina laxrester, en skvätt olivolja, salt, peppar och lite parmesan eller en matsked pesto – gärna med några körsbärstomater och färska örter. Recept: Pasta med lax
Omelett med lax – perfekt till både morgon, middag och kväll. Rökt lax är en favorit i omelett, men har du lite rester av din bakade lax är den också väldigt god i en omelett. Stek lite grönsaker, till exempel hackad lök och färsk sparris, vispa ett par ägg med salt och peppar, häll dem över grönsakerna, dela laxen i småbitar och strö över omeletten. Stek gyllenbrun på båda sidorna – och ät!
Laxsallad – en laxrest är perfekt för att göra laxsallad. Laga antingen en krämig laxsallad för att lägga på en smörgås, eller en mättande, spröd sallad med till exempel skuren kål, lite lök, bönor och en god dressing. Har du kvar lite kall dipp från din lax i ugn kan du använda de resterna också: Blanda ner laxen i dippen tillsammans med lite färskhackad rödlök och lite skuren sparris eller gröna ärter – Klart! Nu har du en läcker laxsallad.
Recept: Sallad med lax och spetskål
LÄS OCKSÅ: Så här använder du dina matrester
Lax är en fet fisk. Kaloriinnehållet varierar från fisk till fisk, men generellt har mätningar visat att odlad lax innehåller upp till dubbelt så många kalorier som vild lax, eftersom den vilda laxen är mindre fet än odlad.
Enligt Livsmedelsverket innehåller odlad fjordlax ungefär 210 kalorier pr. 100 g lax, medan kaloriinnehållet är 160 kalorier pr. 100 g för vild regnbågslax.
Som jämförelse är det 38 kalorier i morot och 545 kalorier i mjölkchoklad.
Här nedan kan du se hur många kalorier det är i olika typer av lax. Kaloriberäkningen gäller för odlad atlantlax, som är det som vi äter mest av.
JA! Även om lax gör till en av tungviktarna i kalori-skalan är varenda gram av laxen fullspäckad med nyttiga saker – ämnen som det kan vara svårt att få från andra källor.
Det är särskilt laxens höga innehåll av omega-3-fettsyror, särskilt n-3-fettsyrorna DHA och EPA, som gör laxen till en hälsosamt produkt. De här omega-3-fettsyrorna hittar du först och främst i fet fisk som lax, sill och makrill, och de är väldigt bra för våra hjärt- och kärlsystem och våra hjärnor.
Samtidigt är lax rik på D-vitamin, som många av oss lider brist på under vinterhalvåret, och dessutom har lax en antiinflammatorisk effekt i kroppen och främjar en god tarmflora.
LÄS OCKSÅ: Därför är lax så nyttigt