Så här lagar du perfekt lax i ugn

11-21 minuter

Lax i ugn är något av det nyttigaste och enklaste du kan ställa på middagsbordet. Men hur ser du till att laxen inte blir torr? Och vad ska du servera till? Kolla in vår laxguide – och få massor av inspiration från våra 15 goda recept på lax i ugn.

Lax i ugn med grönsaker i bakplåtspapper

LAX I UGN Det är enkelt att laga lax i ugn – även om du som här går upp en nivå och packar in laxen med läckert grönt tillbehör.

© wichmann+bendtsen

Är du ute efter en måltid som både är nyttig, god och väldigt enkel? Laga lax i ugn. Du kan bli klar med lax i ugn på mindre än en kvart, och fisken innehåller massor av nyttiga ämnen till glädje för bland annat ditt blodomlopp och din hjärna.

Men hur undviker du att laxen blir torr? Hur lång tid ska den vara i ugnen? Kan du använda frusen lax, eller är färsk lax bättre? Få svar på dina frågor här – och hitta massor av inspiration i våra många goda recept på lax i ugn.

Hur lagar man lax i ugn?

Lax i ugn är något av det enklaste du kan laga. Tricket är först och främst att undvika att steka laxen för länge, så den blir torr och trist. (Se schema med stektider nedan).

Lax i ugn

Undvik att skärmen släcks

Ingredienser

2 personer

 • 2 laxen (laxfilé eller laxsida)
 • Salta och krydda ev. med andra kryddor
 • citronskivor eller färska örter

Så här lagar du lax i ugn – helt enkelt

 • Värm ugnen till 200 grader (180 varmluft).
 • Lägg laxen (laxfilé eller laxsida) på ett bakplåtspapper eller i en ugnsfast form med skinnsidan neråt.
 • Salta och krydda ev. med andra kryddor.
 • Om du vill, så lägg citronskivor eller färska örter ovanpå laxen.
 • Ställ laxen mitt i ugnen och baka den i 10-20 min. (se stektider) – beroende på storlek. Du kan också använda en stektermometer – lax ska vara 46-47 grader i mitten, när du tar ut den.
 • Ta ut laxen ur ugnen och låt den vila några minuter.

Laxen är så fet i sig själv att det inte behövs någon extra olja eller smör innan du ställer den i ugnen. Men det ger förstås lite extra saftighet, om du ändå vill tillföra lite fett.


Så här gör du laxpaket i ugn

Du kan också välja att laga lax en papilotte, där du paketerar laxen i bakplåtspapper tillsammans med grönsaker och örter. Det ger en extra saftig lax, eftersom den ligger och tillreds i sin egen saft. Så här gör du:

 • Värm ugnen till 200 grader (180 grader varmluft).

 • Gör ev. grönsakerna redo. Bara din smak och fantasi sätter gränser. Var observant på om det tillbehör du vill packa ner med laxen behöver samma tillredningstid som din lax. Skär grova grönsaker, som exempelvis morötter i strimlor eller skivor, så stektiden passar till laxen och övriga grönsaker.

  Goda tillbehör till laxpaket i ugn kan vara:

 • Sparris
 • Tomat
 • Lök
 • Kål – t ex blomkål, broccoli eller skuren spetskål
 • Ärter
 • Spenat
 • Purjolök
 • Squash
 • Gröna bönor
 • Moror
 • Färska örter, t ex dill, purjolök eller persilja
 • Citron
 • Lime
 • Vik en bit bakplåtspapper på mitten och lägg lax och tillbehör på ena sidan.

 • Salta och krydda ev med andra kryddor.

 • Tillsätt ev. en skvätt olivolja. Det är också gott att ha pesto på laxen.

 • Vik bakplåtspappren över paketet och vik in kanterna, så paketet blir tätt. (se vik-tekniken i videon nedan).

 • Placera laxpaketen mitt i ugnen och baka dem. Paketen ska vara i ugnen ungefär 2–5 min mer än om laxen inte var i paket. Så cirka 15 minuter vid 200 grader, eller 20 minuter vid 180 grader (vanlig ugn) om det är små portionslaxbitar du har packat in. (Sestektider).

 • Ta ut laxen ur ugnen och låt den vila några minuter.

 • Klipp hål i pappret, eller vik ut det och servera direkt i pappret.

VIDEO: Så här viker du bakplåtspapper – “Lax en papilotte”

Hur lång tid ska laxen vara i ugnen?

Lax ska inte vara i ugnen under särskilt lång tid. Den kan snabbt bli torr om den bara får några få minuter för länge. Det kan dock vara svårt att ge helt precisa stektider, eftersom tiden beror på storlek och tjocklek på din lax, precis som det kan vara skillnad på hur olika ugnar värmer, och hur kall laxen är när du ställer den i ugnen.

Men här är en bra tumregel för stektiden på en liten laxfilé:

Du kan se en komplett lista med stektider till olika storlekar på lax här nedan. Det är en bra idé att kolla laxen lite innan hela stektiden har gått, så att du kan ta ut den om den redan skulle vara färdig.

Stick ner en gaffel i laxköttet. När laxen är färdig delar laxen lätt på sig, och är fast och inte rå, i köttet. Många föredrar dock att laxen är lite rå i mitten.

Har du svårt att avgöra om laxen är klar är en stektermometer en bra hjälp för att laga perfekt lax i ugn.

Baka laxen vid lång temperatur under längre tid

Det som är så bra med att laga lax i ugn är att det är så enkelt, gott – och supersnabbt. Men har du mer tid kan du också välja att baka laxen vid lägre temperatur under längre tid. Det är mer skonsamt för fisken och säkrar att den blir helt genomstekt om laxens tjocklek är varierande.

Testa t ex att ha laxen i ugnen 20-25 minuter vid 120 grader. Även här är en stektermometer en bra hjälp.

Kan man använda stektermometer till lax i ugn?

Ja, du kan med fördel använda en stektermometer när du lagar lax i ugn – och det är en strålande metod för att undvika att laxen står för länge i ugnen.

 • Stick försiktigt ner termometern där din laxfilé är som tjockast.

 • Ta ut laxen när termometern har nått 46-47 grader, och låt den vila lite. Temperaturen kommer under tiden stiga ytterligare några grader.

 • Lax i ugn är perfekt vid 48-49 graders kärntemperatur.

 • Vill du ha din lax lite rå i mitten ska den vara ett par grader lägre när du tar ut den.

 • Vill du ha din lax well done, alltså fullständigt genomstekt, ska den upp till 60 graders kärntemperatur.

Kan man använda frusen lax till lax i ugn?

Ja, du kan använda frusen lax till lax i ugn.

Det bästa resultatet får du genom att tina laxen i kylskåpet. Vid långsam upptining förlorar laxen mindre saft än om du tinar upp den snabbt i mikro eller i rumstemperatur.

Ska det gå snabbt, så tina laxen i en skål med kallt vatten. Se till att laxen är inpackat i en tät fryspåse så det inte kommer in vatten till laxen. Den här metoden går snabbare än att tina upp laxen i rumstempetratur, och är samtidigt mer skonsam.

Om du har väldigt bråttom, kan du också lägga in den frusna laxen direkt i ugnen och ändå få ett någorlunda bra resultat. Räkna med att laxen behöver 5-15 min. extra i ugnen vid 200 grader, en än laxen var färsk, beroende på storlek.

Är det styckfrusna laxfiléer á ca. 110 gram, behöver de ungefär 18-20 min. i ugnen istället för 12. Men prova dig fram och kolla gärna laxen med jämna mellanrum så du är säker på att den inte ligger för länge och blir torr.

Aluminiumfolie eller bakplåtspapper till lax i ugn?

ALUMINIUMFOLIE ELLER BAKPLÅTSPAPPER Om du lägger syrliga saker som citron och lime i ditt laxpaket så välj alltid bakplåtspapper.

Ska man använda bakplåtspapper eller aluminiumfolie till lax i ugn?

Vi rekommenderar bakplåtspapper när du ska laga laxpaket i ugn lax en papilotte, som det också kallas, när man packar in lax i knyten och bakar dem i ugnen.

Även om aluminiumfolie är lättare att forma och packa in med, så finns det två bra anledningar att välja bakplåtspapper:

 • Du riskerar inte att få aluminium i din mat i – och därmed din kropp – om du använder bakplåtspapper. Syrliga matvaror som lime och citron är tillbehör som vi gärna har till fisken när vi lagar lax i ugn. Och syran kan dra aluminium ur aluminiumfolien, så det kommer över till maten. I större mängder misstänks aluminium kunna påverka bland annat vår fertilitet och hjärna.

  Om du lagar laxpaket på grillen, där bakplåtspappret inte kan användas, så vänta med att lägga på citron till dess laxen är färdiggrillad.

 • Bakplåtspapper är mycket mer miljövänligt än aluminiumfolie, så både är mer klimatbelastande att framställa och mycket svårare att bryta ner än bakplåtspapper.

LÄS OCKSÅ: De här matvarorna ska du aldrig förpacka i aluminiumfolie

Vilket tillbehör är gott till lax i ugn?

Det är bara din egen (eller dina gästers) smak, som sätter gränser för vad du kan servera till lax i ugn. Lagar du laxpaket, har du redan grönsakerna, och kan till exempel servera en spröd sallad, ris, färskpotatis eller en krämig pasta till.

Det ger en bra balans i din måltid att ha både lite sprött och knastrande till den mjuka laxen, till exempel färska eller snabbfrästa grönsaker och lite syra (till exempel citron, kapris eller en syrlig sås) som motvikt till laxens feta smak.

Eftersom lax i sig själv är relativt kaloririk är det en bra idé att servera massor av grönsaker till, om du vill ha en måltid i näringsmässig balans. Ut över sallader eller tillagade grönsaker kan du servera blomkålsris (grovriven blomkål som du häller kokande vatten över, eller steker snabbt i stekpannan) eller squashpasta till din lax i ugn.

Du kan få massor av inspiration till nyttig och goda tillbehör till lax i ugn i våra lax-recept nedan.

Vilken sås är god till lax i ugn?

Lax är så saftig i sig själv att en sås inte är absolut nödvändig. Lagar du laxpaket kommer saften från paketet i sig själv utgöra en bra "sås".

Men annars passar ljusa, syrliga såser som till exempel citron-sås eller hollandaisesås, bra till laxen.

Ett annat bra alternativ är att göra en kall sås/dipp av till exempel grekisk yoghurt, kvarg, skyr eller creme fraiche blandat med till exempel riven lök, hackade färska örter (till exempel dill, purjolök, citronmeliss eller persilja) och krydda med salt, peppar, curry eller chili.

Recept: God och kalorisnål hollandaise-sås

Recept: Sauce verte – också god till lax!

Hur länge kan rester från lax hålla sig i kylskåpet?

Rester från lax i ugn kan hålla sig 1-2 dagar i kylskåp. Hållbarheten beror på hur länge laxen stått framme på matbordet, innan den sattes in i kylen.

Så förpacka dina lax-rester och sätt in den i kylskåpet så snabbt som möjligt – så kan den hålla sig i två dagar.

Vad kan man använda lax-rester till?

Det finns massor av goda saker du kan använda din rester från lax i ugn till. Här är lite inspiration:

 • Pasta med lax – perfekt middag till dagen efter. Vill du ha den enkelt kan du bara vända ner den varma kokta pastan med dina laxrester, en skvätt olivolja, salt, peppar och lite parmesan eller en matsked pesto – gärna med några körsbärstomater och färska örter. Recept: Pasta med lax

 • Omelett med lax – perfekt till både morgon, middag och kväll. Rökt lax är en favorit i omelett, men har du lite rester av din bakade lax är den också väldigt god i en omelett. Stek lite grönsaker, till exempel hackad lök och färsk sparris, vispa ett par ägg med salt och peppar, häll dem över grönsakerna, dela laxen i småbitar och strö över omeletten. Stek gyllenbrun på båda sidorna – och ät!

 • Laxsallad – en laxrest är perfekt för att göra laxsallad. Laga antingen en krämig laxsallad för att lägga på en smörgås, eller en mättande, spröd sallad med till exempel skuren kål, lite lök, bönor och en god dressing. Har du kvar lite kall dipp från din lax i ugn kan du använda de resterna också: Blanda ner laxen i dippen tillsammans med lite färskhackad rödlök och lite skuren sparris eller gröna ärter – Klart! Nu har du en läcker laxsallad.
  Recept: Sallad med lax och spetskål

Hur många kalorier är det i lax?

Lax är en fet fisk. Kaloriinnehållet varierar från fisk till fisk, men generellt har mätningar visat att odlad lax innehåller upp till dubbelt så många kalorier som vild lax, eftersom den vilda laxen är mindre fet än odlad.

Enligt Livsmedelsverket innehåller odlad fjordlax ungefär 230 kalorier pr. 100 g lax, medan kaloriinnehållet är 160 kalorier pr. 100 g för vild regnbågslax.

Som jämförelse är det 38 kalorier i morot och 545 kalorier i mjölkchoklad.

Här nedan kan du se hur många kalorier det är i olika typer av lax. Kaloriberäkningen gäller för odlad atlantlax, som är det som vi äter mest av.

Så många kalorier är det i lax – olika storlekar av laxfiléer

KALORIER I LAX Det är cirka 228 kalorier i 100 gram odlad lax. Här kan du se hur många kalorier det ungefär är i olika laxbitar. En standardportion av laxfilé är cirka 110 g = 225 kalorier.

50 kalorier = 22 gram lax. 100 kalorier = 44 gram lax. 150 kalorier = 66 gram lax. 250 kalorier = 110 gram lax. 500 kalorier = 220 gram lax.

*KÄLLA: DTU Fødevareinstituttet – data för rå, odlad atlantlax*

Är lax i ugn nyttigt?

JA! Även om lax gör till en av tungviktarna i kalori-skalan är varenda gram av laxen fullspäckad med nyttiga saker – ämnen som det kan vara svårt att få från andra källor.

Det är särskilt laxens höga innehåll av omega-3-fettsyror, särskilt n-3-fettsyrorna DHA och EPA, som gör laxen till en hälsosamt produkt. De här omega-3-fettsyrorna hittar du först och främst i fet fisk som lax, sill och makrill, och de är väldigt bra för våra hjärt- och kärlsystem och våra hjärnor.

Samtidigt är lax rik på D-vitamin, som många av oss lider brist på under vinterhalvåret, och dessutom har lax en antiinflammatorisk effekt i kroppen och främjar en god tarmflora.

LÄS OCKSÅ: Därför är lax så nyttigt

Vilken lax är nyttigast?

Om du är ute efter att få mesta möjliga sundhet ska du då köpa vild eller odlad lax? Och spelar det någon roll om laxen är frusen?

Odlad lax har generellt ett högre fettinnehåll än vild lax. Det är dock inte synonymt med att det är nyttigare.

Mätningar har till exempel visar att D-vitamin-innehållet – gram for gram – är högre i vild lax än i lax från odlingar. Och när det gäller fettfördelningen i lax har vild lax också en större andel av de nyttiga omega-3-fettsyrorna som DHA och EPA i förhållande till till exempel omega-6-fettsyror, som de flesta av oss får rikligt av. Men eftersom vild lax generellt innehåller mindre fett kommer du få mer DHA och EPA i 100 g odlad la än i 100 g vild lax – du får bara en större andel av andra fettsyror med på köpet.

Mätningar av laxens näringsinnehåll varierar dock mycket – särskilt när det gäller vild lax, eftersom innehållet av fettsyror och vitaminer och mineraler varierar från fisk till fisk, beroende på hur länge den hr levt och vad den har ätit.

Generellt får du färre kalorier och fett från vild lax, och mer protein och D-vitamin. Om du köper vild lax så välj MSC-märkt fisk om du vill vara säker på att fisken fångats på ett hållbart sätt.

När det gäller frusen kontra färsk lax är frusen lika nyttig som den färska.

Hur är det med giftämnen i lax?

När vi snackar giftämnen i fisk är det särskilt tungmetaller (kvicksilver) och dioxin och PCB, du ska vara uppmärksam på. Du behöver dock inte undvika att äta lax om du är bekymrad över de här ämnena.

Tungmetaller är först och främst ett problem för de stora rovfiskarna som tonfisk, haj och svärdfisk och inte något som finns i lax i någon bekymrande mängd – oavsett om den är vildfångad eller odlad.

Dioxin och PCB kan däremot vara ett problem för lax-älskare, eftersom det är miljögifter som finns i fiskarnas fettväv. Och det har den feta laxen som bekant en hel del av. Laxen tar upp giftet genom sin föda – den äter småfisk och kräftdjur – och ju längre laxen lever (och ju större den därmed är), desto mer gift innehåller den.

Lax fångad i Östersjön, har enligt mätningar haft höga koncentrationer av dioxin. Därför råder Livsmedelsverket att man inte ska äta Östersjö-lax oftare än en gång i veckan. Barn, kvinnor i barnafödande ålder, gravida och ammande rekommenderas att inte äta Östersjölax oftare än två–tre gånger per år.

Läs mer om dioxin i fisk hos Livsmedelsverket

Recept med lax i ugn

Här har vi samlat våra bästa recept på lax i ugn. Vi garanterar att både smaken och nyttigheten är i topp i alla våra recept. Smaklig måltid!

Lax i ugn med grönsaker – lax en papilotte

LAX EN PAPILOTTE Saftiga paket med lax och grönsaker

© wichmann+bendtsen

Lax i ugn – en papilotte – med grönsaker

Här är laxfiléer i paket tillsammans med bakplåtspapper med bland annat sparris, blomkål och citron och därefter bakat och serverat i paketen – fulla av saft och smak.

➡️ Här hittar du receptet

Lax i ugn med grönkål

BAKAD LAX MED GRÖNKÅL Läcker måltid på 30 minuter.

© wichmann+bendtsen

Lax i ugn med grönkål

Här är den saftiga laxen i ugn serverad med vitlöksfräst grönkål, som passar utmärkt till lax – både i färg och i smak. Rätten är enkel, god och supernyttig!

➡️ Här hittar du receptet

Lax i ugn med björnbär

LAX I UGN MED BJÖRNBÄRSRELISH Syrlig relish är god till den feta laxen

Lax i ugn med björnbärsrelish

Här har laxen i ugn sällskap av relish med björnbär och rödbetor. Det sötsura smaken är riktigt god till den feta fisken. Servera med en god sallad med melon, björnbär och fetaost.

➡️ Här hittar du receptet

Lax i ugn med pesto

BAKAD LAX MED PESTO Pesto är (också) gott på lax!

Lax i ugn med pesto

Laxfiléer utan skinn är här kryddade med pesto och har fått 12 min i ugnen. Serveras med potatis och lätt kokta bönor – strösslade med sprödstekt parmaskinka och rostade pinjenötter.

➡️ Här hittar du receptet

Hel laxsida i ugn med pasta och örter

LAXSIDA MED ÖRTER En hel laxsida i ugn med massor av persilja, dill och purjolök. Gott!

© wichmann+bendtsen

Hel laxsida i ugn med pasta och örter

Har du en hel laxsida? Testa den här receptet där laxen tillagas med färsk persilja, dill och purjolök, och serveras med en krämig pasta med spetskål och blomkålspuré.

➡️ Här hittar du receptet

Lax i ugn med parmesan och spetskål

LAX I UGN MED POLKABETOR Smarrig måltid med lax – bara 250 kcal pr. person!

© wichmann+bendtsen

Lax i ugn med spetskål och parmesan

Polkabetor är ett gott och fräscht tillbehör till den här laxen i ugn, där det också serveras blancherad spetskål och parmesan till.

➡️ Här hittar du receptet

Lax i ugn med rotfrukts-pommes

LAX I UGN MED ROTFRUKTS-POMMES Fish and chips – på det nyttiga sättet.

Fish and chips i en nyttig version – lax i ugn med rotfrukts-pommes

Här är det nyttiga alternativet till den brittiska klassikern – nämligen bakad lax med paprikapanering och pommes frites av blandade rotfrukter.

➡️ Här hittar du receptet

Lax i ugn med vallmöfrö

LAX I UGN MED VALLMÖFRÖ Testa att toppa din lax med vallmofrö – det är både gott och sprött.

Lax i ugn med vallmofrö och pasta

Det är fart i både färg och smak i den här rätten. Laxen har fått en spröd topping av vallmofrön. Servera med läcker svart pasta, grön broccoli-pesto, rödlök och morötter. Snyggt!

➡️ Här hittar du receptet

Laxsida i ugn med potatissallad

LAXSIDA MED POTATISSALLAD 20 minuter i ugnen – sedan är laxsidan klar.

© wichmann+bendtsen

Laxsida i ugn med sommarsallad

Enkelt recept på hel laxsida i ugn som serveras med färska örter och lime – och en nyttig och somrig potatissallad med sparris, blomkål, morötter och ärter.

➡️ Här hittar du receptet

Lax i ugn – laxspett

LAXSPETT Supergod, smarrig kål-sallad som vi här serverar till laxen.

© wichmann+bendtsen

Lax i ugn med rödkålssallad

Gör serveringen av laxen lite festligare genom att skära laxen i stora bitar och trä dem på spett. Servera med en mättande sallad med rödkål, spenat och röda linser.

➡️ Här hittar du receptet

Lax i ugn med ärtpuré

LAX I UGN MED ÄRTER Det är massor av ärter till den här laxen – ärtpuré, kokta kikärter och ärtskott.

© Miklos Szabo

Lax i ugn med ärtpuré

Här är lax i ugn serverad med en överraskande enkel och god ärtpuré med mynta och kokta kikärter. Toppa rätten med färska ärtskott, om du kan få tag på dem.

➡️ Här hittar du receptet

Sesam-lax i ugn med bönsallad

SESAM-LAX I UGN Sesamfrön ger laxen en extra piff.

Sesam-lax i ugn med powersallad

Laxen är bakad med agavesirap och senap och panerad med svarta sesamfrön. Den goda powersalladen bjuder bland annat på edamamebönor, quinoa, avokado, mandlar och rödbetor.

➡️ Här hittar du receptet

Lax i ugn med pasta

PASTA MED LAX Enkel och god mat med lax på bara 20 minuter!

© wichmann+bendtsen

Pasta med lax, sparris och dill

En super-enkel rätt kan du laga på bara 20 minuter. Baka laxen i 12 minuter, koka pasta och sparris och mixa det hela med dill och kryddor direkt på tallriken. Nyttig och god vardagsmat!

➡️ Här hittar du receptet

Lax i ugn med quinoa och sparris

LAX I UGN MED QUINOA Får det lov att vara en läcker quinoasallad till din laxfilé?

© wichmann+bendtsen

Lax i ugn med quinoa och sparris

Både lax och quinoa är supernyttigt. Serverad som här med sparris, lime och färska bär blir rätten en riktig vitaminbomb.

➡️ Här hittar du receptet

Grillad lax i ugn

LAX I UGN MED RABARBER Den syrliga rabarbern är goda tillsammans med lax.

© wichmann+bendtsen

Grillad lax i ugn med rabarber-topping

När det är säsong för rabarber, så testa att laga den här läckra och enkla rabarber-tomat-toppingen till din lax. Den lätt syrliga smaken från rabarberna passar riktigt bra med den feta laxen.

➡️ Här hittar du receptet

Kolla I FORM för fler laxrecept.