Så tillagar du perfekt lax i ugn

12 minuter
238 kcal

Lax i ugn är något av det nyttigaste och enklaste du kan servera. Så här tillagar du den till perfektion. Kolla allt om ugnstid och kärntemperatur – och få inspiration till tillbehör i våra många läckra laxrecept.

Lax i ugn med citron - recept

LAX I UGN – Det är en ren njutning att sticka gaffeln i en perfekt tillagad laxbit. Så här tillagar du enkelt god och saftig lax i ugnen.

© iStock

Perfekt lax i ugnen

Lax är något av det enklaste man kan göra – och det är dessutom supernyttigt. Tricket är att undvika att översteka fisken så att den blir torr och tråkig. I det här grundreceptet hittar du en enkel och säker metod som fungerar varje gång.

Undvik att skärmen släcks

Ingredienser

2 personer

  • 2 laxfilé (á ca 125 g)
  • 2 tsk havssalt, gärna flingsalt
  • 2 Strö peppar, nymalen
  • 4 citronskivor (eller lite citronsaft)
  • Färska örter, t ex timjan, oregano eller rosmarin

Hur man lagar lax i ugn – enkelt

  • Värm ugnen till 180 grader (200 grader varmluftsugn).
  • Lägg laxfilén med skinnsidan nedåt på ett bakplåtspapper eller i en ugnsfast form.
  • Häll lite citronsaft över laxen (valfritt).
  • Strö över flingsalt, peppar och eventuella andra kryddor.
  • Lägg citronskivor och färska örter ovanpå laxen.
  • Placera laxen i mitten av ugnen och grädda i ca 10-12 min.
  • Du kan också använda en stektermometer. Stick försiktigt in termometern i mitten av laxen där den är som tjockast. Den ska ha en kärntemperatur på ca 47 grader när du tar ut den.
  • Ta ut laxen ur ugnen och låt den vila i några minuter. Då stiger kärntemperaturen ytterligare till 48–49 grader, vilket är den perfekta temperaturen för lax.

OBS: Använd samma procedur när du tillagar en större bit lax eller en hel laxsida i ugnen. Justera bara tillagningstiden något (se diagrammet tillagningstider. Om du använder en stektermometer ska laxen tas ut ur ugnen när den har uppnått en kärntemperatur på ca 47 grader – oavsett storleken på din laxbit.

TIPS: Laxen är så fet i sig själv att det inte är nödvändigt att smörja in den med extra olja eller smörklumpar innan du sätter in den i ugnen. Men det ger lite extra smak om du gör det.

Du kan också prova att lägga på pesto, vitlöksolja, teriyakisås, lite honung eller sweet chilisås på laxen.


Är du ute efter en måltid som är supernyttig, god och väldigt enkel? Då behöver du inte leta längre än lax i ugn. Du kan laga rätten på mindre än 15 minuter, och fisken är fullproppad med hälsosamma ämnen som bland annat gynnar din cirkulation och hjärna.

Men hur undviker du att laxen blir torr och tråkig? Hur länge ska den stå i ugnen? Kan man använda fryst lax - och är lax fettsnål? Få svar på dina frågor här, testa tekniken i vårt grundrecept ovan – och hitta inspiration i våra många läckra recept.

Recept och tips för lax i ugn


1 Hur lång tid ska laxen vara i ugnen?


Lax ska inte vara i ugnen under särskilt lång tid. Den kan snabbt bli torr om den bara får några få minuter för länge. Det kan dock vara svårt att ge helt precisa stektider, eftersom tiden beror på storlek och tjocklek på din lax, precis som det kan vara skillnad på hur olika ugnar värmer, och hur kall laxen är när du ställer den i ugnen.

Men här är en bra tumregel för stektiden på en liten laxfilé:


Laxfilé: 12 min. / 180º


Har du svårt att avgöra om laxen är klar är en stektermometer en bra hjälp för att laga perfekt lax i ugn.

Du kan se en komplett lista med stektider till olika storlekar på lax här nedan. Det är en bra idé att kolla laxen lite innan hela stektiden har gått, så att du kan ta ut den om den redan skulle vara färdig.

Stick ner en gaffel i laxköttet. När laxen är färdig delar laxen lätt på sig, och är fast och inte rå, i köttet. Många föredrar dock att laxen är lite rå i mitten.

Lax i ugn – stektider och ugnstemperaturer

Storlek Tid i ugnen Vanlig ugn Varmluft
Laxtärningar
8-10 min. 200º 180º
Liten laxfilé
10-12 min 200º 180º
Stor laxfilé
13-15 min. 200º 180º
Hel laxsida
18-20 min. 200º 180º
Hel lax
25-30 min. 200º 180º

2 Vad bör kärntemperaturen vara för lax?


Lax i ugn är perfekt när den har en kärntemperatur på 48-49 grader. En stektermometer är ett bra sätt att undvika att laxen i ugnen blir överkokt. Men det är viktigt att du placerar den rätt. Så här gör du:

  • Stick försiktigt in termometern i mitten där laxbiten är som tjockast.

  • Ta ut laxen när termometern har nått ca 47 grader och låt den vila en stund. Då stiger temperaturen ytterligare några grader.

  • Laxen är perfekt vid 48-49 grader kärntemperatur.

  • Om du gillar din lax lite rå i mitten ska den vara några grader lägre.

  • Om du vill att laxen ska vara genomstekt ska den ha en kärntemperatur på 60 grader.

Perfekt lax: 48–49º i mitten

Lax på väg in i ugnen med stektermometer

INNERTEMPERATUREN bör ligga runt 48-49 grader om du vill ha en fin och saftig lax i ugnen. Sätt in termometern där laxen är som tjockast och ställ in den på 47 grader. När laxen vilar utanför ugnen stiger temperaturen normalt några grader extra i mitten.

3 Kan man använda frusen lax till lax i ugn?


Ja, du kan använda frusen lax till lax i ugn.

Det bästa resultatet får du genom att tina laxen i kylskåpet. Vid långsam upptining förlorar laxen mindre saft än om du tinar upp den snabbt i mikro eller i rumstemperatur.

Ska det gå snabbt, så tina laxen i en skål med kallt vatten. Se till att laxen är inpackat i en tät fryspåse så det inte kommer in vatten till laxen. Den här metoden går snabbare än att tina upp laxen i rumstempetratur, och är samtidigt mer skonsam.

Om du har väldigt bråttom, kan du också lägga in den frusna laxen direkt i ugnen och ändå få ett någorlunda bra resultat. Räkna med att laxen behöver 5-15 min. extra i ugnen vid 200 grader, en än laxen var färsk, beroende på storlek.

Är det styckfrusna laxfiléer á ca. 110 gram, behöver de ungefär 18-20 min. i ugnen istället för 12. Men prova dig fram och kolla gärna laxen med jämna mellanrum så du är säker på att den inte ligger för länge och blir torr.

4 Hur gör man laxpaket i ugnen?


Laxpaket i ugn, även kallat lax en papilotte, gör du genom att linda in laxen i bakplåtspapper tillsammans med grönsaker och örter. Detta gör laxen extra saftig eftersom den "ångar" i sin egen saft.

Läs också: Så känner du igen ramslök

Lax i ugn med grönsaker och färskpotatis - Lax en papilotte - recept

SAFTIG LAX – Gör laxpaket med grönsaker i ugnen (lax en papilotte) och du har en nyttig och god rätt med massor av saft och smak.

© wichmann+bendtsen

Så här gör du laxpaket i ugn

  • Värm ugnen till 200 grader (180 grader varmluft).

  • Gör ev. grönsakerna redo. Bara din smak och fantasi sätter gränser. Var observant på om det tillbehör du vill packa ner med laxen behöver samma tillredningstid som din lax. Skär grova grönsaker, som exempelvis morötter i strimlor eller skivor, så stektiden passar till laxen och övriga grönsaker.

  • Vik en bit bakplåtspapper på mitten och lägg lax och tillbehör på ena sidan.

  • Salta och krydda ev med andra kryddor.

  • Tillsätt ev. en skvätt olivolja. Det är också gott att ha pesto på laxen.

  • Vik bakplåtspappren över paketet och vik in kanterna, så paketet blir tätt. (se vik-tekniken i videon nedan).

  • Placera laxpaketen mitt i ugnen och baka dem. Paketen ska vara i ugnen ungefär 2–5 min mer än om laxen inte var i paket. Så cirka 15 minuter vid 200 grader, eller 20 minuter vid 180 grader (vanlig ugn) om det är små portionslaxbitar du har packat in. (Se stektider).

  • Ta ut laxen ur ugnen och låt den vila några minuter.

  • Klipp hål i pappret, eller vik ut det och servera direkt i pappret.

VIDEO: Så här viker du bakplåtspapper – “Lax en papilotte”

Recept med lax i ugn


Här har vi samlat våra bästa recept på lax i ugn. Vi garanterar att både smaken och nyttigheten är i topp i alla våra recept. Smaklig måltid!

5 RECEPT: Laxpaket (lax en papilotte)


Laxpaket i ugnen ("lax en papilotte")

Lax i ugn med grönsaker och färskpotatis - Lax en papilotte - recept
© wichmann+bendtsen

Lax i ugn – en papilotte – med grönsaker

Här är laxfiléer i paket tillsammans med bakplåtspapper med bland annat sparris, blomkål och citron och därefter bakat och serverat i paketen – fulla av saft och smak.

Här hittar du receptet

Laxpaket i ugn med couscoussallad, recept
© wichmann+bendtsen

Laxpaket med couscoussallad

Smakrik lax på nolltid - prova vårt recept på laxpaket i ugn med couscoussallad och du är garanterad en utsökt måltid för hela familjen.

Hitta receptet här

6 RECEPT: Laxfiléer i ugn


Laxfiléer i ugn

Lax i ugn med grönkål
© wichmann+bendtsen

Lax i ugn med grönkål

Här är den saftiga laxen serverad med vitlöksfräst grönkål, som passar utmärkt till lax – både i färg och i smak. Rätten är enkel, god och supernyttig!

Här hittar du receptet

Lax i ugn med björnbär

Lax i ugn med björnbärsrelish

Här har laxen sällskap av relish med björnbär och rödbetor. Det sötsura smaken är riktigt god till den feta fisken. Servera med en god sallad med melon, björnbär och fetaost.

Här hittar du receptet

Lax i ugn med pesto

Lax i ugn med pesto

Laxfiléer utan skinn är här kryddade med pesto och har fått 12 min i ugnen. Serveras med potatis och lätt kokta bönor – strösslade med sprödstekt parmaskinka och rostade pinjenötter.

Här hittar du receptet

Lax i ugn med parmesan och spetskål
© wichmann+bendtsen

Lax i ugn med spetskål och parmesan

Polkabetor är ett gott och fräscht tillbehör till den här laxen i ugn, där det också serveras blancherad spetskål och parmesan till.

Här hittar du receptet

Lax i ugn med rotfrukts-pommes

Fish and chips i en nyttig version

Här är det nyttiga alternativet till den brittiska klassikern – nämligen bakad lax med paprikapanering och pommes frites av blandade rotfrukter.

Här hittar du receptet

Lax i ugn med vallmöfrö

Lax i ugn med vallmofrö och pasta

Det är fart i både färg och smak i den här rätten. Laxen har fått en spröd topping av vallmofrön. Servera med läcker svart pasta, grön broccoli-pesto, rödlök och morötter. Snyggt!

Här hittar du receptet

Lax i ugn med grönsaksstavar och hummus
© wichmann+bendtsen

Laxfilé i ugn med grönsaker och hummus

De kloka säger att vi bör äta fet fisk ett par gånger i veckan. Med denna enkla rätt är du på god väg.

Hitta receptet här

Apelsinmarinerad lax med röd quinoa och broccoli
© wichmann+bendtsen

Apelsinmarinerad lax med röd quinoa

Lax kan tillagas på många olika sätt. Här är den apelsinmarinerad och serveras med röd quinoa och sparrisbroccoli - rekommenderas varmt!

Hitta receptet här

Lax i ugn – laxspett
© wichmann+bendtsen

Lax i ugn med rödkålssallad

Gör serveringen av laxen lite festligare genom att skära laxen i stora bitar och trä dem på spett. Servera med en mättande sallad med rödkål, spenat och röda linser.

Här hittar du receptet

Lax i ugn med ärtpuré
© Miklos Szabo

Lax i ugn med ärtpuré

Här är laxen serverad med en överraskande enkel och god ärtpuré med mynta och kokta kikärter. Toppa rätten med färska ärtskott, om du kan få tag på dem.

Här hittar du receptet

Sesam-lax i ugn med bönsallad

Sesam-lax i ugn med powersallad

Laxen är bakad med agavesirap och senap och panerad med svarta sesamfrön. Den goda powersalladen bjuder bland annat på edamamebönor, quinoa, avokado, mandlar och rödbetor.

Här hittar du receptet

Lax i ugn med pasta
© wichmann+bendtsen

Pasta med lax, sparris och dill

En super-enkel rätt kan du laga på bara 20 minuter. Baka laxen i 12 minuter, koka pasta och sparris och mixa det hela med dill och kryddor direkt på tallriken. Nyttig och god vardagsmat!

Här hittar du receptet

Lax i ugn med quinoa och sparris
© wichmann+bendtsen

Lax i ugn med quinoa och sparris

Både lax och quinoa är supernyttigt. Serverad som här med sparris, lime och färska bär blir rätten en riktig vitaminbomb.

Här hittar du receptet

Lax med rotfrukter, blomkålsris och hollandaise
© wichmann+bendtsen

Lax med rotfrukter, blomkålsris och hollandaise

Ett snabbt och enkelt recept på lax med rotfrukter, blomkålsris och hollandaise för vardagskvällar. Rätten är rik på grönsaker, mättande proteiner, nyttiga fettsyror och magvänliga kostfibrer. Varsågod!

Hitta receptet här

Bakad lax med rotfrukter
© wichmann+bendtsen

Lax i ugn med bakade rotfrukter

Prova vårt läckra recept på bakade rotfrukter. Det smakar himmelskt och ger dig massor av fibrer och nyttiga fettsyror.

Hitta receptet här

Lax och grönt på plåt
© wichmann+bendtsen

Lax och grönsaker på plåt

Ibland behöver middagen bara vara snabb och enkel. Här är ett recept på ugnsbakad lax med kål och purjolök. Allt i en och samma rätt. Smaklig måltid!

Hitta receptet här

Misomarinerad lax med edamamebönor
© Skovdal Nordic

Misoglaserad lax med ricebowl

I FORMs recept på misoglaserad lax i ugn med ricebowl - en smakbomb som du kan trolla fram på bara 20 minuter. Prova själv!

Hitta receptet här

Plåtmat med lax, broccoli, paprika och sötpotatis, recept
© wichmann+bendtsen

Plåtpanna med lax och grönsaker

Lägg alla ingredienser till din nyttiga måltid i en form och minimera disken efter middagen.

Hitta receptet här

Grillad lax i ugn
© wichmann+bendtsen

Grillad lax i ugn med rabarber-topping

När det är säsong för rabarber, så testa att laga den här läckra och enkla rabarber-tomat-toppingen till din lax. Den lätt syrliga smaken från rabarberna passar riktigt bra med den feta laxen.

Här hittar du receptet

7 RECEPT: Hel laxsida i ugnen


Hel laxsida i ugnen

Hel laxsida med pasta och örter
© wichmann+bendtsen

Hel laxsida i ugn med pasta och örter

Har du en hel laxsida? Testa den här receptet där laxen tillagas med färsk persilja, dill och purjolök, och serveras med en krämig pasta med spetskål och blomkålspuré.

Här hittar du receptet

Laxsida i ugnen med blomkålsgratäng och sallad
© wichmann+bendtsen

Lax med sallad och blomkålsgratäng

Lax serverad med gammaldags blomkålsgratäng på det nyttiga sättet och en krispig äpple- och paprikasallad. MUMS!

Hitta receptet här

Laxsida i ugnen med potatissallad
© wichmann+bendtsen

Laxsida i ugn med sommarsallad

Enkelt recept på hel laxsida i ugn som serveras med färska örter och lime – och en nyttig och somrig potatissallad med sparris, blomkål, morötter och ärter.

Här hittar du receptet

8 Ska man använda bakplåtspapper eller aluminiumfolie till lax i ugn?


Vi rekommenderar bakplåtspapper när du ska laga laxpaket i ugn – lax en papilotte, som det också kallas, när man packar in lax i knyten och bakar dem i ugnen.

Även om aluminiumfolie är lättare att forma och packa in med, så finns det två bra anledningar att välja bakplåtspapper:

  • Du riskerar inte att få aluminium i din mat i – och därmed din kropp – om du använder bakplåtspapper. Syrliga matvaror som lime och citron är tillbehör som vi gärna har till fisken när vi lagar lax i ugn. Och syran kan dra aluminium ur aluminiumfolien, så det kommer över till maten. I större mängder misstänks aluminium kunna påverka bland annat vår fertilitet och hjärna.

    Om du lagar laxpaket på grillen, där bakplåtspappret inte kan användas, så vänta med att lägga på citron till dess laxen är färdiggrillad.

  • Bakplåtspapper är mycket mer miljövänligt än aluminiumfolie, så både är mer klimatbelastande att framställa och mycket svårare att bryta ner än bakplåtspapper.

LÄS OCKSÅ: De här matvarorna ska du aldrig förpacka i aluminiumfolie

Aluminiumfolie eller bakplåtspapper till lax i ugn?

ALUMINIUMFOLIE ELLER BAKPLÅTSPAPPER Om du lägger syrliga saker som citron och lime i ditt laxpaket så välj alltid bakplåtspapper.

© iStock / I FORM

9 Vad är ett bra tillbehör till lax i ugn?


Den enda gränsen för vad du kan servera till lax är din egen (eller dina gästers) smak. Om du gör laxpaket har du grönsakerna på plats och kan lägga till en krispig sallad, ris, färskpotatis eller en krämig pasta.

Det ger en bra balans i måltiden att ha både lite knaprigt till den mjuka laxen, t ex färska eller lätt sauterade grönsaker, och någon syra (t ex lite citron, kapris eller en syrlig sås eller dip) som motvikt till den feta laxsmaken.

Eftersom lax i sig är relativt kaloririk bör du komplettera med mycket grönsaker om du vill ha en näringsmässigt balanserad måltid. Förutom sallader eller sauterade, bakade eller ångade grönsaker kan du också välja att äta t ex blomkålsris (grovt riven blomkål som du häller kokande vatten över eller sauterar lätt i en kastrull) eller squashpasta till din lax.

Du kan hitta massor av inspiration till hälsosamma och läckra tillbehör i våra laxrecept.

10 Vilken sås är god till lax i ugn?


Lax är så saftig i sig själv att en sås inte är absolut nödvändig. Lagar du laxpaket kommer saften från paketet i sig själv utgöra en bra "sås".

Men annars passar ljusa, syrliga såser som till exempel citron-sås eller hollandaisesås, bra till laxen.

Ett annat bra alternativ är att göra en kall sås/dipp av till exempel grekisk yoghurt, kvarg, skyr eller creme fraiche blandat med till exempel riven lök, hackade färska örter (till exempel dill, purjolök, citronmeliss eller persilja) och krydda med salt, peppar, curry eller chili.

Goda och nyttiga såser till lax

Sauce verte – kall dressing

Kall dressing till lax

Denna sauce verte passar utmärkt som dressing till sallader eller som topping på kallskuret - och den är också perfekt till lax.

Hitta receptet här

Nyttig hollandaise-sås
© wichmann+bendtsen

Hollandaisesås i en nyttig version

Med blandade grönsaker, vitvinsvinäger, citron och buljong är denna hollandaise full av smak, vitaminer och fibrer - och inte så många kalorier.

Hitta receptet här

11 Hur länge kan rester från lax hålla sig i kylskåpet?


Rester från lax i ugn kan hålla sig 1-2 dagar i kylskåp. Hållbarheten beror på hur länge laxen stått framme på matbordet, innan den sattes in i kylen.

Så förpacka dina lax-rester och sätt in den i kylskåpet så snabbt som möjligt – så kan den hålla sig i två dagar.

12 Vad kan man använda lax-rester till?


Det finns massor av goda saker du kan använda din rester från lax i ugn till. Här är lite inspiration:

  • Pasta med lax – perfekt middag till dagen efter. Vill du ha den enkelt kan du bara vända ner den varma kokta pastan med dina laxrester, en skvätt olivolja, salt, peppar och lite parmesan eller en matsked pesto – gärna med några körsbärstomater och färska örter. Recept: Pasta med lax

  • Omelett med lax – perfekt till både morgon, middag och kväll. Rökt lax är en favorit i omelett, men har du lite rester av din bakade lax är den också väldigt god i en omelett. Stek lite grönsaker, till exempel hackad lök och färsk sparris, vispa ett par ägg med salt och peppar, häll dem över grönsakerna, dela laxen i småbitar och strö över omeletten. Stek gyllenbrun på båda sidorna – och ät!

  • Laxsallad – en laxrest är perfekt för att göra laxsallad. Laga antingen en krämig laxsallad för att lägga på en smörgås, eller en mättande, spröd sallad med till exempel skuren kål, lite lök, bönor och en god dressing. Har du kvar lite kall dipp från din lax i ugn kan du använda de resterna också: Blanda ner laxen i dippen tillsammans med lite färskhackad rödlök och lite skuren sparris eller gröna ärter – Klart! Nu har du en läcker laxsallad.
    Recept: Sallad med lax och spetskål

LÄS OCKSÅ: Så här använder du dina matrester

13 Hur många kalorier är det i lax?


Lax är en fet fisk. Kaloriinnehållet varierar från fisk till fisk, men generellt har mätningar visat att odlad lax innehåller upp till dubbelt så många kalorier som vild lax, eftersom den vilda laxen är mindre fet än odlad.

Enligt Livsmedelsverket innehåller odlad fjordlax ungefär 210 kalorier pr. 100 g lax, medan kaloriinnehållet är 160 kalorier pr. 100 g för vild regnbågslax.

Som jämförelse är det 38 kalorier i morot och 545 kalorier i mjölkchoklad.

Här nedan kan du se hur många kalorier det är i olika typer av lax. Kaloriberäkningen gäller för odlad atlantlax, som är det som vi äter mest av.

Så många kalorier är det i lax – olika storlekar av laxfiléer

KALORIER I LAX Det är cirka 228 kalorier i 100 gram odlad lax. Här kan du se hur många kalorier det ungefär är i olika laxbitar. En standardportion av laxfilé är cirka 110 g = 225 kalorier.

50 kalorier = 24 gram lax. 100 kalorier = 48 gram lax. 150 kalorier = 71 gram lax. 250 kalorier = 119 gram lax. 500 kalorier = 238 gram lax.

KÄLLA: Livsmedelsverket – data för odlad fjordlax

© I FORM

14 Är lax i ugn nyttigt?


JA! Även om lax gör till en av tungviktarna i kalori-skalan är varenda gram av laxen fullspäckad med nyttiga saker – ämnen som det kan vara svårt att få från andra källor.

Det är särskilt laxens höga innehåll av omega-3-fettsyror, särskilt n-3-fettsyrorna DHA och EPA, som gör laxen till en hälsosamt produkt. De här omega-3-fettsyrorna hittar du först och främst i fet fisk som lax, sill och makrill, och de är väldigt bra för våra hjärt- och kärlsystem och våra hjärnor.

Samtidigt är lax rik på D-vitamin, som många av oss lider brist på under vinterhalvåret, och dessutom har lax en antiinflammatorisk effekt i kroppen och främjar en god tarmflora.

LÄS OCKSÅ: Därför är lax så nyttigt