California bowl
© wichmann+bendtsen

California bowl med sötpotatisbiffar och gurkmejadressing

En bowl med den perfekta kombinationen av sött, salt, syrligt, sprött och krämigt. Smaklig måltid!

California bowl med sötpotatisbiffar och gurkmejadressing

2 personer

100 g quinoa, kokt vikt
100 g blomkål, gärna lila
100 g mango
6 körsbärstomater
½ avokado
100 g gröna bönor
½ msk extra jungfruolja
100 g palmkål
Havssalt
Svartpeppar, färskmalen
1 msk kärnor, t ex pumpa- och pinjekärnor
1 dl hallon
Ev skogssyra till servering

Sötpotatisbiffar:

275 g sötpotatis
1 litet ägg
1 msk bovetemjöl + 1 tsk att strö över biffarna i slutet
1 dl havregryn
1½ msk tomatpuré
1–2 vitlöksklyftor, pressade
¼ tsk cayennepeppar
½ tsk paprika
½ tsk mald spiskummin
Havssalt
Svartpeppar, färskmalen

Gurkemejadressing:

1–1½ tsk gurkmeja, torkad
2 msk tahini
1 msk honung
1 msk pressad citron
½ dl vatten
Havssalt
Svartpeppar, färskmalen

Så gör du california bowl 

  • Värm ugnen till 200°C.
  • Börja med biffarna: Skala sötpotatisen, skär den i grova bitar och koka mjuka i 10–15 min.
  • Lägg dem i en skål och mosa dem med en gaffel – det får gärna vara lite klumpar kvar. Tillsätt övriga biffingredienser och blanda ihop. Forma 8 små biffar och strö bovetemjöl över.
  • Lägg biffarna på en bakplåt och baka dem i 15 min. Höj värmen till 250°C och baka dem i 10 min till. Håll ögonen på dem så att de inte bränns. De ska vara gyllene och spröda utanpå, men mjuka inuti.
  • Koka quinoa.
  • Skär upp blomkål, mango, tomater och avokado.
  • Koka bönorna snabbt.
  • Blanda alla ingredienserna till dressingen.
  • Värm olja i en panna och stek palmkålen med lite salt och peppar på hög värme i ett par min tills den får färg och faller ihop lätt.
  • Rosta kärnorna gyllene i en torr stekpanna.
  • Lägg upp palmkålen i två skålar. Toppa med sötpotatisbiffar, quinoa, blomkål, mango, tomater, avokado, bönor, hallon samt 1 msk dressing per person. Toppa med kärnor och ev skogssyra.

TIPS! Har du rester i kylskåpet? Använd dem i en bowl. I stort sett alla former av grönt, kött och såser fungerar.

Näringsinnehåll per person:

Energi: 577 kcal
Protein: 18,6 g
Fett: 20,4 g
Kolhydrater: 89,6 g
Kostfibrer: 19 g

Nå ditt mål 2019!

Kanske är du intresserad av ...

I FORM tipsar