Stenåldersbröd
Stenåldersbröd

Passar väldigt bra för dig som vill skära ner på kolhydraterna!

Stenåldersbröd

Bröd utan mjöl: Laga matigt stenåldersbröd med få kolhydrater men massor av sunda kärnor.

Stenåldersbröd

Om du hör till dem som gärna undviker de stora mängderna kolhydrater som finns i bröd saknar du garanterat något att lägga ditt köttpålägg eller din ost på – eller hur? Det problemet löser vi här med fyra läckra förslag på bröd, bullar, kex och knäckebröd – alla utan mjöl och bara att kombinera med ditt favoritpålägg!


1 stenåldersbröd (det blir 25 skivor totalt):

150 g mandlar
100 g sesamfrön
100 g linfrön
100 g solrosfrön
150 g pumpakärnor
1 dl rapsolja
2 tsk havssalt
5 små ägg


  • Mal mandlarna i en mixer. Blanda dem med de andra fröna och kärnorna i en skål.
  • Bland dem med de övriga frön och kärnor i en skål.
  • Vispa äggen, och tillsätt dem tillsammans med havssalt och rapsolja
  • Lägg degen i en rågbrödsform med teflonbeläggning och grädda stenåldersbrödet i 160 grader i 70 minuter. Låt det svalna helt i formen.
  • Förvara stenåldersbrödet inpackat i en kökshandduk i en plastpåse i kylskåpet.


Kan man frysa stenåldersbrödet?

Du kan absolut frysa stenåldersbrödet. Frys hela brödet eller skär det i skivor och frys dem med smörgåspapper mellan. På så sätt kan du enkelt ta upp en skiva och lägga i brödrosten eller i ugnen när du ska använda det.

Hur länge håller sig stenåldersbrödet?

Stenåldersbrödet kan hålla sig i 5-7 dagar om det förvaras i en lufttät behållare i rumstemperatur. Sätter du det däremot i kylskåpet kan det hålla sig lite längre. 

Stenåldersbröd – näringsinnehåll per skiva – om 1 bröd skärs i 25 skivor

Næringsindhold Per skiva stenåldersbröd
Energi i stenåldersbröd 152,96 kcal
Protein i stenåldersbröd 5,90 g
Fett i stenåldersbröd 14,45 g
Kolhydrater i stenåldersbröd 3,40 g
Kostfibrer i stenåldersbröd 1,76 g
Källa: DTU

Nå ditt mål 2020

Kanske är du intresserad av ...

I FORM tipsar