Stenåldersbröd

152 kcal

Bröd utan mjöl: Laga matigt stenåldersbröd med få kolhydrater men massor av sunda kärnor.

Stenåldersbröd

STENÅLDERSBRÖD Passar väldigt bra för dig som vill skära ner på kolhydraterna!

Stenåldersbröd

Om du hör till dem som gärna undviker de stora mängderna kolhydrater som finns i bröd saknar du garanterat något att lägga ditt köttpålägg eller din ost på – eller hur? Det problemet löser vi här med fyra läckra förslag på bröd, bullar, kex och knäckebröd – alla utan mjöl och bara att kombinera med ditt favoritpålägg!

Kan man frysa stenåldersbrödet?

Du kan absolut frysa stenåldersbrödet. Frys hela brödet eller skär det i skivor och frys dem med smörgåspapper mellan. På så sätt kan du enkelt ta upp en skiva och lägga i brödrosten eller i ugnen när du ska använda det.

Hur länge håller sig stenåldersbrödet?

Stenåldersbrödet kan hålla sig i 5-7 dagar om det förvaras i en lufttät behållare i rumstemperatur. Sätter du det däremot i kylskåpet kan det hålla sig lite längre.

Stenåldersbröd

Undvik att skärmen släcks

Ingredienser

2 stenåldersbröd (det blir 25 skivor totalt):

  • 300 g mandlar
  • 200 g sesamfrön
  • 200 g linfrön
  • 200 g solrosfrön
  • 300 g pumpakärnor
  • 2 dl rapsolja
  • 4 tsk havssalt
  • 10 små ägg

Så här gör du det

  • Mal mandlarna i en mixer. Blanda dem med de andra fröna och kärnorna i en skål.

  • Bland dem med de övriga frön och kärnor i en skål.

  • Vispa äggen, och tillsätt dem tillsammans med havssalt och rapsolja
  • Lägg degen i en rågbrödsform med teflonbeläggning och grädda stenåldersbrödet i 160 grader i 70 minuter. Låt det svalna helt i formen.

  • Förvara stenåldersbrödet inpackat i en kökshandduk i en plastpåse i kylskåpet.