Stenåldersbröd
Stenåldersbröd

Passar väldigt bra för dig som vill skära ner på kolhydraterna!

Stenåldersbröd

Bröd utan mjöl: Laga matigt stenåldersbröd med få kolhydrater men massor av sunda kärnor.

Stenåldersbröd

Om du hör till dem som gärna undviker de stora mängderna kolhydrater som finns i bröd saknar du garanterat något att lägga ditt köttpålägg eller din ost på – eller hur? Det problemet löser vi här med fyra läckra förslag på bröd, bullar, kex och knäckebröd – alla utan mjöl och bara att kombinera med ditt favoritpålägg!

Kan man frysa stenåldersbrödet?

Du kan absolut frysa stenåldersbrödet. Frys hela brödet eller skär det i skivor och frys dem med smörgåspapper mellan. På så sätt kan du enkelt ta upp en skiva och lägga i brödrosten eller i ugnen när du ska använda det.

Hur länge håller sig stenåldersbrödet?

Stenåldersbrödet kan hålla sig i 5-7 dagar om det förvaras i en lufttät behållare i rumstemperatur. Sätter du det däremot i kylskåpet kan det hålla sig lite längre. 

Stenåldersbröd

1 stenåldersbröd (det blir 25 skivor totalt):

INGREDIENSER

150 g mandlar

100 g sesamfrön

100 g linfrön

100 g solrosfrön

150 g pumpakärnor

1 dl rapsolja

2 tsk havssalt

5 små ägg

Så här gör du det

  • Mal mandlarna i en mixer. Blanda dem med de andra fröna och kärnorna i en skål.
  • Bland dem med de övriga frön och kärnor i en skål.
  • Vispa äggen, och tillsätt dem tillsammans med havssalt och rapsolja
  • Lägg degen i en rågbrödsform med teflonbeläggning och grädda stenåldersbrödet i 160 grader i 70 minuter. Låt det svalna helt i formen.
  • Förvara stenåldersbrödet inpackat i en kökshandduk i en plastpåse i kylskåpet.

Stenåldersbröd – näringsinnehåll per skiva – om 1 bröd skärs i 25 skivor

Energi: 152 kcal

Protein: 5,9 g

Fett: 14,5 g

Kolhydrat: 3,4 g

Kostfiber: 1,8 g

Nå ditt mål 2020

Kanske är du intresserad av ...

Vilken är din favoritfrukt?

I FORM tipsar