Gör en enkel och god ramslökspesto

15 minuter
68 kcal

Ramslök är en sann vårört. Ta reda på hur du kan använda de färska bladen i en god hemgjord ramslökspesto – nyttig och full av smak.

Hemlagad ramslökspesto recept - ramslökspesto recept

RAMSLÖKSPESTO – går snabbt och enkelt att göra själv om du har tillgång till de färska bladen. Ramslökspesto är god till pasta, lax och biff eller som pålägg på bröd och smörgåsar.

© iStock

Hemgjord ramslökspesto

Det är lätt att göra din egen goda ramslökspesto. Mixa ramslök med rostade nötter och olja, tillsätt riven ost och smaka av – och voila: en vacker grön pesto med massor av frisk vitlökssmak. Det här receptet ger knappt 200 gram pesto, vilket motsvarar en medelstor burk.

Undvik att skärmen släcks

Ingredienser

2 burk

  • 4 näve ramslöksblad
  • 100 g nötter eller frön, t ex pinjenötter eller cashewnötter
  • 100 g hård ost, t ex parmesanost eller västerbottenost
  • 1 dl raps- eller extra virgin olivolja
  • Havssalt
  • Svartpeppar, nymalen
  • Ev lite citronsaft

Så gör du ramslökspesto

  • Skölj ramslöksbladen och låt dem rinna av på en ren kökshandduk.
  • Rosta nötterna eller fröna i en stekpanna tills de är gyllene.
  • Mixa blad, nötter och olja i en minihackare eller med en stavmixer.
  • Tillsätt finriven ost och smaka av med salt, peppar och ev citronsaft. Tillsätt lite mer olja om du vill ha en mer flytande konsistens.

TIPS

  • Du kan använda cashewnötter, mandlar, valnötter, hasselnötter, pinjenötter, pumpafrön eller solrosfrön – eller göra en blandning. Kom bara ihåg att rosta dem först.
  • Om du inte har möjlighet att plocka vild ramslök kan du odla den själv i trädgården eller ha turen att hitta färsk ramslök i affären. I vissa butiker (på nätet) säljs fryst ramslök, som också kan användas i pesto.
  • Om du vill ha en mildare, mindre (vit)löksmak kan du byta ut en del av ramslöksbladen mot färsk spenat eller färska örter som persilja eller basilika.

Bra att veta om ramslökspesto


1 Vad kan man använda ramslökspesto till?


Ramslökspesto kan användas på samma sätt som klassisk basilikapesto eller där du annars skulle använda vitlökssmör.

Prova ramslökspesto:

  • Blandad med nykokt pasta eller gnocchi
  • Bredd på en saftig lax i ugn
  • Serveras som en sås till biff eller stek
  • Blandas i en matig sallad, t ex pastasallad, potatissallad eller sallad med quinoa eller matvete
  • Ovanpå bakad potatis, hasselbackspotatis eller krossad potatis
  • Som pålägg på en smörgås
  • Som dipp till bröd
Hemlagad ramslökspesto på bröd med tomat

RAMSLÖKSPESTO – passar perfekt som dipp eller pålägg på bröd och smörgåsar. Ett gott bröd, en sked pesto och några mogna tomater – mums!

© iStock

2 Hur länge håller hemgjord ramslökspesto?


Räkna med att din ramslökspesto håller sig i 4–5 dagar i kylen.

Se till att hälla upp den i en ren glasburk och använd alltid en ren sked eller kniv varje gång du använder peston – då håller den längre.

3 Kan man frysa ramslökspesto?


Ja, du kan frysa ramslökspesto. Den förlorar lite i smak och konsistens jämfört med den nygjorda, men smakar ändå fantastiskt.

Frys in den i små portioner så att du alltid kan ta fram en bit ur frysen när du behöver en sked eller två med ramslökspesto till pastan.

4 Var hittar jag ramslök?


Det finns flera möjligheter:

Ramslök växer vilt och kan också odlas i trädgården - bra för ramslökspesto

RAMSLÖK finns vilt i naturen i södra Sverige, men du kan också odla dem hemma i din egen trädgård.

© iStock

Så får du tag i ramslök

Plocka dem i naturen

Ramslök växer vilt i de södra landskapen upp till Uppland. Du hittar den bland annat på Kinnekulle, Öland och Gotland. Du hittar dem i skogsmarker och snår. Observera att ramslök är fridlyst i Blekinge län, vilket innebär att inga växtdelar får plockas. Tänk också på att det i naturreservat och nationalparker gäller särskilda regler. Det är inte heller tillåtet att gräva upp hela plantor – bara att plocka dem.

De gror i februari/mars och kan plockas fram till omkring maj. De kan förväxlas med liljekonvanlj - som är giftig!, men är ganska lätta att känna igen om man vet vad man ska titta (och inte minst lukta) efter.
Hur man känner igen ramslök

Odla ramslök i trädgården

Du kan också odla ramslök i din trädgård. Både plantor och frön kan köpas i växtcenter eller online. De trivs i en väldränerad mulljord med halvskugga.

Köp ramslök

Du kan ha turen att hitta de färska bladen i en lokal butik. Men det är mer troligt att du måste gå online för att hitta dem.

Om du inte kan få tag på de färska bladen säljer vissa ställen frysta. De är också bra i ramslökspesto – men inte riktigt lika läckra.

5 Är ramslökpesto nyttigt?


Ja, ramslökspesto må vara ganska kaloririk, men den innehåller massor av nyttiga ämnen.

Vår ramslökspesto är baserad på raps- eller olivolja, som båda innehåller de hälsosamma enkelomättade fettsyrorna som gynnar din cirkulation och hjälper till att bekämpa inflammation i kroppen. Nötter och frön är också fulla av nyttigheter, och i synnerhet nötter innehåller nyttiga fettsyror.

Fettet i den parmesan- eller västerbottenost som används i ramslökspesto är inte av den hälsosamma sorten, tvärtom. Viss forskning tyder på att ostens jäsningsprocess bidrar till att göra det mättade fettet i osten något nyttigare än motsvarande fett i till exempel smör eller grädde. Samtidigt erbjuder hårdosten också gott om protein och kalcium.
Läs mer om ost

Det har inte gjorts så många studier av hälsovärdet hos ramslök. Men de som finns tyder på att den gröna växten erbjuder en fin palett av hälsosamma växtämnen, som fenoler, flavonoider och karotenoider, samt en del C-vitamin.

Så du kan utan problem äta ramslökspesto som en del av en hälsosam och antiinflammatorisk kost - var bara medveten om att kaloriinnehållet ligger i den höga änden, cirka 450 kcal per 100 gram, vilket är något mer än vispgrädde (360 kcal), men mycket mindre än smör (740 kcal).