Gör en enkel och god ramslökspesto
Ramslök är en sann vårört. Ta reda på hur du kan använda de färska bladen i en god hemgjord ramslökspesto – nyttig och full av smak.
Ramslök är en sann vårört. Ta reda på hur du kan använda de färska bladen i en god hemgjord ramslökspesto – nyttig och full av smak.
Det är lätt att göra din egen goda ramslökspesto. Mixa ramslök med rostade nötter och olja, tillsätt riven ost och smaka av – och voila: en vacker grön pesto med massor av frisk vitlökssmak. Det här receptet ger knappt 200 gram pesto, vilket motsvarar en medelstor burk.
TIPS
Ramslökspesto kan användas på samma sätt som klassisk basilikapesto eller där du annars skulle använda vitlökssmör.
Räkna med att din ramslökspesto håller sig i 4–5 dagar i kylen.
Se till att hälla upp den i en ren glasburk och använd alltid en ren sked eller kniv varje gång du använder peston – då håller den längre.
Ja, du kan frysa ramslökspesto. Den förlorar lite i smak och konsistens jämfört med den nygjorda, men smakar ändå fantastiskt.
Frys in den i små portioner så att du alltid kan ta fram en bit ur frysen när du behöver en sked eller två med ramslökspesto till pastan.
Det finns flera möjligheter:
Ja, ramslökspesto må vara ganska kaloririk, men den innehåller massor av nyttiga ämnen.
Vår ramslökspesto är baserad på raps- eller olivolja, som båda innehåller de hälsosamma enkelomättade fettsyrorna som gynnar din cirkulation och hjälper till att bekämpa inflammation i kroppen. Nötter och frön är också fulla av nyttigheter, och i synnerhet nötter innehåller nyttiga fettsyror.
Fettet i den parmesan- eller västerbottenost som används i ramslökspesto är inte av den hälsosamma sorten, tvärtom. Viss forskning tyder på att ostens jäsningsprocess bidrar till att göra det mättade fettet i osten något nyttigare än motsvarande fett i till exempel smör eller grädde. Samtidigt erbjuder hårdosten också gott om protein och kalcium.
Läs mer om ost
Det har inte gjorts så många studier av hälsovärdet hos ramslök. Men de som finns tyder på att den gröna växten erbjuder en fin palett av hälsosamma växtämnen, som fenoler, flavonoider och karotenoider, samt en del C-vitamin.
Så du kan utan problem äta ramslökspesto som en del av en hälsosam och antiinflammatorisk kost - var bara medveten om att kaloriinnehållet ligger i den höga änden, cirka 450 kcal per 100 gram, vilket är något mer än vispgrädde (360 kcal), men mycket mindre än smör (740 kcal).