Blomkålspizza: Så här gör du en god och (ganska) spröd pizzabotten av blomkål
En pizza med blomkålsbotten. Hur bra? Vi guidar dig till att laga en nyttig och god blomkålspizza med massor av grönt. Och så får du 4 recept med olika fyllningar.
En pizza med blomkålsbotten. Hur bra? Vi guidar dig till att laga en nyttig och god blomkålspizza med massor av grönt. Och så får du 4 recept med olika fyllningar.
Du kan också se här hur du snabbt och enkelt kan göra en blomkålspizza och därmed få en känsla av hur konsistensen på själva "degen" ska vara.
Du ska inte jämföra blomkålspizza med en klassisk italiensk vetemjölspizza. Så är det sagt. En blomkålspizza blir aldrig lika spröd.
Men blomkålspizza är ett gott och nyttigt alternativ till den traditionella varianten, och pizza-smaken och mättnaden är på topp. Lita på oss.
Men varför är blomskålspizza nyttigare? Hur många kalorier är det i blomkålspizza? Kan man laga en vegansk blomskålspizza? Och hur lagar man den bästa pizzan med blomkålsbotten? Få svar på alla dina frågor här – och få inspiration i våra goda recept på blomkålspizza.
Det är svårt att få en blomkålspizza att blil så spröd som en stenugnsbakad vanlig pizza.
Ett tips för att få en mer spröd botten är att hälla kokande vatten över blomkålen innan du använder den. Här är det viktigt att pressa ut vattnet ut blomkålen, så att botten inte blir vattnig och lös.
Alternativt kan du servera en spröd sallad eller grönsaksstavar som tillbehör. På så sätt kan du ge mer "sprödhet" till rätten, samtidigt som du får i dig ännu mer grönt.
Det är naturligtvis olika från recept till recept, men generellt innehåller en pizzabotten på blomkål färre kalorier än en traditionell pizzadeg som är gjord på vetemjöl, trots att det ofta är mer fett i en blomkålsbotten.
Det beror på att det är väldigt mycket energi i mjölet som är basen i en vanlig pizzadeg, men det är däremot inte särskilt mycket energi i blomkål, som är basen i en blomkålsbotten.
Här nedan kan du se hur många kalorier, protein, fett, kolhydrater och kostfibrer det är i en vanlig pizzabotten jämfört med en blomkålspizza. Det gäller bottnar på 450 gram och 1.000 gram rå vikt.
Kanske har du sett blomskålspizza-recept förut och tänkt att blomkål och pizza inte låter som den bästa kombinationen?
Men det finns flera fördelar med att ta fram blomkålen för att använda den i din pizza. Blomkålspizza är speciellt bra för dig, som:
Ja, en blomkålspizza kan absolut vara glutenfri. Du behöver inte ha mjöl eller gryn i din blomkålspizza-deg, vilket betyder att blomkålspizza därför är ett bra alternativ som en glutenfri rätt.
En måltid blir nödvändigtvis inte nyttigare för att den är glutenfri, men proteinet kan för vissa skapa problem i tarmsystemet med uppblåsthet och illamående. Vissa tål helt enkelt inte gluten, men för många av oss är det inte gluten som är problemet utan korn och gryns höga kostfiberinnehåll, som matar tarmbakterierna som producerar mycket luft.
Om du har erfarenhet av att mycket bröd (som ju är huvudingrediensen i en vanlig pizza) gör dig uppblåst, kan en pizza med blomkålsbotten därför vara optimalt för dig om du vill ha en pizzakväll som inte kräver att du ligger uppblåst på soffan när du ätit klart.
Det är mycket fler kolhydrater i en vanlig pizza än i en pizzadeg gjord på blomkål.
Därför är blomkålspizza väldigt bra när du följer en LCHF-diet eller bara vill undvika att få ditt blodsocker att åka hiss.
Du kan med fördel använda andra finrivna grönsaker till att göra en pizzabotten, till exempel selleri, broccoli, morot, kikärter eller squash.
Du kan också använda skivor av aubergine eller en delad portobello-svamp som pizzabotten.
Blomkålspizza är dock väldigt populär som alternativ till vanlig pizzadeg, eftersom blomkål trots sin karaktäristiska doft har väldigt mild smak.
Precis som med den klassiska pizzan, så kan du lägga precis vilken topping du vill på din blomkålspizza.
Men en blandning av lax, avokado, färsk spenat och ost är en vinnarkombination när det gäller topping till din blomkålspizza.
Du kan också använda den klassiska pizzatoppingen, tomatsås, skinka och ost på din blomkålspizza. Om du använder tomatsås är det en bra idé att baka blomkålspizzan lite extra länge i ugnen så att inte bottnen blir för blöt och mjuk.
Få inspiration till olika toppings till din blomkålspizza bland våra recept
Du kan absolut göra en vegansk blomkålspizza. Du behöver bara ersätta ägget i blomkålspizzan med fiberhusk, psylliumfröskal, mandelmjöl eller kikärtsmjöl som gör att "degen" håller ihop även utan ägg.
Här är vårt recept på en vegansk pizzabotten av blomkål
Här har vi samlat flera recept på blomkålspizza. Vi kan garantera att alla recept är enkla och goda. Smaklig måltid!
Toppa din blomkålspizza med kikärter och rödlök för en nyttigare och annorlunda pizzaupplevelse.
En blomkålspizza med mer klassisk fyllning. Den perfekta kombinationen om du vill övertyga någon om att blomkålspizza är otroligt. Vi kan lova dig att den smakar gott!
Lax, blomkål och pizza är kanske en lite otraditionell kombination, men vi kan lova dig att du inte kommer ångra dig om du testar den här blomkålspizzan!
Det är svårt att inte ta en extra bit av den här blomkålspizzan med stekt svamp, parmesan och persilja. Men det kan du göra med gott samvete!
Om du gärna vill äta mer grönsaker så är den här blomkålspizzan perfekt för dig. Här får du, utöver kyckling, både kål och champinjoner som fyllning på din blomkålspizza.
Här får du en blomkålspizza med en klassisk fyllning, som vi alla älskar. Kombinationen av tomatsås, parmaskinka, kronärtskockshjärtan och ost blir aldrig fel!