Blomkålspizza: Så här gör du en god och (ganska) spröd pizzabotten av blomkål

45 minuter
775 kcal

En pizza med blomkålsbotten. Hur bra? Vi guidar dig till att laga en nyttig och god blomkålspizza med massor av grönt. Och så får du 4 recept med olika fyllningar.

Blomkålspizza med kyckling och tomat

BLOMKÅLSPIZZA Ett gott och nyttigt alternativt till den klassiska pizzan.

© wichmann+bendtsen

Enkel blomkålspizza - basrecept

Blomkålspizza kan göras på många olika sätt. Oavsett hur, är det väldigt enkelt och en blomkålspizza kräver varken knådning eller jäsning. Lätt som en plätt.

Undvik att skärmen släcks

Ingredienser

2 pizza

 • 2 blomkålshuvud
 • 6 ägg
 • Salt och peppar
 • 2 msk ost, psylliumfröskal, fiberhusk, havregryn, mandelmjöl.

Så här gör du:

 • Riv eller mixa blomkål (psst... kan också köpa färdigriven blomkål i många matbutiker).
 • Häll ev. kokande vatten över blomkålen, om du vill ha mindre bitter smak, och sprödare botten, men kom ihåg att pressa ut vattnet ordentligt ur blomkålen så att botten inte blir blöt och blaskig.
 • Blanda blomkål med ägg, kryddor och ev. ost och/eller lite bindemedel som psylliumfröskal, fiberhusk, havregryn eller mandelmel för att undvika att botten blir för kletig. Konsistensen på "degen" ska vara så att du kan använda dina händer för att fördela den på en plåt med ett bakplåtspapper i ett relativt tunt lager.
 • Förbaka blomkålsbottnen 20–30 minuter i en 225-250 grader varm ugn.
 • Lägg därefter på den fyllning du är sugen på. Botten smakar inte så mycket i sig själv, så du kan med fördel lägga på ingredienser med mycket smak, till exempel en kryddig chorizo, rökt lax eller en god pesto.
 • Baka ev. igen – beroende på vilken fyllning du har valt. Kom ihåg att ge blomkålspizzan tillräckligt med tid i ugnen, så kanten kan blir lite spröd.

Du kan också se här hur du snabbt och enkelt kan göra en blomkålspizza och därmed få en känsla av hur konsistensen på själva "degen" ska vara.

VIDEO: Se hur du gör blomkålspizza

Du ska inte jämföra blomkålspizza med en klassisk italiensk vetemjölspizza. Så är det sagt. En blomkålspizza blir aldrig lika spröd.

Men blomkålspizza är ett gott och nyttigt alternativ till den traditionella varianten, och pizza-smaken och mättnaden är på topp. Lita på oss.

Men varför är blomskålspizza nyttigare? Hur många kalorier är det i blomkålspizza? Kan man laga en vegansk blomskålspizza? Och hur lagar man den bästa pizzan med blomkålsbotten? Få svar på alla dina frågor här – och få inspiration i våra goda recept på blomkålspizza.

Blomkålspizzafrågor och svar

1 Hur får jag en spröd blomkålspizza?


Det är svårt att få en blomkålspizza att blil så spröd som en stenugnsbakad vanlig pizza.

Ett tips för att få en mer spröd botten är att hälla kokande vatten över blomkålen innan du använder den. Här är det viktigt att pressa ut vattnet ut blomkålen, så att botten inte blir vattnig och lös.

Alternativt kan du servera en spröd sallad eller grönsaksstavar som tillbehör. På så sätt kan du ge mer "sprödhet" till rätten, samtidigt som du får i dig ännu mer grönt.

2 Hur många kalorier är det i en blomkålspizza jämfört med vanlig pizza?


Det är naturligtvis olika från recept till recept, men generellt innehåller en pizzabotten på blomkål färre kalorier än en traditionell pizzadeg som är gjord på vetemjöl, trots att det ofta är mer fett i en blomkålsbotten.

Det beror på att det är väldigt mycket energi i mjölet som är basen i en vanlig pizzadeg, men det är däremot inte särskilt mycket energi i blomkål, som är basen i en blomkålsbotten.

Här nedan kan du se hur många kalorier, protein, fett, kolhydrater och kostfibrer det är i en vanlig pizzabotten jämfört med en blomkålspizza. Det gäller bottnar på 450 gram och 1.000 gram rå vikt.

3 Är blomkålspizza nyttig?


Kanske har du sett blomskålspizza-recept förut och tänkt att blomkål och pizza inte låter som den bästa kombinationen?

Men det finns flera fördelar med att ta fram blomkålen för att använda den i din pizza. Blomkålspizza är speciellt bra för dig, som:

 • Vill äta färre kalorier
 • Vill äta mer grönsaker
 • Vill undvika gluten
 • Vill skära ner på kolhydraterna

4 Är en blomkålspizza glutenfri?


Ja, en blomkålspizza kan absolut vara glutenfri. Du behöver inte ha mjöl eller gryn i din blomkålspizza-deg, vilket betyder att blomkålspizza därför är ett bra alternativ som en glutenfri rätt.

En måltid blir nödvändigtvis inte nyttigare för att den är glutenfri, men proteinet kan för vissa skapa problem i tarmsystemet med uppblåsthet och illamående. Vissa tål helt enkelt inte gluten, men för många av oss är det inte gluten som är problemet utan korn och gryns höga kostfiberinnehåll, som matar tarmbakterierna som producerar mycket luft.

Om du har erfarenhet av att mycket bröd (som ju är huvudingrediensen i en vanlig pizza) gör dig uppblåst, kan en pizza med blomkålsbotten därför vara optimalt för dig om du vill ha en pizzakväll som inte kräver att du ligger uppblåst på soffan när du ätit klart.

5 Kan man äta blomkålspizza på LCHF-diet?


Det är mycket fler kolhydrater i en vanlig pizza än i en pizzadeg gjord på blomkål.

Därför är blomkålspizza väldigt bra när du följer en LCHF-diet eller bara vill undvika att få ditt blodsocker att åka hiss.

6 Kan jag göra en pizzabotten på andra grönsaker än blomkål?


Du kan med fördel använda andra finrivna grönsaker till att göra en pizzabotten, till exempel selleri, broccoli, morot, kikärter eller squash.

Du kan också använda skivor av aubergine eller en delad portobello-svamp som pizzabotten.

Blomkålspizza är dock väldigt populär som alternativ till vanlig pizzadeg, eftersom blomkål trots sin karaktäristiska doft har väldigt mild smak.

Broccolipizza med fyllning

PIZZABOTTEN MED GRÖNSAKER I vårt blomkålspizza-recept kan du med fördel ersätta blomkål med till exempel broccoli.

© iStock

7 Vad kan jag använda som topping på min blomkålspizza?


Precis som med den klassiska pizzan, så kan du lägga precis vilken topping du vill på din blomkålspizza.

Men en blandning av lax, avokado, färsk spenat och ost är en vinnarkombination när det gäller topping till din blomkålspizza.

Du kan också använda den klassiska pizzatoppingen, tomatsås, skinka och ost på din blomkålspizza. Om du använder tomatsås är det en bra idé att baka blomkålspizzan lite extra länge i ugnen så att inte bottnen blir för blöt och mjuk.

Få inspiration till olika toppings till din blomkålspizza bland våra recept

8 Kan jag göra en vegansk blomkålspizza?


Du kan absolut göra en vegansk blomkålspizza. Du behöver bara ersätta ägget i blomkålspizzan med fiberhusk, psylliumfröskal, mandelmjöl eller kikärtsmjöl som gör att "degen" håller ihop även utan ägg.

Här är vårt recept på en vegansk pizzabotten av blomkål

9 Fler recept på blomkålspizza


Här har vi samlat flera recept på blomkålspizza. Vi kan garantera att alla recept är enkla och goda. Smaklig måltid!

Blomkålspizza med kikärter och syltad rödlök
© wichmann+bendtsen

Blomkålspizza med kikärter och syltad rödlök

Toppa din blomkålspizza med kikärter och rödlök för en nyttigare och annorlunda pizzaupplevelse.

Här hittar du receptet

Blomkålspizza med kyckling och tomat

BLOMKÅLSPIZZA Ett gott och nyttigt alternativt till den klassiska pizzan.

© wichmann+bendtsen

Blomkålspizza med kyckling, ost och tomat

En blomkålspizza med mer klassisk fyllning. Den perfekta kombinationen om du vill övertyga någon om att blomkålspizza är otroligt. Vi kan lova dig att den smakar gott!

Här hittar du receptet

Blomkålspizza med lax

BLOMKÅLSPIZZA MED LAX Rökt lax ger en frisk smak till blomkålspizzan och är rik på omega-3-fettsyror och D-vitamin.

© wichmann+bendtsen

Blomkålspizza med lax

Lax, blomkål och pizza är kanske en lite otraditionell kombination, men vi kan lova dig att du inte kommer ångra dig om du testar den här blomkålspizzan!

Här hittar du receptet!

Blomkålspizza med stekt svamp

BLOMKÅLSPIZZA MED STEKT SVAMP När blomkålspizzan är bakad strör du över en god ost, till exempel parmesan.

© wichmann+bendtsen

Blomkålspizza med stekt svamp

Det är svårt att inte ta en extra bit av den här blomkålspizzan med stekt svamp, parmesan och persilja. Men det kan du göra med gott samvete!

Här hittar du receptet!

Blomkålspizza med kyckling, kål och champinjoner

BLOMKÅLSPIZZA MED KYCKLING, KÅL OCH CHAMPINJONER Kanske är kål inte det första du kommer att tänka på som pizza-topping, men både finskuren grönkål och spetskål passar utmärkt till blomkålspizza.

© wichmann+bendtsen

Blomkålspizza med kyckling, kål och champinjoner

Om du gärna vill äta mer grönsaker så är den här blomkålspizzan perfekt för dig. Här får du, utöver kyckling, både kål och champinjoner som fyllning på din blomkålspizza.

Här hittar du receptet

Blomkålspizza med parmaskinka

BLOMKÅLSPIZZA MED PARMASKINKA Om du ska testa att servera blomkålspizza för familjen för första gången så är toppingen på den här blomkålspizzan klassisk och välkänd.

© wichmann+bendtsen

Blomkålspizza med parmaskinka

Här får du en blomkålspizza med en klassisk fyllning, som vi alla älskar. Kombinationen av tomatsås, parmaskinka, kronärtskockshjärtan och ost blir aldrig fel!

Här hittar du receptet