Du ska inte jämföra blomkålspizza med en klassisk italiensk vetemjölspizza. Så är det sagt. En blomkålspizza blir aldrig lika spröd.
Men blomkålspizza är ett gott och nyttigt alternativ till den traditionella varianten, och pizza-smaken och mättnaden är på topp. Lita på oss.
Men varför är blomskålspizza nyttigare? Hur många kalorier är det i blomkålspizza? Kan man laga en vegansk blomskålspizza? Och hur lagar man den bästa pizzan med blomkålsbotten? Få svar på alla dina frågor här – och få inspiration i våra goda recept på blomkålspizza.
Blomkålspizza – frågor och svar
Blomkålspizza – recept
Hur gör jag en perfekt blomkålspizza?
Blomkålspizza kan göras på många olika sätt. Oavsett hur, är det väldigt enkelt och en blomkålspizza kräver varken knådning eller jäsning. Lätt som en plätt.
Recept på enkel blomkålspizza
1 pizza
Förberedelsetid: 15 minuter
Tillagningstid: 30 minuter
Tid totalt: 45 minuter
1 blomkålshuvud
3 ägg
Salt och peppar
Ev. 1-2 msk ost, psylliumfröskal, fiberhusk, havregryn, mandelmjöl.
Så här gör du:
Riv eller mixa blomkål (psst... kan också köpa färdigriven blomkål i många matbutiker).
-
Häll ev. kokande vatten över blomkålen, om du vill ha mindre bitter smak, och sprödare botten, men kom ihåg att pressa ut vattnet ordentligt ur blomkålen så att botten inte blir blöt och blaskig.
Blanda blomkål med ägg, kryddor och ev. ost och/eller lite bindemedel som psylliumfröskal, fiberhusk, havregryn eller mandelmel för att undvika att botten blir för kletig. Konsistensen på "degen" ska vara så att du kan använda dina händer för att fördela den på en plåt med ett bakplåtspapper i ett relativt tunt lager.
Förbaka blomkålsbottnen 20–30 minuter i en 225-250 grader varm ugn.
Lägg därefter på den fyllning du är sugen på. Botten smakar inte så mycket i sig själv, så du kan med fördel lägga på ingredienser med mycket smak, till exempel en kryddig chorizo, rökt lax eller en god pesto.
Baka ev. igen – beroende på vilken fyllning du har valt. Kom ihåg att ge blomkålspizzan tillräckligt med tid i ugnen, så kanten kan blir lite spröd.
Du kan också se här hur du snabbt och enkelt kan göra en blomkålspizza och därmed få en känsla av hur konsistensen på själva "degen" ska vara.
VIDEO: Se hur du gör blomkålspizza
Varför göra blomkålspizza?
Kanske har du sett blomskålspizza-recept förut och tänkt att blomkål och pizza inte låter som den bästa kombinationen?
Men det finns flera fördelar med att ta fram blomkålen för att använda den i din pizza. Blomkålspizza är speciellt bra för dig, som:
- Vill äta färre kalorier
- Vill äta mer grönsaker
- Vill undvika gluten
- Vill skära ner på kolhydraterna
Blomkålspizza bidrar med fler grönsaker
Många av oss har svårt att uppnå den mängs grönsaker vi borde äta dagligen. Och vi kämpar med att försöka få in grönsakerna i vardagens måltider.
Genom att ersätta den vanliga pizzadegen med blomkål blir det enkelt att uppnå grönsaksmålet. Det är mycket nyttigare med en blomkålspizza än en vanlig, eftersom en enda pizza ger dig hela dagsransonen med grönsaker.
Äter du dessutom sallad som tillbehör till din blomkålspizza, är du verkligen på rätt sida hälsan.
Vill du ha in ännu fler grönsaker i vardagen, så testa vår grönsakskur!
Är en blomkålspizza glutenfri?
Ja, en blomkålspizza kan absolut vara glutenfri. Du behöver inte ha mjöl eller gryn i din blomkålspizza-deg, vilket betyder att blomkålspizza därför är ett bra alternativ som en glutenfri rätt.
En måltid blir nödvändigtvis inte nyttigare för att den är glutenfri, men proteinet kan för vissa skapa problem i tarmsystemet med uppblåsthet och illamående. Vissa tål helt enkelt inte gluten, men för många av oss är det inte gluten som är problemet utan korn och gryns höga kostfiberinnehåll, som matar tarmbakterierna som producerar mycket luft.
Om du har erfarenhet av att mycket bröd (som ju är huvudingrediensen i en vanlig pizza) gör dig uppblåst, kan en pizza med blomkålsbotten därför vara optimalt för dig om du vill ha en pizzakväll som inte kräver att du ligger uppblåst på soffan när du ätit klart.
Kan man äta blomkålspizza på LCHF-diet?
Det är mycket fler kolhydrater i en vanlig pizza än i en pizzadeg gjord på blomkål.
Därför är blomkålspizza väldigt bra när du följer en LCHF-diet eller bara vill undvika att få ditt blodsocker att åka hiss.
Hur många kalorier är det i blomkålspizza?
Det är naturligtvis olika från recept till recept, men generellt innehåller en pizzabotten på blomkål färre kalorier än en traditionell pizzadeg som är gjord på vetemjöl, trots att det ofta är mer fett i en blomkålsbotten.
Det beror på att det är väldigt mycket energi i mjölet som är basen i en vanlig pizzadeg, men det är däremot inte särskilt mycket energi i blomkål, som är basen i en blomkålsbotten.
Här nedan kan du se hur många kalorier, protein, fett, kolhydrater och kostfibrer det är i en vanlig pizzabotten jämfört med en blomkålspizza. Det gäller bottnar på 450 gram och 1.000 gram rå vikt.
Näringsinnehåll | Klassisk pizzabotten | Blomkålspizza-botten |
---|---|---|
Kalorier | Ca. 1200 kcal | Ca. 775 kcal ⬇️ |
Protein | Ca. 30 g | Ca. 60 g ⬆️ |
Fett | Ca. 5 g | Ca. 50 g ⬆️ |
Kolhydrater | Ca. 230 g | Ca. 35 g ⬇️ |
Kostfibrer | Ca. 11 g | Ca. 15 g ⬆️ |
Källa: Näringsexpert Martin Kreutzer |
Kan jag göra en pizzabotten på andra grönsaker än blomkål?
Du kan med fördel använda andra finrivna grönsaker till att göra en pizzabotten, till exempel selleri, broccoli, morot, kikärter eller squash.
Du kan också använda skivor av aubergine eller en delad portobello-svamp som pizzabotten.
Blomkålspizza är dock väldigt populär som alternativ till vanlig pizzadeg, eftersom blomkål trots sin karaktäristiska doft har väldigt mild smak.

I vårt blomkålspizza-recept kan du med fördel ersätta blomkål med till exempel broccoli.
© iStockVad kan jag använda som topping på min blomkålspizza?
Precis som med den klassiska pizzan, så kan du lägga precis vilken topping du vill på din blomkålspizza.
Men en blandning av lax, avokado, färsk spenat och ost är en vinnarkombination när det gäller topping till din blomkålspizza.
Du kan också använda den klassiska pizzatoppingen, tomatsås, skinka och ost på din blomkålspizza. Om du använder tomatsås är det en bra idé att baka blomkålspizzan lite extra länge i ugnen så att inte bottnen blir för blöt och mjuk.
Få inspiration till olika toppings till din blomkålspizza bland våra recept
Hur får jag en spröd blomkålspizza?
Det är svårt att få en blomkålspizza att blil så spröd som en stenugnsbakad vanlig pizza.
Ett tips för att få en mer spröd botten är att hälla kokande vatten över blomkålen innan du använder den. Här är det viktigt att pressa ut vattnet ut blomkålen, så att botten inte blir vattnig och lös.
Alternativt kan du servera en spröd sallad eller grönsaksstavar som tillbehör. På så sätt kan du ge mer "sprödhet" till rätten, samtidigt som du får i dig ännu mer grönt.
Kan jag göra en vegansk blomkålspizza?
Du kan absolut göra en vegansk blomkålspizza. Du behöver bara ersätta ägget i blomkålspizzan med fiberhusk, psylliumfröskal, mandelmjöl eller kikärtsmjöl som gör att "degen" håller ihop även utan ägg.
Här är vårt recept på en vegansk pizzabotten av blomkål.
Recept på vegansk blomkålspizza
Du behöver:
-
Hackad blomkål
-
Fiberhusk/psylliumfröskal
-
Kokande vatten
-
Lite havremjöl eller mandelmjöl
-
Salt och peppar.
Så här gör du:
- Häll kokande vatten över den hackade blomkålen. Pressa ur allt vatten efteråt.
- Häll dessutom kokande vatten över psylliumfröskalen.
- Blanda ihop alla ingredienserna, så konsistensen på degen blir sådan att du kan använda dina händer för att fördela den i ett relativt tunt lager på en plåt med bakplåtspapper.
- Baka blomkålsbotten 20-30 minuter i en 200 grader varm ugn och lägg på den fyllning du önskar.
- Baka eventuellt några minuter till efter att du lagt på fyllningen.
Blomkålspizza – 4 goda recept
Här kan du se våra 4 olika recept på smarrig blomkålspizza.

Rökt lax ger en frisk smak till blomkålspizzan och är rik på omega-3-fettsyror och D-vitamin.
© wichmann+bendtsenBlomkålspizza med lax
Lax, blomkål och pizza är kanske en lite otraditionell kombination, men vi kan lova dig att du inte kommer ångra dig om du testar den här blomkålspizzan!

När blomkålspizzan är bakad strör du över en god ost, till exempel parmesan.
© wichmann+bendtsenBlomkålspizza med stekt svamp
Det är svårt att inte ta en extra bit av den här blomkålspizzan med stekt svamp, parmesan och persilja. Men det kan du göra med gott samvete!

Kanske är kål inte det första du kommer att tänka på som pizza-topping, men både finskuren grönkål och spetskål passar utmärkt till blomkålspizza.
© wichmann+bendtsenBlomkålspizza med kyckling, kål och champinjoner
Om du gärna vill äta mer grönsaker så är den här blomkålspizzan perfekt för dig. Här får du, utöver kyckling, både kål och champinjoner som fyllning på din blomkålspizza.

Om du ska testa att servera blomkålspizza för familjen för första gången så är toppingen på den här blomkålspizzan klassisk och välkänd.
© wichmann+bendtsenBlomkålspizza med parmaskinka
Här får du en blomkålspizza med en klassisk fyllning, som vi alla älskar. Kombinationen av tomatsås, parmaskinka, kronärtskockshjärtan och ost blir aldrig fel!