Hummus

Här får du alla våra bästa recept på hummus. Läs våra tips och råd för att förvara den bäst. Du får även veta hur du gör en nyttig, kalorisnål version.

Hummus

HEMLAGAD HUMMUS ÄR PERFEKT TILL GRÖNSAKSSTAVAR ... piffa gärna upp färgen med kokta rödbetor eller färska gröna örter.

© wichmann+bendtsen

Här kan du hitta alla våra favoritrecept på hummus och får tips och råd om hur du får till en riktigt god hummus, sänker kaloriinnehållet och varierar smaken, bland annat. Väl bekomme!

1 Vad är hummus?


Hummus är en kryddig kikärtsröra. Smaken för tankarna till semestrar vid Medelhavet och Mellanöstern, där hummusen härstammar ifrån.

Hummus är numera en populär maträtt över hela jordklotet. Det är inte så konstigt för det är billig supermat som är lätt att laga. Dessutom smakar den förträffligt och passar det mesta.

2 Hur gör man hummus?


Hummus görs enkelt av kikärtor som blandas med olivolja, vatten, tahini, citron, vitlök och salt. Om du använder torkade kikärtor ska du komma ihåg att lägga dem i blöt över natten innan du kokar dem. Om du istället använder kikärtor från burk eller tetra kan du lägga dem direkt i mixern. Här får du vårt bästa grundrecept på bägge versionerna.

3 RECEPT: Nyttig hummus med torkade kikärtor


Rätter från Mellanöstern
Undvik att skärmen släcks

Ingredienser

2 personer

Nyttig hemlagad hummus med torkade kikärtor

  • ½ burk kikärtor
  • ½ msk ljus tahini
  • 1 vitlöksklyftor
  • ¼ st. citron, saften
  • ½ msk extra virgin olivolja
  • ¾ tsk spiskummin
  • ¼ tsk paprika
  • svartpeppar, nymald
  • havssalt
  • 1½ msk vatten

Topping

  • ¼ msk extra virgin olivolja
  • ¼ tsk paprika
  • färska örtkryddor
  • ¼ st. citron

Gör så här:

  • Lägg kikärtorna i blöt i rikligt med kallt vatten i 10-12 timmar.
  • Häll av blötläggningsvattnet och koka dem mjuka i nytt vatten. Följ anvisningarna på paketet.
  • Lägg kikärtorna i en mixer eller matberedare och mixa dem tillsammans med övriga ingredienser tills du har en krämig konsistens.
  • Servera gärna med en topping av olivolja, paprikapulver, finhackade örter och en citronskiva.

Om din hummus känns för tjock och stabbig så tillsätt lite mer vatten och mixa till en luftig smet.


4 RECEPT: Snabb och enkel hemlagad hummus - med kikärtor på burk


Rätter från Mellanöstern
Undvik att skärmen släcks

Ingredienser

2 personer

Nyttig hemlagad hummus med kikärtor på burk

  • ½ burk kikärtor
  • ½ msk ljus tahini
  • 1 vitlöksklyftor
  • ¼ st. citron, saften
  • ½ msk extra virgin olivolja
  • ¼ tsk paprika
  • ¾ tsk spiskummin
  • havssalt
  • svartpeppar, nymald
  • 1½ msk vatten

Topping:

  • ¼ msk extra virgin olivolja
  • ¼ tsk paprika
  • färska örtkryddor
  • ¼ citron

Gör så här:

  • Lägg kikärtorna i en mixer eller matberedare och mixa dem tillsammans med övriga ingredienser tills du har en krämig konsistens.
  • Servera gärna med en topping av olivolja, paprikapulver, finhackade örter och en citronskiva.

TIPS! Många örtkryddor passar fint till hummus. Testa gärna med persilja, basilika eller mynta.


5 Är torkade kikärtor bättre till hemlagad hummus än kikärtor på burk?


Näringsmässigt spelar det ingen roll om du använder torkade kikärtor eller förkokta från burk eller tetra.

Några skulle ändå säga att torkade kikärtor har både bättre smak och konsistens. Kanske kan man känna det om man gör falafel, men till hummus menar vi att konsistensen inte spelar någon roll och mycket få kan känna någon smakskillnad.

Om du ofta gör hummus blir det billigare att använda torkade. Du kan koka hela påsen på en gång och frysa in i portioner som du snabbt kan ta fram allteftersom du behöver dem.

TIPS: Få en krämigare hummus

Om du gillar krämig hummus ska du givetvis mixa kikärtorna släta. Men om du vill ha den riktigt silkeslen är tricket att tillsätta en tesked bikarbonat i blötläggningsvattnet. Det mjukar upp kikärtornas skal så den färdiga hummusen blir ännu krämigare.

Om du använder en matberedare kan du tillsätta ett par isbitar innan du mixar.

Om du å andra sidan gillar en lite grövre hummus med tuggmotstånd kan du spara ¼ av kikärtorna när du mixar hummusen slät och tillsätta dem mot slutet. Det är också gott att bland i rostade pinjenötter.

TIPS: Få mer smak på din hummus

Hemligheten bakom en nyttig och god hummus är en bra olivolja. Använd gärna en olja med mild och neutral smak.

Om du själv kokar kikärtorna kan du tillsätta lite lager blad, vitlöksklyftor och örter till kokvattnet.

När din hummus är klar, glöm inte att smaka av den med pressad citron, salt och peppar. Hummusen smakar lite nöjaktigt och du kan variera den i oändlighet.

6 Kryddor som passar bra i hummus


  • Curry
  • Koriander
  • Harissa
  • Chili
  • Spiskummin
  • Paprikapulver, gärna rökt
Pumpahummus med pumpakärnor

HEMLAGAD HUMMUS MED KRYDDOR En doft av paprikapulver klär en skål med hummus.

© iStock

7 Kikärtorna kan bytas ut mot andra baljväxter


  • Pintobönor
  • Limabönor
  • Vita bönor
  • Gula ärtor

TIPS: Så gör du hummus utan tahini

Många menar att det inte är riktig hummus utan tahini. Tahini är en pasta gjord av sesamfrön och den ger hummusen den karakteristiska nöjaktiga smaken. Ljus tahini är mildast i smaken. Kom ihåg att röra runt i burken så att pastan blir jämn innan du använder den.

Om du inte får tag på tahini i butiken, eller tröttnar på att slänga gamla halvfulla burkar med tahini som du inte använt innan den blev för gammal, kan du ersätta tahini med en matsked rostade skalade sesamfrön och lite extra olivolja.

Om du inte gillar smaken av sesam, eller om du är allergisk, kan du helt enkelt hoppa över tahini helt.

8 Är hummus nyttigt?


Hummus är en ganska fiberrik dipp eftersom det är mycket kostfiber i kikärtorna, som även bidrar med vitaminer och mineraler. Hummus är dessutom rik på nyttiga omättade fettsyror från olivoljan, som är bra för hjärtat.

Om du köper färdiglagad hummus så se efter att den är gjord på olivolja.

Om du gör din egen hummus kan du även tillsätta olika grönsaker och färska kryddor för att boosta vitamininnehållet. Rotfrukter, ärtor och rostade paprikor passar till exempel utmärkt i hummus.

Ärtor med ärtskidor

ÄRTOR Gör din hummus på ärtor – det är både gott och nyttigt.

© iStock

9 Är hummus bra om man vill gå er i vikt?


För den som vill gå ner i vikt finns det både fördelar och nackdelar med hummus.

Fördelen är att kikärtor, huvudingrediensen i hummus, är rika på både protein och kostfibrer. Båda delarna mättar och håller ditt blodsocker på en stabil nivå, vilket är en fördel då du inte blir hungrig lika fort efter måltiden. Det gör det lättare att motstå frestelser och sockersug.

Hummus är för övrigt en genial dipp till råa grönsaker och kan vara smakskillnaden som gör att huvuddelen av din måltid kan bestå av grönsaker, som nästan är fria från kalorier.

Förhållandet mellan olja och vatten i hummusen är en smaksak. Lite extra vatten, eller mineralvatten, minskar kaloriinnehållet en aning och gör även hummusen mer luftig.

TIPS: Så får du färre kalorier i din hummus

Hummus är ett bättre val rent kalorimässigt till sås eller dipp, än till exempel majonäs eller smör. Dessutom kan hummus, som sagt, göra att du får i dig mer nyttiga (och kalorifattiga) grönsaker.

Den klassiska hummusen innehåller dock en hel del kalorier. Om du vill göra den lättare kan du minska mängden olja och mixa i till exempel kokta rödbetor eller morötter.

Om du vill göra den riktigt kalorisnål kan du använda gröna ärtor istället för kikärtor, de innehåller mer vätska och det behövs mindre olja för att få till en smidig konsistens. Du kan även ersätta en del av oljan med vatten eller naturell yoghurt.

10 Vad äter man till hummus?


Du behöver egentligen inget annat än pitabröd för att skopa upp hummusen med för att njuta av den. Men den allsidiga hummusen kan ätas som tillbehör till nästan allt. Mums!

Vi älskar hummus till:

  • Falafel
  • Pitabröd
  • Rätter från Mellanöstern
  • Tapas
  • Grönsaksstavar
  • Bröd med eller utan andra pålägg
  • Matiga mackor
  • Galetter
  • Naanbröd
  • Sallader
  • Kötträtter
  • Buddha bowls
  • Brunch

11 Hur länge kan hummus hålla sig i kylskåpet?


Hummus håller sig minst 3-4 dagar i kylen. Förvara den i en burk med tättslutande lock. Häll eventuellt lite olivolja på toppen så den inte torkar ut. Det gör den även blank och fin till nästa servering.

12 Kan man frysa hummus?


Kan hummus frysas? JA, är det korta svaret.

Det längre svaret är att du kan lägga hummusen i en frysburk med tättslutande lock. Häll lite olja på toppen. Tag fram den i god tid innan den ska ätas så den får tina. Om den verkar lite grynig i konsistensen kan du röra upp den, eventuellt med lite mer olivolja – så blir den som ny igen.

Hummusen håller i frysen i ca 4 månader.

Edamame-hummus

Edamamebönor är goda som tillbehör och i sallader men passar också fint i hemgjord hummus. Pröva själv med detta recept.

➡️ Du hittar receptet här!

Hummus recept med edemamebönor

EDAMAME-HUMMUS Använd gärna frysta edamamebönor till denna hummus.

© wichmann+bendtsen
Rödbetshummus

RÖDBETSHUMMUS Din hummus blir extra vacker och nyttig om du tillsätter kokta eller ugnsbakade rödbetor till kikärtorna.

© wichmann+bendtsen

Rödbetshummus

Du är säkert bekant med den klassiska hummusen, som görs av kikärtor. Men har du prövat rödbetshummus? Rödbetorna ger hummusen en vacker rosaröd nyans – och de gör den extra nyttig med mera kostfiber och C-vitamin. Smaklig måltid!

➡️ Du hittar receptet här!

Hummus med gurkmeja

HUMMUS MED GURKMEJA Klassisk hummus blir extra nyttig med lite gurkmeja.

© Miklos Szabo

Hummus med gurkmeja, vitlök och citron

Serverad med grönsaksstavar och blomkålsbuketter blir denna hummus ett perfekt, och mycket nyttigare, alternativ till chips och dipp.

➡️ Du hittar receptet här!

Hemgjord hummus med sötpotatis

SÖTPOTATIS-HUMMUS Potatis i hummus? Ja, sötpotatis! Du måste pröva detta läckra recept.

© wichmann+bendtsen

Sötpotatishummus

Sötpotatis innehåller bland annat mer protein än vanlig potatis och med sin krämiga konsistens passar den riktigt bra som alternativ till kikärtor i denna hemlagade hummus.

➡️ Du hittar receptet här!

Hemgjord hummus med kronärtskocka

KRONÄRTSKOCKSHUMMUS Det är kronärtskocka, valnötter och chili i denna hemlagade hummus. Mums!

© wichmann+bendtsen

Kronärtskockshummus

Testa denna lite annorlunda hummus utan tahini, men med bland annat kronärtskockshjärtan och vita bönor.

➡️ Du hittar receptet här!

Spenathummus

SPENATHUMMUS Älskar du också spenat? Då ska du testa detta recept, en spenathummus servera med bland annat spenatchips.

© wichmann+bendtsen

Vit bönkräm

Om du vill göra en mumsig röra eller dipp som inte smakar kikärtor så ska du testa denna ”hummus” där kikärtorna är utbytta mot vita bönor.

➡️ Du hittar receptet här!

Alternativ till hummus - vit bönkräm

VITT ALTERNATIV TILL HUMMUS Nej, det är inte potatismos, det är "vit hummus" en bönkräm på vita bönor.

© wichmann+bendtsen

Spenathummus med kryddräkor

Testa vårt recept på spenathummus med kryddiga räkor, chili och persilja, det är perfekt till förrätt eller tapas.

➡️ Du hittar receptet här!

Broccolihummus

Testa att twista till den klassiska hummusen med ett nyttigt, grönt inslag av broccoli och squash.

➡️ Du hittar receptet här!

Hemgjord hummus med broccoli

BROCCOLIHUMMUS Du kan minska mängden kalorier genom att tillsätta broccoli och squash i din hummus. På köpet ökar du de läckra smakerna.

© wichmann+bendtsen