Hummus
Här får du alla våra bästa recept på hummus. Läs våra tips och råd för att förvara den bäst. Du får även veta hur du gör en nyttig, kalorisnål version.
Här får du alla våra bästa recept på hummus. Läs våra tips och råd för att förvara den bäst. Du får även veta hur du gör en nyttig, kalorisnål version.
Här kan du hitta alla våra favoritrecept på hummus och får tips och råd om hur du får till en riktigt god hummus, sänker kaloriinnehållet och varierar smaken, bland annat. Väl bekomme!
Hummus är en kryddig kikärtsröra. Smaken för tankarna till semestrar vid Medelhavet och Mellanöstern, där hummusen härstammar ifrån.
Hummus är numera en populär maträtt över hela jordklotet. Det är inte så konstigt för det är billig supermat som är lätt att laga. Dessutom smakar den förträffligt och passar det mesta.
Hummus görs enkelt av kikärtor som blandas med olivolja, vatten, tahini, citron, vitlök och salt. Om du använder torkade kikärtor ska du komma ihåg att lägga dem i blöt över natten innan du kokar dem. Om du istället använder kikärtor från burk eller tetra kan du lägga dem direkt i mixern. Här får du vårt bästa grundrecept på bägge versionerna.
Om din hummus känns för tjock och stabbig så tillsätt lite mer vatten och mixa till en luftig smet.
TIPS! Många örtkryddor passar fint till hummus. Testa gärna med persilja, basilika eller mynta.
Näringsmässigt spelar det ingen roll om du använder torkade kikärtor eller förkokta från burk eller tetra.
Några skulle ändå säga att torkade kikärtor har både bättre smak och konsistens. Kanske kan man känna det om man gör falafel, men till hummus menar vi att konsistensen inte spelar någon roll och mycket få kan känna någon smakskillnad.
Om du ofta gör hummus blir det billigare att använda torkade. Du kan koka hela påsen på en gång och frysa in i portioner som du snabbt kan ta fram allteftersom du behöver dem.
Om du gillar krämig hummus ska du givetvis mixa kikärtorna släta. Men om du vill ha den riktigt silkeslen är tricket att tillsätta en tesked bikarbonat i blötläggningsvattnet. Det mjukar upp kikärtornas skal så den färdiga hummusen blir ännu krämigare.
Om du använder en matberedare kan du tillsätta ett par isbitar innan du mixar.
Om du å andra sidan gillar en lite grövre hummus med tuggmotstånd kan du spara ¼ av kikärtorna när du mixar hummusen slät och tillsätta dem mot slutet. Det är också gott att bland i rostade pinjenötter.
Hemligheten bakom en nyttig och god hummus är en bra olivolja. Använd gärna en olja med mild och neutral smak.
Om du själv kokar kikärtorna kan du tillsätta lite lager blad, vitlöksklyftor och örter till kokvattnet.
När din hummus är klar, glöm inte att smaka av den med pressad citron, salt och peppar. Hummusen smakar lite nöjaktigt och du kan variera den i oändlighet.
Många menar att det inte är riktig hummus utan tahini. Tahini är en pasta gjord av sesamfrön och den ger hummusen den karakteristiska nöjaktiga smaken. Ljus tahini är mildast i smaken. Kom ihåg att röra runt i burken så att pastan blir jämn innan du använder den.
Om du inte får tag på tahini i butiken, eller tröttnar på att slänga gamla halvfulla burkar med tahini som du inte använt innan den blev för gammal, kan du ersätta tahini med en matsked rostade skalade sesamfrön och lite extra olivolja.
Om du inte gillar smaken av sesam, eller om du är allergisk, kan du helt enkelt hoppa över tahini helt.
Hummus är en ganska fiberrik dipp eftersom det är mycket kostfiber i kikärtorna, som även bidrar med vitaminer och mineraler. Hummus är dessutom rik på nyttiga omättade fettsyror från olivoljan, som är bra för hjärtat.
Om du köper färdiglagad hummus så se efter att den är gjord på olivolja.
Om du gör din egen hummus kan du även tillsätta olika grönsaker och färska kryddor för att boosta vitamininnehållet. Rotfrukter, ärtor och rostade paprikor passar till exempel utmärkt i hummus.
För den som vill gå ner i vikt finns det både fördelar och nackdelar med hummus.
Fördelen är att kikärtor, huvudingrediensen i hummus, är rika på både protein och kostfibrer. Båda delarna mättar och håller ditt blodsocker på en stabil nivå, vilket är en fördel då du inte blir hungrig lika fort efter måltiden. Det gör det lättare att motstå frestelser och sockersug.
Hummus är för övrigt en genial dipp till råa grönsaker och kan vara smakskillnaden som gör att huvuddelen av din måltid kan bestå av grönsaker, som nästan är fria från kalorier.
Förhållandet mellan olja och vatten i hummusen är en smaksak. Lite extra vatten, eller mineralvatten, minskar kaloriinnehållet en aning och gör även hummusen mer luftig.
Hummus är ett bättre val rent kalorimässigt till sås eller dipp, än till exempel majonäs eller smör. Dessutom kan hummus, som sagt, göra att du får i dig mer nyttiga (och kalorifattiga) grönsaker.
Den klassiska hummusen innehåller dock en hel del kalorier. Om du vill göra den lättare kan du minska mängden olja och mixa i till exempel kokta rödbetor eller morötter.
Om du vill göra den riktigt kalorisnål kan du använda gröna ärtor istället för kikärtor, de innehåller mer vätska och det behövs mindre olja för att få till en smidig konsistens. Du kan även ersätta en del av oljan med vatten eller naturell yoghurt.
Du behöver egentligen inget annat än pitabröd för att skopa upp hummusen med för att njuta av den. Men den allsidiga hummusen kan ätas som tillbehör till nästan allt. Mums!
Hummus håller sig minst 3-4 dagar i kylen. Förvara den i en burk med tättslutande lock. Häll eventuellt lite olivolja på toppen så den inte torkar ut. Det gör den även blank och fin till nästa servering.
Kan hummus frysas? JA, är det korta svaret.
Det längre svaret är att du kan lägga hummusen i en frysburk med tättslutande lock. Häll lite olja på toppen. Tag fram den i god tid innan den ska ätas så den får tina. Om den verkar lite grynig i konsistensen kan du röra upp den, eventuellt med lite mer olivolja – så blir den som ny igen.
Hummusen håller i frysen i ca 4 månader.
Edamamebönor är goda som tillbehör och i sallader men passar också fint i hemgjord hummus. Pröva själv med detta recept.
Du är säkert bekant med den klassiska hummusen, som görs av kikärtor. Men har du prövat rödbetshummus? Rödbetorna ger hummusen en vacker rosaröd nyans – och de gör den extra nyttig med mera kostfiber och C-vitamin. Smaklig måltid!
Serverad med grönsaksstavar och blomkålsbuketter blir denna hummus ett perfekt, och mycket nyttigare, alternativ till chips och dipp.
Sötpotatis innehåller bland annat mer protein än vanlig potatis och med sin krämiga konsistens passar den riktigt bra som alternativ till kikärtor i denna hemlagade hummus.
Testa denna lite annorlunda hummus utan tahini, men med bland annat kronärtskockshjärtan och vita bönor.
Om du vill göra en mumsig röra eller dipp som inte smakar kikärtor så ska du testa denna ”hummus” där kikärtorna är utbytta mot vita bönor.
Testa vårt recept på spenathummus med kryddiga räkor, chili och persilja, det är perfekt till förrätt eller tapas.
Testa att twista till den klassiska hummusen med ett nyttigt, grönt inslag av broccoli och squash.