Läcker rödbetsfalafel i spetskålswraps

465 kcal

Rödbetsfalafel i spetskålswraps är en perfekt rätt för köttfria middagar. Och så kan du lägga den överblivna falafeln i matlådan i dagen efter ... Om det blir några över, vill säga.

Skål med rödbetsfalafel och grönsaker.

Rödbetsfalafel i spetskålswraps

Undvik att skärmen släcks

Ingredienser

2 pers

Falafel, 20 st:

  • 100 g torkade kikärter
  • 100 g rödbetor
  • 1 msk tahini, sesampasta
  • 1 msk citronsaft
  • salladslök
  • vitlöksklyftor
  • ½ knippe bredbladig persilja
  • ¾ tsk spiskummin
  • ¾ tsk havssalt
  • Svartpeppar
  • ½ dl bovetemjöl
  • ½ dl havregryn
  • ½ tsk bakpulver

Avokadokräm

  • ½ avokado
  • ½ dl kvarg
  • ½ vitlöksklyfta, pressad
  • Havssalt
  • Svartpeppar

Till servering:

  • 2 spetskålsblad, gärna röda
  • 1 nävar salladsmix
  • 1 morötter, strimlade
  • ½ näve bredbladig persilja
  • ½ msk sesamfrön, svarta

Så lagar du rödbetsfalafel med tillbehör

  • Blötlägg de torkade kikärterna i vatten 10–12 timmar i förväg. Du kan inte använda kikärter på burk.
  • Skala rödbetorna, packa in dem i aluminiumfolie och baka dem i 180 grader i 45 minuter, tills de är mjuka.
  • Mixa rödbetorna med övriga ingredienser, bortsett från mjöl, gryn och bakpulver. Tillsätt mjöl, gryn och bakpulver och mixa igen.
  • Forma 20 falafelbollar. Baka dem i 20–25 minuter på 200 grader, tills de är spröda och lätt gyllene.
  • Gör avokadokrämen genom att mixa ihop alla ingredienserna.
  • Servera falafeln på fyra kålblad med sallad, morot, persilja, sesamfrön och en msk avokadokräm.

Vad är rödbetor bra för?


Rödbetor

UNDVIK RÖDA FINGRAR Rödbetans läckra färg är finast på rödbetan – inte på fingrarna! Ta därför på dig ett par engångshandskar när du skalar och skär den. Skydda ev skärbrädan med en fryspåse.

© wichmann+bendtsen