Professorns gröna gröt – en perfekt start på dagen

10 minuter
415 kcal

Lägg grönsaker, frukt, ingefära och nötter i en mixer tillsammans med en kopp örtte och du har världens nyttigaste frukost, känd som "Professorns gröna gröt". Möt professorn här, prova hans gröt och se varför den gör underverk för din mage.

Mixade grönsaker, frukt, nötter och bär = professorns gröna gröt

PROFESSORNS GRÖNA GRÖT får dina sunda tarmbakterier att piggna till och ger dig en perfekt start på dagen.

© Mikkel Adsbøl

Professorns gröna gröt (originalrecept)

Här är originalreceptet på professorns gröna gröt, som han har ätit i över 35 år. Oluf Borbye Pedersens gröt är fullproppad med grönsaker och andra nyttiga ingredienser som skämmer bort din tarm. Ät den till frukost och få massor av energi för resten av dagen.

Undvik att skärmen släcks

Ingredienser

2 person

  • 1 avokado
  • 1 äpple
  • 1 citron (saften)
  • 2 krm färsk, riven ingefära
  • 1 kiwi eller 5-10 vindruvor
  • 10 valnötter
  • 2 ark nori (sushialger)
  • 6 näve färsk spenat
  • 2 näve färsk persilja
  • 6 buketter broccoli, kan ersättas med grönkål, blomkål eller brysselkål
  • 2 näve böngroddar
  • 4 dl kallt örtte, t ex myntate

Toppings:

  • Färsk mynta eller persilja
  • Färska bär (eller frystorkade)
  • Valnötter

Så här gör du professorns gröna gröt

  • Häll alla ingredienser i en mixer eller matberedare.
  • Mixa till en grön finkornig gröt.
  • Servera med färska örter, valnötter och bär.

TIPS: Om du vill öka proteinmängden i gröten kan du tillsätta 1–1,5 dl kvarg eller annan surmjölksprodukt.

TIPS: Du kan fritt variera gröten genom att byta ut äpple och kiwi mot andra frukter eller bär och byta ut broccoli mot andra kålsorter.


Därför är professorns gröna gröt bra för din tarm

När du börjar dagen med en stor portion grönsaker ger du redan optimalt bränsle till de goda tarmbakterierna som hjälper ditt immunsystem och dina organ att fungera optimalt.

Grönsaker hjälper till att hålla våra tarmbakterier i balans. Bakterierna omvandlar kostfiber och växtämnen i grönsaker till hälsofrämjande ämnen. Till exempel kan vissa av tarmbakterierna producera enzymer som kan omvandla ämnen i broccoli och andra godsaker till cancerhämmande molekyler.

Läs också: Livsmedel som gynnar – och skadar – din tarmflora

"Våra tarmbakterier älskar det här."
— Professor Oluf Borbye Pedersen om “professorns gröna gröt”

Möt mannen bakom ”Professorns gröna gröt”


"En fis ska inte stinka, den ska dofta. Av skog."

Så säger en av världens ledande tarmbakterieforskare, Oluf Borbye Pedersen, som äter ett halvt kilo mixade grönsaker – till frukost.

Han delar skickligt en mogen avokado i två delar med sin lilla örtkniv. I den turboladdade mixern hamnar den tillsammans med ett halvt äpple, några vindruvor och lite ingefära. Spenat som räcker till en hel familj sköljs i ett durkslag, medan valnötter, tång, böngroddar och rå broccoli blandas med frukten.

Häll slutligen lite rykande hett pepparmintste och en skvätt syrlig citronsaft över innehållet i den nu fyllda mixern. Sätt på locket och Oluf trycker på startknappen.

Läs också: Lägg grönsaker i mixern

På nolltid förvandlas grönsaksberget till en finkornig gröt. Den luktar gräs.

Våra tarmbakterier älskar det här”, förklarar Oluf Borbye Pedersen, som äter ett halvt kilo grön energigröt nästan varje morgon.

Om han är ute och reser på en av sina många resor får han till och med kocken på hotellet att laga något liknande.

”Jag delar inte upp mitt liv i arbete och nöje. Därför tror jag inte att jag någonsin har haft ett jobb i traditionell bemärkelse. Trots att jag har ägnat 70–80 timmar i veckan åt medicinskt arbete och forskning under större delen av mitt vuxna liv. Jag tror att det skulle vara väldigt svårt att leva så här om jag inte tankade min 6-cylindriga Ferrari-motor varje morgon”, säger Oluf och syftar på den gröna gröten som smakar lite som en sammetslen nyklippt sommargräsmatta.

Läs också: 10 sjukdomar som påverkas av dina tarmbakterier

Om professor Oluf Borbye Pedersen

Professor Ole Borbye Pedersen, mannen bakom professorns gröna gröt – 2016
© Mikkel Adsbøl

Oluf Borbye Pedersen är specialist i invärtesmedicin och hormonsjukdomar samt professor i genomik. Han har belönats med en mängd nationella och internationella utmärkelser. Dels för sin grundforskning om människans DNA, dels för sitt banbrytande arbete med att kartlägga människans biljontals tarmbakterier. Han har tidigare varit överläkare och professor vid Steno Diabetes Center och var under många år ordförande i den danska diabetesföreningen.

Oluf Borbye Pedersen har under flera år varit gästprofessor vid det välrenommerade Joslin Diabetes Center vid Harvard University i Boston och har varit en av de drivande krafterna bakom världens största DNA-forskningscenter i Kina. År 2010 blev han headhuntad för att grunda och leda Novo Nordisk Foundation Metabolism Centre vid Köpenhamns universitet. Han ligger i den absoluta framkanten internationellt när det gäller att utforska orsakerna till att vissa av oss utvecklar livsstilssjukdomar och är en av pionjärerna när det gäller att belysa tarmbakteriernas roll för vår hälsa. Genom åren har han publicerat ett stort antal vetenskapliga artiklar i till exempel Nature.

Grön gröt till frukost i över 35 år

Olof Borbye Pedersen har ätit sin egen ”Professorns gröna gröt” i över 35 år. Lyssna på vad han säger om grötens intåg på frukostbordet:

Energigröten kom in i mitt liv ett år när jag bodde och arbetade på Harvard University i Boston med min familj. En dag besökte vi Ann Wigmore, som var en av de stora personligheterna inom raw food-scenen i USA.

På grund av tung trafik var vi lite sena till vårt möte och vi skyndade oss upp för trapporna till Wigmores stora lägenhet på tredje våningen, något andfådda. När vi stod utanför dörren hörde vi några mystiska knarrande ljud. Efter att ha ringt på dörrklockan hördes ett enkelt ”Varsågod och stig på”.

Innanför dörren möttes vi av en 78-årig vältränad, smal kvinna som hoppade upp och ner ungefär en och en halv meter upp i luften i ett ganska snabbt tempo. På en trampolin. I hennes patricierlägenhet med högt i tak. Men förvånansvärt nog var vi de enda som blev andfådda! Jag tror att vi redan var sålda vid det laget.

Hennes karisma gjorde intryck. Anns inställning till mat, hälsa och energi i allmänhet var oöverträffad jämfört med allt vi tidigare hade stött på. Hon var självlärd, men från sitt eget liv och från de patienter hon hjälpt visste hon vad fermenterade spannmål och grönsaker kan göra för människor.

Det vi tog med oss från det oförglömliga mötet med denna exceptionellt livfulla och annorlunda tänkande kvinna var inspirationen att äta denna gröna energigröt. Den har varit vår dagliga frukost sedan dess.

Vi äter den med en portion färska, upptinade eller torkade bär och en sur mjölkprodukt. Under resten av dagen äter vi en varierad kost – inklusive värmebehandlad mat, men alltid en eller flera portioner råa grönsaker.

Och för att uttrycka det blygsamt, för vår familj har det varit en stark investering i vårt dagliga liv – ett liv fyllt av energi och kraft och frånvaro av kronisk sjukdom.”