Surdeg
Gör din egen surdegGlöm allt om dyrt bröd från bageriet och baka ditt eget surdegsbröd istället.© iStock

Gör ditt eget surdegsbröd

Det är enkelt att göra egen surdeg! Få recept här.

1 september 2020 av Marie Lyng Wium

Det kan kännas som lite av en vetenskap att baka med surdeg, men det är inte särskilt svårt!

Här hittar du ett enkelt recept på surdeg, som du kan använda till allt. Surdegen kan alltså användas till både surdegsfrallor, rågbröd, surdegspizza och mycket mer. 

Dessutom kan du få svar på alla frågor som kan uppstå när man ska göra sin egen surdeg eller använda sin surdeg till bakning. Smaklig måltid! 

Recept surdeg

1 portion

TIDSÅTGÅNG

Förberedelsetid: 10 minuter

Tid totalt: 4-6 dagar

Så här gör du din surdeg

Dag 1:

  • Rör ihop alla ingredienserna ordentligt, så det inte är några klumpar i.
  • Lägg surdegen i en plastbunke med lock, men låt locket ligga löst på toppen av bunken.
  • Låt surdegen stå på köksbänken i 2-3 dagar i skugga och rör igenom den ett par gånger om dagen. Gärna morgon och kväll. 

Dag 2-3:

  • Efter 2-3 dagar borde surdegen ha börjat bli sur (smaka på den) – är den inte sur ska den stå en eller två dagar till. 

Dag 3-6

  • Sedan ska surdegen matas varje dag i 2-3 dagar. Här börjar surdegen att bilda bubblor och dofta syrligt.

Matning av surdeg:

  • Rör igenom surdegen ordentligt. Ta sedan 1 dl surdeg och lägg i en ny bunke och kasta resten av surdegen.
  • Blanda 1 dl vatten och 1 dl mjöl i bunken med surdegen. Rör ihop det och låt det stå på köksbordet med lock, som sitter löst. 

Tips: När man gör en surdeg är principen att man blandar mjöl och vatten i förhållande 1:1. I det här receptet har vi valt att använda både vetemjöl, fullkornsvetemjöl och rågmjöl som mjöltyper, men du kan själv bestämma vilka mjöltyper du vill använda till din surdeg.

näringsinnehåll per person

Energi: 598 kcal

Protein: 17,5 g

Fett: 3,3 g

Kolhydrat: 113 g

Kostfiber: 22,87 g

 

Vad är en surdeg?

En surdeg är en liten portion deg bestående av vatten, mjöl och mikroorganismer. Den kan användas som jäsmedel när du bakar.

Du kan göra en surdeg av mjöl och vatten. På sikt kommer det bildas mjölksyrebakterier och jästsvampar i surdegen, vilket är det som skapar jäsningen och ger surdegsbrödet den karaktäristiska smaken.

Varje gång du bakar med surdeg tar du undan en liten del och sparar till nästa gång du ska baka.

En surdeg ska tas om hand, dvs matas med mjöl och vatten. Sköts den som den ska kan den leva hur länge som helst. 

 

Vad kan jag använda surdeg till?

En surdeg kan användas till allt möjligt. Använd det när du bakar rågbröd, frallor, baguette, knäckebröd eller pizza. Du kan till och med grädda pannkakor på surdeg. 

Du kan använda surdegen ensam eller som ett komplement till jäst. 

 

Vilka är fördelarna med att äta bröd med surdeg?

En av fördelarna med att äta bröd med surdeg är att de mineraler som finns i brödet blir mer tillgängliga för matsmältningen så att du får lättare att ta upp t ex det järn som finns i bröd. På så sätt kan du få ut mesta möjliga näring ur ditt bröd. 

Dessutom kan surdegsbröd hålla sig färsk under lång tid, vilket är bra för att undvika matsvinn.

Det är dock inte hälsomässiga anledningar som avgör. Du ska välja surdeg för smaken och aromens skull. 

Dock är det enklare att använda fler frön och grövre mjöl i din deg, och fortfarande få ett luftigt och saftigt bröd, om du bakar med surdeg. 

 

Hur vet jag att surdegen är redo för bakning?

Det bästa sättet du kan kolla om din surdeg är redo för bakning är att hålla koll på den.

Lägg märke till om din surdeg jäser bra efter att du har matat den. Kolla om din surdeg har luftbubblor. Dessutom ska den ha en lätt syrlig doft, som påminner lite om öl eller surmjölksprodukter.

Alternativt kan du med ett enkelt knep kolla om din surdeg är redo för bakning:

  • Ta ett glas och fyll det med ljummet vatten.
  • Lägg i en sked surdeg i vattnet, försiktigt.
  • Om surdegen flyter är den redo att användas.
Surdeg med luftbubblor
Kolla om din surdeg är redo

Om din surdeg bubblar och doftar syrligt är den redo för bakning

 

Hur matar jag min surdeg?

Minst ett par timmar innan du ska använda din surdeg till bakning ska den matas. Det ska du göra för att sätta igång jäsningsprocessen i surdegen.

Matningen ska vara i förhållande 1:1. Det vill säga att 1 del surdeg ska blandas med 1 del vatten och 1 del mjöl. Använd eventuellt en blandning av vetemjöl och grovt mjöl när du matar den.

Varje gång du ska mata din surdeg ska du inte mata hela degen, eftersom det skulle ge en alldeles för stor mängd surdeg till slut. Innan du matar den kan du ta bort en del surdeg som du antingen ger till någon annan, fryser ner eller kastar.

Och varje gång du bakar med din matade surdeg ska du komma ihåg att spara lite surdeg till nästa gång du vill baka.

 

Hur länge håller sig en surdeg?

En surdeg kan hålla sig 2-3 dagar på köksbänken, innan du behöver mata den igen.

Om det går längre tid mellan du bakar kan du ställa in din surdeg i kylskåpet med lock på. Jär kan surdegen överleva 1-2 veckor innan du behöver mata den igen.

 

Kan jag frysa surdeg?

Ja du kan absolut frysa ner din surdeg. Det är stor chans att din surdeg överlever när du fryser ner den.

Det kan vara en bra idé att frysa ner sin surdeg om det går ännu längre tid mellan dina bakningar än 1-2 veckor.

Kom ihåg att du ska ta ut surdegen ur frysen dagen före och mata den dagen före du ska baka med den.

 

Kan jag köpa en surdeg?

Om du har dåligt tålamod? Då kan du absolut köpa en färdig surdeg.

Du kan köpa färdig surdeg på flera ställen, t ex i välsorterade matbutiker, i hälsokosten eller på nätet. Då kan du börja baka direkt.

 

Vad gör jag om det är en skorpa på min surdeg?

Om det är en skorpa på din surdeg när du ska mata den, skrapar du bara bort skorpan och slänger den. Resten av surdegen kan du använda.

Sedan behöver du mata din surdeg så att den blir redo för bakning.

 

Vad gör jag om min surdeg skär sig?

Det är helt normalt att din surdeg skär sig när du påbörjar den. Då behöver du bara röra runt i tills surdegen håller ihop igen.

Är det däremot senare i processen kan du kasta vätskan som flyter ovanpå degen och en del av surdegen. Resten av surdegen ska sedan matas.

Om vätskan som flyter ovanpå däremot luktar dåligt, eller om det är mögel på surdegen behöver du kasta hela surdegen.

 

Hur ska en surdeg lukta?

Din surdeg ska dofta lite syrligt. Doften påminner lite om öl eller surmjölksprodukter som fil eller yoghurt.

 

Hur ska jag förvara min surdeg?

Du kan förvara din surdeg i en glasburk, en plastbytta eller liknande. Det är bra att förvara surdegen i något som är genomskinligt så att du kan följa med i surdegen utveckling.

Bakar du ofta kan du låta din surdeg stå på köksbänken. Här är det viktigt att locket sitter löst, så att det kan ramla av om jäsningsprocessen skapar övertryck. Står din surdeg däremot i kylskåpet ska locket stängas helt.

 

Hur bakar jag med surdeg?

Du ska komma ihåg att ha gott om tid när du ska baka med surdeg.

Först och främst måste du komma ihåg att mata din surdeg minst ett par timmar innan du ska använda den i din deg – och gärna flera timmar innan.

Exakt hur lång tid det tar för en surdeg att bli redo för bakning är olika från surdeg till surdeg. Men pröva dig fram och lär käna din surdeg under tiden. Du kan se hur du kollar om din surdeg är redo för bakning här.

Surdeg jobbar också långsammare än jäst, så därför behöver den få längre tid till att jäsa. Du behöver dessutom ta höjd för längre arbetstid om du inte använder en bakmaskin när du ska baka med din surdeg. Vill du ha många luftbubblor i det färdiga brödet ska din deg nämligen vikas under jäsningsprocessen.

Nå ditt mål 2020

Kanske är du intresserad av ...

I FORM tipsar