Gör ditt eget surdegsbröd
Det är enkelt att göra egen surdeg! Få recept här.
Det är enkelt att göra egen surdeg! Få recept här.
Det kan kännas som lite av en vetenskap att baka med surdeg, men det är inte särskilt svårt!
Här hittar du ett enkelt recept som du kan använda till allt. Degen kan alltså användas till både frallor, rågbröd, pizza och mycket mer.
Dessutom kan du få svar på alla frågor som kan uppstå när man ska göra sin egen surdeg eller använda den till bakning. Smaklig måltid!
En liten portion deg bestående av vatten, mjöl och mikroorganismer. Den kan användas som jäsmedel när du bakar.
Du kan göra en surdeg av mjöl och vatten. På sikt kommer det bildas mjölksyrebakterier och jästsvampar, vilket är det som skapar jäsningen och ger brödet den karaktäristiska smaken.
Varje gång du bakar tar du undan en liten del av degen och sparar till nästa gång du ska baka.
En surdeg ska tas om hand, dvs matas med mjöl och vatten. Sköts den som den ska kan den leva hur länge som helst.
Allt möjligt. Använd det när du bakar rågbröd, frallor, baguette, knäckebröd eller pizza. Du kan till och med grädda pannkakor på surdeg.
Du kan använda degen ensam eller som ett komplement till jäst.
En av fördelarna med att äta bröd med surdeg är att de mineraler som finns i brödet blir mer tillgängliga för matsmältningen så att du får lättare att ta upp t ex det järn som finns i bröd. På så sätt kan du få ut mesta möjliga näring ur ditt bröd.
Dessutom kan surdegsbröd hålla sig färsk under lång tid, vilket är bra för att undvika matsvinn.
Det bästa sättet är att hålla koll på den.
Lägg märke till om degen jäser bra efter att du har matat den. Kolla om den har luftbubblor. Dessutom ska den ha en lätt syrlig doft, som påminner lite om öl eller surmjölksprodukter.
Alternativt kan du med ett enkelt knep kolla om din deg är redo för bakning:
Minst ett par timmar innan du ska använda din surdeg till bakning ska den matas. Det ska du göra för att sätta igång jäsningsprocessen.
Matningen ska vara i förhållande 1:1. Det vill säga att 1 del surdeg ska blandas med 1 del vatten och 1 del mjöl. Använd eventuellt en blandning av vetemjöl och grovt mjöl när du matar den.
Du ska inte mata hela degen varje gång, eftersom det skulle ge en alldeles för stor mängd surdeg till slut. Innan du matar den kan du ta bort en del som du antingen ger till någon annan, fryser ner eller kastar.
Och varje gång du bakar med din matade surdeg ska du komma ihåg att spara lite till nästa gång du vill baka.
2-3 dagar på köksbänken, innan du behöver mata den igen.
Om det går längre tid mellan du bakar kan du ställa in din den i kylskåpet med lock på. Här kan surdegen överleva 1-2 veckor innan du behöver mata den igen.
Ja du kan absolut frysa ner den. Det är stor chans att din deg överlever när du fryser ner den.
Det kan vara en bra idé att frysa ner sin surdeg om det går ännu längre tid mellan dina bakningar än 1-2 veckor.
Kom ihåg att du ska ta ut degen ur frysen dagen före och mata den dagen före du ska baka med den.
Om du har dåligt tålamod kan du absolut köpa en färdig.
Du kan köpa färdig surdeg på flera ställen, t ex i välsorterade matbutiker, i hälsokosten eller på nätet. Då kan du börja baka direkt.
Om det är en skorpa på din degen när du ska mata den, skrapar du bara bort skorpan och slänger den. Resten av surdegen kan du använda.
Sedan behöver du mata den så att den blir redo för bakning.
Det är helt normalt att din surdeg skär sig när du påbörjar den. Då behöver du bara röra runt i tills den håller ihop igen.
Är det däremot senare i processen kan du kasta vätskan som flyter ovanpå degen och en del av surdegen. Resten av degen ska sedan matas.
Om vätskan som flyter ovanpå däremot luktar dåligt, eller om det är mögel på degen behöver du kasta hela.
Lite syrligt. Doften påminner lite om öl eller surmjölksprodukter som fil eller yoghurt.
Du kan förvara din surdeg i en glasburk, en plastbytta eller liknande. Det är bra att förvara degen i något som är genomskinligt så att du kan följa med i dess utveckling.
Bakar du ofta kan du låta din surdeg stå på köksbänken. Här är det viktigt att locket sitter löst, så att det kan ramla av om jäsningsprocessen skapar övertryck. Står din deg däremot i kylskåpet ska locket stängas helt.
Du ska komma ihåg att ha gott om tid när du ska baka med surdeg.
Först och främst måste du komma ihåg att mata din degen minst ett par timmar innan du ska använda den i din deg – och gärna flera timmar innan.
Exakt hur lång tid det tar för en deg att bli redo för bakning är olika. Men pröva dig fram och lär känna din deg under tiden. Du kan se hur du kollar om din surdeg är redo för bakning här.
Surdeg jobbar också långsammare än jäst, så därför behöver den få längre tid till att jäsa. Du behöver dessutom ta höjd för längre arbetstid om du inte använder en bakmaskin när du ska baka. Vill du ha många luftbubblor i det färdiga brödet ska din deg nämligen vikas under jäsningsprocessen.