Kimchi-recept: Så får du till den perfekta fermenteringen

1 timme
35 kcal

Den är kryddig, syrlig, mjuk och krispig. En tugga av den koreanska rätten kimchi är en intensiv smakupplevelse – och fortfarande en stor succé. Här är vårt favoritrecept på de extremt hälsosamma fermenterade grönsakerna.

Kimchi recept

KIMCHI är en koreansk klassiker med superkrafter. Krispig, kryddig och supernyttig.

© wichmann+bendtsen

Kimchi – enkelt och autentiskt recept

Delikat, smakrik och fullproppad med nyttigheter. Den koreanska fermenterade rätten – eller tillbehöret – har både probiotiska och antiinflammatoriska egenskaper, vilket gör den till en behandling för tarmen och immunsystemet. Kimchi är också utsökt som tillbehör till middagen eller i en smörgås.

Undvik att skärmen släcks

Ingredienser

2 stor burk

Kimchi-pasta:

  • 100 g ekologisk ingefära med skal
  • 100 g vitlök
  • 200 g paprika
  • 60 g chilipulver, starkt
  • 4 tsk fisksås
  • 1½ dl äppeljuice
  • 1 dl vatten

Kimchi:

  • 3 kg salladskål
  • 800 g rättika
  • 200 g rädiser
  • 200 g salladslök
  • 80 g grovt salt
  • 100 g kimchi-pasta
  • 2 glasburk på 2 liter

Så här gör du

  • Börja med kimchipastan. Skär ingefäran i mindre bitar och mixa med övriga ingredienser till en kladdig pasta. Tillsätt lite mer vatten om den är för torr.
  • Skär salladskålen i fjärdedelar och skölj noga. Skär 5 cm tjocka skivor av kålen.
  • Skala rättikorna och skär dem och rädisorna i tunna skivor.
  • Skär salladslöken i tunna ringar.
  • Lägg de skivade grönsakerna i en stor skål och blanda noggrant med salt och kimchipasta med händerna. Använd gummihandskar om det behövs, eftersom salt och chili kan "bränna" huden. Massera och pressa grönsakerna i ca 5 minuter tills de släpper sin saft.
  • Häll kimchin med saft i en ren glasburk. Se till att allt är täckt med saft och att det finns 3-4 cm luft överst i burken.
  • Låt kimchin jäsa i 4-7 dagar på en skuggig plats i 18-20 °C. Öppna burken en gång om dagen.
  • Smaka på kimchin efter 4 dagar. Den ska bubbla i munnen och smaka lätt syrligt. När kimchin är klar ställer du in den i kylen.

TIPS:

  • Om du vill ha en vegansk version kan du ersätta fisksåsen med tamarind.

  • Använd en lufttät burk med lock, men sätt på locket löst de första 1-2 dagarna eller "rapa" burken dagligen genom att släppa ut lite luft.

  • Undvik överöppning: om du öppnar mycket ofta kan det störa jäsningen, särskilt i början.

  • Placera burken på en skål eller bricka eftersom den kan bubbla över.

  • Om du vill göra det lite enklare kan du också köpa kimchipastan färdig i en asiatisk stormarknad.


1 Vad är kimchi?


Kimchi är en koreansk fermenterad grönsaksrätt som vanligtvis baseras på salladskål och morot och kryddas med vitlök, ingefära och chili.

Kimchi behöver vanligtvis jäsas i cirka 4-7 dagar, men du kan också hitta recept där jäsningen varar i flera veckor.

Den fermenterade rätten kommer ursprungligen från Korea, där den är en stapelvara i många måltider – från soppor, pannkakor och risrätter till wraps. Du kan lätt använda kimchi i ett mer skandinaviskt sammanhang, till exempel som fyllning i en smörgås, på rostat rågbröd, på pizza, i en omelett, i en wok eller som en del av en bowl. Möjligheterna är faktiskt nästan oändliga.

Vad är kimchi? Se de klassiska ingredienserna här

DE KLASSISKA INGREDIENSERNA i koreansk kimchi: Salladskål, salladslök, chili, vitlök, ingefära och salt.

© iStock

KIMCHI FERMENTERADES TRADITIONELLT i keramikburkar som grävts ner under jorden. Detta var ett optimalt sätt att förvara den under vintermånaderna.

© iStock

2 Vad smakar kimchi?


Kimchi liknar andra fermenterade rätter som surkål, även om kimchi är mycket starkare och kryddigare.

Smaken är en kombination av syra, krydda och umami och kan vara mild och frisk eller stark och komplex. Det beror på ingredienserna och hur länge du låter den jäsa. Ju längre tid den får på sig, desto mer komplex blir den.

Läs också: Vilken kål är nyttigast?

3 Gochugaru – koreansk chili


Har du stött på gochugaru i något av de många bra kimchi-recepten? I så fall har du goda skäl till det. Gochugaru är koreansk chili, närmare bestämt koreanska chiliflakes, och de är en viktig ingrediens i traditionell koreansk kimchi.

Det är gochugaru-chilin som ger hetta, smak och inte minst den karaktäristiska röda färgen till din kimchi.

Smaken är lätt rökig och milt kryddig, vissa skulle säga fruktig. Den är rundare i styrkan och mindre het och eldig än andra typer av chili.

Flingorna är antingen grov- eller finmalda, vilket gör det lättare att blanda ner dem i kimchipastan.

Var kan jag köpa gochugaru?

Du kan hitta koreansk chili i asiatiska stormarknader och kanske på hyllan i din hälsokostbutik. Och naturligtvis kan du hitta den online.

Kom ihåg att kontrollera att du får ren gochugaru utan tillsatser eller salt!

Läs också: Så undviker du ultraprocessad mat i din varukorg

Gochugaru ersättare

Du kan enkelt använda något annat än gochugaru-chili i din kimchi - om du följer vårt recept, använd traditionellt chilipulver som finns i de flesta stormarknader.

Här är tre ersättare för koreansk gochugaru-chili.

  • Vanliga chiliflakes: De är mer skarpa och bittra i smaken. Du bör därför använda en mindre mängd än gochugaru.
  • Rökt paprika blandad med chili: Detta ger mer färg och hetta till din kimchi utan att göra den alltför kryddig.
  • Sriracha eller sambal oelek: Passar för en snabb version av kimchi som inte behöver jäsa länge.
gochugaru koreansk chili

GOCHUGARU CHILI HAR EN FANTASTISK RÖD FÄRG och en djup, kryddig och varm smak. Du kan göra kimchi med vanligt chilipulver, men den koreanska gochuragu har något speciellt.

© iStock

4 Fermenteringstid: Tips och fallgropar


Du kommer säkert att stöta på recept där din kimchi inte bara ska jäsa i dagar, utan i veckor. Det finns inget sätt som är mer rätt än något annat. Allt beror på hur du föredrar din fermentering.

Här är några bra insidertips för fermentering:

Temperatur
Ju varmare, desto snabbare sker jäsningen. Vid rumstemperatur (18-22 grader) kan du uppnå den snabbaste fermenteringen.
Men om du ställer in din glasburk i kylskåpet kan det ta veckor eller till och med månader innan du får den önskade smaken.

Ingredienser
Ju mer frukt, t ex äpple eller äppeljuice, som tillsätts i en kimchi, desto snabbare jäser den på grund av fruktsockret. Detta gäller naturligtvis även om du tillsätter vanligt socker.

Salt
Salt hjälper till att sakta ner jäsningen. Det innebär att ju mer salt du tillsätter, desto längre tid tar det för bakterien att jäsa, vilket innebär en mer kontrollerad utveckling. Om du tillsätter mindre salt blir jäsningen snabbare och vildare, men det finns också en högre risk för oönskade bakterier om hygienen inte är på topp.

Personlig smak
Om du vill att din kimchi ska vara frisk och mild ska du fermentera kortare tid. Om du vill ha den syrlig och komplex ska du fermentera den längre.

Kvinna gör kimchi med handskar på sig

AJ - CHILI OCH SALT KAN VARA TUFFT mot huden på dina fingrar. Det är därför ingen dum idé att använda handskar.

© iStock

5 Är kimchi nyttigt?


Ja, kimchi är en hälsosam maträtt som är rik på fibrer, vitaminer och antioxidanter.

Inte minst är den rik på probiotiska bakterier, som skapas under jäsningen och är bra för tarmfloran och matsmältningen. Kimchi är därför en självklar del av en antiinflammatorisk kost. Den är också kalorisnål, vilket kan vara en fördel om du har ett högt BMI och vill gå ner i vikt.

Det enda man bör vara medveten om är att salthalten kan vara relativt hög. Salt är en nödvändig ingrediens vid fermentering.

Här är 3 skäl till varför det är hälsosamt att äta kimchi:

3 hälsosamma skäl att äta kimchi

Rik på fibrer och grönsaker

I det koreanska köket hittar du ofta grönsaker som kål och rädisor, som är fulla av kostfibrer, vitaminer och mineraler – särskilt vitamin A, folsyra och vitamin C.

Läs också: Psylliumfröskal - hjälper matsmältningen

Naturlig probiotika

Kimchi är rik på de "goda bakterier" som skapas under jäsningen. De många mjölksyrabakterierna (inklusive lactobacillus) bidrar till att skapa en hälsosam tarmmiljö, vilket är viktigt för matsmältningen, immunförsvaret och ditt psykiska välbefinnande.

Stödjer immunförsvaret

Med en bra kombination av antioxidanter från grönsaker och antiinflammatoriska ämnen som vitlök och ingefära kan kimchi bidra till att stärka ditt immunförsvar.

Läs också: Därför bör du fermentera din mat

6 Är kimchi bra för magen?


Ja, kimchi är fullproppad med levande bakteriekulturer – probiotika – som hjälper ditt tarmsystem att hålla sig i toppform. Det har en god inverkan på din matsmältning och även på din allmänna hälsa.

7 Är kimchi antiinflammatoriskt?


Ja, de många goda bakterierna och antioxidanterna i kimchi har en antiinflammatorisk effekt.

Det är ingen mirakelkur, men kimchi kan vara ett hälsosamt bidrag till en kost som motverkar inflammation i kroppen.

En nyligen genomförd studie visar att kimchi kan:

  • Minska inflammation genom att påverka kroppens immunförsvar.
  • Öka mängden antiinflammatoriska cytokiner.
  • Främja tillväxten av mjölksyrabakterier, som också spelar en roll i regleringen av inflammation.

8 Hur länge kan kimchi förvaras i kylskåpet?


Kimchi har lång hållbarhet i kylskåpet - upp till sex månader under rätt förhållanden. Tänk dock på att jäsningen fortsätter, så smaken blir mer intensiv med tiden.

Kontrollera också att det inte har bildats något mögel eller att det börjar bubbla för mycket. Då kan det vara dags att göra en ny sats.

9 Är surkål och kimchi samma sak?


Båda är fermenterade, och de har också liknande smak. Men surkål består vanligtvis bara av kål och salt, medan kimchi har många fler ingredienser.

Du kan tänka på dem som en råkostsallad respektive en thaisallad. De är lika, men kommer från två olika smakuniversum.

surkål och kimchi påminner om varandra

SURKÅL ÄR OCKSÅ fermenterad kål. Traditionell surkål, eller sauerkraut, innehåller dock färre ingredienser än kimchi.

© iStock

10 Kan man använda spetskål till kimchi?


Ja, du kan använda spetskål till kimchi istället för salladskål. Resultatet blir dock inte riktigt detsamma:

Spetskål vs salladskål:

  • Salladskål är den klassiska kålen för kimchi. Den har breda, saftiga blad med mild smak och hög vattenhalt, vilket gör den utmärkt för fermentering. Den mjuknar snabbt och absorberar smak.

Kål har en mildare, något sötare smak och fastare konsistens. Därför är kimchin ofta lite mer krispig, söt och knaprig, vilket också gör sig bra i rätten.

Om du vill sätta tänderna i en nordisk version av kimchi kan du prova vårt alternativa recept på kimchi med spetskål och morötter.

11 Kimchi-recept: Du kan också prova en av dessa tre otroligt goda varianter


Det finns otaliga kimchi-recept, och du kan själv experimentera med andra ingredienser – från olika typer av kål till grönsaker och frukt.

TIPS: Försök alltid att använda ekologiska ingredienser. På så sätt undviker du ohälsosamma tillsatser i så stor utsträckning som möjligt. Detta gäller särskilt för grönsaker och frukter med skal.

kkakdugi – kimchi med rättika

SMÅ SMAKBOMBER gjord med tärningar av traditionell koreansk rädisa "mu".

© iStock

Recept: Rädise-kimchi (kkakdugi)

Krispig, kryddig och beroendeframkallande! Kkakdughi är kimchi gjord på koreansk rädisa (mu), perfekt som tillbehör till risrätter, soppor eller som ett smakrikt mellanmål direkt ur burken.

Ingredienser

Kimchipasta:

  • 50 g ekologisk ingefära med skal
  • 50 g vitlök
  • 3 urkärnade dadlar som mixas med en liten mängd vatten till en pasta
  • ½ liten lök (riven eller finhackad)
  • ½ dl gochugaru (koreanska chiliflakes – kan ersättas med chilipulver och paprika)
  • 2 tsk fisksås (kan ersättas med tamarind)
  • ½ dl vatten

Kimchi:

  • 1 kg rädisor
  • 2 msk grovt havssalt
  • 3 salladslökar

Så här gör du:

  1. Börja med kimchipastan. Skär ingefäran i mindre bitar och mixa med de andra ingredienserna till en kladdig pasta. Tillsätt lite mer vatten om den är för torr.
  2. Skölj rädisorna noga, skala dem om det behövs och skär dem i tärningar. Blanda rädisbitarna med grovsalt i en stor skål. Låt dem stå i ca 30–60 minuter eller tills de har mjuknat och släppt sin vätska.
  3. Skölj rädisorna noggrant under kallt vatten för att få bort överflödigt salt. Låt dem rinna av väl i en sil.
  4. Blanda ihop allt: Tillsätt de avrunna rädisbitarna och den hackade salladslöken till kimchipastan. Använd handskar och knåda ihop allt ordentligt så att alla rädisbitar täcks av pastan.
  5. Häll upp på burk: Packa kimchin tätt i en ren glasburk eller fermenteringsburk. Pressa ner den så att det inte finns några luftfickor och vätskan täcker rädisorna.
  6. Fermentering: Stäng burken löst. Låt den stå i rumstemperatur (ca 18-22 °C) och i skuggan i 1-3 dagar. Smaka på den dagligen. När den är klar flyttar du den till kylskåpet där den kan hålla sig i flera veckor.

TIPS: Du kan enkelt ersätta koreansk rädisa med de vanliga nordiska röda vårrädisorna eller med rättika (daikon). Koreanska rädisor är mer peppriga och jordiga i smaken än rättikor.

Hur länge kan rädisekimchi förvaras?

Rädisekimchi kan förvaras i kylskåp i upp till 2 veckor.

gurk-kimchi

KIMCHI-OI KOMBINERAR frisk, krispig gurksmak med en härligt kryddig twist. Den håller sig inte lika länge som traditionell kimchi och äts upp inom den första veckan.

© iStock

Recept: Gurk-kimchi (Oi Kimchi)

Gurkkimchi serveras i små, avlånga bitar som är lätta att servera och äta.

Ingredienser

Kimchipasta:

  • 50 g ekologisk ingefära med skal
  • 50 g vitlök
  • ½ liten lök (riven eller finhackad)
  • ½ litet asiatiskt päron (Nashi-päron) eller ett sött äpple (t ex Fuji eller Gala), finrivet (kan ersättas med ¾ dl äppeljuice)
  • ½ dl gochugaru (koreanska chiliflakes – kan ersättas med chilipulver och paprika)
  • 2 msk rostade sesamfrön
  • 2 tsk fisksås (kan ersättas med tamarind)
  • ½ dl vatten

Kimchi:

  • 5 medelstora ekologiska gurkor med skal (helst vanliga växthusgurkor eller koreanska gurkor som är fasta)
  • 2 msk grovt havssalt
  • ½ liten morot
  • 3 salladslökar

Så här gör du:

  1. Börja med kimchipastan. Skär ingefäran i mindre bitar och mixa med vitlök, gochugaru, fisksås och vatten till en kladdig pasta. Tillsätt lite mer vatten om den är för torr. Blanda pastan med lök, asiatiskt päron/äpple och rostade sesamfrön.
  2. Skölj gurkorna noga och skär dem i 5–7 cm långa bitar. Dela varje bit i 2 avlånga stavar.
  3. Lägg gurkstavarna i en stor skål och strö över dem med grovt havssalt. Vänd dem väl så att alla bitar täcks. Låt dem stå i ca 30–40 minuter. Gurkorna kommer att släppa vätska och bli mer flexibla.
  4. Skölj gurkstavarna ordentligt under kallt vatten igen för att få bort överflödigt salt. Det är viktigt att skölja väl för att undvika en för salt kimchi. Låt dem rinna av väl i en sil eller torka dem försiktigt med hushållspapper.
  5. Hacka salladslöken och skiva moroten tunt (gärna med mandolin).
  6. Blanda ihop allt: tillsätt de avrunna gurkstavarna, den hackade salladslöken och den julienneskurna moroten till kimchipastan. Ta på dig handskar och vänd och knåda försiktigt, men ordentligt, ihop allt. Se till att alla gurkstavar är väl täckta av pastan.
  7. Förvaring: Lägg den färdiga gurk-kimchin tätt i en ren glasburk. Tryck till lätt så att det inte blir för många luftfickor. Kyl omedelbart.

Hur länge kan gurka kimchi hålla sig?

Gurkkimchi är godast när den äts färsk, antingen direkt eller efter 1–2 dagar i kylen där smakerna har hunnit utvecklas. Den håller sig krispig och fräsch i kylen i upp till 5–7 dagar.

Kimchi-recept med persika, sesam och salladslök

FRUKTIG och med en nötaktig smak. Denna persikokimchi passar perfekt till sommarens grillrätter.

© iStock

Kimchi med persika, sesam och salladslök

Det här receptet ger dig en frisk och fruktig kimchi med en fin nötsmak från sesam och en mild skärpa från salladslök. Du kan enkelt byta ut persikorna mot äpplen.

Ingredienser

Kimchipasta: **

  • 50 g ekologisk ingefära med skal
  • 50 g vitlök
  • ½ liten lök (riven eller finhackad)
  • ½ litet asiatiskt päron (Nashi-päron) eller ett sött äpple (t ex Fuji eller Gala), finrivet (kan ersättas med ¾ dl äppeljuice)
  • ½ dl gochugaru (koreanska chiliflakes – kan ersättas med chilipulver och paprika)
  • 1 msk rostade sesamfrön
  • 2 tsk fisksås (kan ersättas med tamarind)
  • ½ dl vatten

Kimchi:

  • 4-5 fasta, mogna ekologiska persikor
  • 1 msk grovt havssalt
  • 3 salladslökar

Så här gör du:

  1. Börja med kimchipastan. Skär ingefäran i mindre bitar och mixa med vitlök, gochugaru, fisksås och vatten till en kladdig pasta. Tillsätt lite mer vatten om den är för torr. Blanda pastan med lök, asiatiskt päron/äpple och rostade sesamfrön.
  2. Skölj persikorna noga och skär dem i bitar eller i grova tärningar. Blanda persikobitarna med det grova havssaltet i en stor skål. Låt dem stå i ca 30-45 minuter. De kommer att släppa vätska och mjukna något.
  3. Skölj persikobitarna igen kort under kallt vatten för att avlägsna överflödigt salt. Var försiktig eftersom persikorna är mjuka. Torka dem försiktigt med pappershanddukar.
  4. Blanda ihop allt: Tillsätt de torkade persikobitarna och den hackade salladslöken till kimchipastan. Ta på dig handskar (det skyddar både händerna från chilin och håller kimchin hygienisk) och knåda ihop allt försiktigt men ordentligt. Se till att alla persikobitar och salladslökar är väl täckta av pastan.
  5. Packa kimchin tätt i en ren glasburk. Tryck ner kimchin så att det inte finns några luftfickor och så att vätskan täcker ingredienserna.
  6. Stäng burken löst (eller använd en patentburk och lufta dagligen). Låt stå i rumstemperatur (ca 18-22 °C) i 1-2 dagar. Persikokimchi jäses snabbare på grund av fruktens sockerhalt. Smaka på kimchin dagligen för att hitta önskad syra och djup. Ställ in den i kylskåpet när den är klar.

Hur länge kan persikokimchi hålla sig?

Den fruktiga kimchin håller sig i kylen i upp till en vecka eller två, men smakar bäst under de första dagarna.