Kimchi är en koreansk fermenterad grönsaksrätt som vanligtvis baseras på salladskål och morot och kryddas med vitlök, ingefära och chili.
Kimchi behöver vanligtvis jäsas i cirka 4-7 dagar, men du kan också hitta recept där jäsningen varar i flera veckor.
Den fermenterade rätten kommer ursprungligen från Korea, där den är en stapelvara i många måltider – från soppor, pannkakor och risrätter till wraps. Du kan lätt använda kimchi i ett mer skandinaviskt sammanhang, till exempel som fyllning i en smörgås, på rostat rågbröd, på pizza, i en omelett, i en wok eller som en del av en bowl. Möjligheterna är faktiskt nästan oändliga.
Kimchi liknar andra fermenterade rätter som surkål, även om kimchi är mycket starkare och kryddigare.
Smaken är en kombination av syra, krydda och umami och kan vara mild och frisk eller stark och komplex. Det beror på ingredienserna och hur länge du låter den jäsa. Ju längre tid den får på sig, desto mer komplex blir den.
Läs också: Vilken kål är nyttigast?
Har du stött på gochugaru i något av de många bra kimchi-recepten? I så fall har du goda skäl till det. Gochugaru är koreansk chili, närmare bestämt koreanska chiliflakes, och de är en viktig ingrediens i traditionell koreansk kimchi.
Det är gochugaru-chilin som ger hetta, smak och inte minst den karaktäristiska röda färgen till din kimchi.
Smaken är lätt rökig och milt kryddig, vissa skulle säga fruktig. Den är rundare i styrkan och mindre het och eldig än andra typer av chili.
Flingorna är antingen grov- eller finmalda, vilket gör det lättare att blanda ner dem i kimchipastan.
Var kan jag köpa gochugaru?
Du kan hitta koreansk chili i asiatiska stormarknader och kanske på hyllan i din hälsokostbutik. Och naturligtvis kan du hitta den online.
Kom ihåg att kontrollera att du får ren gochugaru utan tillsatser eller salt!
Läs också: Så undviker du ultraprocessad mat i din varukorg
Gochugaru ersättare
Du kan enkelt använda något annat än gochugaru-chili i din kimchi - om du följer vårt recept, använd traditionellt chilipulver som finns i de flesta stormarknader.
Här är tre ersättare för koreansk gochugaru-chili.
- Vanliga chiliflakes: De är mer skarpa och bittra i smaken. Du bör därför använda en mindre mängd än gochugaru.
- Rökt paprika blandad med chili: Detta ger mer färg och hetta till din kimchi utan att göra den alltför kryddig.
- Sriracha eller sambal oelek: Passar för en snabb version av kimchi som inte behöver jäsa länge.
Du kommer säkert att stöta på recept där din kimchi inte bara ska jäsa i dagar, utan i veckor. Det finns inget sätt som är mer rätt än något annat. Allt beror på hur du föredrar din fermentering.
Här är några bra insidertips för fermentering:
Temperatur
Ju varmare, desto snabbare sker jäsningen. Vid rumstemperatur (18-22 grader) kan du uppnå den snabbaste fermenteringen.
Men om du ställer in din glasburk i kylskåpet kan det ta veckor eller till och med månader innan du får den önskade smaken.
Ingredienser
Ju mer frukt, t ex äpple eller äppeljuice, som tillsätts i en kimchi, desto snabbare jäser den på grund av fruktsockret. Detta gäller naturligtvis även om du tillsätter vanligt socker.
Salt
Salt hjälper till att sakta ner jäsningen. Det innebär att ju mer salt du tillsätter, desto längre tid tar det för bakterien att jäsa, vilket innebär en mer kontrollerad utveckling. Om du tillsätter mindre salt blir jäsningen snabbare och vildare, men det finns också en högre risk för oönskade bakterier om hygienen inte är på topp.
Personlig smak
Om du vill att din kimchi ska vara frisk och mild ska du fermentera kortare tid. Om du vill ha den syrlig och komplex ska du fermentera den längre.
Ja, kimchi är en hälsosam maträtt som är rik på fibrer, vitaminer och antioxidanter.
Inte minst är den rik på probiotiska bakterier, som skapas under jäsningen och är bra för tarmfloran och matsmältningen. Kimchi är därför en självklar del av en antiinflammatorisk kost. Den är också kalorisnål, vilket kan vara en fördel om du har ett högt BMI och vill gå ner i vikt.
Det enda man bör vara medveten om är att salthalten kan vara relativt hög. Salt är en nödvändig ingrediens vid fermentering.
Här är 3 skäl till varför det är hälsosamt att äta kimchi:
Ja, kimchi är fullproppad med levande bakteriekulturer – probiotika – som hjälper ditt tarmsystem att hålla sig i toppform. Det har en god inverkan på din matsmältning och även på din allmänna hälsa.
Ja, de många goda bakterierna och antioxidanterna i kimchi har en antiinflammatorisk effekt.
Det är ingen mirakelkur, men kimchi kan vara ett hälsosamt bidrag till en kost som motverkar inflammation i kroppen.
En nyligen genomförd studie visar att kimchi kan:
- Minska inflammation genom att påverka kroppens immunförsvar.
- Öka mängden antiinflammatoriska cytokiner.
- Främja tillväxten av mjölksyrabakterier, som också spelar en roll i regleringen av inflammation.
Kimchi har lång hållbarhet i kylskåpet - upp till sex månader under rätt förhållanden. Tänk dock på att jäsningen fortsätter, så smaken blir mer intensiv med tiden.
Kontrollera också att det inte har bildats något mögel eller att det börjar bubbla för mycket. Då kan det vara dags att göra en ny sats.
Båda är fermenterade, och de har också liknande smak. Men surkål består vanligtvis bara av kål och salt, medan kimchi har många fler ingredienser.
Du kan tänka på dem som en råkostsallad respektive en thaisallad. De är lika, men kommer från två olika smakuniversum.
Ja, du kan använda spetskål till kimchi istället för salladskål. Resultatet blir dock inte riktigt detsamma:
Spetskål vs salladskål:
- Salladskål är den klassiska kålen för kimchi. Den har breda, saftiga blad med mild smak och hög vattenhalt, vilket gör den utmärkt för fermentering. Den mjuknar snabbt och absorberar smak.
Kål har en mildare, något sötare smak och fastare konsistens. Därför är kimchin ofta lite mer krispig, söt och knaprig, vilket också gör sig bra i rätten.
Om du vill sätta tänderna i en nordisk version av kimchi kan du prova vårt alternativa recept på kimchi med spetskål och morötter.
Det finns otaliga kimchi-recept, och du kan själv experimentera med andra ingredienser – från olika typer av kål till grönsaker och frukt.
TIPS: Försök alltid att använda ekologiska ingredienser. På så sätt undviker du ohälsosamma tillsatser i så stor utsträckning som möjligt. Detta gäller särskilt för grönsaker och frukter med skal.