Enkel och mustig grönkålssoppa med picklad pumpa

30 minuter
301 kcal

Krämig och god antiinflammatorisk soppa. Om du mixar direkt i kastrullen med en stavmixer behöver du inte hälla het soppa fram och tillbaka och riskera att bränna dig.

Grönkålssoppa

GRÖNKÅLSSOPPA Vi äter inte tillräckligt med mörkgröna grönsaker, men med den här portionen kommer du närmare den rekommenderade mängden.

© wichmann+bendtsen

Enkel och mustig grönkålssoppa med picklad pumpa

Undvik att skärmen släcks

Ingredienser

2 PERSONER

  • 1 purjolökar
  • 1 fett vitlöksklyftor
  • 1 msk extra virgin olivolja
  • 2 potatisar
  • ½ l grönsaksbuljong
  • 150 g grönkål
  • 1 dl växtdryck, t ex havredryck
  • ¼ msk äppelcidervinäger
  • Havssalt
  • Svartpeppar, nymalen

Picklad pumpa:

  • 125 g pumpa, t ex hokkaido
  • ¼ dl äppelcidervinäger
  • ¼ dl vatten
  • ¼ tsk havssalt
  • ¼ svartpepparkorn
  • ½ tsk akaciahonung

Servering:

  • 2 msk picklad pumpa
  • 2 msk pumpafrön
  • ¼ granatäpple

Så här gör du

  • Hacka purjolök och vitlök och fräs i olja i en stor kastrull i några minuter.
  • Tillsätt den skalade och tärnade potatisen och buljongen. Koka upp soppan och låt sjuda i 20 min eller tills potatisen är mjuk.
  • Tillsätt den grovhackade grönkålen och koka i ett par minuter.
  • Mixa soppan och tillsätt havredryck, äppelcidervinäger, salt och peppar. Låt sjuda medan du picklar pumpan.
  • Skär den skalade pumpan i tunna skivor. Lägg i en kastrull med vinäger, vatten, salt, peppar och honung. Koka upp och låt sjuda under lock i ca 5 min.
  • Häll pumpan och lagen i en glasburk och servera till grönkålssoppan tillsammans med pumpakärnor och granatäppelkärnor.

TIPS Gör en dubbel portion av de inlagda pumporna så att de räcker i flera dagar. De smakar utsökt som tillbehör till exempel stek eller köttbullar.

TIPS Du kan använda fryst grönkål, men beräkna lite mindre eftersom stjälkarna har tagits bort.

I FORM 17/2023