Räkna ut ditt konditionsvärde med coopertestet

Här kan du snabbt ta reda på hur bra kondition du har, genom att göra ett Cooper-test

© iStock

Ett av de bästa formtesten är Coopertestet, som i all sin enkelhet går ut på att löpa så långt som möjligt under 12 minuter.

Coopers löptest

Coopers test är en klassiker bland konditionstest. Testet är enkelt att utföra och går ut på att springa så långt som möjligt på tolv minuter. Sträckan kan du variera allt efter ålder, kön eller kroppsvikt, vilket gör att testet är mycket bra för att testa din kondition.

Var ska jag genomföra ett Cooper-test?

Den bästa platsen att utföra Coopers test är på en riktig löpbana. Men du kan även utföra testet på en vanlig väg och sedan mäta upp distansen. Det är viktigt att det varken finns rödljus, korsningar eller allt för många backar när du utför testen. Du kan rita upp en runda och mäta distansen här.

Du kontrollerar hur god kondition du har genom att leta upp din tillyggalagda distans i schemat nedan. Vid distansen hittar du ditt konditionsvärde (man/kvinna).

LÄS OCKSÅ: Räkna ut konditionstalet HÄR

Så här gör du ett Cooper-test

  1. Värm upp ordentligt med fem till tio minuters löpning och sedan stretchning.
  2. Spring så långt du orkar på tolv minuter.
  3. Mät sträckan du sprungit.
  4. Mata in sträckan du sprungit i räknaren här nedan, och få fram ditt konditionsvärde. Ta reda på om du är i bra form genom att jämföra ditt konditionsvärde med dem i tabellerna här nedanför.

I tabellen nedan kan du se hur god din form beräknas vara:

Cooper-testet

Cooper-test – konditionsvärde för kvinnor

Cooper-test – konditionsvärde för män