Skölj spenaten grundligt och lägg den i ett durkslag för att rinna av. Värm upp oljan i en kastrull och lägg i spenaten tillsammans med en nypa salt. Låt den reducera och lägg den sedan i durkslaget igen. Tryck på den lite innan servering.
Servera spenaten med rökt lax, skivad avokado med droppad citron på och nymalen svartpeppar.
Skölj smörgåskrasse och rulla in den i lite hushållspapper.
Koka upp en kastrull med vatten med en nypa salt och ättika. När det kokar, ta av kastrullen från värmen och stäng av plattan. Vispa upp en virvel i vattnet, och knäck ägget i en stor sked och lägg försiktigt ner ägget i mitten av virveln. Sätt tillbaka kastrullen på plattan som fortfarande är ljummen. Är det gas eller en platta som blir kall direkt – ha den på den lägsta värmen. Låt kastrullen stå på eftervärmen eller svag värme i 3 minuter. Ta upp ägget med en slev.
Servera ägget på laxen med smörgåskrasse på toppen.