Bakad lax på ärtpuré

15 minuter
591 kcal

Galen i lax? Servera den med ärtpuré och kikärter. Gott och antiinflammatoriskt.

Foto: Miklos Szabo

Bakad lax på ärtpuré med mynta och avokadoolja med kikärter och dill

Undvik att skärmen släcks

Ingredienser

2 personer

  • 200 g blötlagda och kokta kikärter*, motsvarande 100 g torkade
  • 250 g extra fina gröna ärter
  • 2 dl hönsbuljong, alternativt vatten
  • 2 laxfiléer à ca 125 g
  • 1 msk jungfruolja/avokadoolja
  • En näve myntablad
  • Citron
  • Havssalt och nymalen svartpeppar
  • En liten näve dill
  • 1 tsk kallpressad rapsolja
  • En näve ärtskott

Så lagar du bakad lax på ärtpuré med mynta och avokadoolja med kikärter och dill

  • Koka de gröna ärterna i buljong eller vatten i ett par minuter.
  • Baka laxen i en ugnsfast form på bakplåtspapper i 200 °C i 12 minuter.
  • Mixa de gröna ärterna med kokvatten, oliv- eller avokadolja och mynta och smaka av med citron, salt och peppar.
  • Värm på kikärter i rapsolja med mynta.
  • Lägg upp laxen med ärtpuré och varma kikärter med dill och ärtskott på toppen.

*Det är smart att alltid ha ett lager kokta kikärter på lager i frysen.

LÄS OCKSA: Så här lagar du perfekt lax i ugn