Sömn

Hur mycket sömn behöver jag? Får jag tillräckligt med djupsömn? Och hur kan jag somna snabbare? Få svar på dina frågor om sömn här, där vi har samlat allt vi vet om sömn. Lär dig mer om hur du kan sova gott VARJE natt, och vilka fel du ska undvika att göra innan du ska sova. Om du kämpar med sömnproblem och sömnlösa nätter ger vi dig de mest effektiva tipsen för att somna. Du kan till exempel lära dig meditera. Och om du har ett stort sömnbehov så kan du läsa om hur du tar den bästa tuppluren eller vad god sömn gör för din hälsa.

Får du tillräckligt med djupsömn?

Har du sömnproblem?

Alla har inte lika lätt för att somna på kvällarna. Är du en av dem som ligger och vänder och vrider på dig när du borde sova, så finns det hjälp att hämta här. Läs om hur du kan somna in snabbare med meditation, kvällsrutiner eller genom att lyssna på avslappnande musik. Eller vilka kvällsvanor som har störst betydelse för din nattsömn.

Undvik dåliga vanor innan läggdags

Vi är många som begår de klassiska sömn-felen, som försämrar vår förmåga att sova. Typisk fel kan bland annat vara att gå till sängs på olika tidpunkter varje dag, ligga kvar i sängen även om du inte kan sova, eller få den konstgjorda ljuset från mobilen, teven eller datorn i ansiktet i flera timmar innan du ska sova.

Kvinna med sömnproblem
Sömnproblem

Har du sömnproblem och sömnlösa nätter? Då kan det vara en bra idé att du lär dig meditera innan du går och lägger dig. Få hjälp att somna in här.

 
© iStock

Tips för att somna snabbare

Använd dina drömmar till bättre sömn

Läs mer om Sömn