Yogaövningar: Guide till 75 övningar för nybörjare och vana yogis

Här får du en stor guide med bilder, video och tips på många av de mest kända yogaövningarna så att du kan göra dem på rätt sätt. Till flera av yogaövningarna finns även videoklipp.

Kvinna tränar yoga

YOGAÖVNINGAR för nybörjare och vana yogis

© Jakob Helbig

Nedåtgående hunden, kobran, barnets position... Det finns många yogaövningar att hålla koll på. Med det här stora biblioteket av yogaövningar kan du lätt hitta den yogaövning du behöver – t ex i samband med att du tränar yoga online med I FORMs yoga-videopass.

Du hittar yogaövningar för både nybörjare och yogaövningar för vana yogis, så du kan använda guiden oavsett din nivå.

Övningarna i yoga-biblioteket är indelade i kategorier. Först får du en översikt över grundpositioner, som är basen för de flesta andra yogaövningar. Sedan hittar du yogaövningar uppdelade efter den position de tar utgångspunkt i: Stående, på alla fyra, sittande och liggande.

När du klickar på en övning kommer du till en steg-för-steg-beskrivning av den med tydliga bilder och tips för att anpassa yogaövningen till din nivå. Till flera av övningarna finns också videoklipp.

1 Yogaövningar – grundpositioner


Gemensamt för grundpositionerna är att de är utgångspositioner för andra yogaövningar. När du har lärt dig flera yogapositioner kommer du att uppleva att grundpositionerna är som byggstenar, som alltid ingår i ett yogaprogram – t ex när du tränar yoga online med I FORMs träningsvideor.

2 Stående yogaövningar


Utgångspositionen för de stående ställningarna är berget. Det är framförallt de stora musklerna i låren och smalbenen som stärks i de stående ställningarna. Det viktigaste i de stående ställningarna är inte avståndet mellan fötterna, utan att fötterna är i en lodrät linje med dina knän.

3 Yogaövningar på alla fyra


Utgångspositionen för ställningar på alla fyra är bordet. Gemensamt för de flesta övningar som tar utgångspunkt i bordet är att de framförallt stärker din core. I och med att bordet bara är utgångspositionen kommer du att märka att du ska lyfta knäna från golvet i flera av ställningarna.

4 Sittande yogaövningar


Utgångspositionen för de flesta av de sittande ställningarna är skräddarställning och diamantställning. De sittande ställningarna ger ofta en skön, djup stretch i kroppen. Några av ställningarna är inte sittande, men du rör dig in i ställningen från en sittande utgångspunkt.

5 Liggande yogaövningar


Utgångspunkten för de liggande ställningarna på rygg är shavasana. I de liggande ställningarna får du avslappnande, men också styrketränande övningar. Några av övningarna ska också göras liggande på mage. Gemensamt för övningarna på rygg och mage är att du ska spänna magen.

Svar på frågor om yoga

Vad heter de olika yogaövningarna?

Vad heter de olika yogaövningarna?

Yoga-övningarna har både svenska namn och namn på sanskrit. De svenska namnen kan variera lite från översättning till översättning. Därför kan du ibland se olika namn på samma yogaövning. I det här yoga-biblioteket använder vi primärt de svenska namnen, men när du klickar på en yogaövning kan du se vad övningen heter på sanskrit.

Hur många yogapositioner finns det?

Hur många yogapositioner finns det?

84 yogaställningar är den ursprungliga siffran, som det ofta refereras till. I dag är yoga dock ett vitt begrepp med många riktningar och variationer och mycket frihet. Därför finns det många olika variationer av de olika yogaövningarna, så därför är det svårt att komma med ett precist svar. I den här guiden hittar du 75 av några av de mest välkända och mest använda yogaställningarna för nybörjare och vana yogautövare.