9 bra anledningar att träna yoga

Större muskelmassa, bättre matsmältning och skönare sömn. Yoga har otroligt många fördelar, som får kroppen i balans. Men vad är det rent konkret du får ut av att träna yoga? Läs mer här, där vi ger dig 9 fördelar du kan se fram emot när du börjar träna yoga.

Yoga-fördelar

Det sägs att yoga kan verka som magi på kropp och sinne - och det är inte helt fel.

I yoga jobbar man nämligen med att skapa harmoni mellan kropp och sinne. Inom yogafilosofin säger man att de olika positionerna och andningsövningarna förenar kropp och knopp.

Det kanske låter väldigt diffust? Därför ger vi dig här 9 bra anledningar att träna yoga.

1 Din muskelmassa blir större


När du utövar yoga använder du hela kroppen. Du arbetar med att stärka både de stora muskelgrupperna i låren, armarna, magen och ryggen och de mindre muskelgrupperna.

Det betyder att du efter din yogaträning kommer att vara öm på ställen i kroppen som du inte tänker på till vardags.

När du stärker din kropp med hjälp av din egen kroppsvikt, som du gör i yoga, bidrar du till att strama upp kroppen. Det är positivt i sig, men det är inte den enda fördelen med att bli starkare. Genom att stärka musklerna i magen och ryggen får du lättare att ha en rak hållning.

LÄS OCKSÅ: Vilken yogaform ska jag välja?

2 Att stretcha gör dig mjuk och smidig


Bindväv finns överallt i kroppen och är den vävnad som håller samman kroppens delar såsom muskler och ben och ser till att de inre organen hålls på plats.

Bindväv som inte mår bra är tom på vatten och känns seg. Den är spänd och saknar rörlighet och medför ofta smärtor, medan en välmående bindväv tillåter mer elastiska rörelser och ger kroppen större rörelsefrihet.

De många stretchövningarna i yoga gör att du tänjer och mjukar upp din bindväv.
Du kan därmed öppna höfterna mer, sträcka dig ännu längre och komma djupare i positionerna. På så sätt optimerar du de olika övningarna.

Sannolikt kommer du även att uppleva en känsla av välmående i kroppen. Den ger dig lusten och viljan att upprätthålla ditt yogautövande, vilket ger dig goda förutsättningar för att få en stark kropp.

LÄS OCKSÅ: Guide till rätt yogautrustning

Kvinna gör yogaövningen duvan

DUVAN - halv duva är en bra stretchövning och ökar flexibiliteten i muskulaturen kring höfter och bäcken.

3 Du får en bättre hållning


I yoga aktiverar du ofta coremuskulaturen, och den bra styrkan du får i mage och rygg rätar upp dig.

Övningar och stretchövningar löser dessutom upp spänningar i rygg och nacke, så att axlarna som sitter uppe vid öronen till vardags sjunker ner och tillbaka på plats.

4 Yoga ger dig bättre fysisk balans


En bra balans består av ett bra samarbete mellan sinnena, hjärnan och de muskler som hjälper dig att hålla dig stabil. Med en bra balans kan du till exempel undvika att trilla, när bussen startar med ett ryck, och slippa vricka fotleden, när du går på ojämnt underlag.

Utöver att det naturligtvis är praktiskt att ha bra balans, bidrar det också till att ge dig en bättre hållning och mer stabilitet i ryggen samt förbättrar dina idrottsliga prestationer och förebygger skador. När du står i positioner som sätter balansen på prov, krävs det dessutom full koncentration att stå stilla, och därmed är det också ett sätt att arbeta med din koncentrationsförmåga.

Med åldern blir balansförmågan generellt sämre, men det är lyckligtvis något som du kan åtgärda genom att träna den, som du gör när du utövar yoga.

En del yogaövningar har direkt fokus på att öka balansen, medan det i andra övningar är en bieffekt, då balansträningen följer med som en bonus.

5 Yoga reducerar känslan av stress


I stressade perioder kan det vara svårt att känna hur man mår, och just därför är yoga ett fantastiskt redskap. Du kommer nämligen bort från huvudet och ner i kroppen, och det ger dig möjlighet att känna efter vad som egentligen sker i dig.

Det lugn som uppstår när du utövar yoga gör det även möjligt att känna efter hur du mår. Genom att vända uppmärksamheten inåt kommer du att bli bättre på att registrera vad som rör sig inom dig, vilket är nödvändigt för att bli medveten om hur det står till, så att du kan göra någonting åt det.

När du stressar blir du spänd i kroppen. Med hjälp av yogaövningar kan du lösa upp spänningarna och låta dina muskler slappna av. Inom yoga arbetar man också mycket med andningen, och fokuset på hur du andas bidrar till att skapa balans och aktivera det parasympatiska nervsystemet – det som används när du slappnar av.

Yoga i sig självt är emellertid inte ett botemedel mot stress. Du måste givetvis komma fram till vad det är som orsakar stressen, och eventuellt tala med en läkare eller psykolog om det. Men genom att göra yoga till en fast del av din vardag kan du förebygga en del av stressymptomen och sänka stressnivån.

6 Yoga förbättrar din sömn


Sömnlöshet är dessvärre ganska vanligt, och orsakerna är många. En av dem är att många av oss inte är medvetna om hur vi kan varva ner efter en lång dag med många intryck och förbereda kroppen och huvudet på en god nattsömn.

Yoga och meditation kan inte bota sömnproblem, men ett stabilt och regelbundet yogautövande får säkerligen
en positiv effekt på ditt sömnmönster. Det finns olika yogaövningar som verkar lugnande och avslappnande. I synnerhet framåtböjningar och andningsövningar är bra för att lugna nervsystemet och sinnet.

Det är inte alla former av yoga som är bra att göra innan du går och lägger dig. T ex får flow yoga eller hot yoga ditt hjärta att slå snabbare och gör dig svettig, medan du i hatha eller yin yoga får en lugnare yogatimme med pauser mellan ställningarna.

Om du är en av dem som har svårt att få tankarna att komma till ro när du ska sova kan du här hitta specifika yoga-övningar, som kan hjälpa dig på vägen.

Blir du ändå inte trött, kan du lägga dig till rätta i shavasana i sängen – det innebär att du ligger bekvämt med armarna en bit från kroppen, handflatorna vända uppåt och fötterna pekande lite svagt åt sidorna. Försök sedan mana fram den känsla du har efter att du har tränat yoga. Föreställ dig att dina muskler är trötta, och att det känns som en lättnad att bara ligga stilla i ett par minuter. Ta några djupa andetag ända ner i magen, och andas ut långsamt och kontrollerat. Ligg helt stilla, och fokusera på din andning och på att slappna av i kroppens muskler.

Kvinna gör yogaställningen barnets position / happy baby

SOV BÄTTRE MED YOGA - glada barnet ger magen en bra massage och stimulerar matsmältningen. Positionen lugnar nervsystemet och passar bra inför läggdags.

7 Yoga stimulerar matsmältningen


När du utövar yoga använder du i hög grad dina mag- och ryggmuskler. Genom
att byta mellan olika positioner vrider du överkroppen och masserar då försiktigt
dina tarmar, vilket stimulerar och sätter fart på din matsmältning.

Det är viktigt att upprätthålla en god, aktiv matsmältning för att magens muskler ska kunna arbeta optimalt. Dina tarmar och den tvärgående bukmuskeln delar nämligen nervtrådar, så om dina tarmar inte trivs, är nervkontakten inte bra till vare sig dina tarmar eller dina bukmuskler, vilket kan resultera i dåliga träningsresultat. Du kan alltså träna dina magmuskler hur mycket som helst, men har du en dålig matsmältning, så blir resultatet inte optimalt.

Det samma gäller för dina ryggmuskler, som även de får hämmande signaler från nervsystemet om matsmältningen är dålig.

Inom yoga är både träning och kost viktigt, eftersom båda delar gynnar hälsan. Filosofin bakom yoga går ut på att man ska basera sin kost på huvudsakligen icke processade, växtbaserade livsmedel, och att man ska äta varierat. Fibrer från grova grönsaker och frukt samt fullkorn är bra för tarmen och hjälper matsmältningen.

LÄS OCKSÅ: Yoga för magen och själen

8 Yoga ger dig mer energi


Att vara trött och dränerad på energi kan drabba oss alla – i synnerhet i hektiska perioder, då tankarna snurrar runt i huvudet.

Du kan använda yoga som en pausknapp. När du utövar yoga flyttar du fokus från tankarna, eftersom du riktar uppmärksamheten mot kroppen och
din andning.

När du är närvarande i kroppen kommer du att märka att din energi så sakteliga återvänder.

9 Yoga får dig att tänka klart


När du följer instruktionerna till de olika yogaövningarna uppmanas du att rikta uppmärksamheten mot och koncentrera dig på din andning.

Processen med att observera din andning har en lugnande inverkan och gör dig mentalt avslappnad.

Dina tankar ska helt enkelt fokusera uteslutande på din andning och får därmed möjlighet att varva ner. De olika töjningarna i kroppen bidrar dessutom till att musklerna slappnar av och skapar lugn i kroppen.

Genom att reducera stress och fysiska spänningar skapar du bättre förutsättningar för att organisera dina tankar, och som ett resultat av den mentala stabiliteten och avslappningen bereder du plats för betydligt mer information och ger hjärnan möjlighet att tänka mer klarsynt.

LÄS OCKSÅ: Yogablock – så här använder du det