Hitta din yogaform

Hatha yoga, bikram yoga, yin yoga ... Är du förvirrad över vad som är vad och vad de olika yogaformerna är bra för? Få en överblick över de vanligaste yogaformerna här, så att du kan hitta den som passar dig bäst.

Hitta den yogaform som passar dig

YOGA Hitta den yogaform som passar dig.

Vad kännetecknar de olika yogaformerna och vad är de bra för? Vi har satt ihop en lista så att du kan välja den som är bäst för dig.

Vinyasa yoga

Vad är vinyasa yoga?

Vinyasa yoga är en dynamisk yogaform, vilket innebär att det är yoga där du fortsätter från den ena ställningen till den andra i ett tempofyllt flow i kortare eller längre stunder, som kopplas ihop med din andning. I vinyasa yoga är det lika mycket fokus på själva flowet med att gå från den ena övningen till den andra, som det är på ställningarna i sig.

Vad är vinyasa yoga bra för?

Du svettas eftersom det är ett förhållandevis högt tempo och relativt få eller inga pauser. Vinyasa yoga är alltså bra för dig som vill hålla på med en yogaform, där du utmanar kroppen fysiskt och får upp pulsen. Vinyasa yoga-pass följer inga bestämda sekvenser. Därför kan passen variera från pass till pass och från instruktör till instruktör, så det är också ett bra val om du vill ha mycket variation.

Flow yoga

Vad är flow yoga?

Flow yoga är ett annat ord för vinyasa yoga och refererar till det fokus som tillkommer när du glider från den ena ställningen vidare till den andra i ett flow i samspel med din andning. Det är ofta få eller inga pauser i flow yoga, och du stöter förmodligen på en och annan solhälsning, men innehållet kan variera mycket mellan olika flow yoga-pass.

Vad är flow yoga bra för?

Flow yoga är perfekt för dig som vill ha mycket rörelse och utmana kroppen fysiskt, eftersom den både innehåller styrka och hög puls.

Power yoga

Vad är power yoga?

Power yoga är en form av vinyasa yoga/flow yoga, som vidareutvecklades under 1990-talet för att anpassa yogan mer efter västerländska yogautövare. Power yoga är anpassat efter att kunna göras på gym, och därför är intensiteten högre i power yoga än i många andra yogaformer. Power yoga är dessutom ofta en blandning av klassiska yogaövningar och fysiskt krävande övningar, som alla görs i ett flow.

Vad är power yoga bra för?

Är du ute efter en yogaform som är så nära gymträning som möjligt, där du får svettas och träna din uthållighet, då är power yoga perfekt.

Ashtanga yoga

Vad är ashtanga yoga?

Ashtanga yoga är en dynamisk yogaform i stil med vinyasa yoga, där ställningarna görs i ett flow, och där du glider från en ställning till nästa i takt med din andning. I motsats till andra dynamiska yogaformer, som t ex vinyasa yoga, flow yoga och power yoga, är det dock alltid samma serie av yogaställningar som görs i samma ordningsföljd i ashtanga yoga.

Vad är ashtanga yoga bra för?

Ashtanga yoga är perfekt för dig som vill hålla dig i rörelse när du gör yoga, och för dig som gillar disciplin. När du har provat ashtanga yoga några gånger, vet du vad du ska göra när du går till ett ashtanga yoga-pass. Gör du ashtanga yoga regelbundet, kan du enkelt följa dina framsteg och arbeta med att förfina ställningarna, eftersom allt kommer igen.

Kundalini yoga

Vad är kundalini yoga?

Kundalini yoga består av så kallade kriyas, som är sekvenser som passen är byggda efter. Enskilda kriyas kan vara mycket olika, men kundalini yoga består av en blandning av dynamiska fysiska ställningar samt chanting och andningsövningar.

Vad är kundalini yoga bra för?

Ett av syftena med kundalini yoga är att uppleva den så kallade kundalini-energin i kroppen. Symbolen för energin beskrivs ofta som en sovande orm som har rullat ihop sig längst ner i ryggraden, och som väcks till liv och sprider sig i kroppen när du gör kundalini yoga.

Hatha yoga

Vad är hatha yoga?

Namnet hatha yoga är en grundläggande benämning av den fysiska delen av yoga – det vill säga yogaställningarna. Hatha yoga är alltså en bred benämning, och därför kan de enskilda passen som hör till hatha yoga-kategorin variera mycket mellan olika instruktörer och pass. Gemensamt för alla hatha yoga-pass är dock att de ofta har fokus på att göra en övning åt gången, i motsats till yogaformer där ställningarna görs i ett flow, som i ashtanga yoga och flow yoga.

Vad är hatha yoga bra för?

Är du ute efter ett lugnt yogapass med pauser mellan ställningarna är hatha yoga ett bra val. Här läggs det tid och fokus på att göra varje hatha yoga-ställning korrekt och på din nivå.

LÄS OCKSÅ: Yogablock – så här använder du det

Restorative yoga

Vad är restorative yoga?

Restorative yoga är yoga där du helt varvar ner. Fokus är på att skapa lugn och ro i krop och sinne samt balans i ditt nervsystem. Ställningarna är milda och behagliga och är anpassade så att du ska få ut mesta möjliga avspänning och avslappning. Restorative yoga är en yogaform där man använder hjälpmedel som filtar, kuddar, bälten, ögonkuddar och block. Du blir kvar länge i varje enskild ställning – ofta från cirka 5 minuter upp till omkring 20 minuter. Ett restorative yoga-pass kan variera från att bestå av endast en ställning till flera, och ofta kombineras ställningarna med andningsövningar och meditation.

Vad är restorative yoga bra för?

Om du behöver ladda batterierna, finna ro eller lösa upp spänningar och obehag, är restorative yoga ett bra förslag. Yogaformen sägs kunna lindra problem som stress, ångest och depression och är generellt bra för att skapa lugn och balans samt att hjälpa dig slappna av. Av det skälet är restorative yoga också en yogaform som är bra innan du ska sova.

Yin yoga

Vad är yin yoga?

Yin yoga är en lugn yogaform, där det handlar om att stretcha kroppen och inte om stenhård träning. I yin yoga är det fokus på att känna efter och skapa lugn och ro. De enskilda yogaställningarna och yogastretchövningarna hålls i flera minuter åt gången, så att du får tid att verkligen komma in i ställningarna.

Vad är yin yoga bra för?

Behöver du yoga som får kropp och sinne att slappna av är yin yoga något för dig. Yin yoga kan också vara bra om du redan tränar håret eller gör andra mer fysiskt krävande yogaformer, eftersom fokus är på avspänning och att stretcha.

TEST av yogamattor: Så väljer du rätt

Iyengar yoga

Vad är iyengar yoga?

Iyengar yoga är en vidareutveckling av hatha yoga och namnet kommer från mannen som utvecklade den. Iyengar yoga lägger vikt på rätt teknik och på detaljerna, och det är fokus på att vara närvarande och lyssna till kropp och sinne. Hjälpmedel som block, bälten och filtar används ofta i iyengar yoga. Tempot är lugnt och yogaställningarna hålls ofta längre stunder åt gången.

Vad är iyengar yoga bra för?

Eftersom iyengar yoga koncentrerar sig på att yogaställningarna görs korrekt är det en bra nybörjaryoga, då du lär känna ställningarna väl och lär dig att göra dem på rätt sätt. Men iyengar yoga är också bra för dig som vill bli mer kroppsmedveten, mer närvarande, få bättre koncentration och en god andning.

Bikram yoga

Vad är bikram yoga?

Bikram yoga är – i motsats till hot yoga – en särskild form av yoga, då den görs i en 40 grader varm lokal och alltid består av 26 ställningar. Yogaställningarna i bikram yoga är relativt hårda och hålla relativt lång tid. I kombination med värmen gör det bikram yoga till en svettig upplevelse, som både stärker och lösgör.

Vad är bikram yoga bra för?

Är du ute efter en yogaform som utmanar dig fysiskt, och gillar du att svettas och utnyttja värmen för att komma ännu längre in i ställningarna än du annars skulle kunna göra, då är bikram yoga ett bra val. Om du ogillar förändringar är chansen ännu större att du gillar bikram yoga, för du vet alltid vad passet bjuder på.

Hot yoga

Vad är hot yoga?

Hot yoga är en gemensam benämning för yoga som görs i en uppvärmd lokal och är alltså inte samma sak som bikram yoga, som är en bestämd yogaform. Ofta ligger temperaturen vid hot yoga på omkring 37–39 grader. Det varierar från yogastudio till yogastudio och från gym till gym vilka former av hot yoga som erbjuds, men några av de vanligaste yogaformerna som erbjuds i en hot yoga-variant är hatha yoga, flow yoga och yin yoga.

Vad är hot yoga bra för?

När värmen går upp i hot yoga, ökar även intensiteten eftersom det är hårdare att vara aktiv i hög värme. Är du ute efter ett intensivt yogapass, där du samtidigt kan utnyttja värmen för att komma djupare in i ställningarna och rensa ut, eftersom du svettas extra mycket, då är hot yoga något för dig.