Upp till kamp mot apelsinhud

Det finns inga lätta genvägar men i gengäld är lösningen effektiv och sund: motion, sund mat och njutning.

Paparazzifotograferna är förmodligen de enda i hela världen som blir glada om de upptäcker apelsinhud på låren - om celluliterna sitter på låren på en megastjärna förstås! Resten av världens befolkning blir nog helt förtvivlad när huden på stuss, lår, mage eller överarmar får en struktur som mer liknar apelsinskal. Därför kallas också celluliterna ofta för apelsinhud, ett namn som fransmännen uppfunnit. Naturligtvis - vem annars skulle komma på idén att ge dessa kvinnokroppens skavanker ett så kärleksfullt och sensuellt namn?

De allra flesta kvinnor tvingas förr eller senare konstatera att groparna har kommit för att stanna. Och det är inte nödvändigtvis på grund av extra kilon. Apelsinhud är nämligen mer ett hud- än fettproblem och därför kan de flesta kvinnor drabbas, oavsett ålder och vikt.

Apelsinhuden kan också vara ärftligt betingad, och därför biter inte heller den hårdaste bantningskur på de envisa groparna.

För de flesta dyker emellertid celluliterna upp när de blir lite äldre och speciellt efter en graviditet. De är en förändring och förstoring av fettceller i bindväven. Fett- och vätskeansamlingar i kombination med avfallsprodukter förskjuts upp i underhuden på grund av försvagad struktur hos collagen- och elastinfibrerna som står för stramhet och spänst. Cellulithud har dålig blodcirkulation och tendens till vätskeansamlingar. Eftersom kvinnor har mer underhudsfett än män är det därför oftast ett kvinnligt fenomen.

Det finns ännu ingen behandling med dokumenterad effekt. På min klinik har vi prövat det mesta under årens lopp. Laser, fettsugning och microdemabras (en sorts slipning av huden) hjälper inte mot celluliter oavsett vad många hävdar, och vi använder oss inte längre av de här metoderna, säger Christer Lindquist, internationellt erkänd plastikkirurg med klinik i Göteborg.

Det är svårt att hitta en seriös klinik som behandlar celluliter - ingen vill syssla med något som inte ger synliga och avgörande resultat.

Enad front mot apelsinhud

Det gäller att attackera celluliterna från så många sidor som möjligt. Om du äter sunt, motionerar, masserar huden och skämmer bort den med krämer, har du stora chanser att vinna matchen.

1. Motionera regelbundet

Ju mer du använder dina muskler, desto mer stramar du upp vävnaden i huden och desto mer fett bränner du av.

Celluliternas värsta fiender är trappor, trappmaskiner, cykling, snabba promenader i kuperad terräng och alla former av vattengymnastik. Jogging i stusshögt vatten är ytterst effektivt. Tänk på att en halvtimmes träning i havet eller i poolen motsvarar två timmar på landbacken.

Generellt sägs det att måttlig och tät motion är mer effektivt mot celluliter än ett stentufft träningspass då och då. Be eventuellt en träningsinstruktör i gymmet om ett träningsprogram som fokuserar på just det område där du har apelsinhud. Uppdatera träningsprogrammet så att du har koll på framsteg och förbättringar. Det är då det börjar bli roligt!

2. Ät sunt

Ät fettfattigt och massor av fibrer. Frossa på frukt och grönsaker. Med andra ord: ät sunt. Be en kostexpert att hjälpa dig lägga om din kost eller få inspiration på iform.se.

Drick mycket mer vatten än du orkar - minst två liter om dagen. Inte för att vattnet påverkar celluliterna utan för att vatten mättar och därför är en god medspelare om du vill hålla den slanka linjen.

3. Skäm bort huden

Celluliterna försvinner inte om du inte använder dina muskler och äter sunt, men om du redan gör det så kan det ju nu vara dags att sätta in den tredje stöten mot den apelsinskalsliknande huden: Skäm bort den! Det är förvisso ytbehandling som inte direkt påverkar fettcellerna, men det kan hjälpa till att göra huden läckert mjuk och därmed släta över groparna.

Torrborstning av huden med en hamphandske eller gammaldags nypmassage tills huden hettar kan på sikt ge resultat. Och ge huden en anticellulitkräm eller en bodylotion att arbeta med.

Och om du röker - sluta nu! Rökning gör huden mindre elastisk och spänstig.

Celluliterna försvinner inte om du

 • bantar utan motion:
  Utan motion gör rätt kostvanor ingen nytta. Tvärtom framträder groparna mycket tydligare.

 • enbart får en fettsugning:
  Oavsett vad vissa experter hävdar så hjälper inte en fettsugning. Fettcellerna kanske syns mindre ett tag men groparna kommer tillbaka. Var så säker!

 • enbart använder cremer:
  Anticellulitcrèmer kan kanske ge en hud som ser fastare och slätare ut men celluliterna tar de inte bort.

2 övningar som tar bort celluliter på rumpan

INFO

Cellulit är egentligen en bakterieinfektion i huden. Det är ett allvarligt tillstånd och kräver behandling med antibiotika. I dagligt tal menas med celluliter de gropar som beskrivs här i artikeln och som är normala och inte kräver läkarvård.

Nu har det blivit lättare att leva sunt!

I FORMs viktigaste uppdrag är att göra hälsa lättillgängligt. Därför har vi skapat ett nytt träningsuniversum, där du får kunskapen och verktygen som motiverar dig att leva sunt, året runt.
Som prenumerant får du tillgång till både sajten och appen.
Läs mer om nya I FORM

 • Videoträningar mellan 10 och 30 min.
 • Tillgång till fler än 1000 nyttiga recept
 • Mejl med ny, nyttig meny nyttig meny
 • Spara ditt favoritinnehåll – och hitta det lätt igen

Just nu: Testa 30 dagar utan kostnad


Newsletter background