Hälsporre (även kallat Plantar fasciitis) är den vanligaste orsaken till att vi får ont under hälen, och omkring 10 procent av oss drabbas av det någon gång i livet.
Men varför får man hälsporre, hur känns det att ha hälsporre och hur kan man behandla det? Nedanför kan du lära dig mer om allt det viktigaste du behöver veta.
Hälsporre (också kallat Plantar fasciitis) är den vanligaste orsaken till att vi får ont under hälen, och omkring 10 procent av oss får det minst en gång i livet.
Hälsporre beror vanligtvis på en överbelastning av senan i hålfoten. Senan löper från hälen till tån, och fungerar som en slags stötdämpare. När du överbelastar foten, kan det uppstå mikroskopiska skador i del del av senan som fäster i hälen. Det kan göra att det bildas en liten utväxt, sporre, på hälbenet. Det kan vara en inflammation i senan som är orsaken.
Hälsporre kan verkligen göra ont och smärtan är ofta stickande. Värst är det när du sätter ner foten, medan smärtorna som regel går över när du sitter ner och avlastar den.
Smärtan sitter under hälen, där senan sitter fast i hälbenet. Men det kan också stråla framåt i foten.
Det är normalt en fot som drabbas och det gör som mest ont på morgonen, varefter smärtan avtar när du använder foten under dagen. Ofta kan du därför gå bort smärtan.
Om du ignorerar din hälsporre kan smärtan öka, så du till slut har ont i foten även när du sitter ner.
Vilka är symptomen på nageltrång?
Dag 1-3: Avlastning av hälsporre
Vila foten och använd skor med inlägg om du verkligen måste gå. Har du möjlighet så gå helst på mjuka underlag. Om det gör mycket ont så tveka inte att äta smärtstillande medicin.
Dag 3-7: Stretchövningar för hälsporre
Sitt med det dåliga benet över det andra, ta tag i tårna och böj dem så långt in mot skenbenet som du kan. Håll kvar så i 10 sekunder med 10 repetitioner och upprepa övningen 3 gånger per dag.
Vecka 2-12: Styrketränings-övningar mot hälsporre
Placera foten på ett trappsteg med hälen ut över kanten och en hoprullad handduk under tårna. Lägg vikten på foten och vippa den långsamt upp och ner. Gör 3 set à 12 repetitioner varannan dag.
Månad 2-6: Rehabiliteringsövningar vid hälsporre
Det tar lång tid att bli frisk från hälsporre så återuppta din träning långsamt. Bromsa om du märker att smärtorna kommer tillbaka. Undvik löpning och andra mycket belastande idrottsformer.
LÄS OCKSÅ: Lider du av fysiska smärtor? Då kan yoga ofta vara en lösning. Här hittar du effektiva yogaövningar för nybörjare och vana utövare
LÄS OCKSÅ: Hallux valgus – så här lindrar du smärtorna
Den här övningen är bra mot din hälsporre eftersom den stärker senan under foten, utan att belasta den. Gör hälsporre-övningen på ett trappsteg eller liknande.*
LÄS OCKSÅ: De bästa övningarna för nedsjunket fotvalv
Under den första smärtsamma tiden kan en fysioterapeut lindra smärtorna med massage och hjälpa dig att hitta lämpliga styrkeövningar. Du kan också gå till en ortopedtekniker och få hjälp med särskilda skoinlägg.
Om hälsporren beror på en inflammation kan läkaren ge en kortisoninjektion direkt i det aktuella området. Är problemet inte löst efter ett halvår kan det bli tal om operation. Då skär läkaren ett snitt i plantarsenan så att den kan sträckas ut mer.
LÄS OCKSA: Aj, jag har fått ont under foten!
Långa löpturer på hårt underlag eller träningsformer där man hoppar och springer mycket, t ex badminton och gymnastik, kan lätt överbelasta fötterna. Är du hål- eller plattfotad eller om du står mycket upp är risken för hälsporre också större. Detsamma gäller om du är överviktig, då kan de extra kilona överbelasta fötterna.
Kolla här, vilka träningsformer du kan göra när du har hälsporre – och vilka du ska undvika.
HUSK: Så länge du inte kan stå på foten utan att känna smärta i hälen bör du hålla dig från alla träningsformer som belastar foten. Det är skonsammast för hälen.
LÄS OCKSA: Behandling – vad kan experten göra vid ischias?
Varför är det bra att gå i trappor vid hälsporre?
Bra träning, som inte belastar: Du får bra kondition och massor av benmuskler medan hälen avlastas, eftersom den inte kommer i kontakt med underlaget.
Plantarsenan blir starkare: Den vippande rörelsen i varje steg fungerar som skonsam rehabträning av plantarsenan, så den stärks istället för att bli belastad.
Så tränar du i trappor med hälsporre: Se till att bara sätta den främre delen av foten på stegets yttersta kant, så du aldrig står med hela foten platt ner på trappsteget.
LÄS OCKSA: Hur väljer jag rätt träningsskor?