Så här behandlas skador med akupunktur

En akupunktör sätter nålar i specifika punkter på kroppen. På så sätt kommer hen åt de energibanor som kan lösa upp blockeringar, så att skadan kan läka sig själv bättre. Lär dig mer om den urgamla kinesiska tekniken här.

En kvinna får nålar satta i kroppen för att läka en skada.

SKADEBEHANDLING - Sterila nålar kan hjälpa till att öka blodflödet i kroppen så du kan bli av med din skada.

Det kan vara svårt att förstå exakt vad som händer när en akupunktör sticker nålar i kroppen. För hur tusan ska det kunna hjälpa mot skador och ömhet? Behandlingen är dock supergammal, så på sätt och vis ligger du på en brits av tusen års erfarenhet hos en akupunktör.

Vill du veta mer om behandlingen och om det är något för dig och ditt problem, får du förhoppningsvis svar på dina frågor här, när vi går igenom akupunktur från A till Ö.

Akupunktur

Akupunktören sätter tunna nålar i kroppen för att främja läkningsprocessen. Akupunktur stimulerar kroppens eget system att lindra smärta.

Vilken utbildning har de?

De privata skolor som Svenska Akupunkturförbundet godkänt för utbildning erbjuder en 3-årig grundutbildning med teoretiska och praktiska prov.

Vad är det?

Akupunktur är alternativ behandling, men erkänd av Världshälsoorginationen, WHO, för lindring och behandling av flera problem. Akupunktur betyder behandling med nålar och en är del av traditionell kinesisk medicin. Det är en flera tusen år gammal diagnos- och behandlingsmetod. Akupunktur ska främja ett fritt energiflöde i kroppen och lösa upp blockeringar och obalans.

När är behandlingsmetoden relevant?

Akupunktur er egnet til lindring af skader soAkupunktur behandlar många olika tillstånd som t ex tennisarm, värk, problem med ischiasnerven och stress. Även nack- och knäsmärtor finns med på listan. m fx en frossen skulder, skinnebensbetændelse, problemer med iskiasnerven samt tennis- og golfalbue. Også nakke- og knæsmerter er med på listen. Øm lænd og rygsmerter kan muligvis også lindres.

Hur ställs en diagnos?

En akupunktör undersöker dig med händerna och frågar hur smärtan beter sig. Om den t ex känns tung eller stickande och vad som förvärrar den. Utifrån det planerar akupunktören sin behandling.

Hur går behandlingen till?

Den mest almindelige type er kropsakupunktDen vanligaste typen är klassisk akupunktur, där det sätts sterila engångsnålar på specifika punkter på kroppen. För idrottskador kan man också använda moxa (moxa är en torkad ört vars glöd leder ned värme djupt i kroppen) och koppning (koppar som bildar vakuum).ur, hvor der sættes sterile engangsnåle i specifikke punkter på kroppen. Til sportsskader vil også former som moxa (afbrænding af urter, som tilfører et punkt varme), copping (små kopper danner vakuum) og Gua Sha (massage med små redskaber) være relevant.

Hur många behandlingar krävs?

I genomsnitt 6-8 behandlingar. Akuta skador ofta bara 1-3 behandlingar. Tumregeln är: ju äldre skada, desto fler behandlingar.

Efter behandlingen?

Behandlingen kan antingen avslutas hos akupunktören, men du kan också få med dig stretchövningar hem.

Vad kostar det?

Priset för en akupunkturbehandling ligger vanligtvis på cirka 700-800 kronor för en behandling.

Krävs en remiss?

Ofta betalar du själv. Men alla som arbetar inom sjukvården och är legitimerade i sitt yrke kan ge västerländsk akupunktur om de har utbildning för det.

Hur hittar jag en mottagning?

Du hittar godkända behandlare ho Akupunktörförbundet, akupunkturforbundet.se