Ryggskott – Vad kan man göra åt det?

Över hälften av oss får vid något tillfälle ryggskott. Det kommer som en blixt från klar himmel, t ex av en felaktig rörelse på gymmet, men lyckligtvis är det snabbt borta igen. Gör du rätt övningar kan du vara tillbaka igen efter bara några dagar.

Kvinna har ont i ryggen.

Ryggskott kan komma plötsligt! Lyckligtvis kan du få det att försvinna ganska snabbt med rätt övningar.

© iStock

Vad är ryggskott?

Därför uppstår ryggskott

Ryggskott skiljer sig från andra former av ont i ryggen genom att det kommer plötsligt. Ofta är orsaken en oavsiktlig rörelse som skadar muskler, leder eller senor, men en överbelastning efter ett tungt lyft eller många upprepade rörelser kan också orsaka smärtan. Det kan också uppstå i andra sammanhang, t ex om en muskel har blivit stel när man har suttit stilla för länge, eller om ryggen har varit utsatt för drag och kyla.

Varför får man ryggskott?

Din rygg består av 24 ryggkotor, som hålls samman av ledband och är kopplade till tre par stora coremuskler samt en lång rad andra muskler. Varje muskel sitter fast på benen med en sena. Orsaker till ryggskott kan vara kramp i en muskel, en överbelastad sena, ett för stramt ledband eller en av ryggkotorna som har låst fast sig.

Läs också: Ont i magen – vad beror det på och vad kan du göra åt det?

Symptom – så känns ryggskott

Ett akut ryggskott gör som regel så ont att man inte kan röra ryggen och i det närmaste fryser fast i den ställning som man stod i när det hände. Normalt är smärtorna begränsade till ett speciellt ställe i den nedre delen av ryggen, men om en nerv har kommit i kläm kan smärtan stråla ner i rumpan. Om man känner den ända ner i benen, kan det vara fråga om ett diskbråck, som är mycket allvarligare och kräver en helt annan behandling.

LÄS OCKSA: Symptom – hur känns ischias?

Detta kan du själv göra vid ryggskott

Ryggskott dag 1: Träna lätt:

Lägg dig med en kudde under magen och händerna under pannan i ett par minuter och slappna av. Upprepa därefter övningen utan kudde och gör den flera gånger om dagen.

LÄS OCKSÅ: Vad gör man åt nackspärr?

Ryggskott dag 2: Full bakåtböjning:

Ligg på magen med handflatorna i golvet och låt armarna lyfta överkroppen, så högt du kan. Låt ryggen svanka av sig själv. Upprepa 10–12 gånger, vila och prova igen, tills du kan sträcka ut armarna helt och bara känner lite ömhet.

Full bakåtböjning

RYGGSKOTT BEHANDLING Kom ihåg att pausa mellan varje stretch, och testa sedan igen.

© iStock

Ryggskott dag 3: Håll igång ryggen:

Prova att komma igång med vardagen igen. Ligg bara i sängen när du sover och ligg då med böjda knän. Var uppmärksam på att du håller ryggen rak när du står och sitter. Välj en vanlig stol framför en mjuk soffa.

Ryggskott dag 4: Träna igen:

Så snart smärtan är borta kan du ganska försiktigt börja med din normala träning, men gå mycket varsamt fram och håll igen om det börjar göra ont medan du tränar, eller efteråt.

Generellt är yoga mycket bra för att stretcha ut kroppen och förebygga smärtor.

Varför är promenader extra bra vid ryggskott?

  • Motion utan överbelastning: Med lugna promenader håller du igång, även om du inte kan träna som vanligt. När du går rör du på en massa muskler i hela kroppen, utan att ryggen överbelastas

  • Ryggen tränas skonsamt: Går du i lugnt tempo undviker du belastande stötar och plötsliga rörelser. Du kan styra tempot och röra ryggen så mycket som smärtan tillåter.

  • Så här tränar du: Se till att hålla ryggen så rak som möjligt när du går, och ha en lätt svank i längden.

Kvinna som går i naturen – bra mot ryggskott

FÖRBRÄNN 150 KCAL GENOM EN HALVTIMMES PROMENAD Du kan förbränna lika mycket genom en halvtimmes promenad som man förbränner genom att träna roddmaskin i 15 minuter.

© iStock

Detta kan experten göra mot ryggskott

Läkaren ger dig ett recept på smärtstillande medicin, exempelvis ibuprofen, och det kan faktiskt vara bra. När du inte känner av smärtorna är du mer benägen att röra ryggen och det är den bästa medicinen mot ryggskott. En kiropraktor eller fysioterapeut kan möjligen hjälpa dig med en behandling eller övningar som lindrar smärtan.

Artikeln publicerades i I FORM nr 6, 2017