Tänker du på ett aktivitetsarmband som något en topptränad atlet tittar på medan hon spurtar iväg som en gasell? Då får du tänka om! Klockorna finns i många varianter och kan göra många olika saker – som de många olika namnen också antyder.
Många aktivitetsarmband kan både mäta hastighet, distans och rutt när du tränar, samtidigt som du också får veta hur hårt ditt hjärta arbetar och vilken puls du har haft under träningen. Aktivitetsarmbanden har även en rad andra hälsofunktioner, där de t ex kan mäta din stressnivå och kvaliteten på din sömn. Allt sammantaget kan du få en bra bild av hur du mår – och få en indikation på vad du kan göra för att må bättre.
På sistone är det många som har upptäckt detta. Allt fler frestas att prova ett aktivitetsarmband, och forskning visar att många blir frälsta när de väl har fått det på armen. Åtta av tio som börjar använda ett aktivitetsarmband använder det även efter ett halvår, visar en amerikansk studie från 2017.
Ett aktivitetsarmband är alltså inte bara bra för att komma igång med en sundare livsstil – det är också bra för att hålla motivationen uppe på lång sikt.
Här guidar vi dig till hur du väljer och använder ett aktivitetsarmband, så du får ut maximalt av det.
Läs också: Test av GPS-klockor – så väljer du rätt
I FORM testar aktivitetsarmband
Med en klocka runt handleden, som mäter din aktivitet, kan du ge dig själv en motiverande klapp på axeln och sätta upp nya träningsmål. Hitta den klocka som passar dina behov, oavsett om du är en löparnörd eller bara vill räkna steg. Här är 9 av de bästa på marknaden.
I FORM har testat de här 9 aktivitetsarmbanden 2022:
Enkla modeller
- Sportsbuddy aktivitetsarmband – Vision V1
- Fitbit aktivitetsarmband – Charge 5
- Withings aktivitetsarmband – ScanWatch Rose Gold
Medelavancerade modeller
- Coros aktivitetsarmband – Pace 2
- Polar aktivitetsarmband – Vantage M2
- Fitbit aktivitetsarmband – Sense
Avancerade modeller
- Garmin aktivitetsarmband – Forerunner 745
- Huawei aktivitetsarmband – Watch GT 3
- Samsung aktivitetsarmband – Galaxy Watch 4
Vilket vann vårt test av aktivitetsarmband? Klicka på "Hämta artikel" här under och se hela testet.
I FORM testar aktivitetsarmband
En aktivitetsklocka är inte bara ett bra redskap för att komma igång med en sundare livsstil. Den kan också motivera dig att fortsätta träna. Men hur mycket ska den kunna? Vi har testat nio ursmarta modeller – från enkla till avancerade.
I FORM har testat de här 9 aktivitetsarmbanden 2020:
Enkla modeller
- Samsung aktivitetsarmband – Galaxy Fit
- Huawei aktivitetsarmband – Band 3 Pro
- Sportsbuddy aktivitetsarmband – Veryfit V1
Medelavancerade modeller
- Withing aktivitetsarmband – Steel HR Sport
- Polar aktivitetsarmband – Ignite
- Fitbit aktivitetsarmband – Versa 2
Avancerade modeller
- Suunto aktivitetsarmband – Suunto 5
- Garmin aktivitetsarmband – Fenix 6S Pro
- Samsung aktivitetsarmband – Galaxy Watch Active 2
Vilket vann vårt test av aktivitetsarmband? Klicka på "Hämta artikel" här under och se hela testet.
I FORM testar aktivitetsarmband
Ett aktivitetsarmband motiverar till mer motion i vardagen. Så enkelt är det. Det kan vi skriva under på efter att ha gått med sex armband i mer än 750 timmar för att hitta det absolut bästa. Det är aktivitetsarmband för både den lilla och den stora plånboken, så du kan garanterat hitta ett som passar dig.
**I FORM har testat de här 6 aktivitetsarmbanden 2019:
- Garmin aktivitetsarmband – Garmin Vívoactive 3
- Samsung aktivitetsarmband – Samsung Galaxy Watch
- Polar aktivitetsarmband– Polar M430
- Suunto aktivitetsarmband – Suunto 3 Fitness
- Fitbit aktivitetsarmband – Fitbit Versa Limited Edition
- Huawei aktivitetsarmband – Huawei Watch 2 Sports 4G
Vilket vann vårt test av aktivitetsarmband? Och vilket blev mest prisvärt? Klicka på "Hämta artikel" här under och se hela testet.
I FORM testar aktivitetsarmband
Ett aktivitetsarmband kan vara precis det du behöver för att gå dina dagliga antal steg eller nå drömvikten. Men utbudet är en djungel. Därför har vi testat ett urval i både budget- och lyxklassen, så du kan hitta ett aktivitetsarmband som passar ditt behov.
I FORM har testat de här 8 aktivitetsarmbanden 2018:
- TomTom aktivitets-armband – TomTom Touch Cardio
- Garmin aktivitets-armband – Garmin Vivofit 3
- Fitbit aktivitets-armband – Fitbit Charge 2
- Polar aktivitets-armband – Polar A370 Fitness Tracker
- TomTom aktivitets-armband – TomTom Spark 3 Cardio
- Samsung aktivitetsarmband – Samsung Gear Fit2
- Garmin aktivitets-armband – Vivosmart 3
- Samsung aktivitets-armband – Samsung gear Fit2 Pro
Vilket vann vårt test av aktivitetsarmband? Och vilket blev mest prisvärt? Klicka på "Hämta artikel" här under och se hela testet.
I FORM testar aktivitetsarmband
När du ska köpa ett aktivitetsarmband ska du både tänka på design, funktioner, komfort samt hur enkelt det är att använda. Det har vi gjort i det här testet av aktivitetsarmband, som har många funktioner – bl a stegräknare, sömnmätning, puls och distans.
I FORM har testat 8 olika aktivitetsarmband 2017. Vi har testat marknadens mest relevanta modeller och uppdaterat armbanden till den senaste mjukvaran samt parat ihop dem med den tillhörande mobilappen. Därefter har vi sprungit, cyklat och gått med aktivitetsarmbanden för att testa skärm, användning och funktioner.
I FORM har testat de här 8 aktivitetsarmbanden 2017:
- Beurer aktivitetsarmband – Beurer AS 80
- Fitbit aktivitetsarmband – Fitbit Charge 2
- Garmin aktivitetsarmband – Garmin Vivo Fit 3
- Garmin aktivitetsarmband – Garmin Vivosmart HR+
- Idomove aktivitetsarmband – Idomove GO Pulse
- Polar aktivitetsarmband – Polar A360
- Samsung aktivitetsarmband – Samsung Gear Fit2
- TomTom aktivitetsarmband – TomTom Touch
Vilket vann vårt test av aktivitetsarmband? Och vilket blev mest prisvärt? Klicka på "Hämta artikel" här under och se hela testet.
Oavsett hur avancerat eller enkelt aktivitetsarmband du väljer så finns det en sak som de alla kan: De kan göra dig mer motiverad.
När allt registreras i ditt aktivitetsarmband blir det både roligare och enklare för de flesta att få av mystofflorna och på löparskorna, och stänga av dumburken som annars bara stjäl tid från din nattsömn när du tittar på ännu ett Netflix-avsnitt. Du får nämligen klart besked från din personliga tränare, och skvallerbytta, på armen så fort du har tagit ett steg mot bättre hälsa – eller om du har gjort tvärtom.
Åtskilliga undersökning visar faktiskt att stegräknarfunktionen, som finns i alla aktivitetsarmband, får oss att röra på oss mycket mer än vi annars skulle göra. En grupp forskare från Stanford University har undersökt och jämfört över 25 studier av stegräknares effekt på våra motionsvanor. I de undersökta studierna deltog mer än 2 500 människor – primärt kvinnor över 40 år.
Och resultaten talar för sig själva. Deltagarna gick nämligen i genomsnitt 2 000 steg mer VARJE dag än de gjorde innan de fick en stegräknare. Det motsvarar faktiskt att de gick 1,5 km extra varje dag och att de ökade sin dagliga aktivitetsnivå med omkring 27 procent. Även deltagarnas vikt och blodtryck gick ner markant under den tid som försöken varade – i snitt 18 veckor.
GUIDE: Så använder du en blodtrycksmätare hemma
De vanligaste funktionerna som är inbyggda i de flesta aktivitetsarmband är pulsmätare, stegmätare, sömnanalys och kaloriräknare. Här får du en överblick över vad de kan användas till – och hur de används.
Gå efter följande checklista när du köper ett aktivitetsarmband:
- Ska aktivitetsarmbandet vara vattentätt? Om du ska använda ditt aktivitetsarmband till simning är det naturligtvis avgörande att det kan tåla vatten. Ska du däremot aldrig vara i närheten av vatten kan du spara pengar på att köpa ett aktivitetsarmband som inte är vattentätt.
- Hur stor skärm behöver du? Det är stor skillnad på hur stor skärm det är på olika aktivitetsarmband, och det kan vara ganska irriterande med en skärm som är så liten att du har svårt att se vad det står på den. Tänk också på att välja en skärm med ljus så att du kan se den i mörker.
- Hur är passformen? Sitter aktivitetsarmbandet skönt på handleden? Det är viktigt att passformen passar din handled, eftersom du ska det på dig hela tiden.
- Hur länge håller batteriet? Kan du leva med att aktivitetsarmbandet måste laddas ofta, eller ska batteriet kunna hålla sig i flera dagar? Fråga hur lång livstid batteriet har.
- Passar aktivitetsarmbandet ihop med din smartphone? Säkerställ att aktivitetsarmbandet du vill köpa passar ihop med din mobil, så du inte står med en produkt som du inte kan använda. Om de två enheterna inte är kompatibla kan du inte dra nytta av den tillhörande appen, där resultaten som regel ska läsas av.
- Är aktivitetsarmbandet användarvänligt? Det är viktigt att aktivitetsarmbandet är lätt att navigera i, så du inte tappar sugen innan du har kommit igång med aktivitetsarmbandet. Testa det i butiken och be om råd innan du köper.
- Gillar du designen? Du ska gärna ha på dig aktivitetsarmbandet så mycket som möjligt, så det är viktigt att du även gillar designen. Passar det din personliga stil och din garderob i övrigt?
- Kan det mäta din favoritträning? Om du främst ska använda aktivitetsarmbandet för att mäta när du dansar, är det förstås ytterst relevant att det klarar av att göra just det.
- Hur sitter själva remmen? Kontrollera hur lätt det är att justera och rengöra. Det samlas snabbt bakterier under remmen, så det är viktigt att det är enkelt att göra rent.
- Hur ser ditt behov ut? Välj ett aktivitetsarmband som inte har alldeles för få funktioner, så det blir tråkigt och meningslöst i förhållande till vad du behöver. Se dock upp så att du å andra sidan inte köper ett aktivitetsarmband med massor av funktioner, så att du drunknar i onödig teknologi, som du aldrig får användning för och som känns oöverskådlig att sätta sig in i.
- Lägg lite tid på att lära dig aktivitetsarmbandet. När du till slut sitter med aktivitetsarmbandet i handen vill du förmodligen helst bara spänna fast det runt handleden och köra igång. Men det är faktiskt smart att först sätta sig in i aktivitetsarmbandet, så du känner till alla funktionerna och vet hur du använder dem.