Träningstights – så här väljer du rätt

Träningstights är oumbärliga följeslagare när du tränar. Men vilka träningstights ska du välja till gymmet, yoga eller löpning? Och vad ska de kunna? Det svarar vi på här, och här hittar du också I FORMs senaste test av träningstights.

Kvinnor i gym i träningstights

TRÄNINGSTIGHTS Träning blir roligare när du känner dig bekväm, och rätt träningstights
kan göra hela skillnaden.

© Jacob Helbig

Det sista du ska behöva bekymra dig om på gymmet är obekväma byxor med stramande linning, skavande sömmar och en passform du inte kan röra dig i. Därför säger vi tack till den som uppfann träningstights! För med rätt träningstights kan du röra dig fritt och känna dig bekväm samtidigt.

Det finns ett hav av olika träningstights i olika längder, tjocklekar och med en varierande grad av detaljer. Här besvarar vi dina frågor om träningstights och guidar dig till rätt köp.

Vad är träningstights?

Träningstights är en samlingsbeteckning för ett par tätsittande, elastiska och svettabsorberande leggings som du kan röra dig fritt i, och som samtidigt sitter på plats utan att efterlämna skavsår eller liknande, när du tränar.

Vad är uppstramande tights?

Uppstramande tights är gymmets svar på formande kläder. De har sitter tajtare än vanliga träningstights och är specialdesignade för att lyfta upp din rumpa och hålla in din mage. Vissa uppstramande tights har kompressions-funktion i tyget, men du kan inte räkna med att de gör något för din blodcirkulation. Effekten går primärt på det yttre, så du får en känsla av att allt sitter åt.

Vad är kompressionstights?

Kompressionstights är en särskild typ av träningstights som sitter väldigt tätt kring kroppen och som är designade för att pressa på muskler och vävnad, så du får bättre blodcirkulation. Syftet är att dina ben ska kännas lättare efter träning och du påskyndar återhämtningen. Det finns både undersökningar som bekräftar och dementerar att kompressionstights funkar.

Kompressionstights används till exempel av elitidrottare, som tränar varje dag. Själva beteckningen ‘kompressionstights’ används lite slarvigt av vissa märken, där det egentligen handlar om uppstramande tights. Så vill du ha kompression – gå till en specialbutik eller en annan fackperson som kan ge dig ett par riktiga kompressionstights.

Vad är capritights?

Capritights, som också går under benämningen ‘cropped tights’, är kortare träningstights, som slutar ungefär mitt på smalbenet, beroende på hur långa ben du har. Capritights är perfekta på sommaren eller på ett varmt gym, och för vissa ger det större rörelsefrihet när det inte är så mycket längd på benen.

Längden på olika träningstights

TRÄNINGSTIGHTS Hitta längden som passar dig bäst. Kanske ska du ha olika tights till varje årstid.

© I FORM

Vad är 7/8-tights?

7/8-tights är lite längre än capritights och lite kortare än vanliga tights. De slutar lite över vristen. Namnet 7/8-tights kommer från att den här typen av tights är 1/8 kortare än vanliga.

Tanken med 7/8-tights är att du får ett par hellånga tights, men som inte är så långa att tyget korvar sig vid anklarna. Ibland kallas 7/8-tights också ‘midi-leggings’, liksom längden kan variera lite från märke till märke.

Vad ska jag ha koll på när jag köper träningstights?

Ett par träningstights är inte bara vanliga leggings, som du använder på gymmet. Och träningstights är inte heller samma sak som löpartights. Det är flera detaljer du bör vara observant på när du köper träningstights om du vill ha ett par perfekta.

5 saker du ska kolla efter hos ett par träningstights

 1. Behaglig passform Träningstights ska först och främst vara sköna att ha på sig, så du kan koncentrera dig på din träning. De får inte sitta åt så mycket att de hämmar dig, men de får inte heller sitta för löst, så de glider ner. Bra träningstights klarar av att både sitta på plats och ge dig full rörelsefrihet.
 2. Flexibilitet Ett par bra träningstights ska kunna följa med kroppen i många olika riktningar, så du kan göra både höga knälyft, sit ups eller en djup squat utan att tyget spricker eller blir genomskinligt. Därför är vissa av de bästa träningstightsen också sömlösa, det vill säga att de är gjorda av en enda bit tyg som är sammansvetsat istället för sytt.
 3. Svettabsorbering
  På vanliga bomullsleggings framträder svettfläckarna snabbt när du tränar. Ett par träningstights däremot är gjorda i ett syntetiskt material som leder bort svetten från kroppen utan att tyget blir vått eller fullt av fläckar.
 4. Färgen på tyget Det är inte många som vill visa sina underkläder när de böjer sig framåt eller går ner i en squat. Därför bör du alltid kolla om tyget på dina träningstights är mörkt eller tjockt nog att bevara färgen när de töjs ut.
 5. Bred byxlinning
  Det kan vara skönt att ha bred linning på dina träningtights, så de varken stramar om magen eller borrar sig in i sidan. Du kan bland annat köpa ett par tights med hög midja som håller om och in.

Räcker det med ett par träningstights?

Ska du uteslutande använda dina tights till aktiviteter på gymmet räcker det att köpa ett par som funkar till både styrketräning, dans, yoga, HIIT osv. Men ska du ut och springa utomhus eller cykla långt så ställer det helt andra krav på dina träningstights.

Kan jag springa i träningstights?

Det rekommenderas inte att du springer i ett par träningstights. Du riskerar att de glider ner mellan benen precis som ett par strumpbyxor, och du får inte alla de nödvändiga detaljer som finns i ett par löpartights.

Vad är skillnaden på träningstights och löpartights?

Träningstights ska helst vara så enkla som möjligt så du undviker att få skav och tryck från sömmar, dragkedjor och annat när du ligger på en matta eller sitter i en maskin. Löpartights däremot har ofta många fler detaljer.

Löpartights kan till exempel vara utrustade med ett band i midjan så du kan snöra dem och undvika att de glider ner. Löpartights kan ga reflexer på sidan så att du syns i mörkret och de har också ofta fickor med dragkedjor för nycklar och annat.

Dessutom är en del löpartights specialdesignade för att du ska kunna springa snabbt. Då är det sytt banor i tyget, som främjar dina rörelser och ger dig mer fart i benen.

Läs vår guide till löpartights här

Vilka tights är bra till yoga?

Du kan i regel använda dina träningstights till yoga, men vill du ha ut mer av yogaupplevelsen kan du köpa ett par yogatights.

4 saker du ska kolla efter när du köper yogatights

 1. Extra stretch. Yogatights ska vara superflexibla och sköna, så du kan glida runt i olika positioner utan problem. Tyget i yogatights ska därfr vara lite mer elastiskt än i dina vanliga träningstights. Uppstramande tights kan vara hämmande i vissa yogaställningar.
 2. Mjuk utsida. Yogatights har i regel färre sömmar, fickor, dragkedjor och andra saker som kan skava mot huden och distrahera dig från själva yogaupplevelsen.
 3. Hög midja. Ett par tights med hög midja kan kännas skönast till yoga eftersom det minskar risken för att de glider ner. Och så täcker de magen om tröjan åker upp i en downward facing dog.
 4. Tjockare tyg. Dina tights bör vara lite tjockare till yoga, eftersom du kan bli kall – särskilt i de lugnaste typerna av yoga.

Hur tvättar jag mina träningstights?

En del träningstights tål 40 grader i tvättmaskinen, men läs alltid tvättråden innan du lägger dina tights i tvätten. Vissa modeller tål max 30 grader och andra – särskilt kompressiontights – tål bara handtvätt.

Torktumlaren är no-go för de flesta träningstights, eftersom för mycket värme förstör fibrerna i tyget, och då förlorar dina träningstights sin elastiska och svettabsorberande funktion. Det samma gäller sköljmedel, som riskerar att förstöra den svettransporterande funktionen i tyget.

Oavsett vilken typ av tights du tränar i bör du hänga dem på tork så fort du kommer hem. Våta träningstights som ligger för änge i väskan eller tvättkorgen riskerar att bli mögliga.

Du kan också skölja upp dem i lite kallt vatten innan du hänger dem på tork. Då kan du eventuellt använda dem en gång till innan de behöver tvättas i maskinen.

I FORM testar träningstights

Vi testar löpande de nyaste träningstightsen och ger betyg utifrån kriterier som passform, svettabsorbering, utseende och komfort.

Test av träningstights 2020

Vi har fokuserat på träningstights med hög midha i vårt test från 2020, och korat de mest behagliga och användbara, så du inte behöver bekymra dig om något annat än din träning.

I FORM har testat de här nio tightsen med hög midja under 2020

- Under Armour tights med hög midja** - HG Armour Color Block Graphic Ankle Crop

 • Asics tights med hög midja** - High Waist Tight
 • Casall tights med hög midja** - Sculpture High Waist Tights
 • Puma tights med hög midja** - Feel it Mesh ⅞ tight
 • Hummel tights med hög midja** - High Waist Seamless Tights
 • H&M tights med hög midja** - Training Shaping Waist
 • Nike Swoosh tights med hög midja** - Women’s Running Tights
 • Planet Nusa tights med hög midja** - T1 Power ¾
 • Eyda tights med hög midja** - Lise Tights Läs testat här nedanför och ta reda på vilka tight med hög midja som var mest prisvärda och vilka tights som blev testvinnare, 2020.

Test av träningstights 2019

Kolla också på vårt test av träningstights från sensommaren, 2019, då vi testade olika modeller – både tights med hög midja, kompressionstights och vanliga träningstights.

I FORM har testat de här sex träningstightsen under 2019

 • Asics tights med hög midja** - High Waist Tight
 • Puma träningstights - Cosmic Tight TZ
 • Reebok tights med hög midja** - os Lux High-Rise Tight 2.0
 • Nike träningstights - Icon Clash Speed ⅞
 • 2XU kompressionstights - Fitness Hi-Rise Compression Tights
 • Casall träningstights - Iconic ⅞ tight

Vilka träningstights vann vårt test? Och vilka träningstights var mest prisvärda? Ladda ner testet av träningstights från 2019 här nedanför.

Test av uppstramande träningstights 2019

I början av 2019 kollade vi närmare på uppstramande träningstights, som håller in och om precis där de ska. Se vilka av de testade uppstramande träningstightsen vi tyckte var bäst.

I FORM har testat de här sex uppstramande träningstightsen under 2019

- Björn Borg uppstramande tights** – Clara High Waist Tights

 • Craft uppstramande tights – Breakaway Shape Tights W
 • Casall uppstramande tights – AR2 Renew Compression Tights
 • Reebok uppstramande tights – Combat Lux Bold Tights
 • Puma uppstramande tights – Always on Solid 7/8 Tight
 • Nike uppstramande tights – Nike Pro Hypercool** Vilka träningstights vann vårt test? Och vilka träningstights var mest prisvärda? Ladda ner testat av träningstights från 2019, nedanför.

Test av träningstights, 2018

Vi har testat tre olika typer av träningstights under 2018: Tights med hög midja, capritights och vanliga långa träningstights.

I FORM har testat de här nio träningstightsen under 2018

 • Run & Relax tights med hög midja - Bandha Tights
 • Better Bodies tights med hög midja** - Camo High Tights
 • Onzie tights med hög midja** - High Rise Leggins
 • New Balance capritights - Impact Printed Capri
 • Under Armour capritights - Fly-By Printed Leggings
 • Kari Traa capritights - Louise Capri
 • Craft träningstights - Grit Tights
 • Hummel träningstights - Isla Tights
 • Nike träningstights - Epic Lux Tight

Vilka träningstights fick toppbetyg och vann titeln som bästa träningstights och mest prisvärda träningstights? Ladda ner 2018 års test här nedanför.