Så här behandlas en öm kropp med idrottsmassage

Idrottsmassage kan inte behandla din skada. Men det kan vara ytterst relevant för att förebygga och lindra smärtor från ömma muskler. Häng med till en idrottsmassör och ta reda på om behandlingen är något för dig.

Kvinna håller sig om ryggen eller nacken eftersom hon har muskelspänningar. Hon behöver idrottsmassage.

SKADEBEHANDLING - Ömma muskler kan förhindra dig att träna eller röra dig över huvud taget. Här kan en idrottmassör hjälpa dig.

Aj! Ömma muskler och spänningar är otroligt irriterande. Idrottsmassörer specialiserar sig på allt från ömma ländryggsmuskler till spänningshuvudvärk.

Vill du veta mer om behandlingen och om det är något för dig och ditt problem, får du förhoppningsvis svar på dina frågor här när vi går igenom idrottsmassage från A till Ö.

Idrottsmassage

Idrottsmassören använder händerna för att lösa upp spända muskler för att lindra smärtor och förebygga skador.

Vilken utbildning har de?

Utbildningen finns på privata skolor för massageutbildningar och på Yrkeshögskolan. Utbildningen innehåller praktisk massageundervisning och teori om fysiologi, anatomi och psykologi.

Vad är det?

Den klassiska massagen utvecklades i början av 1800-talet av den svenska fysiologen Pehr Henrik Ling. Idrottsmassage är en utveckling av klassisk massage, med målet att påskynda återhämtningen. Massören behandlar systematiskt musklernas vävnad med händerna. Massagen kan minska muskelvärk, öka flexibiliteten i musklerna och skapa en bättre balans.

När är behandlingsmetoden relevant?

Idrottsmassage kan inte behandla skador. Den används förebyggande och som smärtlindring om du är öm i musklerna. Massagen kan dessutom lindra trött ländryggsmuskulatur och spänningshuvudvärk. Och förkorta återhämtningstiden.

Hur ställs en diagnos?

En duktig idrottmassör undersöker om det är fråga om ömhet och spänningar eller om smärtan beror på faktiska skador. Om det beror på en skada hänvisas klienten vidare till t ex en fysioterapeut.

Hur går behandlingen till?

Idrottsmassören masserar musklerna på djupet med fingrar och händer. Hen kan komplettera med andra behandlingsmetoder, till exempel sporttejp, akupunktur och manuell idrottsterapi, där du behandlar muskeltriggerpunkter. Att använda foam rollers för att mjuka upp musklerna är också ett alternativ.

Hur många behandlingar krävs?

I teorin kan man få massage varje dag – vilket t ex är elitidrottare förunnat under tävlingsperioder. En timme i månaden är vanligt för motionärer.

Efter behandlingen?

Du kommer att uppleva ett ökat blodflöde i musklerna efter behandlingen. Det rekommenderas att du dricker mycket vatten.

Vad kostar det?

En helkroppsmassage på 50 min kostar cirka 800 kr.

Krävs en remiss?

Du uppsöker en idrottsmassör på eget initiativ.

Hur hittar jag en mottagning?

Du kan hitta idrottsmassörer och massörer som erbjuder idrottsmassage på nätet.