Så äter du rätt när du tränar

Tänker du på att äta olika beroende på vilken träning som står på programmet? Om inte finns det en del att hämta, för rätt bränsle är både bra för din träning och för optimal återhämtning.

Kvinna dricker ur vattenflaska

Dagar med styrketräning

Se till att ha ätit ordentligt de dagar du ska styrketräna. Det säkerställer att du har optimal energi när du kör igång med de tunga vikterna.
Det är viktigt att du äter en återhämtningsmåltid med proteiner ganska snabbt efter din träning. Passar det inte att äta kvällsmat så ät t ex en proteinbar och ät sedan en riktig måltid lite senare.

LÄS OCKSÅ: 7 frågor om proteinpulver

Hjälp dina muskler att återhämta sig ytterligare genom att äta en portion skyr de sista timmarna innan du går och lägger dig.

Kostplan för dagar med styrketräning

Dagar med intervallträning

Fundera noga på vad du äter de dagar du ska intervallträna. Kosten ska ge dig maximal energi och inte irritera magen. Undvik därför rökt mat och kål de här dagarna.
Drick ev en rödbetsshot – rödbetor ökar kroppens förmåga att ta upp syre och gör det lättare att spurta. Efter intervallträningen har din kropp behov av kolhydrater, så tanka gärna upp med lite pasta.

Kostplan för dagar med intervallträning

Dage med et langt træningspas

Spis en god, solid morgenmad og placer så gerne dit lange træningspas et par timer senere. Det er vigtigt, at du har tanket godt op, hvilket gavner din udholdenhed.

Dage med morgentræning

Drik et glas vand, når du står op, så kroppen ikke kommer til at mangle væske.
Bryder du dig ikke om at træne på tom mave, så spis en lille banan eller en halv skive brød.
Forbered din morgenmad, så du kan spise hurtigt efter morgentræningen og få fyldt dine depoter op.

Kostplan för dagar med morgonträning

Dage du ikke træner

Spis ca. 500 kcal. mindre de dag, du ikke træner. Det gør du lettest ved at skære ned på stivelseskilder som brød, ris, pasta og kartofler.
Har du trænet hårdt dagen før, vil der typisk være øget inflammation i kroppen. Spis derfor så anti-inflammatorisk som muligt. Laks, kål, avocado, bær, ingefær og nødder vil være gode valg.

    Newsletter background