crosstrainer
crosstrainer © iStock

Träningsprogram för crosstrainer

Crosstrainern har kommit att höra till en av de mest populära konditionsträningsmaskinerna i fitnessdjungeln, och det på goda grunder.

20 juli 2016 av I FORM

Crosstrainern är en blandning av ett löpband, en konditionscykel och en steppmaskin. Och den är utrustad så att den belastar armarna så att överkroppen kommer i rörelse under träningen och ryggen används korrekt.

Crosstrainern ger möjlighet till riktigt bra konditionsträning eftersom samtliga av kroppens muskler är aktiva – så utöver den höga kaloriförbrukningen motioneras hela kroppen och får en vacker form. När både armar och ben blir belastade, ökar energiförbrukningen och träningen av mag- och ryggmuskler är högre än vid aktiviteter där det framför allt är benen som arbetar.

Crosstrainer: Optimal för den skadade

Maskinen är också optimal för dig som har skador som du måste ta hänsyn till: crosstraining ger inga lodräta stötar upp genom lederna eftersom fötterna är i kontakt med pedalerna hela tiden. Om du är löpare kan crosstrainern användas som komplement till löpträningen då den främjar löprörelsen utan att den belastar senor och leder i samma grad som löpning.

Rörelsen påminner mest av allt om längdskidåkning, men i motsats till den går benen i en elliptisk rörelsebana, därför kallas maskinen också för elliptical trainer. Motstånden i steg och handtag kan justeras så att du konstant kan träna med den intensitet du önskar.

Nå ditt mål 2018!

Kanske är du intresserad av ...

I FORM tipsar