Frukt och grönsaker i säsong i december
Årets sista månad präglas av jul, mys och traditioner. Det är dags för rödkål och brysselkål andra svenska frukter och grönsaker.
Årets sista månad präglas av jul, mys och traditioner. Det är dags för rödkål och brysselkål andra svenska frukter och grönsaker.
För många är december höjdpunkten på vintern. Vi hänger upp julbelysning utomhus, dekorerar våra hem och njuter av tiden med våra familjer genom att spela spel, följa traditioner och äta god mat.
Läs också: Få en affisch med säsongens frukt och grönsaker
December är en tid för godis och god mat, men i många hem finns också en tradition att äta mycket frukt, nötter, dadlar och fikon, som ger dig rikligt med kostfiber, vitaminer och mineraler.
Nedan hittar du bland annat recept på nyttiga vintersallader. De är ett bra komplement till all tung mat, och din mage och matsmältning kommer att tacka dig för det.
Läs också: Därför du bör äta svenska frukter och grönsaker i säsong
Just nu finns det gott om svensk kål i butikerna, inte minst rödkål, men det finns också många andra goda grönsaker och goda svenska frukter.
Den gröna godingen rankas högt på listan över de hälsosammaste grönsakerna. De är hälsosammaste när de äts råa, till exempel i en sallad eller en god smoothie.
Läs också: Topp 3 – de nyttigaste grönsakerna
Om du värmer din broccoli, välj en snabb och skonsam tillagning för att bevara så många av de hälsosamma näringsämnena som möjligt. Det kan till exempel vara i goda wokrätter, som denna wok med kyckling och grönsaker.
Missa inte heller våra goda broccolisallader. En är med kyckling och bacon), den andra med bacon tillsammans med äpplen, rödlök och yoghurtdressing. Vilken blir din nya vinterfavorit?
HÄMTA RECEPTET:
I december sjunger pumporna på sista versen. Pumpor – både butternut och hokkaido – kan mosas, bakas, kokas, stekas eller picklas.
Deras smak är ganska neutral, så känn dig fri att tillsätta kontrasterande smaker som timjan, vitlök, chili, cayennepeppar, salvia eller rosmarin.
Pumpasoppa är en hit, men prova också vår läckra pumpalasagne.
Om du har gäster på glögg och vill servera ett alternativ till äppelskivor, prova våra krispiga pumpavåfflor med sirap, nötter och choklad. Mums!
Till middag kan dina gäster få mer pumpa, t ex köttbullar med pasta och butternut-sås. Du kan förbereda rätten i förväg och förvara den i kylskåpet. Sedan behöver du bara värma upp den och koka pastan.
FÅ RECEPTET:
Brysselkål har en något skarp smak och lukt, men dessa små gröna kulor belönar dig med massor av nyttiga näringsämnen.
Att baka dem i ugnen mjukar upp smaken, och brysselkål blir också godare om man marinerar den i en god marinad, till exempel en senapsmarinad.
Du kan enkelt baka dem separat med bara lite olivolja, men du kan också prova en riktigt god vinterrätt där kålen serveras tillsammans med kyckling, rotfrukter, rödlök och korngryn.
FÅ ETT RECEPT:
Om det finns en grönsak som kan stärka ditt immunförsvar i vinter, så är det grönkål. De krusiga gröna bladen är fulla av vitaminer och kostfiber som stärker dina tarmbakterier och därmed ditt immunförsvar. Ja, tack!
Om du använder grönkål rå, blanda bladen med lite olivolja efter att du skurit dem. Det gör de grova bladen lite lättare att tugga.
Använd grönkål för att göra en värmande grönkålssoppa eller släng en rejäl näve i din smoothie. En kall decemberkväll passar vår goda pastarätt med grönkål, squash och vita bönor också perfekt.
Under julhelgen rekommenderar vi en krispig grönkålssallad med äpplen och mandlar. Supergott!
FÅ RECEPTET:
Lök är ofta en något förbisedd grönsak, men ändå en av de grönsaker som de flesta av oss alltid har hemma. Det beror troligen på att lök har lång hållbarhet, är mycket mångsidig och smakar gott både rå och tillagad.
Lök spelar ofta en biroll, men vi föreslår att du för en gångs skull låter den stå i centrum i en härlig fransk löksoppa. Bon appétit!
FÅ ETT RECEPT:
Kanske är jordärtskockor lite oattraktiva till utseendet. Och ja, de är också lite svåra att skala. Men smaken är mödan värd. Så ge jordärtskockor en chans under vintermånaderna, när de är som bäst.
Gör en god jordärtskockssoppa, kanske med hemgjorda jordärtskockschips som topping.
Du kan också använda de små knölarna i en mjuk potatis- och jordärtskockspuré, till exempel som här.
FÅ RECEPTET:
Morötter är populära året runt. De är perfekta som ett nyttigt mellanmål och är också lätta att använda i matlagningen.
Ett bra val här i december är en morotssoppa med massor av kryddor som värmer dig ända ner till tårna. En rå grönsallad är alltid ett bra val, men du kan också prova vår varma morots- och quinoasallad, som vi serverar med goda kycklingköttbullar.
FÅ ETT RECEPT:
Om du har palsternacka i din trädgård har du den perfekta förvaringslösningen.
Palsternackor är en av de rotfrukter som kan ligga kvar i jorden hela vintern. Lite frost förstärker faktiskt deras smak och gör dem lite sötare.
Använd tärnad palsternacka i soppor och grytor, i rotfruktspuréer eller ät den ugnsbakad.
FÅ ETT RECEPT:
Om du gillar persilja, se till att fylla på med persiljerot i vinter. Roten har en delikat smak och är perfekt att rosta i ugnen tillsammans med andra rotfrukter.
Du kan också använda persiljerot tärnad i soppor, eller kanske stekt i en panna tillsammans med kött och fisk. Grytor och kokta rätter är också ett bra val, till exempel den franska klassikern boeuf bourguignon.
FÅ ETT RECEPT:
Om du gillar vackra grönsaker, fyll din varukorg med randiga betor. De ser nästan ut som godis.
Du kan använda polkabetor på samma sätt som rödbetor, till exempel inlagda. De kan få en tråkig leverpastejsmörgås att kännas festlig. De kommer naturligtvis också att bli en succé på ditt julbord – till exempel med inlagd kött och varm leverpastej.
De vackra ränderna syns dock bäst när de är råa. Skär dem i ultratunna skivor och använd dem i sallader, t ex i vår goda bowl med räkor, spetskål och picklad rödlök.
FÅ ETT RECEPT:
Den måste rengöras noggrant, men med det sagt finns det inget annat än lovord för denna långa, smala grönsak.
Purjolök är perfekt för att ge smak åt soppor, vilket är anledningen till att den är extra populär på vintern. Den är också mycket god i en matpaj, och purjolök och fisk är en riktigt bra kombination.
En stor favorit är vår goda potatis- och purjolökssoppa. Men vi tycker också att du ska prova vår populära ugnsrätt, där vi lägger purjolök i en form tillsammans med lax, spetskål och mascarpone. Riktigt gott!
FÅ ETT RECEPT:
Det är inte utsidan som räknas – inte ens när det gäller grönsaker. Rotselleri är visserligen ingen skönhet, men dess smak är något alldeles speciellt.
Den är mycket kalorisnål – faktiskt mindre än hälften så kaloririk som potatis – och du kan enkelt byta ut de två rotfrukterna mot varandra, antingen helt eller delvis. Du kan till exempel servera goda rotselleri-pommes eller en potatis- och rotselleripuré.
Du kan också prova rotselleri som fyllning i spaghetti bolognese eller denna goda lasagne.
FÅ ETT RECEPT:
Ett råd. Innan du tar itu med denna underbara rotfrukt, ta på dig ett par plasthandskar. Rödbetor ger dig röda fingrar, men i gengäld fyller de din mage med mättande fibrer.
Rödbetssoppa är ett självklart val, men du kan också äta rödbetor råa. Till exempel i denna vintersallad med äpplen och tre olika sorters kål. En riktig hälsoboost!
FÅ ETT RECEPT:
Många svenska hem har rödkål på julbordet den 24 december. Vissa köper den färdig i burkar, andra gör sin egen klassiska julrödkål eller en fräsch, krispig rödkålssallad.
Vi vill gärna lyfta fram sallader, som passar bra under hela december och särskilt på de lite tunga julbordet.
En av våra favoritsallader med rödkål är denna färgglada rätt.
FÅ RECEPTET:
Vacker färg och mycket smak är röda lökars största fördelar, men deras långa hållbarhet är också ett plus. Åtminstone om du förvarar dem på rätt sätt. Det bästa stället att förvara dem är på en torr, mörk och sval plats, helst inte i grönsakslådan i kylskåpet.
Rå rödlök ger färg och krydda till alla sallader.
Om du bakar dem i ugnen förändras smaken till en sötma, vilket också är ganska gott. Du kan också pickla rödlök – en stor succé, om du frågar oss.
FÅ ETT RECEPT:
Gud vet vad savoykål har gjort oss, eftersom väldigt få av oss använder denna smakrika och otroligt goda kål.
Använd till exempel finhackad savoykål i sallader och wokrätter, eller använd de stora attraktiva bladen som wraps. Du kan servera savoykålblad med falafel, linda in fisk i bladen och steka dem i ugnen, eller prova våra vegetariska kålrullar med svamp och nötter. Det är upp till dig.
FÅ ETT RECEPT:
Spetskål är kalorisnål, fiberrik och innehåller mycket K-vitamin och C-vitamin samt flera av B-vitaminerna, bland annat folat. Vitaminer som tillsammans bidrar till ett hälsosamt immunförsvar, ett starkt skelett och en frisk hy.
Det är enkelt att använda kål. Ta bort de yttersta, skadade bladen, halvera kålhuvudet, skölj det grundligt under kranen eller i en skål vatten och skaka av vattnet ordentligt. Sedan är det bara att sätta igång med att tillaga, eller tugga i sig kålen som den är.
Spetskålsblad fungerar också utmärkt som ätbara serveringsskålar.
FÅ ETT RECEPT:
Svartkål – även känd som palmkål – liknar grönkål både till utseende och konsistens. Du kan därför använda den på samma sätt, t ex finhackad i sallader och wokrätter eller i vintersoppor.
När du förbereder svartkål håller du ett blad i ena handen och använder den andra för att "dra" av bladet från stjälken. Du kan sedan skära bladet i tunna strimlor. Stjälken kan också användas i soppor och wokrätter, skuren i små tärningar.
FÅ ETT RECEPT:
December är en dyr månad, så det kan vara skönt att äta billiga middagar vissa dagar. Vitkål är din vän här. Du får så mycket mat för nästan ingenting.
Använd den i sallader eller följ din mormors recept och laga en omgång stuvad vitkål. Eller prova denna vardagsrätt med vitkål, morötter och köttfärs.
FÅ RECEPTET:
Äpplen är perfekta som ett nyttigt mellanmål, till exempel tillsammans med en handfull nötter, men de passar också utmärkt i sallader och varma rätter.
Kålsallader är särskilt goda med äpplen, till exempel en grönkålssallad.
Äpplen och curry är också en utmärkt kombination, så ge äpplen en chans i en värmande kycklingcurry, och till julmiddagen kan du använda äpplen i ett mättande, danskt smörrebröd med hemlagad curryröra.
Om du vill servera dessert passar äpplen perfekt i en vinterdessert. Vi rekommenderar vår otroliga äppelpaj med havregryn och mandel.
Nu när det är december kan du också använda äpplen i en härligt julig alkoholfri glögg. Skål – och god jul!
FÅ ETT RECEPT: