Boeuf bourguignon på fransyska, serverad med mos

2 timmar
591 kcal

En av klassikerna från det franska köket. Gör den gärna dagen före. Boeuf bourguignon blir nästan ännu godare av att stå ett dygn.

Boef bourguignon

BOEF BOURGUIGNON – Det mjöl som hänger med köttet reder såsen, så den får en helt perfekt krämig konsistens.

© Betina Hastoft

Boeuf bourguignon på fransyska, serverad med mos

Undvik att skärmen släcks

Ingredienser

2 PERSONER

  • 300 g potatis
  • 200 g rotselleri
  • 2 morötter
  • 1 persiljerötter
  • 1 gula lökar
  • 1 fett vitlöksklyftor
  • 400 g fransyska eller innerlår
  • Extra virgin olivolja
  • krm Havssalt
  • Svartpeppar, nymalen
  • ½ msk vetemjöl
  • ½ msk tomatpuré
  • ¼ flaska rödvin
  • 2 kvistar timjan
  • 1 små lagerblad
  • ½ knippa knippa persilja
  • ¼ l vatten eller buljong
  • 100 g bruna champinjoner
  • 75 g ostronskivling
  • ½ msk smör

Så gör du:

  • Skala och skär potatis och selleri i grova tärningar. Koka i en gryta i ½ timme.
  • Skala och skär morötter och persiljerötter i tjocka skivor och skala och hacka lök och vitlök.
  • Skär köttet i tärningar och bryn i lite olja vid hög värme i en annan kastrull. Krydda med salt och peppar och tillsätt mjöl och tomatpuré.
  • Lägg i lök, morot och persiljerots-

blandningen i grytan med köttet, rosta en kort stund och häll rödvinet över. Låt det koka upp och tillsätt timjan, lagerblad och en kvist persilja och vatten tills köttet är täckt. Låt sjuda under lock i cirka 1½ timme, tills köttet är mört.

  • Bryn svampen i smör.
  • Ta bort örterna från köttgrytan och lägg i svampen de sista 15 min av tillagningstiden.
  • Mosa potatis och selleri lite. Det får gärna vara klumpar kvar. Smaka av mos och gryta med salt och peppar och servera med hackad persilja.

TIPS Här använder vi fransyska, men du kan också använda bog eller inner-/ytterlår skuren i tärningar.

TIPS Vill du att det ska gå snabbare kan du skära köttet i mindre bitar.

Artikeln publicerades i I FORM nr 7/2023