Krämig potatis- och purjolökssoppa med kalkonbacon och krutonger

30 minuter
545 kcal

Här får du en av våra absoluta favoritsoppor – späckad med nyttiga saker som ger mättnad, och toppad med massor av gott. Prova vår potatis- och purjolökssoppa med kalkonbacon, rågbrödskrutonger och färsk timjan.

Potatis- och purjolökssoppa med bacon

HÄR HAR VI STRÖSSLAT MED TIMJAN – men soppan är också god med gräslök om du har en sådan planta i fönstret eller trädgården.

© wichmann+bendtsen

Krämig potatis- och purjolökssoppa med kalkonbacon och krutonger

Undvik att skärmen släcks

Ingredienser

2 personer

  • 250 g potatis
  • 1 fett vitlök
  • 2 purjolökar
  • 2 tsk smör
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 5 dl vatten
  • ½ tsk havssalt
  • Svartpeppar, nymalen
  • 2 dl grädde, 9 %

Topping:

  • 16 skiva kalkonbacon
  • 1 msk extra virgin olivolja
  • 1 skiva fullkornsrågbröd
  • ½ tsk havssalt
  • Svartpeppar, nymalen
  • Ev färsk timjan

Så här gör du

  • Tärna skalad potatis, hacka vitlök och skiva purjolök. Bryn i lite av smöret i en kastrull, stek grönsakerna och koka sedan upp med buljongtärning, vatten, salt och peppar.
  • Låt sjuda under lock i 15 min.
  • Skär kalkonbacon i små tärningar och stek i en varm stekpanna.
  • Värm olja i en annan stekpanna och stek rågbröd, skuret i små tärningar. Krydda med salt och peppar.
  • Mixa soppan, tillsätt grädde och servera med bacon, krutonger och ev färsk timjan på toppen.

TIPS! Använd vanlig matpotatis och inte bakpotatis till soppan. Då får du tillräckligt mycket stärkelse för att göra soppan krämig, men inte så mycket att den blir klistrig.

TIPS! Om du gillar en soppa som har något att tugga på kan du ta bort lite av fyllningen innan du mixar soppan och lägga i det efteråt.