Rödbetor är kanske något du primärt förknippar med pytt i panna. Den vackra, djupröda grönsakerna kan dock mycket mer än så – du kan t ex använda den i bakverk och desserter. Kanske kan den till och med göra dig mer uthållig när du tränar.
Lär dig mycket mer på den grova supergrönsaken här, där du också hittar goda recept och tips till att laga mat med rödbetor.
Rödbetor är kalorifattiga och innehåller samtidigt mycket kostfibrer, folat och kalium.
Den färgstarka roten är supernyttig – oavsett om du äter den rå, kokt, stekt eller ugnsbakad. Vill du vara säker på att alla näringsämnena är intakta ska du äta den rå, och det kan du absolut göra. Det är t ex jättegott i råkostsallad, där den tillför en härlig sötma. Som med alla andra grönsaker är det värsta du kan utsätta rödbetan för, överkokning. Gör alltid tillagningen så skonsam som möjligt.
Rödbetor innehåller nitrat. I kroppen blir det ombildat till NO (nitrogenoxid), som får blodkärlen att slappna av. Teorin är att det skulle ge en bättre syretillförsel till musklerna, så du kan prestera bättre. Studier bekräftar också att det finns ett samband mellan intag av den röda juicen och bättre fysiska prestationer. I en stor metastudie, från 2017, sammanfattade forskare på bakgrund av 23 studier gjorda på primärt tränade atleter, att rödbetsjuice rent faktiskt kan förbättra uthålligheten.
Enligt forskarna ska juicen intas inom 90 minuter före du ska prestera, och juicen ska innehålla minst 6-8 mmol nitrat, vilket beroende på koncentration motsvarar ungefär en rödbets-shot på 70 ml.
“OJ, är det redan dags för mens?” Du får kanske en chock när du tittar ner i toaletten och ser det röda kisset. Har du ätit rödbetor är det dock inget att oroa sig för. Rotfrukten innehåller det röda färgämnet betanin, som några av oss inte kan bryta ner, och därför färgar det urinen röd.
Färska rödbetor är i säsong från augusti till mars. Förvarar du dem korrekt kan de dessutom hålla sig ganska länge, så att du kan äta rödbetor även efter mars.
Läs också: När är det säsong för tomater?
Betorna kan hålla sig i flera veckor om du förvarar dem rätt – det vill säga i en öppen plastpåse i kylskåpet. Lägger du dem på köksbänken blir de trötta efter en vecka. Rödbetorna tål inte frost, så om de odlas hemma ska de skördas innan nattfrosten sätter in. Har du många kan de förvaras i kassar med sand på sval plats. Det är viktigt att de inte rör vid varandra, så att inte alla ruttnar om en gör det.
Läs också: Förvaring av sparris
Ja, du kan absolut frysa rödbetor. Resultatet blir bäst om du skalar dem, skär dem i skivor eller tärnar och blancherar dem snabbt innan du lägger dem i frysen. De kan dock bli mjuka när du tinar upp dem igen.
Läs också: Är frysta ärtor nyttiga?
Här har vi samlat våra bästa rödbetsrecept – både syltade och bakade rödbetor, sallader med rödbetor och massor av goda favoriter. Smaklig måltid!
När du ger rödbetorna en tur i ugnen förvandlas de från hårda knölar till söta, mjuka godsaker. Baka dem t ex med balsamico, olja, timjan, salt och peppar och servera dem till tillbehör till en köttbit. Skär du dem i stavar kan ni också äta dem som snackgrönsaker, som ni dippar i en kall sås.
Baka rödbetorna vid 150-200 grader i 35-60 min, beroende på hur stora bitarna är och hur mjuka du vill ha dem. Är du på jakt efter ett nyttigare alternativ till vanliga chips kan rödbetorna också förvandlas till enkla och goda rödbetschips. (se receptet här).
Råa kan du använda rödbetan i en ljummen quinoasallad eller som huvudingrediens i en god och lätt råkostsallad – låt den gärna få sällskap av både morot, apelsinsaft och lite saltade nötter.
Prova också att baka den grova grönsaken och använda den i lite tyngre, mättande sallader. Sötman från rödbetorna gör att det passar bra till något fett, syrligt och salt, så du kan med fördel servera dem tillsammans med fetaost, senap, citron och havssalt.