Rödbetan är så mycket mer än topping på en leverpastejsmörgås. Använd den i allt från sallader till smoothies och desserter, där den inte bara är en fröjd för ögat och smaklökarna, utan även förser dig med massor av nyttiga ämnen.
Rödbetor är kanske något du primärt förknippar med pytt i panna. Den vackra, djupröda grönsakerna kan dock mycket mer än så – du kan t ex använda den i bakverk och desserter. Kanske kan den till och med göra dig mer uthållig när du tränar.
Lär dig mycket mer på den grova supergrönsaken här, där du också hittar goda recept och tips till att laga mat med rödbetor.
Rödbetan hör till de grova grönsakerna, som innehåller många fibrer, vilket ger en bra mättnad. Det beror dels på att de kräver en del tuggarbete som aktiverar mättnadssignalerna, dels att fibrerna suger åt sig vatten så de sväller upp och tar plats i magen.
Ditt tarmsystem
Fibrerna är bra för din matsmältning eftersom de sätter igång tarmens naturliga rörelser, så du undviker förstoppning. De hjälper dessutom till att bygga upp en hälsosam tarmflora, och det är viktigt för bland annat ditt immunförsvar och ditt blodsocker.
Forskning visar att rödbetssaft kan ha en blodtryckssänkande effekt – särskilt om du lider av en kronisk sjukdom som t ex diabetes typ 2. Det beror på det höga innehållet av nitrat. Rödbetor har dessutom ett stort innehåll av kalium, som också hjälper till att hålla ditt blodtryck stabilt.
När du sätter tänderna i en rödbeta får du massor av folat, som är avgörande för att din kropp ska kunna producera röda blodkroppar. Brist på röda blodkroppar kan leda till en låg blodprocent och därmed bristande energi.
Dina muskel- och nervceller
Rödbetor är som andra grönsaker rika på kalium. Mineralen har stor betydelse för cellernas förmåga att fungera och kommunicera med varandra. Kalium finns framförallt i muskelcellerna och är därför viktigt för just deras funktion.
2
Vad innehåller rödbetor?
Rödbetor är kalorifattiga och innehåller samtidigt mycket kostfibrer, folat och kalium.
3
Hur är rödbetor nyttigast – råa eller tillagade?
Den färgstarka roten är supernyttig – oavsett om du äter den rå, kokt, stekt eller ugnsbakad. Vill du vara säker på att alla näringsämnena är intakta ska du äta den rå, och det kan du absolut göra. Det är t ex jättegott i råkostsallad, där den tillför en härlig sötma. Som med alla andra grönsaker är det värsta du kan utsätta rödbetan för, överkokning. Gör alltid tillagningen så skonsam som möjligt.
4
Kan rödbetsjuice göra mig snabb?
Rödbetor innehåller nitrat. I kroppen blir det ombildat till NO (nitrogenoxid), som får blodkärlen att slappna av. Teorin är att det skulle ge en bättre syretillförsel till musklerna, så du kan prestera bättre. Studier bekräftar också att det finns ett samband mellan intag av den röda juicen och bättre fysiska prestationer. I en stor metastudie, från 2017, sammanfattade forskare på bakgrund av 23 studier gjorda på primärt tränade atleter, att rödbetsjuice rent faktiskt kan förbättra uthålligheten.
Enligt forskarna ska juicen intas inom 90 minuter före du ska prestera, och juicen ska innehålla minst 6-8 mmol nitrat, vilket beroende på koncentration motsvarar ungefär en rödbets-shot på 70 ml.
RÖDBETSJUICE - är inte bara vackert och gott – det verkar också kunna göra dig mer uthållig.
“OJ, är det redan dags för mens?” Du får kanske en chock när du tittar ner i toaletten och ser det röda kisset. Har du ätit rödbetor är det dock inget att oroa sig för. Rotfrukten innehåller det röda färgämnet betanin, som några av oss inte kan bryta ner, och därför färgar det urinen röd.
6
När är rödbetor i säsong?
Färska rödbetor är i säsong från augusti till mars. Förvarar du dem korrekt kan de dessutom hålla sig ganska länge, så att du kan äta rödbetor även efter mars.
Betorna kan hålla sig i flera veckor om du förvarar dem rätt – det vill säga i en öppen plastpåse i kylskåpet. Lägger du dem på köksbänken blir de trötta efter en vecka. Rödbetorna tål inte frost, så om de odlas hemma ska de skördas innan nattfrosten sätter in. Har du många kan de förvaras i kassar med sand på sval plats. Det är viktigt att de inte rör vid varandra, så att inte alla ruttnar om en gör det.
Ja, du kan absolut frysa rödbetor. Resultatet blir bäst om du skalar dem, skär dem i skivor eller tärnar och blancherar dem snabbt innan du lägger dem i frysen. De kan dock bli mjuka när du tinar upp dem igen.
Är du sugen på något gott, men också hälsosamt? Testa vår röda version av snabbmatsfavoriten, där burgaren görs på rödbetsbiff, rödbetsraita och sallad.
Rödbetsfalafel i spetskålswrap är en perfekt rätt för köttfria middagar. Och då kan de falaflar som blir över användas till matlådan dagen efter... Om det alltså är några kvar.
Till pyttipanna, köttbullar eller bara ovanpå leverpastejsmörgåsen. Syltade rödbetor är en klassiker i kylskåpet och de smakar ännu bättre om du gör dem själv. Det är som tur är enkelt och kräver bara några få ingredienser.
Smaksättare enligt eget önskemål, t ex pepparrot, kryddpeppar, nejlikor och lagerblad
Så här gör du syltade rödbetor
Tvätta bort jorden från rödbetorna och lägg dem i en kastrull med vatten. Koka upp.
Tillsätt salt när vattnet kokar och koka rödbetorna i 30-45 min beroende på storlek.
Häll bort kokvattnet och låt rödbetorna svalna i kallt vatten.
Gnid bort skalet av de avsvalnade rödbetorna och skär dem i skivor.
Lägg rödbetsskivorna i en ren glasburk.
Lägg ättika, socker och övriga smaksättare i en kastrull och koka i ett par minuter, tills sockret är upplöst.
Häll lagen över rödbetsskivorna och stäng bur.
11
Bakade rödbetor
När du ger rödbetorna en tur i ugnen förvandlas de från hårda knölar till söta, mjuka godsaker. Baka dem t ex med balsamico, olja, timjan, salt och peppar och servera dem till tillbehör till en köttbit. Skär du dem i stavar kan ni också äta dem som snackgrönsaker, som ni dippar i en kall sås.
Baka rödbetorna vid 150-200 grader i 35-60 min, beroende på hur stora bitarna är och hur mjuka du vill ha dem. Är du på jakt efter ett nyttigare alternativ till vanliga chips kan rödbetorna också förvandlas till enkla och goda rödbetschips. (se receptet här).
3 goda recept med bakade rödbetor
Bakade rödbetor med getost
Rödbetorna bakas i en timme och serveras med vinägrett, getost och rosépeppar. Den vackra rätten är perfekt som tillbehör till en köttbit.
Pynta middagsbordet med den vackra röda färgen från både rödbetor och rödkål när vi serverar ankbröst med bakade rädbetor och rödkålsråkost. Smaklig måltid!
Skär rödbetorna i mycket tunna skivor (ev på ett mandolinjärn)
Vänd dem med olja i en skål.
Fördela dem på en plåt, strö över salt
Baka dem vid 150 grader i 30-45 min tills de är spröda.
Chipsen smakar himmelskt som spröd topping på en krämig soppa.
13
Sallader med rödbetor
Råa kan du använda rödbetan i en ljummen quinoasallad eller som huvudingrediens i en god och lätt råkostsallad – låt den gärna få sällskap av både morot, apelsinsaft och lite saltade nötter.
Prova också att baka den grova grönsaken och använda den i lite tyngre, mättande sallader. Sötman från rödbetorna gör att det passar bra till något fett, syrligt och salt, så du kan med fördel servera dem tillsammans med fetaost, senap, citron och havssalt.
4 goda recept på rödbetssallader
Quinoasallad med rödbeta och valnötter
Nyttig och mättande quinoasallad med rivna rödbetor, färska valnötter och persilja. Den innehåller få kalorier och tar bara 30 minuter att laga.
Starta dagen med en juice som klår kyldiskens apelsinjuice med hästlängder. Orkar du inte pressa själv kan du köpa färdig rödbetsjuice, eller leta fram en juicer. Ge t ex den blodröda saften sällskap av äpple, ingefära och citron. Serverar du den till dina barn kommer de nog att föredra att du späder ut den med lite ananas- eller apelsinsaft.
Vill du att konsistensen vara tjockare kan du lägga rödbetan i en god smoothie. Kasta dig t ex över den här vackra, röda saken som inte bara är god på frukostbordet utan som också ger dig energi innan träning.
Morgongröt behöver inte vara synonymt med den klassiska havregrynsgröten. Låt de djupröda betorna vara en del av en gröt som tillfredsställer både mage och öga.
prova t ex den här goda, röda gröten med stekt ägg som håller dig mätt i flera timmar.
Använd också rödbetor i...
... kakor
Gör t ex chokladkakan lite nyttigare genom att ersätta hälften av fettet med mixade, bakade rödbetor. Du kommer inte känna smaken av rödbetorna men kakan får en vacker, rustik färg. Du kan också ge glasyren en vackert rosa färg genom att droppa i lite rödbetsaft.
... hummus
Tillsätt rödbetor till ditt hummusrecept, och servera ett fyrverkeri av nyttiga dipper till grönsaksstavarna eller som pålägg på din smörgås.
... desserter
Visste du t ex att bakade, mixade rödbetor kan blandas ihop med en chokladmassa till goda bollar? Eller att du kan använda rödbetssaft i en panna cotta? Möjligheterna är många.
... bakverk
Bröd blir både vackrare, saftigare och mer fiberrika när du tillsätter riven rödbeta i degen.
... soppa
Värm dig på en god och mättande rödbetssoppa. Krydda t ex med ingefära, vitlök, timjan och persilja.
Prova t ex den här goda soppan med rödbetor och kvarg.