Spröda pumpavåfflor med sirap, nötter och choklad

75 minuter
395 kcal

Som en färgsprakande höstskog på tallriken. Testa våra pumpavåfflor, till frukost eller dessert, med sirap, nötter och choklad.

Tallrik med våfflor

VÅFFLOR MED PUMPA? – Absolut!

© wichmann+bendtsen

Spröda pumpavåfflor med sirap, nötter och choklad

Undvik att skärmen släcks

Ingredienser

2 personer / 8 st

  • 1 msk smör
  • ½ dl mjölk
  • 1 ägg
  • 1 dl pumpapuré, se recept nedanför
  • ¼ tsk havssalt
  • ¼ tsk malen kanel
  • ½ tsk vaniljpulver
  • ¼ tsk stött ingefära
  • ½ nypa stött kardemumma
  • 1 dl bovetemjöl, alternativt vetemjöl
  • ¼ dl socker
  • ¼ tsk bakpulver

Pumpapuré

  • ½ hokkaidopumpa eller butternut

Servering:

  • 15 g mörk choklad
  • 10 g pekannötter
  • 2 msk lönnsirap

Så gör du

  • Värm våffeljärnet under tiden du gör smeten.
  • Smält smöret i en kastrull. Vispa ihop alla ingredienser till smeten, tills den är jämn.
  • Grädda våfflorna tills de är gyllene och genomgräddade.
  • Låt de färdiga våfflorna vila ett par minuter så de blir spröda.
  • Hacka choklad och nötter.
  • Servera våfflorna med chok‑ lad, nötter och sirap.

Pumpapuré:

  • Värm ugnen till 200 grader.
  • Dela pumpan i två och skrapa ur kärnorna.
  • Placera de två halvorna pumpa i en ugnsfast form med skalet uppåt och baka i cirka 45 min, tills de är helt möra.
  • Kyl ner, ta bort skalet och mixa köttet tills du har en jämn puré.
  • Häll i en lufttät behållare och förvara i kylen tills den ska användas. Den kan hålla sig i kylen 3 dagar, men kan också frysas ner.

TIPS! Våfflorna kan också göras med äppelmos istället för pumpa‑ puré. Du kan också använda pumpapuré i en hummus där den ger både smak och fin färg, eller äta den som den är, t ex som dipp till grönsaksstavar.