Kåldolmar med savoykål, svamp, nötter och teriyaki

50 minuter
491 kcal

Glöm mormors bleka, kokta vitkålsdolmar med fläskkött. Prova vårt goda recept på ugnsbakade kåldolmar med grön fyllning.

Kåldolmar med savoykål, svamp, nötter och teriyaki

KÅLDOLMAR – med massor av smak tack vare lök, vitlök, chili, salladslök och teriyakisås.

© Skovdal Nordic

Kåldolmar med savoykål, svamp, nötter och teriyaki

Undvik att skärmen släcks

Ingredienser

2 personer

  • 8 blad savoykål eller spetskål
  • 250 g shiitakesvamp eller champinjoner
  • Lite olja till stekning
  • 1 Lök, finhackad
  • 1 fett vitlöksklyfta, finhackad
  • 2 salladslökar, skurna
  • 1 grön chili, finhackad och utan kärnor
  • 250 g ris, kokt
  • 50 g rostade cashewnötter, hackade
  • ½ dl teriyakisås

Till servering:

  • 1 msk sesamfrön
  • Smörgåskrasse eller annan färsk örtkrydda
  • Ev extra ris

Så här gör du

  • Blanchera kålbladen genom att snabbt sänka ner alla bladen i kokande vatten i 30 sekunder. Ta upp dem, doppa ner i kallt vatten och låt sedan rinna av på en ren kökshandduk.
  • Skär svampen i mindre bitar och låt dem svettas i olja ihop med lök och vitlök på mediumvärme, tills löken är glansig.
  • Tillsätt salladslök och chili och låt allt svettas en kort stund till.
  • Blanda med ris och nötter.
  • Fördela risblandningen på kålbladen och vira ihop till kåldolmar.
  • Lägg kåldolmarna med skarven nedåt i en ugnsform. Häll kokande vatten över så att botten är täckt. Baka kåldolmarna i 15 minuter på 200 grader. Häll teriyakisås över och baka i ytterligare fem minuter.
  • Toppa med sesamfrön och krasse. Servera ev med extra ris.