Nyttig jordärtskockssoppa med vita bönor och persilja
Den passar utmärkt en vanlig vardagskväll, men är lika perfekt på festmenyn. Prova vår krämiga och goda version av den perfekta jordärtskockssoppan.
Den passar utmärkt en vanlig vardagskväll, men är lika perfekt på festmenyn. Prova vår krämiga och goda version av den perfekta jordärtskockssoppan.
Delikata jordärtskockor, vita bönor, kokosmjölk, färsk persilja och krispiga nötter. Vi lovar att du kommer att älska det här receptet på jordärtskockssoppa. Den smakar inte bara himmelskt, den är också nyttig.
Om du serverar jordärtskockssoppan som huvudrätt är en bit grovt bröd eller en sallad det perfekta tillbehöret.
På menyn på nyårsafton eller på en vanlig tisdag. Jordärtskockssoppa passar utmärkt till både vardag och fest.
Den är lätt att göra festlig, den är krämig, mättande, budgetvänlig och den smakar galet gott. Om du använder vårt recept är den dessutom riktigt nyttig.
Jordnötssoppa är en rätt som du enkelt kan förvandla till en hälsosam måltid. Små byten höjer hälsovärdet avsevärt och gör soppan mer kalorisnål.
Nedan hittar du våra bästa tips för en nyttigare jordärtskockssoppa.
Du får också veta hur länge soppan håller sig, om du verkligen behöver skala jordärtskockorna och varför jordärtskockssoppa tenderar att ge oss gaser.
Ja, jordärtskockssoppa är i grunden nyttig eftersom huvudingrediensen – jordärtskockor – är hälsosamma.
De små, knubbiga knölarna innehåller mycket kostfiber, som gör att du känner dig mätt och är bra för matsmältningen och de hälsosamma tarmbakterierna.
Rotfrukten är också en källa till folat, ett B-vitamin som bland annat är viktigt för produktionen av röda blodkroppar. Jordärtskockan har också en hög halt av kalium och fosfor, som bidrar till normal blodcirkulation och blodtryck.
Men jordärtskockssoppa är förstås mer än bara de bruna knölarna – och om du till exempel tillsätter mycket grädde blir soppan mindre hälsosam. Se nedan hur du kan göra den till en nyttig måltid.
KÄLLA: National Food Institute
Även små justeringar kan flytta din jordärtskockssoppa uppåt på hälsoskalan. Nedan följer fem förslag på vad du kan göra.
Vi tror att du kommer att älska receptet ovan, men om du vill prova något annat har vi även dessa två varianter av jordärtskockssoppa. De kan också göras på 30 minuter och är fulla av hälsosamma nyttigheter.
Jordärtskockssoppa innehåller mer kostfiber än potatissoppa,.
Innehåll av kostfiber:
Det som gör jordärtskockan särskilt bra är att den innehåller kostfibrer av typen inulin, som är så kallade prebiotika. Det innebär att kroppen inte kan smälta dem själv, utan att de passerar osmälta till tjocktarmen, där de bryts ned av – och ger näring åt – de friska tarmbakterierna.
Studier har visat att inulin har en positiv effekt på förstoppning och att det kan bidra till viktminskning. Till exempel en studie publicerad av Aarhus universitet 2020 drog slutsatsen att en diet rik på inulin kan främja viktminskning hos överviktiga personer – och att effekten är relaterad till den inverkan inulin har på vår tarmmikrobiota.
Du kan lätt göra en utsökt krämig jordärtskockssoppa som inte är kaloritung.
Skockornas konsistens i sig gör dem härligt krämiga när de mixas, så det är en bra utgångspunkt.
I vårt recept ovan använde vi lite kokosmjölk, men vanlig mjölk kan också ge soppan det där lilla extra.
Du kan dock även använda en potatis för att göra soppan krämigare – ja, en potatis! Du behöver 1 potatis och 12 dl buljong per 1 kg jordärtskockor. Skär potatisen i mindre bitar och släng ner den i grytan med jordärtskockorna – resultatet blir en sammetslen soppa helt utan grädde.
Det är lätt att justera konsistensen på soppan om den antingen är lite för tjock eller om den skulle kunna vara krämigare.
Om du vill att din jordärtskockssoppa ska vara lite tunnare, tillsätt bara lite extra buljong eller vatten. Kom ihåg att smaka på soppan – den kan behöva lite extra salt, peppar och kryddor när du späder ut den.
En tunn soppa kan förtjockas genom att tillsätta mjölk eller grädde. Om du vill spara på kalorierna kan du använda potatistricket som vi beskrev här.
Ja, soppan är god även dagen efter att den har tillagats. Jordärtskockssoppa är en populär förrätt eftersom den smakar gott och kan göras riktigt inbjudande med rotfruktschips eller färska örter på toppen.
Speciellt när man ska ha gäster kan det vara trevligt att förbereda en del av måltiden dagen innan – och det kan du enkelt göra med jordärtskockssoppa. Du behöver bara förbereda toppingen precis innan servering så att den är fräsch och krispig.
Den krämiga soppan håller sig i 3–4 dagar i en tättslutande behållare i kylen, så det här är en rätt där du enkelt kan göra en stor portion och vara glad att du har mat som räcker i flera dagar.
Om du använder vårt recept ovan ska du dock förvara i kylen utan persilja och nötter på toppen – vänta med att lägga till dem till serveringen.
Ja, det går bra att frysa in soppan, men hur länge den håller sig i frysen beror på hur mycket fett den innehåller. Om du håller dig till max 3 månader, är du på den säkra sidan.
Läs också: Hur länge håller maten i frysen
Den frysta soppan kan tillagas i en kastrull direkt från frysen eller tinas innan den värms upp. Soppan ska frysas utan topping, som tillagas först och tillsätts när soppan är klar att äta.
Nej, det är helt upp till dig om du vill skala dem eller bara skrubba dem. Skalet innehåller dock både jord och sand, och eftersom rötterna är så klumpiga kan det vara svårt att rengöra dem ordentligt.
Läs också: Kan man tvätta bort bekämpningsmedel från frukt och grönsaker?
Om du väljer att använda dem i jordärtskockssoppa med skal, använd en grönsaksborste och välj stora jordärtskockor utan så många små "bulor" – de är lättare att skrubba ordentligt.