Nyttig jordärtskockssoppa med vita bönor och persilja

30 minuter
397 kcal

Den passar utmärkt en vanlig vardagskväll, men är lika perfekt på festmenyn. Prova vår krämiga och goda version av den perfekta jordärtskockssoppan.

Nyttig och enkel jordärtskockssoppa med vita bönor och persilja

DE KNAPRIGA HASSELNÖTTERNA på toppen gör soppan extra god – och bönorna gör att du känner dig mätt.

© wichmann+bendtsen

Jordärtskockssoppa med vita bönor och persilja

Delikata jordärtskockor, vita bönor, kokosmjölk, färsk persilja och krispiga nötter. Vi lovar att du kommer att älska det här receptet på jordärtskockssoppa. Den smakar inte bara himmelskt, den är också nyttig.

Undvik att skärmen släcks

Ingredienser

2 personer

  • 2 dl Blötlagda och kokta vita bönor, motsvarande 1 dl torkade
  • 1 purjolök
  • Extra virgin olivolja
  • 100 g persiljerot
  • 200 g jordärtskockor
  • 6 dl kyckling- eller grönsaksbuljong
  • 1 dl kokosmjölk
  • Havssalt
  • 2 stjälkar persilja
  • 4 hasselnötter, rostade

Så här gör du jordärtskockssoppa

  • Rensa purjolöken och skär den i ringar. Skölj ringarna och lägg dem i en sil för att rinna av.
  • Värm 1 msk olivolja i en stekpanna och fräs purjolöksringarna tills de är mjuka och glänsande.
  • Under tiden förbereder du persiljeroten och jordärtskockorna. Skrubba eller skala dem och skär dem i tärningar.
  • Lägg tärningarna i pannan och rör om väl.
  • Tillsätt buljongen och låt sjuda i 10 minuter.
  • Häll i kokosmjölken och använd en stavmixer för att mixa soppan direkt i kastrullen. Smaka av med salt.
  • Tillsätt bönorna.
  • Förbered persiljan och stek den kort i lite olivolja. Lägg den sedan på bakplåtspapper.
  • Rosta hasselnötterna och gnugga bort skalet (eller köp skalade).
  • Servera jordärtskockssoppan med persilja, nymald svartpeppar och nötter.

Om du serverar jordärtskockssoppan som huvudrätt är en bit grovt bröd eller en sallad det perfekta tillbehöret.


På menyn på nyårsafton eller på en vanlig tisdag. Jordärtskockssoppa passar utmärkt till både vardag och fest.

Den är lätt att göra festlig, den är krämig, mättande, budgetvänlig och den smakar galet gott. Om du använder vårt recept är den dessutom riktigt nyttig.

Lätt att göra nyttig

Jordnötssoppa är en rätt som du enkelt kan förvandla till en hälsosam måltid. Små byten höjer hälsovärdet avsevärt och gör soppan mer kalorisnål.

Nedan hittar du våra bästa tips för en nyttigare jordärtskockssoppa.

Du får också veta hur länge soppan håller sig, om du verkligen behöver skala jordärtskockorna och varför jordärtskockssoppa tenderar att ge oss gaser.

1 Är jordärtskockssoppa nyttigt?


Ja, jordärtskockssoppa är i grunden nyttig eftersom huvudingrediensen – jordärtskockor – är hälsosamma.

De små, knubbiga knölarna innehåller mycket kostfiber, som gör att du känner dig mätt och är bra för matsmältningen och de hälsosamma tarmbakterierna.

Rotfrukten är också en källa till folat, ett B-vitamin som bland annat är viktigt för produktionen av röda blodkroppar. Jordärtskockan har också en hög halt av kalium och fosfor, som bidrar till normal blodcirkulation och blodtryck.

Men jordärtskockssoppa är förstås mer än bara de bruna knölarna – och om du till exempel tillsätter mycket grädde blir soppan mindre hälsosam. Se nedan hur du kan göra den till en nyttig måltid.

KÄLLA: National Food Institute

2 Så här gör du din jordärtskockssoppa nyttigare


Även små justeringar kan flytta din jordärtskockssoppa uppåt på hälsoskalan. Nedan följer fem förslag på vad du kan göra.

Förberedelse för jordärtskockssoppa

MER GRÖNSAKER och mindre grädde gör din jordärtskockssoppa nyttigare – och den kan fortfarande vara krämig.

© iStock

5 sätt att göra en nyttigare jordärtskockssoppa

Dra ner på grädden

Många recept på jordärtskockssoppa innehåller grädde – ofta vispgrädde – vilket gör den ganska kalorifylld och fet. Du kan följa vårt recept och ersätta den med kokosmjölk eller vanlig mjölk – eller bara använda vatten eller buljong.

Byt ut bacon mot rotfrukter

Smakupplevelsen får ett lyft med ett krispigt element som topping, och det är här många väljer stekt bacon. Rotfruktchips är ett mycket hälsosammare val, och de gör till och med rätten vackrare. De kräver bara lite förberedelsetid – sedan sköter de sig själva i ugnen.

Prova ett av dessa läckra recept:

Lägg till extra grönt

Jordärtskockor behöver inte vara det enda "gröna" i din soppa. Vi har lagt till purjolök och pepparrot, men det kan också vara morötter, broccoli eller något helt annat. Strö gärna över färska örter, som inte bara ger smak utan också gör soppan ännu nyttigare och festligare.

Läs också: Så får du in mer grönsaker i din vardag

Servera med grovt bröd – eller sallad

Skippa den vita baguetten och servera grovt bröd eller rostat rågbröd till soppan istället. Du kan också hoppa över brödet helt och hållet och servera en liten sallad istället.

Prova någon av dessa goda sallader:

Fyll på med mer mättnad

Jordärtskockorna i sig ger mättnadskänsla, men om du vill vara säker på att inte tömma godislådan senare på kvällen kan du komplettera soppan med mer kostfiber eller protein - till exempel från bönor som i det här receptet.

Läs också: Bönor – så använder du dem

3 Fler recept på enkel och nyttig jordärtskockssoppa


Vi tror att du kommer att älska receptet ovan, men om du vill prova något annat har vi även dessa två varianter av jordärtskockssoppa. De kan också göras på 30 minuter och är fulla av hälsosamma nyttigheter.

Jordärtskockssoppa med rotfruktschips
© wichmann+bendtsen

Jordärtskockssoppa med rödbetschips

Den krämiga soppan serveras med pärldinkel och toppas med tärnade äpplen, rödbetschips och persilja. Mums!

Hitta receptet här

Jordärtskockssoppa med kammusslor
© wichmann+bendtsen

Jordärtskockssoppa med kammusslor

Ska du ta emot gäster eller vill du bara ha en jordärtskockssoppa som är lite utöver det vanliga? Prova då den här varianten med kammusslor. Den toppas med färska granatäppelkärnor och persiljeblad.

Här hittar du receptet

4 Är jordärtskockssoppa nyttigare än potatissoppa?


Jordärtskockssoppa innehåller mer kostfiber än potatissoppa,.

Innehåll av kostfiber:

Det som gör jordärtskockan särskilt bra är att den innehåller kostfibrer av typen inulin, som är så kallade prebiotika. Det innebär att kroppen inte kan smälta dem själv, utan att de passerar osmälta till tjocktarmen, där de bryts ned av – och ger näring åt – de friska tarmbakterierna.

Studier har visat att inulin har en positiv effekt på förstoppning och att det kan bidra till viktminskning. Till exempel en studie publicerad av Aarhus universitet 2020 drog slutsatsen att en diet rik på inulin kan främja viktminskning hos överviktiga personer – och att effekten är relaterad till den inverkan inulin har på vår tarmmikrobiota.

5 Hur kan jag göra jordärtskockssoppa krämig utan grädde?


Du kan lätt göra en utsökt krämig jordärtskockssoppa som inte är kaloritung.

Skockornas konsistens i sig gör dem härligt krämiga när de mixas, så det är en bra utgångspunkt.

I vårt recept ovan använde vi lite kokosmjölk, men vanlig mjölk kan också ge soppan det där lilla extra.

Du kan dock även använda en potatis för att göra soppan krämigare – ja, en potatis! Du behöver 1 potatis och 12 dl buljong per 1 kg jordärtskockor. Skär potatisen i mindre bitar och släng ner den i grytan med jordärtskockorna – resultatet blir en sammetslen soppa helt utan grädde.

6 Hur gör jag min jordärtskockssoppa tunnare eller tjockare?


Det är lätt att justera konsistensen på soppan om den antingen är lite för tjock eller om den skulle kunna vara krämigare.

Om du vill att din jordärtskockssoppa ska vara lite tunnare, tillsätt bara lite extra buljong eller vatten. Kom ihåg att smaka på soppan – den kan behöva lite extra salt, peppar och kryddor när du späder ut den.

En tunn soppa kan förtjockas genom att tillsätta mjölk eller grädde. Om du vill spara på kalorierna kan du använda potatistricket som vi beskrev här.

Jordärtskockor för jordärtskockssoppa

Använd de mjuka skockorna

Om dina jordärtskockor har legat framme ett tag kan de bli mjuka. Lyckligtvis är detta helt irrelevant när de ändå ska mixas till soppa.

Om du ska använda dem till något där de måste vara hårda finns det heller ingen anledning att slänga dem. Lägg dem i iskallt vatten – de blir snabbt hårda och krispiga igen.

7 Kan man göra jordärtskockssoppa dagen innan?


Ja, soppan är god även dagen efter att den har tillagats. Jordärtskockssoppa är en populär förrätt eftersom den smakar gott och kan göras riktigt inbjudande med rotfruktschips eller färska örter på toppen.

Speciellt när man ska ha gäster kan det vara trevligt att förbereda en del av måltiden dagen innan – och det kan du enkelt göra med jordärtskockssoppa. Du behöver bara förbereda toppingen precis innan servering så att den är fräsch och krispig.

8 Hur länge håller jordärtskockssoppa?


Den krämiga soppan håller sig i 3–4 dagar i en tättslutande behållare i kylen, så det här är en rätt där du enkelt kan göra en stor portion och vara glad att du har mat som räcker i flera dagar.

Om du använder vårt recept ovan ska du dock förvara i kylen utan persilja och nötter på toppen – vänta med att lägga till dem till serveringen.

9 Kan man frysa jordärtskockssoppa?


Ja, det går bra att frysa in soppan, men hur länge den håller sig i frysen beror på hur mycket fett den innehåller. Om du håller dig till max 3 månader, är du på den säkra sidan.

Läs också: Hur länge håller maten i frysen

Den frysta soppan kan tillagas i en kastrull direkt från frysen eller tinas innan den värms upp. Soppan ska frysas utan topping, som tillagas först och tillsätts när soppan är klar att äta.

Jordärtskockor i låda på marknaden, jordärtskockssoppa

När är jordärtskockor i säsong?

Du kan njuta av jordärtskockssoppa under lite mer än halva året. De knotiga rötterna brukar dyka upp i mataffärerna i september och smyga iväg igen i april. Det är en ganska billig ingrediens, så jordärtskockssoppa är också ett budgetvänligt val.

10 Måste jag skala jordärtskockorna?


Nej, det är helt upp till dig om du vill skala dem eller bara skrubba dem. Skalet innehåller dock både jord och sand, och eftersom rötterna är så klumpiga kan det vara svårt att rengöra dem ordentligt.

Läs också: Kan man tvätta bort bekämpningsmedel från frukt och grönsaker?

Om du väljer att använda dem i jordärtskockssoppa med skal, använd en grönsaksborste och välj stora jordärtskockor utan så många små "bulor" – de är lättare att skrubba ordentligt.