Rödlök – hälsa lager på lager
Rödlök bidrar med både skarp, fräsch smak, sötma, nyttiga saker och inte minst färg till din mat. Få inspiration till hur du använder den vackra löken såväl rå som stekt, ugnsbakad och syltad.
Rödlök bidrar med både skarp, fräsch smak, sötma, nyttiga saker och inte minst färg till din mat. Få inspiration till hur du använder den vackra löken såväl rå som stekt, ugnsbakad och syltad.
Bara den vackra rödlila färgen är egentligen tillräckligt för att använda rödlök i många av dina rätter, men smaken är också ett plus – och så får du också i dig en del nyttiga ämnen från den röda, runda löken.
Är rödlök nyttigare än vanlig gul lök?
Är rödlök starkare än vanlig gul lök?
Inte riktigt. Rödlöken är den vackraste löken, men hälsomässigt kan den inte leva upp till den vanliga gula löken, också kallad zittauerlök.
Den gula löken har ett högre innehåll än rödlöken av antibakteriella oljor och den kraftiga antioxidanten quercetin. Undersökningar har visat att quercetin minskar det skadliga LDL-kolesterolet i blodådrorna, och ämnet kan dessutom fördubbla verkningen av E-vitamin i kroppen och därmed hjälpa ditt immunförsvar.
Lite har rödlöken dock att skryta med, för den vackra rödlila färgen vittnar om att löken innehåller antocyaniner, en kraftig antioxidant. Antocyaniner hjälper till att förebygga diabetes, hjärt- och kärlsjukdomar och vissa former av cancer. De flesta antocyaniner sitter i lökens yttersta och mest färgrika lager, så skala inte bort för många av de yttre lagren.
Rödlök innehåller dessutom också en smula C-vitamin och kalium, vilket stärker ditt försvar mot bakterier och virus samt reglerar din vätskebalans och ditt blodtryck.
LÄS OCKSÅ: Vad är vitlök bra för?
Nej, rödlök är mildare än den gula löken, men starkare i smaken är schalottenlök och silverlök. Rödlök är därför ett bra val i rätter som gärna får ta lite smak av löken, men där löksmaken inte ska vara allt för dominerande.
Så stark är rödlök:
Rödlök kan användas både rå, stekt, ugnsbakad eller syltad, och ju längre tid den tillreds, desto sötare smak får löken. Tack vare den fina färgen är rödlök det optimala valet när löken är synlig i en rätt, till exempel i en sallad.
LÄS OCKSA: Så känner du igen ramslök
Rödlök som RÅ LÖK: Den skarpa smaken gör rå rödlök perfekt till feta matvaror som mögelost och avokado.
Använd rå lök:
Testa till exempel det här receptet med rå rödlök:
Rödlök som STEKT LÖK och UGNSBAKAD LÖK: Är gott som ett sött tillbehör till kött och fisk.
Testa detta recept med god, ugnsbakad rödlök:
Rödlök som SYLTAD LÖK: Använd den vackra rosafärgade rödlöken i en burgare, i tacos, på smörgåsar och i sallader.
Testa till exempel den här färgsprakande rätten med läcker, syltad rödlök:
Hur syltar man rödlök?
Gå inte miste om hemmagjord syltad rödlök. Det är supergott, supervackert och så är det superenkelt att göra.
Kolla in våra beroendeframkallande recept på syltad rödlök och råsyltad lök – det ena receptet tar bara några minuter!
Se opskrifterne på syltede rødløg her
Syltad lök är gott, men vill du ha lite variation kan du testa en smarrig rödlöksrelish, som du kan servera till kött, fisk eller som här till kyckling.
När du skär i en lök frigörs ett ämne som irriterar dina ögon. Det sänder signaler till hjärnan, som i sin tur ger i uppdrag till tårkörtlarna att producera tårar så att ögonen kan rensas.
När du använder rödlök kan du glädja dig över att de inte irriterar ögat lika mycket som den vanliga gula löken.
Rödlök håller sig bäst i kylskåpet, där de kan hålla dig i upp till tre månader. De har dock mest saft och kraft om du äter dem inom ett par veckor.
Källa: Näringsexpert Martin Kreutzer