Har du ätit din broccoli idag? Grattis! Den gröna krulltoppen innehåller nämligen massor av nyttiga ämnen.
Bland annat mättande kostfibrer, C-vitaminer, som håller dig frisk och pigg, folat som hjälper till att bilda röda blodkroppar och nya celler samt antioxidanten sulforafan som cancerforskarna undersöker för att dokumentera en cancerhämmande effekt.
Läs mer om deb gröna grönsakens hälsovinster här och få tips till hur du tillagar den – såväl kokt som stekt, ångad och ugnsbakad.
Och kolla in våra 16 nyttiga och goda recept med broccoli.
Läs mer om broccoli här:
Allt - vi är nära att säga. Den gröna lockiga toppen är full av hälsosamma ämnen som är bra både din mättnad, matsmältning, tarmflora, immunforsvar, celler och röda blodkroppar.
Behöver du hjälp med att äta mer broccoli – och annat grönt?
Se hur du får I FORMs hälsosamma måltidsplan varje vecka här.
Kanske – kanske inte, är svaret just nu. Broccoli innehåller nämligen antioxidanten sulforafan, som i cell- och djurförsök har visat sig hämma cancerceller och därmed ha en förebyggande effekt på cancer.
Det är dock svårt att hitta bevis för samma positiva effekt när broccoli och andra nyttiga matvaror testas på människor.
Rekommendationen är därför att fokusera på att äta en varierad kost med många olika råvaror istället för att fokusera på en enda.
Broccoli är särskilt rik på C-vitamin och kostfiber. Grönsaken ger dig också folat och har också lågt kaloriinnehåll.
Det kan sägas med ett ord: rå! Det beror på att både folat, C-vitamin och de potentiellt cancerhämmande ämnena försvinner vid uppvärmning.
Är du inte ett fan av den helt råa versionen så välj en snabb och skonsam tillagning. Tillagad broccoli är nämligen mycket nyttigare än ingen alls.
Fryst broccoli är ett bra alternativ, men köp färsk broccoli om du ska använda den under de närmaste dagarna. Framförallt innehållet av C-vitamin är mycket högre i den färska versionen.
Broccoli och 7 andra sorters kål
– Läs om, varför de är nyttiga och hur man använder dem.
De små broccolibuketterna sitter tätt och kan gömma på både jord och insekter, därför ska du skölja den ordentligt.
Se våra nyttiga och goda recept med broccoli här:
Du kan undvika rynkade näsor hos dina barn – och kanske dig själv – med hjälp av de här smarta knepen.
Yes, det kan du absolut, du ska bara koka den först – precis som med andra grönsaker innan frysning. Sedan kan broccolin hålla sig i cirka 10 månader i frysen.